Ny poddserie om digirelationer

Hur påverkas våra sätt att kommunicera och våra relationer av att telefonen verkar ha vuxit fast i handen? En ny poddserie producerad vid Soc&kom tar fasta på teknologins inverkan på vårt sociala samspel.

Två av socialpsykologerna vid Soc&kom, universitetslektorerna Anna Henning och Rasmus Mannerström, startar en ny poddserie med namnet Digirelationer som ges ut inom ramen för Studio Soc&kom. 

Varför en ny poddserie på det här temat?

Det här är en idé som jag egentligen haft redan i flera års tid, men vi har inte haft tid och möjlighet att sätta ihop podden tidigare, säger Anna. Temat har ju varit aktuellt redan länge, men på senare tid har diskussionen igen tagit ny fart kring sådant som skärmtid, mobiltelefoner i skolan, utmaningar i sociala medier o.s.v. Det känns som att människor gärna funderar på de här frågorna just nu.

Vad ska serien behandla?

Tanken är att diskutera frågor som på olika sätt berör teknologins inverkan på vårt sociala samspel: hur påverkas våra sätt att kommunicera och våra relationer av att telefonen verkar ha vuxit fast i handen? Hur påverkas vårt välmående av ständig uppkoppling och ett ständigt informationsflöde? Vad betyder våra nya sätt att kommunicera för oss som individer och för vårt samhälle? 

Vi kommer att behandla olika teman ur en socialpsykologisk synvinkel där vi tar avstamp i vad forskningen säger och vi kommer i varje avsnitt att ha en utmaning både till oss själva och till lyssnarna. Vi hoppas att folk tar vara på chansen att försöka utmana sig själva och kanske få en bättre förståelse för eget och andras beteende. Poddserien riktar sig i första hand till en vuxen publik.

Det första, introducerande avsnittet publicerades onsdagen 9.10.2024. Följande avsnitt kommer en vecka senare 16.10, då också den första utmaningen introduceras. 

Poddserien hittas här:

https://open.spotify.com/show/6fnGojQl4xRnWnD4tCflZg?si=a26c1b696f4a40ed

https://podcasts.apple.com/us/podcast/digirelationer/id1773039950