Vad forskar du i?
Min forskning fokuserar på atmosfärsvetenskap och atmosfärskemi. Jag studerar hur aerosolpartiklar bildas i atmosfären. Jag studerar också luftföroreningar och partikelutsläpp från permafrost. Jag bedriver fältforskning runt om i världen på hög höjd, till exempel i bergstrakter, för att kunna studera bildandet av nya partiklar i så naturliga miljöer som möjligt.
Vad kommer din forskning att påverka, och hur?
Min forskning hjälper oss att förstå klimatförändringarna. Jag utreder hur aerosolpartiklar bildas och växer i atmosfären. De här partiklarna i atmosfären bidrar till molnbildning, nedkylning av atmosfären och jordens strålningsbalans.
Mina studier i de schweiziska Alperna, Himalaya och Anderna ger information om hur aerosolpartiklar beter sig i områden som på grund av sin höjd har få utsläpp orsakade av människan. De här naturliga miljöerna hjälper oss att förstå förhållandena i den förindustriella atmosfären. Denna förståelse är viktig eftersom klimatförändringarna mäts genom att jämföra nuvarande atmosfäriska förhållanden med förindustriella förhållanden.
Jag forskar också i stadsmiljöer, till exempel i megastäder i Kina. Där är det möjligt att se hur aerosolprocesserna skiljer från varandra i starkt förorenade miljöer. Det här ger oss viktig information om kampen mot föroreningar och klimatpolitiska framgångar.
Vad inspirerar dig särskilt mycket inom ditt område just nu?
Det mest spännande inom atmosfärsvetenskapen just nu är de återkopplingseffekter som hör ihop med klimatförändringarna. Med det menas hur atmosfären förändras under påverkan av klimatförändringarna. Förändringarna gäller inte bara utsläpp av växthusgaser som metan och koldioxid, utan även föreningar som kan frigöras av de processer som klimatförändringarna orsakar. Sådana är till exempel utsläpp från permafrost, utsläpp från skogar under värmeböljor och utsläpp från algblomningar.