Tiedekasvatustarjonta

Tällä sivulla esittelemme lasten ja nuorten ryhmille tarjolla olevia tiedekasvatussisältöjä. Muokkaamme mielellämme sisältöjä sopiviksi ryhmän tarpeiden mukaisesti, sisällöistä voi valita yhden tai useamman aktiviteetin. Tervetuloa tutustumaan Itämereen!
Ainutlaatuinen Itämeri: Tvärminnen eläintieteellisen aseman esittelyluento

Tvärminnen eläintieteellisen aseman esittelyluento on varattavissa ryhmille ympäri vuoden. Vierailun aikana kuulemme asemalla tehtävästä ajankohtaisesta tutkimuksesta, sekä tutustumme tilanteen mukaan tutkimusaluksiin ja muihin Itämeritutkimuksessa käytettäviin varusteisiin. Tavoitteena on kasvattaa ymmärrystä siitä, miten Itämeri vaikuttaa ihmisiin ja miten me vaikutamme mereen.

Kesto: 1 h

Ryhmän koko: max 50 hlö, asemakierroksella max 25 hlö

Kielet: suomi, ruotsi, englanti

Milloin: ympärivuotisesti

Varusteet: sään mukainen vaatetus

Hinta: ilmainen lasten ja nuorten ryhmille 

Merentutkimustehtävä: Kuka elää rakkohaurussa?

Tutustumme Itämeren elämään tutkimalla meressä eläviä eliöitä. Osallistujat ovat itse aktiivisia merentutkijoita ja tekevät kenttätutkimusta vesikiikareilla ja seulomalla rakkohaurua yrittäen tunnistaa eri lajeja, kuten leväkatkoja, leväsiiroja, leväkatkarapuja, kotiloita, merirokkoja ja levärupea, sekä niiden elinympäristöjä.

Aika: 2 tuntia

Ryhmän koko: enintään 20 henkilöä

Kieli: suomi, ruotsi, englanti

Milloin: huhtikuusta marraskuuhun

Varusteet: sopivat ulkoiluvaatteet, saappaat

Hinta: ilmainen lapsille ja nuorisoryhmille. Yli 20 henkilön ryhmille tarvitaan lisäohjaaja (40,92 euroa/tunti, hinta sisältää alv 24 %).

Merentutkimustehtävä: Rakenna täydellinen plankton

Tutkimus on uusien asioiden löytämistä ja sellaisten asioiden oppimista, joita et tiennyt aiemmin. Kokeellisessa työpajassa osallistujille annetaan tutkimustehtäviä, joita he voivat selvittää luokassa. Miksi hylje ei palele? Millainen on täydellinen plankton? Mitä tapahtuu, kun suolainen ja makea vesi kohtaavat?

Osallistujat selvittävät konkreettisesti tehtävien kautta tutkimuskysymyksiä ja lisäävät ymmärrystään merestä ja sen monimuotoisuudesta. Osallistujat kartuttavat tietoaan merestä elinympäristönä sekä eri lajeista.

Aika: 2 tuntia

Ryhmän koko: enintään 20 henkilöä

Kieli: suomi, ruotsi, englanti

Milloin: ympäri vuoden

Varusteet: ei erikoisvarusteita

Hinta: ilmainen lapsille ja nuorisoryhmille, yli 20 henkilön ryhmille tarvitaan lisäohjaaja (40,92€ euroa/tunti, hinta sisältää alv 24 %).

Tutustu Itämeren eliöihin laboratoriossa

Näytteidenotto voidaan yhdistää meren eliöiden tutkimiseen laboratoriossa mikroskooppien ja tunnistuskirjallisuuden avulla. Merentutkijan opastuksella ryhmä analysoi ja syventää tietämystään esimerkiksi planktonista tai pohjaeläimistä.

Laboratorio-osio on mahdollista toteuttaa myös analysoimalla säilöttyjä näytteitä.

Ikä: Sopii yläkouluille ja lukioille

Aika: 2 h

Ryhmän koko: max 20 henkilöä

Kieli: suomi, ruotsi, englanti

Milloin: touko-marraskuussa, tutkimustilanteen salliessa.

Varusteet:

Hinta: 40,92 € /h, minimiaika 2 h. Kokonaishinta riippuu analysoitavista näytteistä ja keräystavasta.

Tutustu Itämereen: Kokeile snorklausta

Kurkkaa Itämeren pinnan alle, maskin ja snorkkelin avulla uusi maailma avautuu osallistujille. Ohjaajan opastuksella osallistujat tutustuvat snorklaukseen ja oppivat käyttämään tarvittavia varusteita. Varsinaisen snorklauksen aikana opitaan tunnistamaan Itämeren keskeisiä lajeja kuten rakkohaurua ja meriajokasta. Snorklaus voidaan toteuttaa rannalta tai veneestä, sisältö mukautetaan osallistujien iän ja aiempien snorklaustaitojen sekä Itämeren ja sen ekosysteemien tuntemuksen perusteella.

