Medan du i gymnasiet ständigt ska fokusera på flera mycket olika ämnen, kan du vid universitetet ägna dig åt de ämnen och teman som intresserar dig. Det faktum att jag kan studera ämnen som verkligen intresserar mig ger mig krafter. Naturligtvis finns det tillfällen när studierna kräver mer energi och arbete. Då hjälper det att kunna planera studierna så att de passar ens behov genom att välja bland ett brett och varierat utbud av kurser.
På universitetet kan du fokusera på de ämnen och teman som intresserar dig.
Naturligtvis finns det också studieprogram där man inte kan påverka sina studier lika fritt. Ett exempel på det är medicinska studier, som jag nu genomför för andra året. Fördelen med de här studierna är att jag får ett färdigt schema, så att jag inte behöver fundera på mina kursval. Samtidigt kan jag ofta fokusera på en enda kurs i taget. Studierna är alltså upplagda på lite olika sätt inom olika studieinriktningar, men var och en av dem har sina positiva sidor som bidrar till välbefinnandet. Läs mer här om hur du kan studera vid Helsingfors universitet.
Studierna tar inte upp all din tid, de ger dig bara mer innehåll i vardagen. Vid universitetet är den obligatoriska undervisningens andel betydligt mindre än till exempel i gymnasiet, vilket ger en helt ny slags flexibilitet i vardagen. Tack vare det kan du lätt leva som det passar dig, till exempel kan du ibland sköta ärenden mitt på dagen och träffa vänner direkt på morgonen!
Det är också så att utgångspunkterna för att ta hand om ditt välbefinnande och din motivation under dina studier är de samma som vid vilken annan tid av livet som helst. Tillräckligt med vila, näringsrik kost och trevliga sysslor hjälper dig hålla igång även när studierna känns tunga. Bland annat hjälper studentlunchen och Unisports gym med att upprätthålla de grundläggande rutinerna.
När du studerar vid Helsingfors universitet har du tillgång till många tjänster som stöder ditt välbefinnande. Du kan till exempel planera dina studier tillsammans med en studierådgivare eller få hjälp i studierna av en studiepsykolog. De här tjänsterna tillgängliga kostnadsfritt för alla studenter. Stöd finns också att få från SHVS, där studenten snabbt och enkelt kan få omfattande hälso- och mentalvårdstjänster.
Du behöver alltså aldrig känna dig ensam i dina studier, varken i början eller när du avlägger en examen.
Jag vill också nämna att vi som studerar medicin har tillgång till ett mentorprogram, som jag tycker har varit till stor nytta för mitt eget välbefinnande. Inom programmet träffar en redan praktiserande läkare en liten grupp studenter några gånger per år. Under träffarna kan studenterna prata om studierna, välbefinnandet eller till exempel om att söka sommarjobb inom branschen med mentorn som tidigare varit i samma situation som de. Dessutom har Helsingfors universitet egna karriärrådgivare som hjälper studenterna att hitta en riktning på sin karriär i slutet av studierna. Du behöver alltså aldrig känna dig ensam i dina studier, varken i början eller när du avlägger en examen.
Vid Helsingfors universitet är du inte ensam, utan ingår i en 40 000 studenter stor gemenskap. Den stora gemenskapen tryggar en livlig och mångsidig tillvaro för studenterna. Det finns hur många olika sätt som helst att tillbringa sin fritid på vid universitetet. Du kan ansluta dig till en klubb som intresserar dig, gå med i styrelsen för en ämnesförening eller delta i studentevenemang som samlar studerande från hela Helsingfors. Det här är bara några exempel på hur kan få sällskap – till och med vänner för livet – vid universitetet.
En noggrant planerad och professionellt ordnad orientering i början av studierna hjälper dig också att hitta din plats vid universitetet. Innan jag började studera oroade jag mig för om jag skulle få vänner vid universitetet, främst för att jag kom från en annan stad. Till all lycka kan jag säga att de jag umgås med är helt underbara. Läs mer om de många möjligheterna i studentlivet vid Helsingfors universitet här.
Sist men inte minst vill jag påminna om att man får och ska tala öppet om välbefinnandet och motivationen. Alla, även studenter, ställs inför situationer där de egna krafterna kan sättas på prov. Det är helt okej att säga att man inte orkar eller att man behöver hjälp. Därför har Helsingfors universitet utvecklat många former av stödtjänster, till exempel hos studiepsykologer och mentorer. Jag kan inte nog understryka vikten av stöd från andra studenter. Det är lättare att ta sig igenom en tuff kurs om man studerar tillsammans med andra och uppmuntrar varandra. För mig är det viktigt att få dela både de goda och mindre goda stunderna med andra studenter.
Det är helt okej att säga att man inte orkar eller att man behöver hjälp.
Till sist vill jag säga att studietiden vid universitetet är ett mycket speciellt skede i livet som du ska njuta av. Påminn dig om att universitetsstudier inte kräver övermänskliga prestationer och att det är okej att be om hjälp. Helsingfors universitet erbjuder stöd och information från första början för att hjälpa alla att planera sina studier, hitta sin plats i studentgemenskapen och skapa en god studievardag. Du kanske till och med märker att universitetet ger dig mer fritid och krafter. Så upplever jag det själv. Jag hoppas du också kommer att känna så.