Alumnitapahtumat
Syksyn 2022 alumniohjelma on nyt julkaistu - tutustu ja ilmoittaudu mukaan!
Tulevat tapahtumat

Tilaisuudet järjestetään joko läsnä- tai etätilaisuuksina. Varmista ilmoittautuessasi, onko tapahtuma verkossa vai paikan päällä. 

28.9.-16.11. Tiedekulman Pinnalla: Eurooppa murroksessa

3.10. Helsinki Alumni Insight: Kestävä maailma - mission impossible?

4.10. Kestävyys- ja vastuullisuusilta alumneille

5.-26.10. Think Companyn HELSEED -työpajasarja

6.10. EU Alumni Club: Bryssel

14.10. USA Alumni -verkosto: Washington DC

20.10. Helsinki Alumni International -ilta verkossa

24.10. Sweden Alumni Club -ilta Tukholmassa

1.11. Share & Learn: Pitch! - Innostavan tiivistämisen taito

2.-4.11. Eläinlääkäripäivät

11.-12.11. Farmasian Päivät

15.11. Helsinki Alumni Insight: Luonnon monimuotoisuus - mitä Haminan mursu opettaa meille?

1.12. Think & Lead: Riittävän hyvä ura

8.12. Alumni Talks: Suru

13.12. Tiedekirjaklubi: Naisia valtaistuimella

Katso alta lisätiedot ja ilmoittaudu mukaan! Ilmoittautuminen ohjelmiin alkaa yleensä noin kuukautta ennen tapahtumaa.

Monet tapahtumistamme täyttyvät nopeasti. Päivitä yhteystietosi, niin varmistat, että kuulet tapahtumista ensimmäisten joukossa. Helpoiten päivität yhteystietosi Helsinki Alumni Hubin profiilissasi. Kirjaudu Helsinki Alumni Hubiin.

28.9.-16.11. Tiedekulman Pinnalla: Eurooppa murroksessa

Aika: 28.9.2022, 19.10.2022 ja 16.11.2022
Paikka: Tiedekulma ja striimi

Eu­roop­pa on vuon­na 2022 mur­rok­ses­sa. Ve­nä­jän hyök­käys Ukrai­naan aset­ti Eu­roo­pan uu­teen ti­lan­tee­seen, jos­sa epä­var­muus ja uh­ka­ku­vat hei­jas­tu­vat myös ta­val­li­sen eu­roop­pa­lai­sen ar­keen. Ta­pah­tu­mat ovat saa­neet mo­net ar­vioi­maan uu­del­leen kä­si­tyk­siä Eu­roo­pas­ta, so­das­ta ja kan­sain­vä­li­ses­tä po­li­tii­kas­ta. Mikä on muut­tu­nut, min­ne olem­me me­nos­sa? Entä mi­ten ku­lu­neen vuo­den ta­pah­tu­mat aset­tu­vat osak­si Eu­roo­pan his­to­ri­aa ja ke­hi­tys­tä?  

Syksyllä 2022 Tiedekulman Pinnalla-sarjassa avataan Euroopassa käynnissä olevaa muutosta tutkitun tiedon avulla. Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen keskuksen ja Tiedekulman yhteistyössä tuottamissa keskusteluissa tarkastellaan sotaa 2020-luvun Euroopassa, eurooppalaisia identiteettejä ja kansainvälisen järjestyksen kriisiä. 

Tutustu Pinnalla-sarjan tapahtumiin tarkemmin ja tule Tiedekulmaan syksyllä 2022 oppimaan lisää Euroopan murroksesta ja syistä murroksen taustalla! Tapahtumaan ei ole ennakkoilmoittautumista.

3.10. Helsinki Alumni Insight: Kestävä maailma - mission impossible?

Aika: 3.10.2022 klo 18–19
Paikka: Tiedekulma

Jokaista ei tarvita ilmastotalkoisiin: epäilijöiden vakuuttelua tehokkaampaa on keskittyä toimimaan

Heräisivätkö ilmastonmuutoksen epäilijät, jos informaatiota jaettaisiin äänekkäämmällä tavalla? Sitä on yritetty. Ilmaston lämpeneminen on muuttunut kuumenemiseksi ja ilmastonmuutos ilmastokatastrofiksi. Kauhukuvaviestintä kääntyy kuitenkin helposti itseään vastaan. Oikeampi kysymys onkin, miksi jokainen pitäisi käännyttää ilmastouskoon ja taisteluun ilmastonmuutosta vastaan. Muutoksen tekemiseen riittää, kun osa ihmisistä sitoutuu ilmastotoimiin. 

Tule kuulemaan aiheesta lisää tapahtumassa Helsinki Alumni Insight: Kestävä maailma - mission impossible?

Helsinki Alumni Insight on tapahtumasarja, jossa intohimoiset vaikuttajat jakavat osaamistaan, kokemuksiaan ja näkemyksiään. Ajatuksiaan, joilla muutetaan asenteita, ihmisiä ja yhteiskuntaa. Syksyn ensimmäisessä illassa meitä inspiroi ympäristömuutoksen professori Atte Korhola.

Voit tulla seuraamaan keskustelua paikan päälle Tiedekulmaan tai osallistua tapahtumaan myös verkon kautta etänä.

4.10. Kestävyys- ja vastuullisuusilta alumneille

Aika: 4.10.2022 klo 17–19
Paikka: Snellmaninkatu 12 (Svenska social- och kommunalhögskolanin juhlasali)

Tervetuloa Helsingin yliopiston alumneille suunnattuun kestävyys- ja vastuullisuusaiheiseen iltaan. 

Helsingin yliopisto linjaa tuoreessa strategiassaan haluavansa olla edelläkävijä kestävyyden ja vastuullisuuden edistämisessä. Kunnianhimoiset tavoitteet eivät kuitenkaan toteudu ilman konkreettisia toimia. Yliopiston uusi Kestävyys ja vastuullisuus -ohjelma kokoaa yhteen yliopiston kestävyys- ja vastuullisuustoimia ja -tavoitteita vuosille 2022–2024.

Erityisenä strategisena tavoitteena yliopisto on nostanut tavoitteekseen nivoa kestävyyden kaikkeen koulutustarjontaansa. Yli 160 asiantuntijan yhteistyönä on jo rakennettu yhteinen kestävyyskurssi, joka on tarjolla kaikille yliopiston opiskelijoille. Koulutusohjelmissa kehitetään lisäksi tieteenalakohtaisia jatkokursseja, joissa kestävyyskysymyksiin syvennytään monitieteisesti ja eri tieteenalojen näkökulmista. Kestävyysosaamisen vahvistaminen -projekti tukee koulutusohjelmia kestävyysopetuksen kehittämisessä ja tarjoaa yliopiston koko henkilöstölle koulutusta kestävyys- ja vastuullisuusosaamisen kehittämiseksi.

Tervetuloa kuulemaan yliopiston kestävyys ja vastuullisuustyöstä sekä kestävyysosaamisen kehittämiseen liittyvistä askeleista. Illan aikana keskustelemme millaisia osaamistarpeita alumnit näkevät työelämässä kestävyyteen ja vastuullisuuteen liittyen. Tarjoiluiden mitoittamiseksi pyydämme paikan päällä tapahtumaan osallistuvia ilmoittautumaan viimeistään torstaina 29.9.

Illan järjestävät yhteistyössä Helsinki Alumni -yhteisö sekä Helsingin yliopiston alumniyhdistys.

