Alumnitapahtumat
Kevään alumniohjelma on julkaistu. Tutustu ja ilmoittaudu mukaan! Ilmoittautuminen ohjelmiin alkaa yleensä noin kuukautta ennen tapahtumaa.

Monet tapahtumistamme täyttyvät nopeasti. Päivitä yhteystietosi, niin varmistat, että kuulet tapahtumista ensimmäisten joukossa. Helpoiten päivität yhteystietosi Helsinki Alumni Hubin profiilissasi.
Tulevat tapahtumat

Kaikki tapahtumat järjestetään verkossa. Läsnätilaisuuksista on erikseen mainittu. Tutustu tapahtumiin alla ja ilmoittaudu mukaan!

17.5. Tiedekirjaklubi: Muinaisen Lähi-Idän imperiumit

Aika: 17.5.2022 klo 16-17:30
Paikka: Zoom

Muinainen Lähi-itä on ensimmäisten todellisten suurvaltojen koti. Siellä muotoutuneiden sivilisaatioiden, kuten Sumerin, Assyrian ja Babylonian, perintö on kulkeutunut läpi vuosituhansien tähän päivään asti. Muinaisen Lähi-idän imperiumit kuljettaa aikaan ennen ajanlaskun alkua ja herättää eloon Mesopotamian, Levantin ja Arabian niemimaan yhteiskunnat ja kulttuurit. Saana Svärd ja Joanna Töyräänvuori kertovat teoksestaan.

Tiedekirjaklubissa kirjailija ja alumnit kohtaavat kiinnostavien tiedekirjojen parissa. Tapahtuma järjestetään yhteistyössä Gaudeamuksen kanssa.

13.5. sekä 19.-21.5.2022 Valtiotieteellisen tiedekunnan XV maisteri- ja tohtoripromootio

Aika: 19.-21.5.2022

Valtiotieteellisen tiedekunnan XV maisteri- ja tohtoripromootiota vietetään 19.-21.5.2022. Ilmoittautuminen promootioon on auki 19.4.2022 saakka. Promootio alkaa jo Floran päivänä 13.5.

 

30.5. Valo pimeydessä – Mustat aukot, maailmankaikkeus ja me

Aika: vahvistetaan
Paikka: Tiedekulmastriimi & live

Ensimmäinen valokuva mustasta aukosta oli tieteellinen sensaatio. Astrofyysikko Heino Falcke esitteli kuvan huhtikuussa 2019. Se oli ensimmäinen konkreettinen todiste mustista aukoista, joiden olemassaolon Einstein oli ennustanut suhteellisuusteorian perusteella yli sata vuotta sitten. Valo pimeydessä kertoo Falcken johtaman Event Horizon Telescope -työryhmän tiestä mustan aukon kuvaamiseen.  Falcken luento on englanninkielinen.

10.6. Lääketieteellisen tiedekunnan XV tohtoripromootio 2022

Aika: 10.6.2022

Perjantaina kesäkuun 10. päivänä 2022 järjestettävää varsinaista promootiota edeltää keskiviikon seminaaripäivä 8.6.2022, jolloin kunniatohtorit pitävät esityksensä omalta erikoisalueeltaan.

 

Menneet tapahtumat
17.5. Think & Lead: Inhimillisesti kestävä organisaatiokulttuuri

Aika: 17.5.2022 klo 8.15-10
Paikka: Zoom

Think & Lead –aamussa keskustelimme siitä, mitä on organisaation inhimillinen kestävyys ja miten sitä voi rakentaa. Aamun alustajana ja kanssamme keskustelemassa oli Helsingin yliopiston alumni Kaisa Muilu. Tilaisuudessa oli myös aamun aiheeseen linkittyviä pienryhmäkeskusteluja.

Think & Lead on kokonaisuus ja verkosto sinulle, Helsingin yliopiston alumni, joka haluat urallasi edetä asiantuntijasta johtajaksi, tai haluat kehittää valmiuksiasi toimia esihenkilönä. Think & Lead -toiminnan kautta pääset jakamaan omaa kokemustasi, opit ja saat tukea muilta alumneilta sekä saat uusia näkökulmia johtamiseen akateemisen tutkimuksen ja yritysmaailman sekä kolmannen sektorin toimijoilta. 

12.5. Alumnien kampusretki Viikkiin

Aika: 12.5.2022 kello 16-19.30
Paikka: Viikin kampus

Helsinki Alumni -yhteisö ja Helsingin yliopiston alumniyhdistys toteuttivat yhdessä alumneille suunnattujen kampusretkien sarjan, jonka aikana tutustuttiin kunkin Helsingin yliopiston kampuksen toimintaan, tutkijoihin ja opiskelijoihin sekä kiinnostaviin kohteisiin kampuksella. Ensimmäinen kampusretki suuntautui Viikin kampukselle torstaina 12.5.2022 klo 16-19.30.

Viikin kampuksella toimivat bio- ja ympäristötieteellinen, eläinlääketieteellinen, farmasian sekä maatalous-metsätieteellinen tiedekunta. Kampuksella työskentelee lähes 1900 ihmistä, ja opiskelijoita on yli 6000. Viikin kampus on tarjonnut opetusta ja tutkimusta jo vuodesta 1946, ja nykyään kampuksella toimivat mm. yliopistollinen eläinsairaala, Viikin koetila peltoineen sekä Viikin normaalikoulu. 

Kampusretkellä kuultiin niin kampuksen yleisesittely kuin tutustuttiin kukin yhteen kampuksen kohteeseen tarkemmin. Lisäksi ohjelmassa oli paneelikeskustelu siitä millaista on elämä, opiskelu ja tutkimus Viikin kampuksella. 
 

3.5. Alumni talks - Päätöksenteon illuusiot

TAPAHTUMA PERUTTU

Aika: 3.5.2022 kello 17-19
Paikka: Zoom 

¨Joustava mieli ja kyky tunnustaa oma erehtyväisyys on rationaalisempaa kuin sokea usko omaan loogiseen ajatteluun. Emmehän useimmiten voi tietää ennakolta, mikä on oikea päätös, joten rationaalinen toiminta vaatii jatkuvaa luovimista ja uuden tiedon yhdistämistä päätöksiin.”

