Sanna Rajala, IT-ratkaisukonsultointi

Nuorempana olin vakaasti sitä mieltä, että minusta tulee kotitalousopettaja. Elämä kuitenkin kuljetti eri suuntaan ja lähdin opiskelemaan tietotekniikkaa. 18 vuotta Helsingin yliopiston tietotekniikkakeskuksessa ovat opettaneet, että testaamalla tulee tulosta eikä kokeilua pidä pelätä.

Kun vuonna 2003 etsin itselleni työharjoittelupaikkaa, ystäväni vinkkasi minulle Helsingin yliopistolla olevista mahdollisuuksista. Ajattelin, että miksikäs ei, ja sillä tiellä olen edelleen. Ensimmäisinä työtehtävinäni osallistuin muun muassa tenttiakvaariohankkeeseen, toimin posteritulostuksen tuessa ja vastasin videoeditointipisteen neuvonnasta. Päivitin myös yksikkömme nettisivuja oman ryhmämme osalta.

Toimin pitkän pätkän myös asiantuntijaryhmän esihenkilönä sekä muutaman palvelun palveluvastaavana ryhmässä, jonka palveluihin kuuluvat videopalvelut sekä oppimisympäristö Moodle (yksi yliopiston käytetyimmistä palveluista). Esihenkilötyö oli kokemuksena erittäin opettava ja näin, miltä asiantuntijatyö näyttää esihenkilön näkökulmasta.

Työnkierto johdatti pysyvästi uusiin tehtäviin

Vuoden 2020 kesällä hain ja pääsin työkiertoon ratkaisukonsultointi ja julkaisualustat -ryhmään. Uuden ryhmän työtapojen ja uusien työtehtävien opettelu toi piristävän potkun työn tekemiseen. Pääsin tutustumaan muun muassa sensitiivisen datan tallentamisen haasteisiin ja tuoteomistajien teknisen tuen toimintaan. Lopulta työkierto muuttuikin pysyväksi työkseni.

Nykyisessä ryhmässäni toimin ratkaisukonsulttina hyvinkin erilaisten ongelmien ratkaisuapuna, ja olen mukana yliopiston Lean-valmennuskurssilla. Tavoitteenani on tulevaisuudessa toimia valmentajana sekä oman yksikköni että koko yliopiston Lean-verkostossa.

Tiken työkulttuuri kannustaa kokeilemaan

Kuluneen 18 vuoden aikana olen oppinut, ettei tässä työssä tule valmista – eikä valmiiksi. Tämä on osaltaan motivoinut, sillä oppimisprosessi on jatkuvasti käynnissä. Työtehtäväni ovat vaihdelleet vuosien varrella, mutta kokeileva työkulttuuri on säilynyt samana. Testaamalla asiat kehittyvät, kun epäonnistumisia ei tarvitse pelätä, vaan ne otetaan vastaan oppitunteina ja entistä toimivampien ratkaisujen rakennuspalikoina.  Uusien asioiden opetteluun saa tukea sekä koulutuksien muodossa että kollegoiden avustuksella. Itseopiskelun tärkeyttä ei voi kuitenkaan unohtaa.

Testaamalla asiat kehittyvät, kun epäonnistumisia ei tarvitse pelätä, vaan ne otetaan vastaan oppitunteina ja entistä toimivampien ratkaisujen rakennuspalikoina.

Helsingin yliopistolla pitkään työskennelleenä sitä tulee välillä jopa unohdettua, kuinka hyviä etuja meillä onkaan. Työpaikkaliikunnan tarjonta on monipuolista ja edullista henkilökuntahinnoin. Työaikojen jousto tuo helpotusta aikataulujen sopimiseen ja työasiat on helppo jättää töihin kotiin lähtiessä (tai etätöissä työkoneen sulkiessaan). Yksikkömme hupitoimikunta ansaitsee kunniamaininnan, sillä henkilökunnalle järjestetään rentoa yhteismeininkiä sopivin väliajoin ja tarjolla on paljon erilaisia aktiviteetteja.

Lue lisää tikeläisten tarinoita!
Avoimet työpaikat

Meillä on tarjolla innostavia tehtäviä IT-alan ammattilaisille. Katso avoimet työpaikat yliopiston sivuilta tai lähetä avoin hakemuksesi meille osoitteeseen: hr-tike@helsinki.fi.