5.-26.10. Think Company HELSEED työpajasarja

Aika: 5.10, 12.10, 19.10 ja 26.10. klo 17-19 (EET)
Paikka: Kolme ensimmäistä työpajaa Zoomissa, 26.10. LIVE-toteutus Helsingissä

Think Company järjestää suositun HELSEED-työpajasarjan yrittäjyysaiheiden ympärillä myös syksyllä 2022. Toteutus englanniksi. Alla lyhyesti työpajojen aiheet:

5.10: Creating a business plan
12.10: Investor Clinic + Q&A
19.10: Legal Q&A
26.10: Pitch Clinic

Alumnit lämpimästi tervetulleita työpajoihin. Voi valita oman kiinnostuksen mukaan joko yhden tai vaikka kaikki työpajat. Kannattaa huomioida, että viimeinen työpaja järjestetään Helsingissä, Tiedekulmassa eli siitä ei ole etätoteutusta, kuten kolmesta ensimmäisestä. Lue lisää työpajasarjasta ja ilmoittaudu mukaan!

6.10. EU Alumni Clubin tilaisuus Brysselissä

Aika: 6.10.2022 klo 19–21 (CET)
Paikka: Bryssel, tarkempi paikka vahvistetaan syyskuun alussa

Tervetuloa verkostoitumaan Helsingin yliopiston alumnikollegojen kanssa ja keskustelemaan siitä, miten EU-insituutioihin löydettäisiin lisää osaavia suomalaisia työskentelemään. Illan aikana Helsingin yliopiston vararehtori Hanna Snellman ja hallintojohtaja Esa Hämäläinen tuovat lisäksi ajankohtaistervehdyksen yliopistolta ja EU Alumni Clubin jäsenet kertovat enemmän klubin toiminnasta.

14.10. USA Alumni -verkoston tilaisuus Washington DC

Aika: 14.10.2022 klo 17–19.30 (UTC-4, New York Time)
Paikka: Takoda Bar (715 Florida Avenue NW), Washington DC

Lämpimästi tervetuloa aloittamaan viikonloppu rennosti ja tapaamaan muita Helsingin yliopiston alumneja. Paikalla ovat myös valtiotieteellisen ja humanistisen tiedekunnan varadekaanit Hanna Wass ja Mikko Saikku, joiden kanssa voi keskustella yliopiston ajankohtaisista asioista. Tilaisuuteen voi mielellään tuoda avecin.

20.10. Helsinki Alumni International -ilta verkossa

Aika: 20.10.2022 klo 17.30–19 (EET)
Paikka: Zoom

Helsinki Alumni tarjoaa kansainväliselle alumniverkostolle verkostoitumismahdollisuuksia verkkotapahtumien muodossa, ajankohtaisten aiheiden äärellä keskustellen. Tässä kansainvälisessä illassa keskustelua käydään siitä, miten Ukrainan sodan muutokset ovat vaikuttaneet alumniemme elämiin työelämäkontekstissa.

Alumnimme Mariam Tokmazihvili ja Alexandra Biris jakavat oman työkenttänsä ja kokemustensa kautta näkökulmia aihepiiriin. Tämän jälkeen pääsemme sekä ryhmäkeskustelujen että yhteisen interaktiivisen keskustelun kautta pureutumaan aiheeseen sekä verkostoitumaan.

24.10. Sweden Alumni Club -ilta Tukholmassa

Aika: 24.10.2022 klo 18-20 (GMT+1)
Paikka: Suomi-instituutti, Snickarbacken 4, Tukholma (Ruotsi)

Sweden Alumni Club kutsuu kaikki kiinnostuneet mukaan rentoon, ajankohtaiseen keskustelutilaisuuteen. Vierailijapuhujana alumni Mika Salminen (THL). Lisäksi pientä tarjoiluja.Tilaisuus ruotsinkielinen.

Lisätietoja ohjelmasta päivittyy ja ilmoittautumislomake avautuu lokakuun alussa.

1.11. Sha­re & Learn: Pitch! - Innostavan tiivistämisen taito

Aika: 1.11.2022 klo 17–19 
Paikka: Minerva-tori K226 (Siltavuorenpenger 5 A, Helsinki)

Tule mukaan Pitch -työpajaan! Opi rakentamaan vaikuttava Pitch -puhe luovalla tavalla!

Tässä Share & Learn -illassa opimme, kuinka tuoda oma osaamisemme esiin uskottavasti, toimivasti ja ytimekkäästi. Illassa kävimme läpi hyvän Pitchin ja esiintymisen peruselementit sekä pääsimme yhdessä harjoittelemaan Pitchin tekemistä. Pääsimme kasvamaan esiintyjinä ja saimme mukaamme käytännön työkaluja onnistuneen esityksen tekemiseen.

Helsingin yliopiston alumni (FM, TeM) Elsa Ervasti on esiintymisvalmentaja, joka on valmentanut satoja suomalaisia start up- ja pk-yrittäjiä esiintymisessä ja pitchaamisessa. Hänen erityisalaansa valmentajana ovat lavapreesensin sekä yleisökontaktin rakentaminen.  Elsa Ervasti on julkaissut teoksen Pitch! - Innostavan tiivistämisen taito! (Kustantamo S&S, 2020) yhdessä Helsingin sanomien toimittajan Joonas Turusen kanssa.

Share & Learn- tilaisuuksissa alumnit jakavat osaamistaan ja kouluttavat kollegoita ajankohtaisista aiheista ja käytännön taidoista. Tilaisuudet antavat mahdollisuuden oppia, verkostoitua, vaihtaa ajatuksia ja kehittyä yhdessä muiden alumnien kanssa.

2.-4.11. Eläinlääkäripäivät - maan suurin vuosittainen alan täydennyskoulutustapahtuma

Aika: 2.-4.11.2022
Paikka: Messukeskus, halli 3. Helsinki

Eläinlääkäripäivät ja näyttely pidetään 2.-4. marraskuuta 2022 Messukeskuksessa, hallissa 3.

Maan suurin vuosittainen alan täydennyskoulutustapahtuma. Tämän vuoden yleisteemana on digitalisaatio.

Eläinlääkärien luennot suunnittelee Eläinlääkäriliiton koulutusvaliokunta. Päivät järjestää Suomen Eläinlääkäriliitto konsulttinaan omistamansa Fennovet Oy:n kongressipalvelu.

Eläinlääkäriliiton jäsenet osallistuvat jäsenhintaan.

11.-12.11. Farmasian Päivät

Aika: 11.-12.11.2022
Paikka: Messukeskus, Helsinki

Tervetuloa tapaamaan Helsingin yliopiston farmasian tiedekunnan edustajia ja kuulemaan ajankohtaista asiaa farmasian alalta.

 

15.11. Hel­sin­ki Alumni In­sight: Luonnon monimuotoisuus - mitä Haminan mursu opettaa meille?

Aika: 15.11.2022 klo 18–19
Paikka: Tiedekulma

Syksyn toisessa Helsinki Alumni Insightissa keskustelemme Luonnontieteellisen keskusmuseo LUOMUKSEN johtajan Aino Juslénin kanssa luonnon monimuotoisuuden tukemisesta sekä luonnontieteellisten kansalliskokoelmien merkityksestä ihmisille sekä yhteiskunnalle. 

Helsinki Alumni Insight on tapahtumasarja, jossa intohimoiset vaikuttajat jakavat osaamistaan, kokemuksiaan ja näkemyksiään. Ajatuksiaan, joilla muutetaan asenteita, ihmisiä ja yhteiskuntaa. Maailman parhaaksi.

Voit osallistua Helsinki Alumni Insightiin paikan päällä Tiedekulmassa tai verkon kautta etänä. 

1.12. Think & Lead: Riittävän hyvä ura

Aika: 1.12.2022 klo 8.15–10
Paikka: Zoom

Miten vetää rajat työlle? Miten tunnistaa riittävän hyvä omassa työssä? Miten välttää uupumus ja ylläpitää omaa jaksamista?

Helsingin yliopiston alumnni, tietokirjailija, työelämävalmentaja ja yrittäjä Aurora Airaskorpi on pohtinut näitä kysymyksiä tietokirjoissaan ja virittää meitä keskustelemaan jokaista koskevasta aihepiiristä. Hänen alustuksensa sisältää tietoa ja vertaistukea sekä vinkkejä, joiden avulla pidät pääsi kasassa jatkuvasti muuttuvassa työelämässä. Luento sopii niin työntekijöille kuin esihenkilöille.

