Sami Nikander kertoo työstään Tikellä

Sami Nikander työskentelee Helsingin yliopiston tietotekniikkakeskuksen (Tike) ratkaisukonsulttina. Pitkän linjan tikeläisenä Sami on ehtinyt työskennellä yliopistolla monenlaisissa IT-tehtävissä.
Miksi halusit töihin juuri Tikelle?

Olen generalisti eli jokapaikanhöylä, alkuperäiseltä ammattitaustaltani ohjelmistokehittäjä ja käyttöliittymäsuunnittelija. Nykyään löydän itseni kuitenkin yhä useammin ratkaisemassa (tai selittelemässä) jotain IT-mysteeriä tai prosessisolmua. Olen jonkinlainen Full Stack -setäselittäjä – ymmärrän siis vähän kaikesta, mutta en ole minkään yksittäisen osa-alueen huippuasiantuntija. Puhun sujuvaa koodaria ja arkkitehtia, hallitsen UX-suunnittelijoiden alkemistiset symbolit ja yliopistobyrokraattien lyhenteet ja osaan tulkata näitä kaikkia eri suuntiin. Ymmärrän myös loppukäyttäjiä ja pidän neuvonnasta ja kouluttamisesta.

Täytyy myöntää, että alun perin tulin tänne töihin 2009 melko vaatimattomin odotuksin, ajatuksella "nyt on kiire saada duunipaikka ja pääseehän täältä aina pois”. Varsin nopeasti innostuin kuitenkin tietotekniikkakeskuksesta työpaikkana, koska työyhteisö oli hurjan motivoiva ja kannustava ja hommat monipuolisia. Pidän tätä parhaana tähänastisista työpaikoistani ja kymmenen vuotta tulikin hiljattain täyteen ihan huomaamatta!

Mikä työssä on mielenkiintoisinta ja innostavinta?

Tässä hommassa ei aika käy pitkäksi, ei tule kahta samanlaista päivää. Saatan olla maanantaina korjailemassa vanhan tietojärjestelmän tietokantaa, tiistaina vetämässä johdon strategiatyöpajaa, keskiviikkona valitsemassa sisustusarkkitehdin kanssa huonekaluja tiimitiloihin, torstaina opastamassa projektipäällikköä uuden tietojärjestelmän käyttöönotossa ja perjantaina virittelemässä uuden IT-projektin DevOps-työkaluja.

Mil­lai­set kou­lu­tus­mah­dol­li­suu­det Ti­kel­lä on ja mitä olet oppinut työssäsi?

Koulutukseen panostetaan täällä aivan ilmiömäisellä tavalla. Kouluttautuminen ja elinikäinen oppiminen on Tikellä itsestään selvä asia. Olen päässyt käytännössä aina haluamiini koulutuksiin ja alan konferensseihin, ja saanut ostaa kirjoja ja nettimateriaaleja. Tike on tilannut tiimillemme aina tarvittaessa myös räätälöityä hands-on -tyyppistä konsulttiapua esim. uusista teknologioista.

Matkan varrella olen oppinut Lean-ajattelua, fasilitointimenetelmiä, valmentavaa johtamista, konttiteknologioita, mikropalveluarkkitehtuureja sun muita ja yrittänyt samalla (huonolla menestyksellä) pysyä kärryillä kunkin vuoden uusista hipster-ohjelmointiteknologioista. Vuonna 2016 palasin taas asiantuntijatehtäviin toimittuani viitisen vuotta tiimini esihenkilönä. Viime vuodet ovat kuluneet yliopiston digikehittämisen ja kokeilukulttuurin osaamisyhteisöä DigiHubia rakentaessa, selvitellen sähköisen asioinnin hauskaa maailmaa sekä pyöritellen vanhoja tietojärjestelmiä ja suunnitellen niille säädyllisiä hautajaisia.

Vuosi 2020 toi tullessaan taas uudenlaisia hommia, kun ryhdyin kokopäiväiseksi ratkaisukonsultiksi. Nyt päiväni kuluvat kuulostellen yliopistolaisten IT-tarpeita ja ratkoen tavanomaista visaisempia tietojärjestelmämurheita. Eikä toimintakulttuurin kehittäminenkään ole jäänyt tauolle.

Lue lisää tikeläisten tarinoita!
Avoimet työpaikat

Meillä on tarjolla innostavia tehtäviä IT-alan ammattilaisille. Katso avoimet työpaikat yliopiston sivuilta tai lähetä avoin hakemuksesi meille osoitteeseen: hr-tike@helsinki.fi.