Kumpulan kampus

Vehreällä Kumpulanmäellä sijaitseva Kumpulan kampus on eksaktien luonnontieteiden tutkimuksen ja opetuksen keskus vain neljän kilometrin päässä Helsingin keskustasta.

Viihtyisä kampus on yksi Pohjoismaiden suurimmista luonnontieteellisen osaamisen keskittymistä. Kumpulassa tutkimus on arvioitu kansainvälisesti korkeatasoiseksi, ja opetusta antavat menestyneet luonnontieteilijät. Tieteenalojen laaja-alaisuus ja monet yhteydet muualle maailmaan tarjoavat sekä innostavan ilmapiirin että pohjan tieteidenväliselle yhteistyölle. Kompakti kampus on kerännyt Kumpulanmäelle tutkijoiden ja opiskelijoiden aktiivisen uutta luovan tiedeyhteisön.

Si­jain­ti ja kul­ku­yh­tey­det

Kumpulan kampus sijaitsee Kumpulanmäellä noin neljän kilometrin päässä Helsingin keskustasta. Kumpulaan pääsee kätevästi julkisilla liikennevälineillä. Reitin voit suunnitella kätevästi esimerkiksi HSL:n Reittioppaan avulla.

Kampuksella on maksuttomia pysäköintipaikkoja kadunvarressa. Gustaf Hällströmin kadulla on Helenin sähköautojen latauspisteitä. Helen vastaa latausasemien toiminnasta ja laskutuksesta, katso lisätietoja Helenin verkkosivuilta.

Maksuttomien paikkojen lisäksi kampuksella on myös maksullisia pysäköintialueita sekä Plugitin latauspisteitä. Ajantasaisin tieto maksullisista paikoista löytyy Taskuparkki-sovelluksesta, jolla pysäköinti myös maksetaan.

Rakennukset

Helsingin yliopiston Kumpulan kampus koostuu kolmesta rakennuksesta: Chemicumista, Exactumista ja Physicumista.

Chemicum, A. I. Virtasen aukio 1, 00560 Helsinki

Exactum, Pietari Kalmin katu 5, 00560 Helsinki

Physicum, Gustaf Hällströmin katu 2, 00560 Helsinki

Tieteenalojen toiminta on keskittynyt kampuksen rakennuksiin pääosin seuraavalla tavalla, mutta toimintaa on myös muissa rakennuksissa ja yliopiston muilla kampuksilla.

  • Exactum: tietojenkäsittelytiede, matematiikka ja tilastotiede
  • Physicum: geotieteet ja maantiede, ilmakehätieteet, fysiikka
  • Chemicum: kemia
Tie­de­kun­ta ja yk­si­köt

Kumpulan kampus on keskittynyt eksaktien luonnontieteiden tutkimukseen ja opetukseen. Kampuksella toimii matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta sekä Fysiikan tutkimuslaitos (HIP), Tie­to­tek­nii­kan tut­ki­mus­lai­tos HIIT, Seismologian instituutti ja Kemiallisen aseen kieltosopimuksen instituutti VERIFIN.

Matemaattis-luonnontieteellisessä tiedekunnassa on yhteensä noin 1200 työntekijää ja yli 5000 opiskelijaa.

Kam­pusa­lu­een muut toi­mi­jat

Kumpulanmäellä kampusalueella sijaitsee Helsingin yliopiston lisäksi muitakin toimijoita. Ilmatieteen laitos ja Liikenne- ja viestintäministeriö Traficom sijaitsevat Dynamicum-rakennuksessa kampuksen vieressä. Lisäksi kampukselle on rakentumassa yliopiston ja Helsingin kaupungin yhteishanke luonnontiedelukio, jonka on tarkoitus aloittaa toimintansa 2023.

Palveluita

Kumpulan opiskelijapalvelut palvelevat kaikkia Kumpulan kampuksen yksiköiden opiskelijoita. Hakijapalveluilta taas voit tiedustella Helsingin yliopiston tarjoamista opiskelumahdollisuuksista tai hakemisesta yliopistoon.

Kampuksella palvelee kolme Unicafe-opiskelijaravintolaa ja Unisport-liikuntakeskus. Physicum-rakennuksessa palvelee tiedekirjasto, jonka kokoelmat kattavat laajan valikoiman Kumpulan tutkimusalojen kirjallisuutta, ja jossa voi opiskella. Helsingin yliopiston pääkirjasto sijaitsee Kaisa-talossa keskustakampuksella.

MyHelsinki-palvelusta voit etsiä muita kiinnostavia aktiviteetteja Kumpulan alueella.

Tiede- ja taidekävelykierros Kumpulan kampuksella

Tutustu Kumpulan kampuksen tiede- ja taidenähtävyyksiin oheisen kartan avulla. Suurin osa kartan kohteista on sisätiloissa Exactumin, Physicumin tai Chemicumin käytävillä tai auloissa. Ulkona nähtävissä ovat Valo ja aine -veistos, kivipaadet, säätutkapallo sekä shakkilauta.

Lataa Kumpulan kampuksen tiede- ja taidekävelykartta tästä (PDF)

Vieraile virtuaalisesti!

Tervetuloa virtuaalikierrokselle Helsingin yliopiston Kumpulan tiedekampukselle! Nyt voit vierailla kampuksellamme mukavasti vaikka kotisohvalta! Kampuskierroksella tutustut tutkimukseemme ja opetukseemme ja pääset käymään eri rakennuksissa ja tutkimustiloissa. Lisäksi voit tutustua muutamiin monista tutkimuslaboratorioistamme. Voit myös osallistua vuorovaikutteiselle kampusseikkailulle!