Opetus- ja kulttuuriministeriö julkaisi vuonna 2010 Perusopetuksen laatukriteerit ja täydensi niitä vuonna 2012. Kriteerien tavoitteena on auttaa opetuksen järjestäjää eli kunnan koulutointa tai yksittäistä koulua varmistamaan koulutukselle asetettujen tavoitteiden toteutuminen. Perusopetuksen laatukriteereillä määritellään, millaista toiminnan tulisi olla. Kriteerit sisältävät teema-alueittain jaoteltuja kysymyksiä, joiden avulla opetuksen järjestäjä voi arvioida toimintaansa ja luoda konkreettisia tavoitteita mahdollisten epäkohtien korjaamiseksi ja toimintansa kehittämiseksi.
Tukeakseen ja helpottaakseen koulujen laadunarviointityötä olemme kehittäneet käytännön työvälineen, Laatumittarin, joka pureutuu laatukriteerien sisältöihin. Mittarissa kriteeristön tavoitteet ja kuvaukset on muutettu konkreettisiksi tekijöiksi ja kysymyksiksi, joiden avulla koulu voi arvioida toimintaansa.
Rakenteiden laatu (neljä osa-aluetta) kuvastaa ulkoisia olosuhteita eli laadun kehittämisen kehystekijöitä. Oppilaan kohtaaman toiminnan laatu koostuu yhdeksästä osa-alueesta, joita voidaan tarkastella oppimisympäristön ja toimintakulttuurin sekä oppimisen ja opetuksen näkökulmista.
Mittarista on eniten hyötyä, kun koulun laaturyhmä tai eri henkilöstöryhmät yhdessä pohtivat sen avulla, mikä oman koulun tilanne on kullakin mitattavalla osa-alueella. Laatutyötä voi laajentaa koko koulun asiaksi ottamalla mittariin vastaamisen jälkeen koululle toimitettavan laaturaportin Veso-päivien aiheeksi tai ryhmätyökohteeksi.