Think & Lead on ohjelma sinulle, Helsingin yliopiston alumni, joka haluat urallasi edetä asiantuntijasta johtajaksi, tai haluat kehittää valmiuksiasi toimia esihenkilönä. Ohjelman kautta pääset jakamaan omaa kokemustasi, opit ja saat tukea muilta alumneilta sekä saat uusia näkökulmia johtamiseen akateemisesta tutkimuksesta, yritysmaailmasta sekä kolmannen sektorin edustajilta.

8.12. Alumni Talks: Suru

Aika: 8.12.2022 kello 17–18
Paikka: Athena, sali 302 (Siltavuorenpenger 3 A, Helsinki)

Jokainen meistä menettää jossain vaiheessa elämää läheisen. Jokainen meistä suree ajallaan ja omalla tavallaan, yksin tai yhdessä, mutta vastoin omaa tahtoaan ei kenenkään pitäisi jäädä yksi surussaan.

Alumni Talks -illan aiheena on tällä kertaa suru. Aiheesta kirjan toimittanut Helsingin yliopiston alumni, dosentti Tuuli Lahti kertoo illassamme surevien tukemisesta ja sureville suunnatuista palveluista. Illassa avataan näköaloja myös surun yhteisöllisiin ja yhteiskunnallisiin ulottuvuuksiin. Tilaisuus on tarkoitettu kaikille, joita suru tavalla tai toisella koskettaa.

Alumni Talks -illoissa asiantuntija-alumni kertoo itseään kiinnostavasta ja kaikille ajankohtaisesta aiheesta. Tule kuulemaan, millaisiksi timanteiksi ajatukset ovat tiivistyneet! Onko sinulla itselläsi osaamista, jonka haluat jakaa jossain tulevista Alumni talks -illoista? Kerro siitä meille.

13.12. Tiedekirjaklubi: Naisia valtaistuimella - Kuningattaria ja keisarinnoja uuden ajan alun Euroopassa

Aika: 13.12.2022 klo 16–17:30
Paikka: Keskustakampus (paikka ilmoitetaan myöhemmin)

Pekka Valtosen teos Naisia valtaistuimella lähtee yhdentoista suvereenin naishallitsijan mukaan aikamatkalle heidän hoveihinsa. Se seuraa hallinnon uudistamista, tieteiden ja taiteiden vaalimista, henkilökohtaisen elämän käänteitä ja joskus häikäilemätöntäkin valtapeliä. Valtaan päästyään naishallitsijoiden oli usein kamppailtava sukupuoleensa liitettyjä ennakkoluuloja vastaan.

Tapaamme muun muassa Englannin ”Verisen” Maria I Tudorin, joka vaali uskoa, sekä Espanjan Isabella Katolilaisen, joka rahoitti Kolumbuksen tutkimusmatkoja. Samalla selviää, millaista oli Maria Teresian poliittinen viisaus ja kuinka vain hallitsijan puolisoksi matkannut saksalainen Sophie nousi Venäjän yksinvaltiaaksi, joka muistetaan Katariina Suurena.

Tiedekirjaklubissa kirjailija ja alumnit kohtaavat kiinnostavien tiedekirjojen parissa. Tapahtuma järjestetään yhteistyössä Gaudeamuksen kanssa.

Menneet tapahtumat
21.9. Tiedekulma: Lasten tiedekysymykset live

Aika: 21.9.2022 klo 17
Paikka: Tiedekulma ja striimi

Hel­sin­gin Sa­no­mien suo­sik­ki­pals­ta Las­ten tie­de­ky­sy­myk­set saa­puu ylei­sön eteen Tie­de­kul­man la­val­le kes­ki­viik­ko­na 21.9. klo 17. Ky­sy­mys­ten ai­hee­na on ih­meel­li­nen ava­ruus. Kuin­ka mon­ta täh­teä ava­ruu­des­sa on? Voi­ko mus­ta auk­ko nie­lais­ta mei­dät? Mi­ten mi­nus­ta voi tul­la astro­naut­ti? Voi­ko Mar­sis­sa asua? Tule esit­tä­mään ki­pe­rim­mät ava­ruusai­hei­set ky­sy­myk­se­si asian­tun­ti­joil­le!  

Tiedekulmassa lasten kysymyksiin ovat vastaamassa astrofyysikko Sissi Enestam, tähtitieteilijä Mikael Granvik, avaruusfyysikko Minna Palmroth ja avaruusfilosofi Tuukka Perhoniemi. Tilaisuuden juontaa Jukka Ruukki Helsingin Sanomien tiedetoimituksesta. 

Osallistu tapahtumaan paikan päällä, seuraa livestriimiä tai katso tallenne! Tapahtumaan ei ole ennakkoilmoittautumista.

21.9. Think & Lead: Hybridiuhat

Aika: 21.9.2022 klo 8.15–10
Paikka: Zoom

Think & Lead -aamussa pääsimme kuulemaan näkökulmia hybridiuhista sekä niiden vaikutuksista yhteiskuntaan ja erilaisiin toimijoihin. Lisäksi keskustelimme siitä, miten voi itse huomioida aihepiirin asiat omassa toimintaympäristössä ja työpaikoilla. Mikä on johtamisen rooli ja mitä asianmukainen varautuminen ja resilienssi vaativat?

Aamun alustajana ja kanssamme keskustelemassa Helsingin yliopiston alumni, VTM Markus Kokko, joka toimii viestintäjohtajana organisaatiossa The European Centre of Excellence for Countering Hybrid Threats (Hybrid CoE).

Think & Lead on ohjelma sinulle, Helsingin yliopiston alumni, joka haluat urallasi edetä asiantuntijasta johtajaksi, tai haluat kehittää valmiuksiasi toimia esihenkilönä. Ohjelman kautta pääset jakamaan omaa kokemustasi, opit ja saat tukea muilta alumneilta sekä saat uusia näkökulmia johtamiseen akateemisesta tutkimuksesta, yritysmaailmasta sekä kolmannen sektorin edustajilta.

20.9. Tiedekulma: Päiväni avaruustutkijana -työpajatapahtuma

Aika: 20.9.2022 klo 16–19
Paikka: Tiedekulma

Läh­tö­lau­kaus ava­ruu­teen! Täs­sä koko per­heen työ­pa­ja­ta­pah­tu­mas­sa pää­set hyp­pää­mään uni­ver­su­min pyör­tei­siin ava­ruus­tut­ki­ja­na ja ko­kei­le­maan, mi­ten ava­ruut­ta tutkitaan käy­tän­nös­sä. Työ­pa­ja­pis­teil­lä pää­set muun muas­sa ra­ken­ta­maan ves­sa­pa­pe­ris­ta au­rin­ko­kun­taa, tu­tus­tu­maan ih­ka­oi­kei­siin me­teo­riit­ti­näyt­tei­siin, kur­kis­ta­maan läm­pö­ka­me­raan sekä op­pi­maan mi­ten pil­vet syn­ty­vät.  

Tule Tie­de­kul­maan 20.9. klo 16 alkaen tutustumaan avaruuden ilmiöihin tut­ki­joi­den ja tie­de­kas­vat­ta­jien kanssa! Tapahtumaan ei ole ennakkoilmoittautumista.

Tapahtuma on tarkoitettu kaikenikäisille, ja kokeilupisteet ovat avoinna klo 16–19. Tapahtumassa voi vierailla koska tahansa aukioloajan puitteissa. Tiedekulma tuottaa tapahtuman yhteistyössä Helsingin yliopiston tiedekasvatusverkoston ja Helsingin observatorion kanssa. 