Kesto: 2 h.

Ryhmän koko: max 10 hlö. Osallistujavaatimus uimataito. 

Kielet: suomi, ruotsi, englanti

Milloin: Alkukesästä loppusyksyyn, jos veden lämpötila sallii. Näkyvyys ja veden lämpötila suosivat loppukesää ja alkusyksyä Hangon alueella.

Varusteet: uimapuku ju pyyhe

Hinta:  40,92 € / h, minimiaika 2 h. HUOM! EI VARATTAVISSA TÄLLÄ HETKELLÄ!

 

Montako jalkaa merirokolla on? Ohjattu leikkimielinen Itämerivisailu

Varaa hauska tietovisa ja opi samalla uutta Itämerestä! Tämä tietovisa on viihdyttävä tapa kerryttää tietoa Itämerestä; kysymykset koskettavat myös Itämereen liittyviä ongelmia ja niiden ratkaisukeinoja. Itämerivisailu on ohjattu ja sen voi toteuttaa hauskasti ryhmittäin, mikä toimii hyvin tiimihengen herättäjänä.

Kesto: 1 tunti

Ryhmän koko: max 50 hlö

Kielet: suomi, ruotsi, englanti

Milloin: ympärivuotisesti

Varusteet: -

Hinta: ilmainen lasten ja nuorten ryhmille

Omatoiminen Itämerivisa Tvärminnen luontopolulla

Reippaile Tvärminnen luontopolkua pitkin ja vastaa samalla hauskoihin ja opettavaisiin kysymyksiin Itämerestä ja Tvärminnen eläintieteellisestä asemasta. Polku on noin 2 km pitkä, ja sen varrella on 14 kysymystä. Osallistujat voivat valita, suorittavatko he visailun yhtenä ryhmänä vai itsenäisesti pienryhmissä. Itämerivisa on itsenäisesti toteutettava ohjelma, mutta se on tilattava etukäteen.

Kesto: noin 1 h

Ryhmän koko: ei ylärajaa

Kielet: suomi, ruotsi, englanti

Milloin: ympärivuotisesti, talvisin lumitilanteen salliessa

Varusteet: sään mukainen vaatetus, kunnolliset jalkineet

Hinta: ilmainen lasten ja nuorten ryhmille

Metsäkylpy Tvärminnen luonnossa

Metsäkylvyn aikana nautit Tvärminne merellisestä luonnosta kehosi kaikilla aisteilla. Ohjattu hetki luonnossa auttaa sinua rentoutumaan ja unohtamaan työkiireet. Rauhallinen kävely lähiluonnossa yhdistyy tietoiseen läsnäoloon ja tietoisuuteen luonnon merkityksestä ihmisen hyvinvoinnille. 

Ohjattu metsäkylpy on täydellinen tapa hyvinvoinnin ja terveyden parantamiseen luonnon terveysvaikutuksia hyödyntäen. Jo 15 minuuttia luonnossa riittää alentamaan verenpainetta, leposykettä sekä stressin tunnetta sekä vahvistamaan hyvinvointiamme.

Metsäkylpy sopii kaikille, iästä riippumatta. Metsäkylpyä varten et tarvitse erityisiä varusteita. Pukeudu lämpimästi sään mukaisesti. Metsäkylvyn aikana kävelemme rauhallisesti lyhyitä matkoja, ja aistimme ohjatusti ympärillämme olevaa luontoa.

Kesto: 1 h

Ryhmän koko: max 25

Kielet: suomi, ruotsi, englanti

Milloin: ympärivuotisesti

Varusteet: säänmukainen lämmin vaatetus

Hinta: 101 €, sisältäen alv.

Lisätietoa tiedekasvatuksesta

Tvärminnen eläintieteellisen aseman tiedekasvatussisällöt on tarkoitettu lasten ja nuorten ryhmille, kuten koululuokille ja yhdistyksille. 

Vierailevat lasten ja nuorten ryhmät voivat halutessaan myös ruokailla asemalla, lounaan hinta on 9,75 €/hlö, alle 12-vuotialle hinta on -50%.

Tiedekasvatussisältö on ilmaista lasten ja nuorten ryhmille osallistujien määrän ollessa enintään 20 henkilöä. Jos ryhmän koko on tätä isompi, laskutetaan lisähenkilökunnasta 40,92 euroa / h (sis. alv 24%).

Ota ystävällisesti yhteyttä, jos suunnittelette vierailua asemalle. Kevätkausi on tutkimustyön kannalta hyvin kiireinen ja aseman tilat hyvin varattuja, joten ota yhteyttä hyvissä ajoin. Suosittelemme vierailua myös elo- tai syyskuussa, jolloin merivesi on lämmintä Hankoniemellä.

Ota yhteyttä!