Elintarvikevalvonnan tarkastustulokset julkaistaan Suomessa ja monessa muussa maassa. Julkaisemisen tavoitteena on lisätä elintarviketurvallisuutta ja läpinäkyvyyttä. Olemme tutkineet Suomen julkaisujärjestelmän Oivan vaikuttavuutta valvonnan ja elintarvikealan näkökulmasta vuodesta 2016 lähtien. Olemme myös tutkineet julkisten Oiva-raporttien merkitystä kuluttajien ravintolassa asiointiaikomukseen Suomessa sekä Smiley-raporttien vastaavaa merkitystä tanskalaisessa viitekehyksessä. Aineisto muodostuu kymmenistä tuhansista tarkastuskertomuksista sekä kysely- ja haastattelututkimuksista. Hankkeen päätutkijana on toiminut ELL Jenni Kaskela.
Rahoitus: Maa- ja metsätalousministeriö, Suomen eläinlääketieteen säätiö, Ruokaketjun ja terveyden tohtoriohjelma.
Yhteistyötahot: HY:n maatalous-metsätieteellinen tiedekunta, Tampereen yliopisto, Turun yliopisto ja Kööpenhaminan yliopisto.
Julkaisut:
Kaskela, J., Sund, R., Lundén, J. 2021. Efficacy of disclosed food safety inspections in restaurants. Food Control. 107775. https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2020.107775
Kaskela, J., Ollila, S. Vainio, A., Lundén, J. 2021. The perceived openness to interpretation of food inspection grading associates with disagreements between inspectors and food business operators. Food Control. 128, 108207. https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2021.108207
Lundén, J., Kosola, M., Kiuru, J., Kaskela, J., Inkinen, T. 2021. Disclosed restaurant inspection results on food safety show regional and local differences in Finland. Food Control. 119, 107462. https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2020.107462
Vainio, A., Kaskela, J., Finell, E., Ollila, S., Lundén, J. 2020. Consumer perceptions raised by the food safety inspection report: Does the smiley communicate a food safety risk? Food Control. 110, 106976.
Kaskela, J., Vainio, A., Ollila, S., Lundén, J. 2019. Food business operators’ opinions on disclosed food safety inspections and occurrence of disagreements with inspector grading. Food Control. 105, 248-255.