Studierna vid universitetet är friare och mer självstyrande än i gymnasiet, vilket förutsätter att den studerande har förmåga att lär sig schemalägga sina studier. Det är på eget ansvar att göra framsteg i studierna, men universitetet erbjuder för detta ändamål en mängd olika stöd för att studierna ska gå framåt. De studerandes studietakt kan variera beroende på utbildningsprogrammet och individen.
Undervisningen och studierna vid universitetet är uppdelade i fyra undervisningsperioder, var och en på sju veckor. Efter varje period finns en tentamen- och läsvecka, då det inte finns någon kontaktundervisning, det vill säga till exempel föreläsningar. Då kan man t.ex. avlägga tentor och slutarbetena på kurserna kan placeras under veckan i fråga. Det finns också tre intensiva perioder under läsåret, vilket ger ett extra undervisningsutbud enligt fakultetens och studenternas behov.
Studieavsnitt, det vill säga kurser, kan beroende på utbildningsprogrammet avläggas på bland annat följande sätt: föreläsningar, seminarier, smågrupper, studieresor, läscirklar, webbkurser, besök, uppsatser, tentor, inlärnings- och föreläsningsdagböcker, grupparbeten, muntliga presentationer, fältkurser, arbetspraktik, övningsgrupper, övningsarbeten, självständigt arbete. Vanligtvis tar en kurs en period, men kan även sträcka sig över flera perioder.
Till en examen hör att göra upp en personlig studieplan. I studieplanen antecknar du vilka studier du tänker avlägga i varje skede av din examen. Planen behöver inte göras klar på en gång, utan den kan uppdateras kontinuerligt när studierna framskrider.
Studiernas omfattning beräknas i studiepoäng. I kandidatprogram kan du avlägga en kandidatexamen som är en lägre högskoleexamen vars omfattning är 180 studiepoäng. I magisterprogram kan du avlägga en magisterexamen som är en högre högskoleexamen vars omfattning är 120 studiepoäng.
Att avlägga kandidatexamen tar cirka tre år, medan magisterexamen avläggs på cirka två år.
En studiepoäng motsvarar cirka 27 timmars arbetsmängd. För att slutföra ett läsårs studier, dvs. 60 studiepoäng, krävs alltså en arbetsinsats på i genomsnitt 1 600 timmar. Under en termin bör man alltså avlägga 30 studiepoäng och under en period cirka 15 studiepoäng.
Helsingfors universitet har sammanlagt 11 fakulteter, som var och en erbjuder undervisning i anslutning till forskningen inom sina vetenskapsområden. Utbildning som leder till kandidat- eller magisterexamen (lägre och högre högskoleexamen) sker i inhemska och/eller engelskspråkiga utbildningsprogram. Fakulteterna utfärdar examina.
Fakulteterna finns på sammanlagt fyra olika campus, det vill säga universitetsområden.
Att avlägga lägre högskoleexamen tar tre år, medan magisterexamen avläggs på två. Studenterna ansvarar för att studierna framskrider inom den målsatta tiden. Universitetsstudier har som mål att utveckla studenternas vetenskapliga och kritiska tänkande samt djupt kunnande inom det egna vetenskapsområdet.
Vid Helsingfors universitet kan du skräddarsy en examen som motsvarar dina intressen och behov genom att
Helsingfors universitet är ett av Finlands tre tvåspråkiga universitet, där du kan studera i både finsk- och svenskspråkiga utbildningsprogram. Du kan också avlägga examen på engelska i flera magisterprogram samt i kandidatprogrammet Bachelor's Programme in Science.
Du kan studera din kandidatexamen helt på svenska i filosofi, historia, pedagogik, nordiska språk och litteraturer samt samhällsvetenskaper. I flera kandidatprogram ges en del av undervisningen på svenska, en del på finska. Du kan alltid skriva tenter och uppsatser på svenska även om du deltar i den finskspråkiga undervisningen.
Du kan studera magisterstudier på svenska i samhällsvetenskaper, juridik, pedagogik och humaniora.
Jag har alltid varit intresserad av samhälle och politik och skrivit samhällslära i studentexamen. Statskunskap känns som ett enormt allmänt vetenskapsområde och har mycket att göra med politik och därför valde jag det.
Vid Helsingfors universitet kan du utbilda dig till en tvåspråkig expert inom tio utbildningsprogram. De erbjuder den unika möjligheten att avlägga en tvåspråkig examen, Tvex. För en Tvex avlägger du kurser på både finska och svenska och du får förutsättningar att arbeta på båda språken. I slutet av dina tvåspråkiga studier bevisar du högre språkkunskaper än vad du gör med en vanlig examen.
Du behöver inte ha utmärkta språkfärdigheter för att komma igång. Självförtroendet ökar snabbt under resans gång. Jag anser att en tvåspråkig examen visar att jag är beredd att anstränga mig för att nå mina mål. Vilken arbetsgivare uppskattar inte det?
Vid Helsingfors universitet kan man för närvarande avlägga examen på engelska i ett engelskspråkigt kandidatprogram, det vill säga Bachelor's Programme in Science. Dessutom kan du studera engelska i våra internationella masterprogram. I flera av dessa internationella magisterprogram är du flerspråkig, det vill säga du kan avlägga studier, få handledning och göra din magisteravhandling helt eller delvis även på finska och svenska.
I doktorandprogrammen är undervisningsspråket i huvudsak engelska.
Jag tänkte att programmet kunde vara perfekt för mig, för då kunde jag först pröva hur det är att studera naturvetenskaper vid universitetet innan jag väljer min studieinriktning. Att programmet är på engelska hjälpte också, för jag anser att engelskakunskaper är mycket viktiga för framtiden.
Största delen av kandidat- och magisterprogrammen vid Helsingfors universitet är finskspråkiga.
Det bästa med mina studier är mångsidigheten. Vi kan också bekanta oss med andra studieinriktningar, såsom konsthistoria, folkloristik och arkeologi. Det har också varit befriande att kunna välja biämnen helt efter sina egna intressen! Man kan kombinera humanistiska områden med vad som helst. Jag har själv kombinerat bl.a. studier i filosofi och datavetenskap.
Bekanta dig med hurdana instruktioner studerande som stöd för studierna. Webbplatsen Instruktioner för studerande innehåller information och anvisningar om bland annat kurser i utbildningsprogrammen, språkstudier och stöd för arbete och karriär.
Instruktioner för studerande finns i Studietjänsten som är den viktigaste kanalen för studenter vid Helsingfors universitet.