Teemme jokaisen päivän aikana valtavan määrän valintoja melko vähäpätöisistä hieman suurempiin. Näistä hyvin harva on todellisuudessa rationaalisen ajatteluprosessin tulos, vaikka niin usein luulemme. Kevään toisessa Alumni talks -illassa murretaan rationaalisen päätöksenteon illuusiot! Saat tilalle lisää ymmärrystä siitä, kuinka teet päätöksiä ja miten voit tarvittaessa harkita päätöksiäsi paremmin. 

Psykologi ja Helsingin yliopiston vieraileva tutkija Tuomas Leisti avaa illassa päätöksentekoon liittyvää tutkimusta niin psykologian, aivotutkimuksen, kognitiotieteen kuin filosofiankin suunnista. Tuomas Leisti on kirjoittanut aiheesta kirjan yhdessä PsM Hanna Poskiparran kanssa (Tuuma-kustannus, Ilmestyy 28.4.2022)
 

Alumni Talks -illoissa asiantuntija-alumni kertoo itseään kiinnostavasta ja ajankohtaisesta aiheesta. Tule kuulemaan, millaisiksi timanteiksi ajatukset ovat tiivistyneet!
Onko sinulla itselläsi osaamista, jonka haluat jakaa jossain tulevista Alumni talks -illoista? Kerro siitä meille.

27.4. Hel­sin­ki Alumni In­sight: Yhteisen terveyden asialla

Aika: 27.4.2022 klo 18-19
Paikka: Tiedekulman striimi

Kevään toisessa Helsinki Alumni Insight -tilaisuudessa 27.4.2022 keskustelemme Helsingin yliopiston lihavuustutkija, lääkäri ja professori Kirsi Pietiläisen kanssa lihavuuteen liittyvistä asioista. Millainen on suomalaiseen lihavuuteen liitetty geeniperimän merkitys, onko jokaisen aina pakko laihduttaa ja laskea kaloreita voidakseen hyvin? Mikä merkitys on psyykkisellä ja fyysisellä hyvinvoinnilla painonsäätelyssä? Mistä ihmisen voimavarapankki rakentuu?

Kirsi Pietiläistä haastattelee alumnimme VTM Satu Sirkiä.

Helsinki Alumni Insight on tapahtumasarja, jossa intohimoiset vaikuttajat jakavat osaamistaan, kokemuksiaan ja näkemyksiään. Ajatuksiaan, joilla muutetaan asenteita, ihmisiä ja yhteiskuntaa. Maailman parhaaksi.

7.-23.4. Art Meets Science -taidenäyttely

Aika: torstai 7.-23.4.2022 
Paikka: Galleria Albert IX, Albertinkatu 9 Helsinki

Tervetuloa Art Meets Science -näyttelyyn, jossa tiede kohtaa taiteen. Yhteistyö on Helsingin yliopiston farmasian tiedekunnan tutkijoiden ja lahjakkaiden taiteilijoiden aivan uudenlainen toteutus. Tule tutustumaan kansainvälisen työryhmän yhteiseen taidenäyttelyyn Galleria Albert IX:ssä 7. huhtikuuta 2022 alkaen.

Myydyistä taideteoksista lahjoitetaan osuus farmasian tiedekunnan kestävän kehityksen professuurin tukemiseen. 

19.4. Sha­re & Learn: Pitch! - Innostavan tiivistämisen taito

Aika: 19.4.2022 klo 17-19
Paikka: Zoom

Share & Learn: Pitch! - innostavan tiivistämisen taito
(Huom. tilaisuus on englanninkielinen)

Tule mukaan Pitch -työpajaan! Opi rakentamaan vaikuttava Pitch -puhe luovalla tavalla!

Tässä Share & Learn -illassa opimme, kuinka tuoda oma osaamisemme esiin uskottavasti, toimivasti ja ytimekkäästi. Illassa kävimme läpi hyvän Pitchin ja esiintymisen peruselementit sekä pääsimme yhdessä harjoittelemaan Pitchin tekemistä. Pääsimme kasvamaan esiintyjinä ja saimme mukaamme käytännön työkaluja onnistuneen esityksen tekemiseen.

Helsingin yliopiston alumni (FM, TeM) Elsa Ervasti on esiintymisvalmentaja, joka on valmentanut satoja suomalaisia start up- ja pk-yrittäjiä esiintymisessä ja pitchaamisessa. Hänen erityisalaansa valmentajana ovat lavapreesensin sekä yleisökontaktin rakentaminen.  Elsa Ervasti on julkaissut kirjan Pitchauksesta ja esiintymistaidoista yhdessä Helsingin sanomien toimittajan Joonas Turusen kanssa; Pitch!- innostavan tiivistämisen taito! (Kustantamo S&S, 2020).

Share & Learn- tilaisuuksissa alumnit jakavat osaamistaan ja kouluttavat kollegoita ajankohtaisista aiheista ja käytännön taidoista. Tilaisuudet antavat mahdollisuuden oppia, verkostoitua, vaihtaa ajatuksia ja kehittyä yhdessä muiden alumnien kanssa.

13.4. TIEDEKULMA: Värkkää ja törkkää

Aika: keskiviikko 13.4.2022 klo 17 
Paikka: Tiedekulma 

Mi­ten ko­ro­na­tes­ti teh­dään? Mil­tä ih­mi­sen si­säl­lä näyt­tää? Onko ba­naa­ni ra­dio­ak­tii­vi­nen? Värk­kää ja törk­kää -ta­pah­tu­mas­sa hae­taan vas­tauk­sia mm. näi­hin ky­sy­myk­siin – ja sinä pää­set hyp­pää­mään tut­ki­jan­saap­pai­den si­sään! Tule Tie­de­kul­maan keskiviikkona 13.4. klo 16–19 ko­kei­le­maan ja tut­ki­maan tut­ki­joi­den ja tie­de­kas­vat­ta­jien avul­la, mi­ten tie­det­tä teh­dään!

Tapahtuma on tarkoitettu kaikenikäisille, ja kokeilupisteet ovat avoinna klo 16–19. Tapahtumassa voi vierailla koska tahansa aukioloajan puitteissa. Tiedekulma tuottaa tapahtuman yhteistyössä Helsingin yliopiston tiedekasvatusverkoston kanssa.