14.9. Tiedekulma: Avaruus Oy

Aika: 14.9.2022 klo 17
Paikka: Tiedekulma ja striimi

Ava­ruus­ta­lous ja kau­pal­lis­ten sa­tel­liit­tien mää­rä kas­vaa hui­maa vauh­tia. Yri­tyk­set ovat yhä suu­rem­mas­sa roo­lis­sa ava­ruu­den val­loit­ta­mi­ses­sa, ja myös Suo­mi on ko­ko­aan suu­rem­pi ava­ruus­toi­mi­ja. Ava­ruu­des­ta on tul­lut vii­mei­nen erä­maa, jon­ka hyö­dyn­tä­mi­sel­le tar­vit­sem­me glo­baa­lit pe­li­sään­nöt.

Tässä tapahtumassa asiantuntijat keskustelevat avaruuden kiihtyvään hyödyntämiseen liittyvistä kysymyksistä. Millaista bisnestä avaruudessa tehdään ja miten avaruutta voidaan hyödyntää kestävästi? Mihin tarvitsemme avaruusoikeutta? Voidaanko avaruuden valloittamista verrata löytöretkiin?  

Keskustelemassa ovat avaruusteknologiayritys ICEYEn strategiajohtaja Pekka Laurila, avaruusfysiikan professori Minna Palmroth, väitöskirjatutkija Antti Tarvainen ja etänä työ- ja elinkeinoministeriön johtava asiantuntija Jenni Tapio. Keskustelun vetää Alma Onali.

Voit seurata illan keskustelua paikan päällä Tiedekulmassa tai striimin välityksellä Tiedekulman sivuilla. Tapahtumaan ei ole ennakkoilmoittautumista.

13.9. Tiedekulma: Avaruus 10 minuutissa

Aika: 13.9.2022 klo 17
Paikka: Tiedekulma ja striimi

Ter­ve­tu­loa mat­kal­le ava­ruu­teen! Täs­sä ta­pah­tu­mas­sa kuu­let Hel­sin­gin yli­opis­ton tut­ki­joil­ta nel­jä ajan­koh­tais­ta nä­kö­kul­maa ava­ruu­teen.

Aloitamme lähiavaruuden ilmiöistä ja etenemme lopuksi syvemmälle maailmankaikkeuteen. Tule mukaan oppimaan, miksi avaruusromu on ongelma, ovatko asteroidit todellinen uhka planeetallemme, mitä vaikutuksia avaruusmyrskyillä on Maassa ja mitä nykytutkimus sanoo mustista aukoista. 

Mukana ovat avaruusfyysikko Markus Battarbee, tähtitieteilijä Mikael Granvik, teoreettinen astrofyysikko Peter Johansson ja avaruusfyysikko Emilia Kilpua. Tapahtuman juontaa Liisa Mayow

Voit seurata illan esityksiä paikan päällä Tiedekulmassa tai striimin välityksellä Tiedekulman sivuilla. Tapahtumaan ei ole ennakkoilmoittautumista.

13.9. Alumni Talks: Päätöksenteon illuusiot

Aika: 13.9.2022 kello 17–18.30
Paikka: Zoom 

Joustava mieli ja kyky tunnustaa oma erehtyväisyys on rationaalisempaa kuin sokea usko omaan loogiseen ajatteluun. Emmehän useimmiten voi tietää ennakolta, mikä on oikea päätös, joten rationaalinen toiminta vaatii jatkuvaa luovimista ja uuden tiedon yhdistämistä päätöksiin.

Teemme jokaisen päivän aikana valtavan määrän valintoja melko vähäpätöisistä hieman suurempiin. Näistä hyvin harva on todellisuudessa rationaalisen ajatteluprosessin tulos, vaikka niin usein luulemme. Syksyn ensimmäisessä Alumni Talks -illassa murrettiin rationaalisen päätöksenteon illuusiot! Sait tilalle lisää ymmärrystä siitä, kuinka teet päätöksiä ja miten voit tarvittaessa harkita päätöksiäsi paremmin. 

Psykologi ja Helsingin yliopiston vieraileva tutkija Tuomas Leisti avasi illassa päätöksentekoon liittyvää tutkimusta niin psykologian, aivotutkimuksen, kognitiotieteen kuin filosofiankin suunnista. Tuomas Leisti on kirjoittanut aiheesta kirjan yhdessä PsM Hanna Poskiparran kanssa (Tuuma-kustannus, 2022)

Alumni Talks -illoissa asiantuntija-alumni kertoo itseään kiinnostavasta ja kaikille ajankohtaisesta aiheesta. Tule kuulemaan, millaisiksi timanteiksi ajatukset ovat tiivistyneet! Onko sinulla itselläsi osaamista, jonka haluat jakaa jossain tulevista Alumni talks -illoista? Kerro siitä meille.

1.9. Yliopistosta urapolulle

Aika: 1.9.2022 klo 17–18.30
Paikka: Kielikeskus, sali 115
Fabianinkatu 26, Helsinki

Onneksi olkoon vuoden 2022 aikana valmistunut maisteri! Aloita syksy hyvässä seurassa ja tule tapaamaan muita alumneja rennossa työelämäillan merkeissä 1.9.2022. 

Illan pääpuhujana on Helsingin yliopiston alumni Jaakko Sahimaa. Sahimaa on organisaatiopsykologi ja työyhteisövalmentaja, jonka missiona on tehdä suomalaisesta työelämästä entistä mielekkäämpää, merkityksellisempää. Hän työskentelee merkityksellisyyden, inhimillisen tehokkuuden ja terveen työelämän teemojen parissa niin yksilö-, organisaatio- kuin yhteiskuntatasollakin.

Keskustelemme illan aikana itsetuntemukseen, uramahdollisuuksien kirkastamiseen, tavoitteiden asettamiseen ja työhyvinvointiin liittyvistä asioista. Illan aikana käydään myös vapaamuotoista keskustelua. Sinulla on mahdollisuus vaihtaa kokemuksia ja esittää sinua askarruttavia urasuunnitelmiin ja työelämään liittyviä kysymyksiä.

Tule inspiroitumaan, verkostoitumaan ja kohtamaan muita uran alkuvaiheessa olevia alumneja.

Järjestämme vastaavan tilaisuuden kaksi kertaa vuodessa uusille alumneille. 

16.6.-18.6. Maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan promootio 2022

Aika: 16.6. - 18.6.2022

Helsingin yliopiston Maatalous-metsätieteellinen tiedekunta järjestää juhlallisen maisteri- ja tohtoripromootion.

 

 

10.6. Lääketieteellisen tiedekunnan XV tohtoripromootio 2022

Aika: 10.6.2022

Perjantaina kesäkuun 10. päivänä 2022 järjestettävää varsinaista promootiota edeltää keskiviikon seminaaripäivä 8.6.2022, jolloin kunniatohtorit pitävät esityksensä omalta erikoisalueeltaan.

 

30.5. The black hole at the heart of our galaxy

Aika: 30.5.2022 klo 17-19
Paikka: Zoom-verkkotilaisuus & live

Looking at the end of space and time – Imaging Black Holes. Toukokuussa 2022 on julkaistu ensimmäiset kuvat Linnunradan keskustassa olevasta mustasta aukosta. Kuva oli tieteellinen sensaatio. Professori Heino Falcke kertoo Event Horizon -teleskoopin viimeisimmistä tuloksista, ja mustan aukon uusien kuvien tieteellisistä vaikutuksista. Tapahtuman juontaa Helsingin yliopiston kosmologi Syksy Räsänen ja mukana keskustelemassa on myös lehtori Esko Keski-Vakkuri sekä erikoistutkija Kaj Wiik. Falcken luento on englanninkielinen.

