Viranomaisten tulee tietää, minkälaiset vaikutukset tarkastusten määrällä on elintarviketurvallisuuteen, jotta he voivat tehdä näyttöön perustuvia päätöksiä tarkastusten määrästä sekä niukkenevien valvontaresurssien tehokkaasta käytöstä. Sen lisäksi että ymmärretään huonosti tarkastusmäärän vaikutuksia, vaihtelee tarkastusten määrä Suomessa alueellisesti. Tarkastusten määrälliset erot johtavat oletettavasti eroihin elintarviketurvallisuudessa ja yritysten epäyhdenmukaiseen kohteluun aiheuttaen yrityksille erilaista hallinnollista taakkaa ja perusteettomia eroja tarkastuskustannuksissa.
Tämän hankkeen tavoitteina ovat tutkia, miten tarkastusten määrä heijastuu lainsäädännön noudattamiseen elintarvikehuoneistoissa sekä kartoittaa miksi tarkastusmäärä vaihtelee valvontayksiköiden välillä. Hanke tuottaa tietoa, jonka perusteella voidaan yhdenmukaistaa elintarvikevalvontaa sekä tehdä päätöksiä tarkastusten määrästä tietoisina, miten se vaikuttaa elintarvikelainsäädännön noudattamisen tasoon Suomessa. Hankkeessa tehdään rekisteritutkimusta sekä kyselyitä ja haastatteluita. Hanke on maa- ja metsätalousministeriön rahoittama (Makera) ja toteutetaan Helsingin yliopistossa yhteistyössä Ruokaviraston kanssa.