12.4. TIEDEKULMA: Pelastetaan antibiootit

Aika: tiistai 12.4.2022 klo 17 
Paikka: TiedekulmaTiedekulman striimi

An­ti­bioo­tit mah­dol­lis­ta­vat ny­kyi­sen­lai­sen elä­män­tyy­lim­me. Jos ne lak­kaa­vat toi­mi­mas­ta, esi­mer­kik­si mat­kai­lus­ta voi tul­la hen­gen­vaa­ral­lis­ta ja pie­ni­kin haa­va olla koh­ta­lo­kas. Uusi hii­pi­vä pan­de­mia on jo tääl­lä: an­ti­bioo­teil­le vas­tus­tus­ky­kyi­set bak­tee­ri­kan­nat tap­pa­vat jopa mil­joo­nia ih­mi­siä vuo­sit­tain. An­ti­bioot­ti­re­sis­tens­si on mo­ni­mut­kai­nen yh­teis­kun­nal­li­nen on­gel­ma, joka vaa­tii glo­baa­le­ja rat­kai­su­ja. 

Antibioottiresistenssin syitä ja ratkaisuja pohtimassa tiistaina 12.4. klo 17 ovat Ruokaviraston ylitarkastaja Saija Kalenius, infektiosairauksien professori Anu Kantele ja mikrobiologian professori Marko Virta. Keskustelua luotsaa Reetta Räty.  

7.4. TIEDEKULMA: Samasta puusta

Aika: torstai 7.4.2022 klo 17 
Paikka: TiedekulmaTiedekulman striimi

Ihminen on osa luontoa ja luontoympäristö vaikuttaa terveyteemme monin tavoin. Terveydenhuollossa on alettu tunnistamaan luonnon hyvinvointia lisäävät vaikutukset entistä paremmin ja samalla ymmärretty, että luonnonsuojelu on myös terveyden suojelua. 

Samasta puusta -tapahtumassa torstaina 7.4. Helsingin yliopiston tutkijat kertoivat esimerkkejä siitä, miten ympäristömme ja terveytemme kytkeytyvät toisiinsa. Mukana:

Riikka Puhakka: Luonto lisää nuorten hyvinvointia
Tarja Pitkänen: Ilmaston lämpeneminen lisää vesivälitteisten infektioiden riskiä
Tiina Sikanen: Miten vähennetään lääkkeiden päätymistä ympäristöön?
Jaana Laisi: Ekologinen kriisi vaatii muutoksia terveydenhuoltojärjestelmään

5.4. TIEDEKULMA: Pandemian anatomia

Aika: tiistai 5.4.2022 klo 17 
Paikka: TiedekulmaTiedekulman striimi

Mitä menneet pandemiat ja epidemiat opettavat meille ja kuinka kohtaamme seuraavan? Tässä keskustelussa hypätään sivuun päivittäisen koronatilanteen seurannasta ja katsotaan pandemioita pidemmällä aikaperspektiivillä ja koko maailman näkökulmasta. Mikä on globaali koronatilanne viiden vuoden päästä?

Pandemian anatomiaa Tiedekulmassa ovat tarkastelemassa Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön Suomen toimiston toiminnanjohtaja Linda Konate, historian väitöskirjatutkija Elina Maaniitty, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri ja rokotetutkija Hanna Nohynek ja zoonoosivirologian professori Olli Vapalahti. Juontajana Jari Hanska

30.3. TIEDEKULMA: Rajaton terveys

Aika: 30.3.2022 klo 17 
Paikka:  Tiedekulma / Tiedekulman striimi

Viimeistään koronapandemia on herättänyt meidät huomaamaan, että ihmisten, eläinten ja koko ekosysteemin terveyttä ei voi käsitellä toisistaan erillisinä asioina. Virukset eivät tunne valtioiden eivätkä eliölajien rajoja. Maapallon elämä on verkosto, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen. 

Tiedekulman Kaiken maailman terveys -ohjelmasarjan avauskeskustelussa ke 30.3. klo 17 ruoditaan terveyteen vaikuttavia yllättäviäkin kytköksiä ja pohditaan, millaista rajat ylittävää yhteistyötä ja uudenlaista ajattelua maailmanlaajuisten terveyshaasteiden ratkominen jatkossa vaatii.

Keskustelemassa ovat Planetary Health -lääkäri Hanna Haveri, immunologian professori Seppo Meri ja uhkaavien infektiotautien apulaisprofessori Tarja Sironen. Tapahtuman juontaa Ville Blåfield.

30.3. Alumnträffen 2022

Aika: 30.3.2022 klo 15-16.30
Paikka: Online 

Aihe: Sosiaalinen kestävyys työelämässä

Helsingin yliopiston alumnitoiminta yhteistyössä Novian, Arcadan, Åbo Akademin ja Hankenin järjesti ruotsinkielisen alumnitilaisuuden Alumnträffen 2022. Key note -puheenvuorot ja paneelikeskustelu keskittyivät eri näkökulmiin koskien työelämän sosiaalista kestävyyttä, monimuotoisuutta ja hyvinvointia sekä tasa-arvokysymyksiä.

22.3.2022 Alumnipäivä: Mitä kestävyysmurros tarkoittaa työelämän kannalta?

Tervetuloa Helsingin yliopiston alumnipäivään 2022!  

Vuoden 2022 alumnipäivän 22.3.2022 teemana on kestävä kehitys ja erityisesti työelämän kestävyysmurros. Kestävän elämäntavan mahdollistamiseksi ja yhteiskunnan toiminnan uudistamiseksi tarvitaan kestävyysmurros, mutta mitä se tarkoittaa työelämän kannalta?  
 
Nykyiset ja tulevat alumnimme ovat merkittävä voimavara yliopistolle ja muutosvoima yhteiskunnassa. Tehtävästä ja toimialasta riippumatta kestävyys ja vastuullisuus nousevat aiheina esiin. Mitä osaamista kestävyysmurroksen edessä tarvitaan? Miten muutos näkyy jo nyt? Minkälaisia vaikutuksia on odotettavissa?

Keskustelua vetämään astuu toimittaja, työelämäprofessori VTM Reetta Räty

Alumni, päivitä tietosi maailmasta. Tervetuloa keskustelemaan verkon äärelle tiistaina 22.3.2022 klo 17.30.

Ilmoittaudu mukaan tästä.