13.5. sekä 19.-21.5.2022 Valtiotieteellisen tiedekunnan XV maisteri- ja tohtoripromootio

Aika: 19.-21.5.2022

Valtiotieteellisen tiedekunnan XV maisteri- ja tohtoripromootiota vietetään 19.-21.5.2022. Ilmoittautuminen promootioon on auki 19.4.2022 saakka. Promootio alkaa jo Floran päivänä 13.5.

 

17.5. Tiedekirjaklubi: Muinaisen Lähi-Idän imperiumit

Aika: 17.5.2022 klo 16-17:30
Paikka: Zoom

Muinainen Lähi-itä on ensimmäisten todellisten suurvaltojen koti. Siellä muotoutuneiden sivilisaatioiden, kuten Sumerin, Assyrian ja Babylonian, perintö on kulkeutunut läpi vuosituhansien tähän päivään asti. Muinaisen Lähi-idän imperiumit kuljettaa aikaan ennen ajanlaskun alkua ja herättää eloon Mesopotamian, Levantin ja Arabian niemimaan yhteiskunnat ja kulttuurit. Saana Svärd ja Joanna Töyräänvuori kertovat teoksestaan.

Tiedekirjaklubissa kirjailija ja alumnit kohtaavat kiinnostavien tiedekirjojen parissa. Tapahtuma järjestetään yhteistyössä Gaudeamuksen kanssa.

17.5. Think & Lead: Inhimillisesti kestävä organisaatiokulttuuri

Aika: 17.5.2022 klo 8.15-10
Paikka: Zoom

Think & Lead –aamussa keskustelimme siitä, mitä on organisaation inhimillinen kestävyys ja miten sitä voi rakentaa. Aamun alustajana ja kanssamme keskustelemassa oli Helsingin yliopiston alumni Kaisa Muilu. Tilaisuudessa oli myös aamun aiheeseen linkittyviä pienryhmäkeskusteluja.

Think & Lead on kokonaisuus ja verkosto sinulle, Helsingin yliopiston alumni, joka haluat urallasi edetä asiantuntijasta johtajaksi, tai haluat kehittää valmiuksiasi toimia esihenkilönä. Think & Lead -toiminnan kautta pääset jakamaan omaa kokemustasi, opit ja saat tukea muilta alumneilta sekä saat uusia näkökulmia johtamiseen akateemisen tutkimuksen ja yritysmaailman sekä kolmannen sektorin toimijoilta. 

12.5. Alumnien kampusretki Viikkiin

Aika: 12.5.2022 kello 16-19.30
Paikka: Viikin kampus

Helsinki Alumni -yhteisö ja Helsingin yliopiston alumniyhdistys toteuttivat yhdessä alumneille suunnattujen kampusretkien sarjan, jonka aikana tutustuttiin kunkin Helsingin yliopiston kampuksen toimintaan, tutkijoihin ja opiskelijoihin sekä kiinnostaviin kohteisiin kampuksella. Ensimmäinen kampusretki suuntautui Viikin kampukselle torstaina 12.5.2022 klo 16-19.30.

Viikin kampuksella toimivat bio- ja ympäristötieteellinen, eläinlääketieteellinen, farmasian sekä maatalous-metsätieteellinen tiedekunta. Kampuksella työskentelee lähes 1900 ihmistä, ja opiskelijoita on yli 6000. Viikin kampus on tarjonnut opetusta ja tutkimusta jo vuodesta 1946, ja nykyään kampuksella toimivat mm. yliopistollinen eläinsairaala, Viikin koetila peltoineen sekä Viikin normaalikoulu. 

Kampusretkellä kuultiin niin kampuksen yleisesittely kuin tutustuttiin kukin yhteen kampuksen kohteeseen tarkemmin. Lisäksi ohjelmassa oli paneelikeskustelu siitä millaista on elämä, opiskelu ja tutkimus Viikin kampuksella. 
 

3.5. Alumni talks - Päätöksenteon illuusiot

TAPAHTUMA PERUTTU

Aika: 3.5.2022 kello 17-19
Paikka: Zoom 

¨Joustava mieli ja kyky tunnustaa oma erehtyväisyys on rationaalisempaa kuin sokea usko omaan loogiseen ajatteluun. Emmehän useimmiten voi tietää ennakolta, mikä on oikea päätös, joten rationaalinen toiminta vaatii jatkuvaa luovimista ja uuden tiedon yhdistämistä päätöksiin.”

Teemme jokaisen päivän aikana valtavan määrän valintoja melko vähäpätöisistä hieman suurempiin. Näistä hyvin harva on todellisuudessa rationaalisen ajatteluprosessin tulos, vaikka niin usein luulemme. Kevään toisessa Alumni talks -illassa murretaan rationaalisen päätöksenteon illuusiot! Saat tilalle lisää ymmärrystä siitä, kuinka teet päätöksiä ja miten voit tarvittaessa harkita päätöksiäsi paremmin. 

Psykologi ja Helsingin yliopiston vieraileva tutkija Tuomas Leisti avaa illassa päätöksentekoon liittyvää tutkimusta niin psykologian, aivotutkimuksen, kognitiotieteen kuin filosofiankin suunnista. Tuomas Leisti on kirjoittanut aiheesta kirjan yhdessä PsM Hanna Poskiparran kanssa (Tuuma-kustannus, Ilmestyy 28.4.2022)
 

Alumni Talks -illoissa asiantuntija-alumni kertoo itseään kiinnostavasta ja ajankohtaisesta aiheesta. Tule kuulemaan, millaisiksi timanteiksi ajatukset ovat tiivistyneet!
Onko sinulla itselläsi osaamista, jonka haluat jakaa jossain tulevista Alumni talks -illoista? Kerro siitä meille.

27.4. Hel­sin­ki Alumni In­sight: Yhteisen terveyden asialla

Aika: 27.4.2022 klo 18-19
Paikka: Tiedekulman striimi

Kevään toisessa Helsinki Alumni Insight -tilaisuudessa 27.4.2022 keskustelemme Helsingin yliopiston lihavuustutkija, lääkäri ja professori Kirsi Pietiläisen kanssa lihavuuteen liittyvistä asioista. Millainen on suomalaiseen lihavuuteen liitetty geeniperimän merkitys, onko jokaisen aina pakko laihduttaa ja laskea kaloreita voidakseen hyvin? Mikä merkitys on psyykkisellä ja fyysisellä hyvinvoinnilla painonsäätelyssä? Mistä ihmisen voimavarapankki rakentuu?

Kirsi Pietiläistä haastattelee alumnimme VTM Satu Sirkiä.

Helsinki Alumni Insight on tapahtumasarja, jossa intohimoiset vaikuttajat jakavat osaamistaan, kokemuksiaan ja näkemyksiään. Ajatuksiaan, joilla muutetaan asenteita, ihmisiä ja yhteiskuntaa. Maailman parhaaksi.

7.-23.4. Art Meets Science -taidenäyttely

Aika: torstai 7.-23.4.2022 
Paikka: Galleria Albert IX, Albertinkatu 9 Helsinki

Tervetuloa Art Meets Science -näyttelyyn, jossa tiede kohtaa taiteen. Yhteistyö on Helsingin yliopiston farmasian tiedekunnan tutkijoiden ja lahjakkaiden taiteilijoiden aivan uudenlainen toteutus. Tule tutustumaan kansainvälisen työryhmän yhteiseen taidenäyttelyyn Galleria Albert IX:ssä 7. huhtikuuta 2022 alkaen.

Myydyistä taideteoksista lahjoitetaan osuus farmasian tiedekunnan kestävän kehityksen professuurin tukemiseen. 

19.4. Sha­re & Learn: Pitch! - Innostavan tiivistämisen taito

Aika: 19.4.2022 klo 17-19
Paikka: Zoom

Share & Learn: Pitch! - innostavan tiivistämisen taito
(Huom. tilaisuus on englanninkielinen)

Tule mukaan Pitch -työpajaan! Opi rakentamaan vaikuttava Pitch -puhe luovalla tavalla!

