Tiedepolku podcast

Kilpisjärven tiedepolut -podcastin tarkoituksena on taustoittaa ja syventää rasteista löytyvää tietoa. Tutkija-kirjoittajat ovat valinneet omalta tutkimusalaltaan yhden aiheen, jota podcastissa käsitellään syvemmin ja laajemmin, samalla kun kuljemme akustisesti tiedepolkujen rasteilla. Voit kuunnella podcastin ennen vaellusta tai vaelluksen jälkeen.
Podcast osa 1: Paleoekologiaa, arkeologiaa ja poromiehen mielenmaisemaa

Tässä osassa tapaat paleoekologi Maija Heikkilän Helsingin yliopistosta, arkeologi Oula Seitsosen Oulun yliopistosta sekä poromies Matti ”Niti” Vasaran sekä joukon ihmisiä, jotka kokeilivat maaliskuussa 2023 kuinka tiedepolkurasteja varten tehty puhelinsovellus toimii.

Kuulet Kilpisjärven paleoekologiasta ja järven sedimenttiin tallentuneista arkistoista. Saat selville, minkälaisia jälkiä saksalaiset jättivät toisen maailmansodan aikana Kilpisjärven maastoon ja ihmisten mieliin sekä kuulet, miltä kivikautiset peurakuopat näyttävät dronen näytöllä Saana-tunturin tuulettomassa iltapäivässä. Pääset myös tutustumaan poromiehen arkeen ja mielenmaisemaan.

Osassa 1 on käytetty YLE:n vapaasti ladattavia arkistoääniä

Podcast osa 2: Sopulit, kalat ja linnut

Tapaat tässä osassa metsäeläintieteen emeritusprofessorin Heikki Henttosen, joka on tutkinut sopuleita yli 50 vuotta. Hän on tehnyt myös elokuvan sopuleista, jota Leena ja Heikki yhdessä katsovat.

Kilpisjärvi jakautuu kahteen vesialtaaseen, isompaan ja syvempään Yläjärveen, joka on Saanan kupeella ja eteläisempään ja vähän matalampaan Alajärveen. Näissä järvissä ui kahdeksan kalalajia, joita ympäristötutkimuksen professori Kimmo Kahilainen on työryhmineen tutkinut lähes kahdenkymmenen vuoden ajan. Kimmo kertoo myös kiinnostavasta ravintoverkko- ja loistutkimuksista.

Luomuksen eli Luonnontieteellisen keskusmuseon yli-intendentti Aleksi Lehikoinen kertoo vuosittaisista lintulaskennoista, joita tehdään eri puolilla Suomea, myös tunturialueilla kuten Kilpisjärvi. Laskentojen avulla päästään tutkimaan lintukantojen muutoksia ja niissä tapahtuvia pitkäaikaissuuntauksia. Puhumme myös myyrä-sopuli-syklistä.

Osassa 2 on käytetty myös YLE:n vapaasti ladattavia arkistoääniä

Podcast osa 3: Kasvit, jäkälät ja akustinen luonto

Tässä osassa vaellat kanssamme Saana-tunturin hohtavilla hangilla ja kuulet minkälaisia kasveja ja jäkäliä lumi peittää alleen. Saat myös selville mitä sanat tuulenpieksämä ja lumenviipymä tarkoittavat. Kasviekologi Pekka Niittynen kertoo jääleinikistä, kurjenkanervasta ja siitä, minkälaisia keinoja kasveilla on selvitä tunturin karuissa oloissa.

Kilpisjärvellä kasvaa jäkäliä kaikkialla. Niitä voi nähdä kivien päällä, roikkumassa oksistoissa tai sitten ne ovat niin pieniä, että tarvitaan mikroskooppi, jotta lajin tunnistaa. Luomuksen eli Luonnontieteellisen keskusmuseon saksalainen tutkija Lilith Weber kulkee kesäisin Kilpisjärven maisemissa hakun kanssa ja ottaa talteen erikoiset ja oudonnäköiset jäkälät ja vie ne Helsinkiin tutkittavaksi. Hän on löytänyt kollegoineen uusia, vielä nimeämättömiä lajeja.

Lopuksi kuulet ääniä Kilpisjärveltä, niin kylän keskustasta kuin tunturistakin. Kyse on monitieteisestä eri puolilla Eurooppaa toteutettavasta CONTOURS- hankkeesta, jossa tarkastellaan matkailun ja luonnonsuojelun välistä suhdetta syrjäisissä paikoissa. Podcastissa tapaat ekoakustiikka-tutkijan Jonathan Carruthers-Jonesin, joka työskentelee Oulun yliopiston kulttuuriantropologian laitoksella ja tutkii hankkeessa Kilpisjärven akustista maisemaa.

Osassa 3 on käytetty myös YLE:n vapaasti ladattavia arkistoääniä

Podcast osa 4: Syvä aika ja tulevaisuus

Kilpisjärven tiedepolut -podcastin viimeisessä osassa vaelletaan Salmivaaran huipulle, puhutaan paleoekologi Maija Heikkilän kanssa syvästä ajasta ja lähes kaikkien tässä podcastissa esiintyneiden tutkijoiden kanssa Kilpisjärven tulevaisuudesta. Miten käy Kilpisjärven tunturiluonnon, kasvien, eläinten ja ihmisten, kun ilmastonmuutos ja lajikato uhkaavat?

Helsingin yliopiston biologisten asemien johtaja Jouni Heiskanen on vaeltamassa kanssamme Salmivaaran tiedepolulla ja haastateltavana Kilpisjärven biologisen aseman pihalla. Hän on nähnyt työssään, miten monet toimijat läpi yhteiskunnan ovat heränneet toimimaan luontokadon ja ilmastonmuutoksen estämiseksi.

Sekä Kilpisjärven tiedepolut -podcast, että itse Kilpisjärven tiedepolut tarjoavat sinulle tietoa ja elämyksiä. Kun kuljet tunturiluonnossa, teethän sen kestävästi ja luontoa kunnioittaen.

Osassa 4 on käytetty myös YLE:n vapaasti ladattavia arkistoääniä

Tietoa Kilpisjärven tiedepolut -podcastistä

Opas: Äänitaiteilija ja toimittaja Leena Häkkinen

Joiku: Matti ”Niti” Vasara

Suunnittelu ja toteutus: Leena Häkkinen

Masterointi: Mediatuottaja Tuomas Hakkarainen

Tilaaja: Kilpisjärven tiedepolkujen koordinaattorit Sini Bäckström ja Ditte Taipale

Tuotanto: Helsingin yliopiston Kilpisjärven biologinen asema osana Kilpisjärven tiedepolut -kokonaisuutta hankkeessa Polkuja tieteeseen ja tutkimusasemien T&K&I -palveluihin.

Podcastissa on käytetty YLE:n vapaasti ladattavia arkistoääniä.

Veden kierto-podcast

Kuuntele myös Ilmakehätieteiden keskus INAR:in Veden kierto -podcast, jossa pääset tutstumaan äänitaiteilija ja toimittaja Leena Häkkisen ja tutkijoiden johdatuksella soiden, järvien, ilman ja metsien tutkimukseen.