#AlumniPäivä2022 #HelsinkiAlumni #HelsinkiUni #kestävyydenratkaisijat 

16.3. Tiedekirjaklubi: Anu Kantola - Kahdeksan kuplan Suomi

Aika: 16.3.2022 klo 16-18
Paikka: Zoom

Suomalaiset ovat astuneet 2000-luvulla uuteen, entistä kovempaan maailmaan. Markkinoiden avautuminen ja uudet teknologiat luovat uusia mahdollisuuksia mutta lisäävät myös painetta: vaatimukset ovat kasvaneet, ja muutos murentaa vanhoja elämäntapoja, ammatteja ja identiteettejä. Kiristymisen tunne vaikuttaa kaikissa suomalaisen yhteiskunnan ryhmissä.

Anu Kantolan ja työryhmän Kahdeksan kuplan Suomi kuvaa talouden murrosten silmässä elävien ihmisten kokemuksia itsestään ja yhteiskunnasta: sitä, mitä he odottavat itseltään ja toisiltaan. Millaista tarinaa suomalaiset kertovat itsestään, ja millaisia tunteita tarinaan liittyy? Kuulemmeko ja ymmärrämmekö toistemme tarinoita?

Tiedekirjaklubissa kirjailija ja alumnit kohtaavat kiinnostavien tiedekirjojen parissa. Tapahtuma järjestetään yhteistyössä Gaudeamuksen kanssa.

15.3 Kan­sain­vä­li­nen alum­ni­ti­lai­suus

Aika: 15.3.2022 klo 18-19
Paikka: Zoom

Rennossa illanvietossamme verkostoiduimme kansainvälisesti ja pääsimme keskustelemaan siitä, miten kestävyyden kysymyksiin ja ongelmiin pystytään reagoimaan organisaatiotasolla. Millainen rooli yrityksillä, kaupungilla ja kolmannen sektorin toimijoilla esimerkiksi voi olla matkalla kohti kestävämpää tulevaisuutta? Alumnimme Kaisa Schmidt-Thomé (Demos Helsinki) inspiroi meitä avaamalla meille Kestävä kaupunki - ohjelmaa, jonka parissa hän on työskennellyt.

9.3. Think & Lead: Monialaisuuden johtaminen ja tiimien luovuuden ruokkiminen

Aika: 9.3.2022 klo 8.15-10
Paikka: Zoom

Think & Lead -aamussa pääsemme keskustelemaan alumnimme Jarno Koposen (YLE) johdolla siitä, mitä monialaisuuden johtaminen vaatii ja miten innostaa tiimejä luovuuteen. Tilaisuudessa myös aamun aiheeseen linkittyviä pienryhmäkeskusteluja.

Tarkemmat tiedot tilaisuudesta tullaan lähettämään ilmoittautuneille osallistujille. 

Think & Lead on kokonaisuus ja verkosto sinulle, Helsingin yliopiston alumni, joka haluat urallasi edetä asiantuntijasta johtajaksi, tai haluat kehittää valmiuksiasi toimia esihenkilönä. Think & Lead -toiminnan kautta pääset jakamaan omaa kokemustasi, opit ja saat tukea muilta alumneilta sekä saat uusia näkökulmia johtamiseen akateemisen tutkimuksen ja yritysmaailman sekä kolmannen sektorin toimijoilta. 

8.3. Alumni talks - Outo elämäni

Aika: 8.3.2022 kello 17–19
Paikka: Zoom

Meillä kaikilla on oma urapolkumme, enemmän tai vähemmän suoraviivainen. Parhaiten ne aukeavat näkijän ja kokijan taitavasti kertomina. Tervetuloa kevään ensimmäiseen Alumni Talks -iltaan, jossa Helsingin yliopiston entinen opiskelija, opintosihteeri, assistentti, lehtori, professori, tutkija, hallinnon jäsen, ammattiyhdistystoimija sekä viimeisempänä dosentti ja nykyinen alumnimme Tapio Lampinen avaa outojen sattumusten ja tarinoiden kautta näkymiä, joita emme voi kuvitellakaan, ilman ensikäden kuulemista. Tapio Lampinen on julkaissut aiheesta kirjan Outo elämäni (Väyläkirjat, 2020).
 

Alumni Talks -illoissa asiantuntija-alumni kertoo itseään kiinnostavasta ja ajankohtaisesta aiheesta. Tule kuulemaan, millaisiksi timanteiksi ajatukset ovat tiivistyneet!
Onko sinulla itselläsi osaamista, jonka haluat jakaa jossain tulevista Alumni talks -illoista? Kerro siitä meille.

3.3. Hel­sin­ki Alumni In­sight:

Aika: 3.3.2022 klo 18-19
Paikka: Tiedekulman striimi

Kevään ensimmäisessä Helsinki Alumni Insightissa pääsemme keskustelemaan lapsen oikeuksista lapsiasiavaltuutettu, alumnimme Elina Pekkarisen (kuva: Hanna-Kaisa Hämäläinen) kanssa. 

Lapsiasiavaltuutettu edistää työssään lapsen oikeuksia ja raportoi aiheesta Suomessa eduskunnalle nelivuosittain. Raportti on juuri julkaistu. Tule kuulemaan, miten lapsen oikeudet toteutuvat Suomessa. Minkälaisia muutoksia lasten asemassa on tapahtunut? Miten lasten ääni saadaan kuuluviin? Mitkä ovat lasten suurimpia huolia nyt? Onko Suomessa merkkejä lapsivihamielisestä kulttuurista?

Elina Pekkarista haastattelee VTM Satu Sirkiä. Pääsemme myös kuulemaan, minkälaista on lapsiasiavaltuutetun työ. 

Istahda siis mukavasti striimin ääreen. Pääset esittämään kysymyksiä tilaisuudessa whatsappin kautta. 

Helsinki Alumni Insight on tapahtumasarja, jossa intohimoiset vaikuttajat jakavat osaamistaan, kokemuksiaan ja näkemyksiään. Ajatuksiaan, joilla muutetaan asenteita, ihmisiä ja yhteiskuntaa. Maailman parhaaksi.