Tässä Share & Learn -illassa opimme, kuinka tuoda oma osaamisemme esiin uskottavasti, toimivasti ja ytimekkäästi. Illassa kävimme läpi hyvän Pitchin ja esiintymisen peruselementit sekä pääsimme yhdessä harjoittelemaan Pitchin tekemistä. Pääsimme kasvamaan esiintyjinä ja saimme mukaamme käytännön työkaluja onnistuneen esityksen tekemiseen.

Helsingin yliopiston alumni (FM, TeM) Elsa Ervasti on esiintymisvalmentaja, joka on valmentanut satoja suomalaisia start up- ja pk-yrittäjiä esiintymisessä ja pitchaamisessa. Hänen erityisalaansa valmentajana ovat lavapreesensin sekä yleisökontaktin rakentaminen.  Elsa Ervasti on julkaissut kirjan Pitchauksesta ja esiintymistaidoista yhdessä Helsingin sanomien toimittajan Joonas Turusen kanssa; Pitch!- innostavan tiivistämisen taito! (Kustantamo S&S, 2020).

Share & Learn- tilaisuuksissa alumnit jakavat osaamistaan ja kouluttavat kollegoita ajankohtaisista aiheista ja käytännön taidoista. Tilaisuudet antavat mahdollisuuden oppia, verkostoitua, vaihtaa ajatuksia ja kehittyä yhdessä muiden alumnien kanssa.

13.4. TIEDEKULMA: Värkkää ja törkkää

Aika: keskiviikko 13.4.2022 klo 17 
Paikka: Tiedekulma 

Mi­ten ko­ro­na­tes­ti teh­dään? Mil­tä ih­mi­sen si­säl­lä näyt­tää? Onko ba­naa­ni ra­dio­ak­tii­vi­nen? Värk­kää ja törk­kää -ta­pah­tu­mas­sa hae­taan vas­tauk­sia mm. näi­hin ky­sy­myk­siin – ja sinä pää­set hyp­pää­mään tut­ki­jan­saap­pai­den si­sään! Tule Tie­de­kul­maan keskiviikkona 13.4. klo 16–19 ko­kei­le­maan ja tut­ki­maan tut­ki­joi­den ja tie­de­kas­vat­ta­jien avul­la, mi­ten tie­det­tä teh­dään!

Tapahtuma on tarkoitettu kaikenikäisille, ja kokeilupisteet ovat avoinna klo 16–19. Tapahtumassa voi vierailla koska tahansa aukioloajan puitteissa. Tiedekulma tuottaa tapahtuman yhteistyössä Helsingin yliopiston tiedekasvatusverkoston kanssa.

12.4. TIEDEKULMA: Pelastetaan antibiootit

Aika: tiistai 12.4.2022 klo 17 
Paikka: TiedekulmaTiedekulman striimi

An­ti­bioo­tit mah­dol­lis­ta­vat ny­kyi­sen­lai­sen elä­män­tyy­lim­me. Jos ne lak­kaa­vat toi­mi­mas­ta, esi­mer­kik­si mat­kai­lus­ta voi tul­la hen­gen­vaa­ral­lis­ta ja pie­ni­kin haa­va olla koh­ta­lo­kas. Uusi hii­pi­vä pan­de­mia on jo tääl­lä: an­ti­bioo­teil­le vas­tus­tus­ky­kyi­set bak­tee­ri­kan­nat tap­pa­vat jopa mil­joo­nia ih­mi­siä vuo­sit­tain. An­ti­bioot­ti­re­sis­tens­si on mo­ni­mut­kai­nen yh­teis­kun­nal­li­nen on­gel­ma, joka vaa­tii glo­baa­le­ja rat­kai­su­ja. 

Antibioottiresistenssin syitä ja ratkaisuja pohtimassa tiistaina 12.4. klo 17 ovat Ruokaviraston ylitarkastaja Saija Kalenius, infektiosairauksien professori Anu Kantele ja mikrobiologian professori Marko Virta. Keskustelua luotsaa Reetta Räty.  

7.4. TIEDEKULMA: Samasta puusta

Aika: torstai 7.4.2022 klo 17 
Paikka: TiedekulmaTiedekulman striimi

Ihminen on osa luontoa ja luontoympäristö vaikuttaa terveyteemme monin tavoin. Terveydenhuollossa on alettu tunnistamaan luonnon hyvinvointia lisäävät vaikutukset entistä paremmin ja samalla ymmärretty, että luonnonsuojelu on myös terveyden suojelua. 

Samasta puusta -tapahtumassa torstaina 7.4. Helsingin yliopiston tutkijat kertoivat esimerkkejä siitä, miten ympäristömme ja terveytemme kytkeytyvät toisiinsa. Mukana:

Riikka Puhakka: Luonto lisää nuorten hyvinvointia
Tarja Pitkänen: Ilmaston lämpeneminen lisää vesivälitteisten infektioiden riskiä
Tiina Sikanen: Miten vähennetään lääkkeiden päätymistä ympäristöön?
Jaana Laisi: Ekologinen kriisi vaatii muutoksia terveydenhuoltojärjestelmään

5.4. TIEDEKULMA: Pandemian anatomia

Aika: tiistai 5.4.2022 klo 17 
Paikka: TiedekulmaTiedekulman striimi

Mitä menneet pandemiat ja epidemiat opettavat meille ja kuinka kohtaamme seuraavan? Tässä keskustelussa hypätään sivuun päivittäisen koronatilanteen seurannasta ja katsotaan pandemioita pidemmällä aikaperspektiivillä ja koko maailman näkökulmasta. Mikä on globaali koronatilanne viiden vuoden päästä?

Pandemian anatomiaa Tiedekulmassa ovat tarkastelemassa Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön Suomen toimiston toiminnanjohtaja Linda Konate, historian väitöskirjatutkija Elina Maaniitty, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri ja rokotetutkija Hanna Nohynek ja zoonoosivirologian professori Olli Vapalahti. Juontajana Jari Hanska

30.3. TIEDEKULMA: Rajaton terveys

Aika: 30.3.2022 klo 17 
Paikka:  Tiedekulma / Tiedekulman striimi

Viimeistään koronapandemia on herättänyt meidät huomaamaan, että ihmisten, eläinten ja koko ekosysteemin terveyttä ei voi käsitellä toisistaan erillisinä asioina. Virukset eivät tunne valtioiden eivätkä eliölajien rajoja. Maapallon elämä on verkosto, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen. 

Tiedekulman Kaiken maailman terveys -ohjelmasarjan avauskeskustelussa ke 30.3. klo 17 ruoditaan terveyteen vaikuttavia yllättäviäkin kytköksiä ja pohditaan, millaista rajat ylittävää yhteistyötä ja uudenlaista ajattelua maailmanlaajuisten terveyshaasteiden ratkominen jatkossa vaatii.

Keskustelemassa ovat Planetary Health -lääkäri Hanna Haveri, immunologian professori Seppo Meri ja uhkaavien infektiotautien apulaisprofessori Tarja Sironen. Tapahtuman juontaa Ville Blåfield.

30.3. Alumnträffen 2022

Aika: 30.3.2022 klo 15-16.30
Paikka: Online 

Aihe: Sosiaalinen kestävyys työelämässä

Helsingin yliopiston alumnitoiminta yhteistyössä Novian, Arcadan, Åbo Akademin ja Hankenin järjesti ruotsinkielisen alumnitilaisuuden Alumnträffen 2022. Key note -puheenvuorot ja paneelikeskustelu keskittyivät eri näkökulmiin koskien työelämän sosiaalista kestävyyttä, monimuotoisuutta ja hyvinvointia sekä tasa-arvokysymyksiä.

22.3.2022 Alumnipäivä: Mitä kestävyysmurros tarkoittaa työelämän kannalta?

Tervetuloa Helsingin yliopiston alumnipäivään 2022!  

