Vedestä kuoriutuvat hyönteiset

Vedestä kuoriutuvat hyönteiset eli kuoriutuvaiset ovat useimmille meistä tuttuja, sillä tuskin juuri kukaan on välttynyt kesäisin hyttysiltä. Mutta tiedätkö, miten tärkeitä kuoriutuvaiset ovat ekosysteemeille? Tsahkaljärven tiedepolulla pääset tutustumaan vedestä kuoriutuviin hyönteisiin ja niiden osaan ekosysteemin toiminnassa.

Joinakin kesäpäivinä hyttysiä ja muita kuoriutuvaisia voi nähdä valtavina parvina Kilpisjärven ja muiden Kilpisjärven alueen järvien ja lampien ympäristössä. Vaikka hyttyset saattavat tuntua meistä lähinnä kiusankappaleilta, ne ja muut kuoriutuvaiset voivat kuitenkin olla tärkeä väliaikainen energian ja ravinteiden lähde alueen linnuille ja hämähäkeille.

Vuonna 2022 Kilpisjärvelle saapui kansainvälinen tutkimusryhmä tutkimaan napaseudun lampien kuoriutuvaisia. Napaseutujen kuoriutuvaisten tutkimus on erityisen tärkeää nyt, kun ilmaston lämpeneminen voi vaikuttaa kuoriutuvaisten kuoriutumisajankohtaan ja määrään napa-alueiden vesiekosysteemeissä. Muutoksilla voi olla ennennäkemättömiä vaikutuksia vesi- ja maaekosysteemien välisiin yhteyksiin. Lue lisää aiheesta napaseudun lammissa asuvia kuoriutuvaisia tutkivien tutkijoiden kotisivuilta.