1.3. TIEDEKULMA: Kahdeksan kuplan Suomi

Aika: 1.3.2022 klo 17 
Paikka: Tiedekulman striimi

Suomalaiset ovat astuneet 2000-luvulla uuteen, entistä kovempaan maailmaan. Markkinoiden avautuminen ja uudet teknologiat luovat uusia mahdollisuuksia, mutta lisäävät myös painetta: vaatimukset ovat kasvaneet, ja muutos murentaa vanhoja elämäntapoja, ammatteja ja idntiteettejä. Kiristymisen tunne vaikuttaa kaikissa suomalaisen yhteiskunnan ryhmissä. Millaisia ovat talouden murroksessa elävien ihmisten kokemukset itsestään ja yhteiskunnasta? 

Kahdeksan kuplan Suomi -tapahtumassa 1.3. keskustelemassa Sanna Aaltonen, Lotta Junnilainen, Anu Kantola ja Pekka Tuominen. Mukana myös Pauliina Patana ja Mika Maliranta. Juontajana on Jari Hanska.

 

Tule mukaan myös 16.3. järjestettävään Tiedekirjaklubiin, jossa vieraana on Kahdeksan kuplan Suomi -teoksen kirjoittaja, viestinnän professori Anu Kantola. Tiedekirjaklubissa pääset tutustumaan teokseen vielä syvällisemmin ja jututtamaan Anua tarkemmin aiheesta. 

15.2. Share & Learn: Kriisit — Globaalista uhasta omaan vahvuuteen

Aika: 15.2.2022 klo 17-19 
Paikka: Zoom  

Mikä auttaa ihmisiä selviämään pitkittyneessä kriisissä. Tämä sukupolvi on tottunut elämään turvallisessa ja toimivassa yhteiskunnassa, jossa ei ole ollut suuria äkillisiä muutoksia. Mitä me voimme oppia ihmisiltä, jotka elävät kriisialueilla ja epävarmuudessa tulevaisuuden suhteen? Miten he ylläpitävät toivoa ja luottamuksen selviämiseen? Tässä illassa perehdymme Ferdinand Garoffin ja Nina Lyytisen johdattamina siihen, mitä kriisi merkitsee, kuinka kriiseistä selvitään ja mitä vahvuuksia voimme löytää itsestämme ja omista yhteisöistämme kriisin keskellä.

Ferdinand Garoff on psykologi ja psykoterapeutti Helsingistä. Työssään Ferdinand on työskennellyt kriisin kohdanneiden ja traumatisoituneiden ihmisten kanssa, sekä Suomessa että ulkomailla, mm. Punaisen ristin tehtävissä.
Nina Lyytinen on työ- ja organisaatiopsykologian erikoispsykologi (PsL) ja työterveyspsykologi, joka on tehnyt Psykologien Sosiaalisen Vastuu ry:n kautta vapaaehtoistyötä Libanonissa palestiinalaispakolaisten parissa. Hän on suositun psykologia-aiheisen Psykopodiaa-podcastin juontaja ja Kauppalehden kolumnisti.

Share & Learn- tilaisuuksissa alumnit jakavat osaamistaan ja kouluttavat kollegoita ajankohtaisista aiheista ja käytännön taidoista. Tilaisuudet antavat mahdollisuuden oppia, verkostoitua, vaihtaa ajatuksia ja kehittyä yhdessä muiden alumnien kanssa.

Tervetuloa kuuntelemaan, kuulemaan ja keskustelemaan muiden alumnien kanssa!

10.2. Yliopistosta ura­po­lul­le

Aika: 10.2.2022 klo 17-19
Paikka: Zoom

Onneksi olkoon syksyllä 2021 valmistunut maisteri! Aloita vuosi 2022 hyvässä seurassa ja tule tapaamaan muita alumneja rennon työelämäillan merkeissä. 
   
Illan pääpuhujana on Helsingin yliopiston alumni HRD-alan ammattilainen, VTM Martina Westman. Keskustelemme illan aikana itsetuntemukseen, uramahdollisuuksien kirkastamiseen, tavoitteiden asettamiseen ja työhyvinvointiin liittyvistä asioista. Illan aikana käydään myös vapaamuotoista keskustelua. Sinulla on mahdollisuus vaihtaa kokemuksia ja esittää sinua askarruttavia työnhakuun, urasuunnitelmiin ja työelämään liittyviä kysymyksiä. 

Tule inspiroitumaan, verkostoitumaan ja kohtamaan muita uran alkuvaiheessa olevia alumneja!

10.2. TIEDEKULMA: Polarisaatio? Dialogi!

Aika: 10.2.2022 klo 17 
Paikka: Tiedekulman striimi

Keskustelut lehahtavat helposti riidaksi ja jopa erimielisten maalittamiseksi sosiaalisessa mediassa. Moni meistä pelkää osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun. Koronapandemia on sulkenut meidät koteihimme ja vähentänyt aitoa sosiaalista kanssakäymistä merkittävästi. Miten voisimme jälleen ymmärtää toisiamme paremmin? 

Polarisaatio? Dialogi! -keskustelussa 10.2.2022 klo 17 asiantuntijat pohtivat, miten ja miksi vuorovaikutus rakoilee yhteiskunnassa, erilaisissa ryhmissä sekä yksilöiden tasolla. Puhumme myös siitä, miten sosiaalinen media vaikuttaa keskusteluiden kärjistymiseen. Keskustelemassa ovat Antti Gronow, Anniina Leiviskä ja Teemu Pauha, etähaastattelussa Katri Saarikivi. Keskustelun juontaa Ville Blåfield

9.2. TIEDEKULMA: Mistä puhumme kun puhumme velasta?

Aika: 9.2.2022 klo 17 
Paikka: Tiedekulman striimi

Mitä julkinen velka tarkoittaa ja miten se vaikuttaa meidän arkeemme?

Keskustelu velasta johtaa usein umpikujaan, jossa on vaikea löytää yhteisiä näkökulmia. Puhe vastuullisesta talouspolitiikasta, taloudellisista realiteeteista tai tulevaisuusinvestoinneista peittää usein alleen velkaan liittyvät arvot ja poliittiset valinnat. Tiedekulman Mistä puhumme kun puhumme velasta? -keskustelussa avataan velkakeskustelun taustoja ja käsitteitä kansantajuisesti. 