Vuoden 2022 alumnipäivän 22.3.2022 teemana on kestävä kehitys ja erityisesti työelämän kestävyysmurros. Kestävän elämäntavan mahdollistamiseksi ja yhteiskunnan toiminnan uudistamiseksi tarvitaan kestävyysmurros, mutta mitä se tarkoittaa työelämän kannalta?  
 
Nykyiset ja tulevat alumnimme ovat merkittävä voimavara yliopistolle ja muutosvoima yhteiskunnassa. Tehtävästä ja toimialasta riippumatta kestävyys ja vastuullisuus nousevat aiheina esiin. Mitä osaamista kestävyysmurroksen edessä tarvitaan? Miten muutos näkyy jo nyt? Minkälaisia vaikutuksia on odotettavissa?

Keskustelua vetämään astuu toimittaja, työelämäprofessori VTM Reetta Räty

Alumni, päivitä tietosi maailmasta. Tervetuloa keskustelemaan verkon äärelle tiistaina 22.3.2022 klo 17.30.

Ilmoittaudu mukaan tästä.

#AlumniPäivä2022 #HelsinkiAlumni #HelsinkiUni #kestävyydenratkaisijat 

16.3. Tiedekirjaklubi: Anu Kantola - Kahdeksan kuplan Suomi

Aika: 16.3.2022 klo 16-18
Paikka: Zoom

Suomalaiset ovat astuneet 2000-luvulla uuteen, entistä kovempaan maailmaan. Markkinoiden avautuminen ja uudet teknologiat luovat uusia mahdollisuuksia mutta lisäävät myös painetta: vaatimukset ovat kasvaneet, ja muutos murentaa vanhoja elämäntapoja, ammatteja ja identiteettejä. Kiristymisen tunne vaikuttaa kaikissa suomalaisen yhteiskunnan ryhmissä.

Anu Kantolan ja työryhmän Kahdeksan kuplan Suomi kuvaa talouden murrosten silmässä elävien ihmisten kokemuksia itsestään ja yhteiskunnasta: sitä, mitä he odottavat itseltään ja toisiltaan. Millaista tarinaa suomalaiset kertovat itsestään, ja millaisia tunteita tarinaan liittyy? Kuulemmeko ja ymmärrämmekö toistemme tarinoita?

Tiedekirjaklubissa kirjailija ja alumnit kohtaavat kiinnostavien tiedekirjojen parissa. Tapahtuma järjestetään yhteistyössä Gaudeamuksen kanssa.

15.3 Kan­sain­vä­li­nen alum­ni­ti­lai­suus

Aika: 15.3.2022 klo 18-19
Paikka: Zoom

Rennossa illanvietossamme verkostoiduimme kansainvälisesti ja pääsimme keskustelemaan siitä, miten kestävyyden kysymyksiin ja ongelmiin pystytään reagoimaan organisaatiotasolla. Millainen rooli yrityksillä, kaupungilla ja kolmannen sektorin toimijoilla esimerkiksi voi olla matkalla kohti kestävämpää tulevaisuutta? Alumnimme Kaisa Schmidt-Thomé (Demos Helsinki) inspiroi meitä avaamalla meille Kestävä kaupunki - ohjelmaa, jonka parissa hän on työskennellyt.

9.3. Think & Lead: Monialaisuuden johtaminen ja tiimien luovuuden ruokkiminen

Aika: 9.3.2022 klo 8.15-10
Paikka: Zoom

Think & Lead -aamussa pääsemme keskustelemaan alumnimme Jarno Koposen (YLE) johdolla siitä, mitä monialaisuuden johtaminen vaatii ja miten innostaa tiimejä luovuuteen. Tilaisuudessa myös aamun aiheeseen linkittyviä pienryhmäkeskusteluja.

Tarkemmat tiedot tilaisuudesta tullaan lähettämään ilmoittautuneille osallistujille. 

Think & Lead on kokonaisuus ja verkosto sinulle, Helsingin yliopiston alumni, joka haluat urallasi edetä asiantuntijasta johtajaksi, tai haluat kehittää valmiuksiasi toimia esihenkilönä. Think & Lead -toiminnan kautta pääset jakamaan omaa kokemustasi, opit ja saat tukea muilta alumneilta sekä saat uusia näkökulmia johtamiseen akateemisen tutkimuksen ja yritysmaailman sekä kolmannen sektorin toimijoilta. 

3.3. Hel­sin­ki Alumni In­sight:

Aika: 3.3.2022 klo 18-19
Paikka: Tiedekulman striimi

Kevään ensimmäisessä Helsinki Alumni Insightissa pääsemme keskustelemaan lapsen oikeuksista lapsiasiavaltuutettu, alumnimme Elina Pekkarisen (kuva: Hanna-Kaisa Hämäläinen) kanssa. 

Lapsiasiavaltuutettu edistää työssään lapsen oikeuksia ja raportoi aiheesta Suomessa eduskunnalle nelivuosittain. Raportti on juuri julkaistu. Tule kuulemaan, miten lapsen oikeudet toteutuvat Suomessa. Minkälaisia muutoksia lasten asemassa on tapahtunut? Miten lasten ääni saadaan kuuluviin? Mitkä ovat lasten suurimpia huolia nyt? Onko Suomessa merkkejä lapsivihamielisestä kulttuurista?

Elina Pekkarista haastattelee VTM Satu Sirkiä. Pääsemme myös kuulemaan, minkälaista on lapsiasiavaltuutetun työ. 

Istahda siis mukavasti striimin ääreen. Pääset esittämään kysymyksiä tilaisuudessa whatsappin kautta. 

Helsinki Alumni Insight on tapahtumasarja, jossa intohimoiset vaikuttajat jakavat osaamistaan, kokemuksiaan ja näkemyksiään. Ajatuksiaan, joilla muutetaan asenteita, ihmisiä ja yhteiskuntaa. Maailman parhaaksi.

8.3. Alumni talks - Outo elämäni

Aika: 8.3.2022 kello 17–19
Paikka: Zoom

Meillä kaikilla on oma urapolkumme, enemmän tai vähemmän suoraviivainen. Parhaiten ne aukeavat näkijän ja kokijan taitavasti kertomina. Tervetuloa kevään ensimmäiseen Alumni Talks -iltaan, jossa Helsingin yliopiston entinen opiskelija, opintosihteeri, assistentti, lehtori, professori, tutkija, hallinnon jäsen, ammattiyhdistystoimija sekä viimeisempänä dosentti ja nykyinen alumnimme Tapio Lampinen avaa outojen sattumusten ja tarinoiden kautta näkymiä, joita emme voi kuvitellakaan, ilman ensikäden kuulemista. Tapio Lampinen on julkaissut aiheesta kirjan Outo elämäni (Väyläkirjat, 2020).
 

Alumni Talks -illoissa asiantuntija-alumni kertoo itseään kiinnostavasta ja ajankohtaisesta aiheesta. Tule kuulemaan, millaisiksi timanteiksi ajatukset ovat tiivistyneet!
Onko sinulla itselläsi osaamista, jonka haluat jakaa jossain tulevista Alumni talks -illoista? Kerro siitä meille.

1.3. TIEDEKULMA: Kahdeksan kuplan Suomi

Aika: 1.3.2022 klo 17 
Paikka: Tiedekulman striimi

Suomalaiset ovat astuneet 2000-luvulla uuteen, entistä kovempaan maailmaan. Markkinoiden avautuminen ja uudet teknologiat luovat uusia mahdollisuuksia, mutta lisäävät myös painetta: vaatimukset ovat kasvaneet, ja muutos murentaa vanhoja elämäntapoja, ammatteja ja idntiteettejä. Kiristymisen tunne vaikuttaa kaikissa suomalaisen yhteiskunnan ryhmissä. Millaisia ovat talouden murroksessa elävien ihmisten kokemukset itsestään ja yhteiskunnasta? 

