Studieliv

Vad går studielivet ut på? Helsingfors universitet erbjuder sina studerande mångsidiga stödtjänster som underlättar studievardagen. Helsingfors är landets största svenskspråkiga studiestad och här hittar du ett aktivt svenskspråkigt studieliv.
UNIS STUDERANDE OCH ALUM­NER BE­RÄT­TAR
Studieliv

Över 250 studentföreningar verkar under Studentkåren däribland kring 20 svenskspråkiga ämnes- och intresseföreningar och fyra svenskspråkiga studerandenationer.

Du hittar säkert en organisation som erbjuder program som passar just dig.Du kan förstås också ta del av flera organisationers verksamhet.

Ämnes- och intresseföreningar

Ämnesföreningar samlar studerande som studerar samma ämne, medan intresseföreningarna förenar studerande med samma intresse såsom körsång eller teater.

Då du börjar studera träffar du ofta ämnesföreningsaktiva som hjälper dig med att komma igång med studierna och bekanta dig med studielivet. Ämnesföreningarna ordnar olika typer av evenemang som sitsar och andra fester, kultur- och sportprogram samt exkursioner. 

Det finns föreningar för spel- och sportintresserade, för orkestrar och dansare, för scouter och Marthor för att nämna några exempel. Kort sagt finns det något för alla! 

Bekanta dig med föreningarna vid HUS.

Nationer

Nationerna samlar studerande som studerar olika ämnen, men som kommer från samma hemtrakt. 

Det finns fyra svenskspråkiga nationer vid Uni:  Nylands nation, Vasa nation, Åbo Nation och Östra Finlands Nation

Studentkåren vid Helsingfors universitet - HUS

HUS verkar till förmån för Unis studerande. Inom organisationen hittar du styrelsen, delegationen och utskotten. Utskotten arbetar med mer specifika frågor för studentkåren, t.ex. miljö och tvåspråkighet. HUS utför påverkningsarbete på såväl universitetsnivå, stadsnivå som samhällelig nivå.

Studieliv på campus

4 campus och 11 fakulteter

Helsingfors universitet har fyra campus på olika håll i Helsingfors: i centrum, Mejlans, Gumtäkt och Vik. Varje campus har sitt särdrag och en alldeles egen karaktär. Universitetet har också forskningsstationer runtom Finland och utomlands.

Lärmiljöer och grupputrymmen

Varje campus har ett eget campusbibliotek med litteratur som är relevant för utbildningsprogrammen vid det campuset. I biblioteken kan du arbeta ostört och det finns datorutrymmen, grupputrymmen och på vissa också pausutrymmen.

Unis huvudbibliotek finns i Kajsahuset där du kan studera på sju våningar. Du hittar också flera allmänna bibliotek i Helsingfors som lämpar sig för studier.   

På centrumcampus finns också lärocentren Minerva och Alexandria. I Alexandria kan du också studera kvällar och veckoslut.

I centrum hittar du Tankehörnan som beskrivs som universitetets vardagsrum. Här kan du sitta och studera, ta en kaffe i caféet eller lyssna till varierande föreläsningar som är öppna för alla.

Studenter som har en affärsplan kan få hjälp med att vidareutveckla sin idé av Helsinki Think Company (HTC) som finns på varje campus.

Studentrestauranger och Unisports motionstjänster

På varje campus finns UniCafé-studeranderestauranger där du kan äta en förmånlig lunch dagligen. Studerandepris gäller också i Helsingfors övriga studeranderestauranger. I alla UniCafe-restauranger kan du kompensera för lunchens koldioxidavtryck, eller efter lunchtid köpa Leftover-luncher ifall det har blivit mat över.

På varje campus eller precis intill kan du också hitta UniSport som erbjuder gym och gruppträningspass till ett förmånligt studerandepris. Motionsutrymmen finns också i Otnäs i Esbo. Unisport ordnar också kurser i bland annat dans, löpning, kampsporter och crossfit.

Studentförmåner- och tjänster

Varje studerande vid Helsingfors universitetet är medlem i Studentkåren vid Helsingfors universitet (HUS). Som medlem får studerande förmåner och tjänster som underlättar livet som student.

Studerande har tillgång till bl.a. hälsovård, studiebostäder, motionstjänster (Unisport) och lunchförmåner. Studerande får också rabatt i kollektivtrafiken och kulturevenemang.

Överlevnadsguide för studerande

Läs mer om studentförmånerna och -tjänsterna i HUS överlevnadsguide.