Keskustelemassa ovat Jari Eloranta, Niku Määttänen, Antti Ronkainen ja Heidi Schauman. Keskustelun juontaa Katri Makkonen

3.2. TIEDEKULMA: Kuuleeko toinen polvi?

Aika: 3.2.2022 klo 17
Paikka: Tiedekulman striimi

Nuoret ja vanhemmat ikäluokat ovat nupit vastakkain monissa isoissa yhteiskunnallisissa kysymyksissä. Suuremmat ikäluokat tekevät usein päätöksiä asioista, jotka vaikuttavat nuorten ja tulevien sukupolvien elämään - ilmastonmuutoksesta eläkkeisiin. Miten rakennamme yhteiskuntaaa, jossa kaikenikäisillä on mahdollisuuksia tulla kuulluksi?

Tiedekulman Kuuleeko toinen polvi? -keskustelussa 3.2.2022 klo 17 asiantuntijat keskustelevat siitä, mitä tarkoitamme, kun puhumme sukupolvikuiluista ja miten demokratia toimii erityisesti nuorista, jotka kantavat monien poliittisten päätösten seuraukset. Keskustelemassa ovat Simo KyllönenEeva Luhtakallio ja Tuija Siltamäki, etähaastattelussa Mikko Salasuo. Keskustelun juontaa Reetta Räty

1.2. TIEDEKULMA: Haloo, politiikka!

Aika: 1.2.2022 klo 17
Paikka: Tiedekulman striimi

Runsaasti tunteita herättävät ja ihmisten mielipiteitä voimakkaasti jakavat kysymykset näyttävät usein määrittelevän poliittisen agendan ja keskustelun julkisuudessa. Samaan aikaan viestintä korostuu yhä enemmän puolueiden ja poliitikkojen työssä. Puolueet eivät kuitenkaan ole pystyneet tekemään plitiikasta houkuttelevampaa. 
Tiedekulman Haloo, politiikka! -keskustelussa asiantuntijat pohtivat, miten politiikan muroos vaikuttaa kansalaisten osallistumiseen ja luottamukseen päättäjiä kohtaan. Keskustelemassa ovat Veikko Isotalo, Marko Junkkari ja Jenni Karimäki. Keskustelun juontaa Jari Hanska

8.12. Lääketutkimuksen päivä

Aika: 8.12.2021 
Paikka: Striimi Tiedekulmasta

Lääketutkimuksen päivä, tule kuulemaan miten kestävyys toteutuu farmasian tutkimuksessa ja opetuksessa.

Katso lisätietoja tapahtumasta.

8.-10.12. Eläinlääkäripäivät 2021

Aika: 8.-10.12.2021
Paikka: Messukeskus (koronapassi käytössä) ja virtuaalinen toteutus

Maan suurin vuosittainen alan täydennyskoulutustapahtuma järjestetään 8.-10.12.2021. Tämän vuoden yleisteemana on Terve ja hyvinvoiva eläinlääkäri.

Eläinlääkärien luennot suunnittelee Eläinlääkäriliiton koulutusvaliokunta. Päivät järjestää Suomen Eläinlääkäriliitto konsulttinaan omistamansa Fennovet Oy:n kongressipalvelu.

Eläinlääkäriliiton jäsenet osallistuvat jäsenhintaan.

Lue lisää Eläinlääkäripäivistä.

25.11. Tiedekirjaklubi: Minne menet ihminen - Mitä jokaisen tulisi tietää väestöilmiöistä

Aika: 25.11.2021 klo 16-18
Paikka: Zoom

Väestön ikääntyminen, muuttotappiokunnat, syntyvyyden lasku Suomessa ja maailman ylikansoittuminen - uutisten kestoaiheina pyörivät väestöilmiöt kuulostavat pahaenteisiltä ja kääntävät ajatukset numeroita viliseviin tilastoihin sekä mutkitteleviin käyriin. Ilmiöiden takana olemme kuitenkin me kaikki yksilöinä.

Minna Säävälä selittää helppotajuisesti väestöilmiöiden lainalaisuuksia ja ottaa kantaa ihmiselon käänteisiin. Väestöilmiöiden ymmärtäminen on hyvä perustaito niin kansalaiselle kuin päättäjälle.

Tiedekirjaklubissa kirjailija ja alumnit kohtaavat kiinnostavien tiedekirjojen parissa. Tapahtuma järjestetään yhteistyössä Gaudeamuksen kanssa.

23.11. Helsinki Alumni USA Alumni & Friends -verkkotapahtuma

Aika: 21.10. klo 16-17.30 (EET)
Paikka: Zoom

Ensimmäinen Helsingin yliopiston tilaisuus, joka järjestettiin Yhdysvaltojen Alumni & Friends -verkostolle! Tilaisuus toteutettiin yhteistyössä Suomen suurlähetystön ja Fulbright Suomi -säätiön kanssa.

Tilaisuuden aikana kuultiin yliopistomme alumnitoiminnasta, päästiin verkostoitumaan sekä osallistumaan mielenkiintoiseen koulutuskeskusteluun.

Tilaisuus englanninkielinen.

Tilaisuuden tallenne löytyy Helsinki Alumni Hubin materiaalipankista

18.11. Think & Lead: Monimuotoisuuden johtaminen ja sen vaikutus rekrytointiin ja henkilöstön kehittämiseen - case KONE

Aika: 18.11.2021 klo 8.15-10
Paikka: Zoom

Think & Lead –aamussa keskustelimme monimuotoisuuden johtamisesta sen sen merkityksestä henkilökunnan rekrytointiin ja kehittämiseen KONEen case-esimerkin kautta. Aamun alustajana ja kanssamme keskustelemassa oli Helsingin yliopiston alumni, Head of Talent and Culture (KONE) Kaija Bridger.

Tilaisuus englanninkielinen

Tilaisuudesta tullaan lataamaan joulukuussa 2021 tallenne Helsinki Alumni Hubiin.

--

Think & Lead on ohjelma sinulle, Helsingin yliopiston alumni, joka haluat urallasi edetä asiantuntijasta johtajaksi, tai haluat kehittää valmiuksiasi toimia esihenkilönä. Ohjelman kautta pääset jakamaan omaa kokemustasi, opit ja saat tukea muilta alumneilta sekä saat uusia näkökulmia johtamiseen akateemisen tutkimuksen ja yritysmaailman huipulta. 