Kahdeksan kuplan Suomi -tapahtumassa 1.3. keskustelemassa Sanna Aaltonen, Lotta Junnilainen, Anu Kantola ja Pekka Tuominen. Mukana myös Pauliina Patana ja Mika Maliranta. Juontajana on Jari Hanska.

 

Tule mukaan myös 16.3. järjestettävään Tiedekirjaklubiin, jossa vieraana on Kahdeksan kuplan Suomi -teoksen kirjoittaja, viestinnän professori Anu Kantola. Tiedekirjaklubissa pääset tutustumaan teokseen vielä syvällisemmin ja jututtamaan Anua tarkemmin aiheesta. 

15.2. Share & Learn: Kriisit — Globaalista uhasta omaan vahvuuteen

Aika: 15.2.2022 klo 17-19 
Paikka: Zoom  

Mikä auttaa ihmisiä selviämään pitkittyneessä kriisissä. Tämä sukupolvi on tottunut elämään turvallisessa ja toimivassa yhteiskunnassa, jossa ei ole ollut suuria äkillisiä muutoksia. Mitä me voimme oppia ihmisiltä, jotka elävät kriisialueilla ja epävarmuudessa tulevaisuuden suhteen? Miten he ylläpitävät toivoa ja luottamuksen selviämiseen? Tässä illassa perehdymme Ferdinand Garoffin ja Nina Lyytisen johdattamina siihen, mitä kriisi merkitsee, kuinka kriiseistä selvitään ja mitä vahvuuksia voimme löytää itsestämme ja omista yhteisöistämme kriisin keskellä.

Ferdinand Garoff on psykologi ja psykoterapeutti Helsingistä. Työssään Ferdinand on työskennellyt kriisin kohdanneiden ja traumatisoituneiden ihmisten kanssa, sekä Suomessa että ulkomailla, mm. Punaisen ristin tehtävissä.
Nina Lyytinen on työ- ja organisaatiopsykologian erikoispsykologi (PsL) ja työterveyspsykologi, joka on tehnyt Psykologien Sosiaalisen Vastuu ry:n kautta vapaaehtoistyötä Libanonissa palestiinalaispakolaisten parissa. Hän on suositun psykologia-aiheisen Psykopodiaa-podcastin juontaja ja Kauppalehden kolumnisti.

Share & Learn- tilaisuuksissa alumnit jakavat osaamistaan ja kouluttavat kollegoita ajankohtaisista aiheista ja käytännön taidoista. Tilaisuudet antavat mahdollisuuden oppia, verkostoitua, vaihtaa ajatuksia ja kehittyä yhdessä muiden alumnien kanssa.

Tervetuloa kuuntelemaan, kuulemaan ja keskustelemaan muiden alumnien kanssa!

10.2. Yliopistosta ura­po­lul­le

Aika: 10.2.2022 klo 17-19
Paikka: Zoom

Onneksi olkoon syksyllä 2021 valmistunut maisteri! Aloita vuosi 2022 hyvässä seurassa ja tule tapaamaan muita alumneja rennon työelämäillan merkeissä. 
   
Illan pääpuhujana on Helsingin yliopiston alumni HRD-alan ammattilainen, VTM Martina Westman. Keskustelemme illan aikana itsetuntemukseen, uramahdollisuuksien kirkastamiseen, tavoitteiden asettamiseen ja työhyvinvointiin liittyvistä asioista. Illan aikana käydään myös vapaamuotoista keskustelua. Sinulla on mahdollisuus vaihtaa kokemuksia ja esittää sinua askarruttavia työnhakuun, urasuunnitelmiin ja työelämään liittyviä kysymyksiä. 

Tule inspiroitumaan, verkostoitumaan ja kohtamaan muita uran alkuvaiheessa olevia alumneja!

10.2. TIEDEKULMA: Polarisaatio? Dialogi!

Aika: 10.2.2022 klo 17 
Paikka: Tiedekulman striimi

Keskustelut lehahtavat helposti riidaksi ja jopa erimielisten maalittamiseksi sosiaalisessa mediassa. Moni meistä pelkää osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun. Koronapandemia on sulkenut meidät koteihimme ja vähentänyt aitoa sosiaalista kanssakäymistä merkittävästi. Miten voisimme jälleen ymmärtää toisiamme paremmin? 

Polarisaatio? Dialogi! -keskustelussa 10.2.2022 klo 17 asiantuntijat pohtivat, miten ja miksi vuorovaikutus rakoilee yhteiskunnassa, erilaisissa ryhmissä sekä yksilöiden tasolla. Puhumme myös siitä, miten sosiaalinen media vaikuttaa keskusteluiden kärjistymiseen. Keskustelemassa ovat Antti Gronow, Anniina Leiviskä ja Teemu Pauha, etähaastattelussa Katri Saarikivi. Keskustelun juontaa Ville Blåfield

9.2. TIEDEKULMA: Mistä puhumme kun puhumme velasta?

Aika: 9.2.2022 klo 17 
Paikka: Tiedekulman striimi

Mitä julkinen velka tarkoittaa ja miten se vaikuttaa meidän arkeemme?

Keskustelu velasta johtaa usein umpikujaan, jossa on vaikea löytää yhteisiä näkökulmia. Puhe vastuullisesta talouspolitiikasta, taloudellisista realiteeteista tai tulevaisuusinvestoinneista peittää usein alleen velkaan liittyvät arvot ja poliittiset valinnat. Tiedekulman Mistä puhumme kun puhumme velasta? -keskustelussa avataan velkakeskustelun taustoja ja käsitteitä kansantajuisesti. 

Keskustelemassa ovat Jari Eloranta, Niku Määttänen, Antti Ronkainen ja Heidi Schauman. Keskustelun juontaa Katri Makkonen

3.2. TIEDEKULMA: Kuuleeko toinen polvi?

Aika: 3.2.2022 klo 17
Paikka: Tiedekulman striimi

Nuoret ja vanhemmat ikäluokat ovat nupit vastakkain monissa isoissa yhteiskunnallisissa kysymyksissä. Suuremmat ikäluokat tekevät usein päätöksiä asioista, jotka vaikuttavat nuorten ja tulevien sukupolvien elämään - ilmastonmuutoksesta eläkkeisiin. Miten rakennamme yhteiskuntaaa, jossa kaikenikäisillä on mahdollisuuksia tulla kuulluksi?

Tiedekulman Kuuleeko toinen polvi? -keskustelussa 3.2.2022 klo 17 asiantuntijat keskustelevat siitä, mitä tarkoitamme, kun puhumme sukupolvikuiluista ja miten demokratia toimii erityisesti nuorista, jotka kantavat monien poliittisten päätösten seuraukset. Keskustelemassa ovat Simo KyllönenEeva Luhtakallio ja Tuija Siltamäki, etähaastattelussa Mikko Salasuo. Keskustelun juontaa Reetta Räty

1.2. TIEDEKULMA: Haloo, politiikka!

Aika: 1.2.2022 klo 17
Paikka: Tiedekulman striimi

Runsaasti tunteita herättävät ja ihmisten mielipiteitä voimakkaasti jakavat kysymykset näyttävät usein määrittelevän poliittisen agendan ja keskustelun julkisuudessa. Samaan aikaan viestintä korostuu yhä enemmän puolueiden ja poliitikkojen työssä. Puolueet eivät kuitenkaan ole pystyneet tekemään plitiikasta houkuttelevampaa. 
Tiedekulman Haloo, politiikka! -keskustelussa asiantuntijat pohtivat, miten politiikan muroos vaikuttaa kansalaisten osallistumiseen ja luottamukseen päättäjiä kohtaan. Keskustelemassa ovat Veikko Isotalo, Marko Junkkari ja Jenni Karimäki. Keskustelun juontaa Jari Hanska