Snabbare och mer exakta mätmetoder

Markku Vainio, professor i fysikalisk kemi, utvecklar metoder för mätning av växelverkan mellan ljus och materia.

Vad forskar du i?

Jag forskar i laserspektroskopi som bygger på att mäta växelverkan mellan ljus och materia på ljusets olika våglängder. Med hjälp av laserspektroskopi går det till exempel att identifiera olika molekyler med hjälp av de spektrum, det vill säga ”fingeravtryck”, som är kännetecknande för molekylerna. Vanligen utvecklar vi metoder för att mäta material i gasform. 

Vad kommer din forskning att påverka, och hur? 

Grundforskningen i laserspektroskopi ger grundläggande kunskap om växelverkan mellan ljus och materia samt till exempel molekylära strukturer. Med hjälp av laserspektroskopi kan vi också mäta föreningar som förekommer i luften i låga koncentrationer, såsom luftföroreningar. De koncentrationer som mäts kan vara så låga som tusendelar av en miljarddel. Typiska tillämpningsobjekt är mätningar av luftkvaliteten och atmosfärens sammansättning.

Vad inspirerar dig särskilt mycket inom ditt område just nu?

Framstegen under de senaste åren har gjort det möjligt för oss att sträva efter att nå de teoretiska gränser som naturen dragit för snabbheten och noggrannheten hos spektroskopiska mätningar. Det krävs fortfarande mycket arbete för att kunna använda nya metoder i praktiska applikationer som används till exempel för övervakning av atmosfären. Även inom grundforskningen finns det fortfarande olösta och fascinerande problem. I ett nytt projekt som finansieras av Finlands Akademi undersöker vi olika sätt att forma laserljuset så att vi i allt friare utsträckning ska kunna skräddarsy växelverkan mellan ljus och materia eller spektroskopimetoderna enligt användningsändamål.