11.11. Hel­sin­ki Alumni In­sight: Työelämän myötätunto, mitä se on?

Aika: 11.11.2021 klo 18-19
Paikka: Verkossa

Syksyn toisessa Alumni Insightissa sukelsimme myötätunnon käsitteeseen työelämässä. Mitä on työelämän myötätunto? Miten se näkyy, kuuluu ja vaikuttaa? Ja miksi se on juuri nyt erityisen tärkeää esimerkiksi johtamisessa? Aiheeseen meidät vei käytänöllisen teologian professori Anne-Birgitta Pessi, joka on hiljattain johtanut laajaa monialaista hanketta CoPassion, "Myötätunnon mullistava voima". Hanke on Business Finlandin  ja yli 10 yrityksen rahoittama. Tutustu CoPassion-hankkeeseen.

Helsinki Alumni Insight on tapahtumasarja, jossa intohimoiset vaikuttajat jakavat osaamistaan, kokemuksiaan ja näkemyksiään. Ajatuksiaan, joilla muutetaan asenteita, ihmisiä ja yhteiskuntaa. Maailman parhaaksi.

5.11. Think Company: Yliopisto & yrittäjyys

Aika: 5.11.2021 klo 17-20
Paikka: Hybridi: Tiedekulma (Yliopistonkatu 4, Helsinki) & striimaus

Mielikuvissa yliopisto ja yrittäjyys saattavat olla etäällä toisistaan, mutta totuus on jotain muuta. Think Companyn järjestämässä Yliopisto & yrittäjyys -tapahtumassa keskusteltiin akateemisen osaamisen ja yrittäjyyden yhdistämisestä. Illan aikana kuultiin yrittäjien ajatuksia siitä, miten akateemista osaamista voi viedä käytäntöön yrittäjyyden keinoin. Puheenvuoroissaan yrittäjät kertovat ajatuksiaan tutkimukseen perustuvan liiketoiminnan luomisesta, yrittäjyyden yhteiskunnallisesta vaikuttavuudesta ja monitieteisestä yhteistyöstä. Lisäksi keskusteltiin siitä, miten eri alojen akateemista tutkimusta kaupallistetaan Helsingin yliopistossa, ja miten Suomen laaja-alaisin yliopisto tukee yrittäjyyttä nyt ja tulevaisuudessa.

Tapahtumaan pääsi osallistumaan myös livestriimin kautta.

2.11. Sha­re & Learn: Hengähdä töissä

Aika: 2.11.2021 klo 17-19 
Paikka: Zoom  

Keväällä verkossa järjestetty Share & Learn: Hengähdä töissä -tapahtuma oli niin suosittu, että järjestimme tapahtuman syksyllä 2021 uudelleen.

Työn arki on usein vauhdikasta. Meidän on työpäivän aikanakin välillä hyvä rauhoittua, pysähtyä käsillä olevaan ja hengähtää hetki. Tässä verkkokoulutuksessa saat keinoja tietoisen hyväksyvän läsnäolon harjoittamiseen sekä keinoja, joiden avulla voit rauhoittua arjessa.

Jaoimme myös yhteisiä toimintatapoja ja annoimme ohjeet, kuinka tehdä omakohtainen suunnitelma työpäivän aikana rauhoittumiseen ja työstä palautumiseen. Kouluttajana toimi työnohjaaja, vuorovaikutuskouluttaja ja mindfulness-ohjaaja, FM Oskari Salmi Mieli Mukana Oy:stä. 

21.10. Kan­sain­vä­li­nen alum­ni­ti­lai­suus

Aika: 21.10.2021 klo 18-19.30
Paikka: Zoom

Rennossa illanvietossamme verkostoiduimme kansainvälisesti ja pääsimme keskustelemaan ajankohtaisesta kestävän kehityksen sosiaalisten näkökulmien aiheesta tilaisuuden inspiraatiopuhujamme, alumni Violeta Gutiérrez Zamoran kanssa.

Tilaisuuden tallenne löytyy Helsinki Alumni Hubin materiaalipankista

13.10. Lasten ja nuorten vastuulla? – Näkökulmia kestävyyteen kasvatuksessa

Aika: 13.10.2021 klo 17–18.30
Paikka: Verkossa (lähetys Tiedekulmasta)

Ilmastonmuutos puhuttaa, eikä vähiten opettajia ja kasvattajia. Millaista kasvatuksen ja opetuksen tulisi olla, jotta lapsista ja nuorista kasvaisi kansalaisia, jotka ymmärtävät ympäristön muutoksen riskit, mutta säilyttävät toimijuutensa? Kuulimme miten ympäristö-, ja tiedekasvatus ja sivistysajattelu määriteltiin uudelleen sekä miten kasvatus vastaa ympäristökriisiin.

Puheenvuorot:

  • Yliopistonlehtori Hannele Cantell: Globaali kestävyysmurros ja tarve sivistyksen uudelleenmäärittelylle
  • Yliopistonlehtori Antti Laherto: Tulevaisuusajattelu ja toimijuus kestävän kehityksen tiedekasvatuksessa
  • Universitetslektor Lili-Ann Wolff: Hållbarhet, utbildning och Covid-19 situationen.

Lisäksi kuulimme alumni Satu Järvenkallaksen ja opiskelija Heli Harjaman kommenttipuheenvuorot. Tilaisuuden avasi varadekaani Arto Kallioniemi ja loppupuheenvuoron piti dekaani Johanna Mäkelä.

Tilaisuus pidettiin suomeksi ja ruotsiksi.

7.10. Alumni talks - Jutellaanko?

Aika: 7.10.2021 kello 17-19 
Paikka: Zoom 

Ensimmäisessä Alumni Talks -illassa Jutellaanko?-teoksen kirjoittanut psykologi, väitöskirjatutkija ja tietokirjailija Aino Juusola kertoi, kuinka käsitellä vaikeita asioita lapsen kanssa, olit sitten vanhempi tai tarvitset työkaluja työhösi.

Vaikeista asioista puhuminen lapsen kanssa voi olla meille aikuisille hankalaa. Esimerkiksi vanhempien ero, läheisen menetys, lapsen seksuaalisuus tai mahdolliset traumaattiset kokemukset ovat haastavia aiheita ottaa puheeksi. Niistä avoin keskusteleminen on kuitenkin lapsen kehityksen kannalta tärkeää. Siten lapsi oppii avoimen kommunikaation ja asioiden käsittelyn merkityksen hyvälle elämälle. Myös vaikeista asioista saa ja tulee puhua!

