Muuttuva elintarvikelainsäädäntö (2015-)

Elintarvikelainsäädäntöä kehitetään jatkuvasti. Tutkimuksessa keskitymme muuttuvan lainsäädännön aiheuttamiin vaikutuksiin sekä elintarviketurvallisuuden että elintarvikealan toimintamahdollisuuksien näkökulmasta.

Elintarvikelainsäädäntö on jatkuvan muutoksen kohteena. Muutosten syyt ovat moninaisia, mutta säädösten tavoite eli turvalliset elintarvikkeet pysyy samana. Tässä hankkeessa tutkimme elintarvikesäädöksiin tehtyjen muutosten vaikutuksia elintarviketurvallisuuteen. Osatöissä tarkastellaan muun muassa elintarviketurvallisuusjärjestelmien desentralisaatiota versus sentralisaatiota, kolmansien osapuolten merkitystä elintarviketurvallisuuden varmistamisessa (Niina Piira) sekä ennakkovalvonnan poistamisen vaikutusta ravintoloissa (Veera Haukijärvi). Rahoittajina ovat toimineet maa- ja metsätalousministeriö ja Suomen eläinlääketieteen säätiö. 

 

Julkaisut:

Piira, N., Kosola, M., Hellsten, C., Fagerlund, A., Lundén, J. 2021. Comparison of official food control results in Finland between food establishments with and without a certified food safety management system. Food Control. 129, 108230 doi.org/10.1016/j.foodcont.2021.108230    

Haukijärvi, V., Lundén, J. 2017. Does waiving preventive food control inspections in Finland weaken the prerequisites for safe food handling in restaurants? Food Control. 71, 187-192. 

Kotisalo, N., Luukkanen, J., Fredriksson-Ahomaa, M., Lundén, J. 2015. Effects of centralizing meat inspection and food safety inspections in Finnish small-scale slaughterhouses. Food Policy. 55, 15-21.