Alumni Talks -illoissa asiantuntija-alumni kertoo itseään kiinnostavasta ja kaikille ajankohtaisesta aiheesta. Tule kuulemaan, millaisiksi timanteiksi ajatukset ovat tiivistyneet!

Seuraava Alumni Talks -tapahtuma järjestetään keväällä 2022.

 

4.10. Helsinki Alumni Insight: Ilmastomme tila. Kuinka ilmastonmuutos vaikuttaa Suomeen?

Aika: 4.10.2021 klo 18-19
Paikka: verkossa

Syksyn ensimmäisessä Helsinki Alumni Insight -illassa perehdyimme ilmastomme tilaan. Mitä uusin IPCC-raportti kertoo maapallon ilmastosta ja kuinka ilmastonmuutos vaikuttaa Suomeen?

Aiheeseen meidät johdatti Ilmatieteenlaitoksen professori, teoreettinen fyysikko Hannele Korhonen, joka kutsuttiin taannoin tutkimusryhmineen myös Arabiemiraatteihin selvittämään, voiko aavikolle saada aikaan sadetta keinotekoisesti.

Helsinki Alumni Insight on tapahtumasarja, jossa intohimoiset vaikuttajat jakavat osaamistaan, kokemuksiaan ja näkemyksiään. Ajatuksiaan, joilla muutetaan asenteita, ihmisiä ja yhteiskuntaa. Maailman parhaaksi.

1.-2.10. Farmasian Päivät

Aika: 1.-2.10.2021 
Paikka: Messukeskus

Tervetuloa tapaamaan Helsingin yliopiston farmasian tiedekunnan edustajia ja kuulemaan ajankohtaista asiaa farmasian alalta.

Katso lisätietoja tapahtumasta.

29.9. Tiedekirjaklubi: Viisi maailmanloppua

Aika: 29.9.2021 klo 16-18
Paikka: Zoom

Sakari J. Salosen teos Viisi maailmanloppua luotaa planeettamme dramaattista menneisyyttä ja selvittää, mitkä tekijät johtivat viiteen suureen elämän joukkotuhoon.

Tule kuulemaan miten maapallon eliöt, ihminen mukaan lukien, ovat alttiina monenlaisille geologisille ja kosmisille voimille. Voivatko asteroidit, komeetat tai avaruuden gammapurkaukset uhata meitä tulevaisuudessa?

Ilmoittaudu tapahtumaan Tiedekirjaklubi: Viisi maailmanloppua.

Tiedekirjaklubissa kirjailija ja alumnit kohtaavat kiinnostavien tiedekirjojen parissa. Tapahtuma järjestetään yhteistyössä Gaudeamuksen kanssa.

23.9. Think & Lead: Valmentava ote vetäjän työkalupakissa

Aika: 23.9.2021 klo 8.15-10
Paikka: Zoom

Think & Lead –aamussa viritimme keskustelua siitä, miten valmentava ote ja coaching-taidot auttavat sinua luomaan tehokkaan toimintaympäristön ja onnistumaan vetäjän roolissa. Aamun alustajana ja kanssamme keskustelemassa oli Helsingin yliopiston alumni ja sertifioitu business coach Roberto D'Abrosca.

Think & Lead on ohjelma sinulle, Helsingin yliopiston alumni, joka haluat urallasi edetä asiantuntijasta johtajaksi, tai haluat kehittää valmiuksiasi toimia esihenkilönä. Ohjelman kautta pääset jakamaan omaa kokemustasi, opit ja saat tukea muilta alumneilta sekä saat uusia näkökulmia johtamiseen akateemisen tutkimuksen ja yritysmaailman huipulta. 

Tilaisuudesta löytyy tallenne Helsinki Alumni Hubin kautta.

14.9. Maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan alumni-ilta

Aika: 14.9.2021 klo 17-19
Paikka: Zoom

Tule mukaan webinaariin kuuntelemaan uusinta uutta tiedekunnasta!

Tarjolla on tietoa tiedekunnan uudistuvista opinnoista ja lukioyhteistyöstä, Viikki Innovation Platformista, innovaatiotoiminnasta ja kehityshankkeista, Viikki Food Design Factoryn toiminnasta sekä Ruralian tutkimus-, kehittämis- ja vaikuttamistyöstä. Tilaisuuden toinen tunti rakentuu maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan osastojen kuulumisiin ja keskusteluun.

Osallistumislinkki lähetetään ilmoittautuneille. Ilmoittaudu maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan alumni-iltaan.

31.8. Yliopistosta urapolulle

Aika: 31.8.2021 klo 17-19
Paikka: Zoom

Onneksi olkoon 2021 valmistunut! Aloita syksy hyvässä seurassa ja tule tapaamaan muita alumneja rennon työelämäillan merkeissä 31.8. 

Illan pääpuhujana on alumni Laura Sydänmaanlakka. Hän on aikuiskasvatustieteilijä, yksilöiden urajohtamisen kokenut ammattilainen ja itsensä johtamisen puolestapuhuja. Laura on yli 10 vuoden ajan auttanut yksilöitä omien uratavoitteiden ja uraunelmien kirkastamisessa sekä tukenut yrityksiä menestymään osaamismurroksessa ja muuttuvassa työelämässä.
 
Laura vastaa yksilöiden työurien johtamisen toiminnoista Sarasella. Hän sparraa osallistujia itsetuntemukseen, ketterään urajohtamiseen ja omien uratavoitteiden kirkastamiseen liittyvistä aihealueista ja siitä, miten jokainen voi johtaa omaa työuraansa tuloksellisesti. Illan aikana on myös mahdollisuus vaihtaa kokemuksia ja esittää askarruttavia kysymyksiä työnhakuun, urasuunnitelmiin ja työelämään liittyvissä asioissa.

Tule inspiroitumaan, verkostoitumaan ja kohtamaan muita uran alkuvaiheessa olevia alumneja.

Osallistumislinkki lähetetään ilmoittautuneille.

Järjestämme vastaavan tilaisuuden kaksi kertaa vuodessa uusille alumneille.