Tiedeleirit

leirit

Helsingin yliopisto järjestää peruskoulujen ja toisen asteen oppilaitosten loma-aikoina lapsia ja nuoria eri tieteiden pariin innostavia tiedeleirejä ja tiedekursseja eri kampuksillaan. Tiedeleireillä ja -kursseilla vahvistetaan lasten ja nuorten tiedeosaamista, tarjotaan mielekästä vapaa-ajan tekemistä ja mahdollisuus saada uusia samanhenkisiä ystäviä sekä mahdollistetaan tutustumista opiskeluun ja tutkimukseen Helsingin yliopistolla. Toimintaa on järjestetty kesästä 2004 lähtien.

13.3. käytettävissä olevan tiedon mukaan leirejä ollaan järjestämässä kesällä 2020. Yliopisto on asettanut rajoituksia toiminnalle, mutta ne ovat tällä hetkellä asetettu 31.5.2020 asti. Leireille ilmoittautuminen aukeaa normaalisti 13.3. klo 11:00. Mikäli leirit peruutetaan yliopiston toimesta, palautetaan osallistumismaksu automaattisesti kaikille ilmoittautuneille. Päivitämme tietoa aiheesta tälle sivulle tilanteen mukaan.

Järjestämme tiedeleirejä alakouluikäisille lapsille perheineen sekä tiedekursseja yläkoulu- ja lukioikäisille nuorille.

Lasten tiedeleirit ovat päiväleirejä, ja kunkin leiripäivän kesto on 6 tuntia (tyypillisesti klo 9.00–15.00). Useimmat tiedeleirien ohjaajat ovat tehtävään koulutuksen saaneita Helsingin yliopiston perustutkinto-opiskelijoita.

Samoin nuorten tiedekursseilla kurssipäivien kesto on pääasiassa 6 tuntia (tyypillisesti klo 9.00–15.00). Kursseilla ohjaajina toimivat mm. yliopiston tohtorikoulutettavat.

Helsingin yliopisto on tapaturmavakuuttanut tiedeleireille/-kursseille osallistuvat lapset ja nuoret.

Tiedeleireillä ja -kursseilla tehdään pedagogista tutkimusta toiminnan kehittämiseksi. Leirien ja kurssien teemat ja sisällöt liittyvät aina meneillään oleviin tutkimus- ja kehittämishankkeisiimme (tutkimus- ja kehittämistoimintaamme on esitelty tarkemmin mm. teoksessa Yhteisöllistä tiedekasvatusta Helsingin yliopistolla vuodesta 2003: Uusia ratkaisuja ja pedagogisia innovaatioita opetukseen varhaiskasvatuksesta korkeakouluihin). Tutkimukseen osallistuminen on vapaaehtoista, ja kaikilta alle 18-vuotiailta pyydetään ilmoittautumislomakkeissa huoltajan suostumus tutkimukseen osallistumiseen.

Jos sinulla on kysyttävää tiedeleireistä tai -kursseista, ole sähköpostitse yhteydessä palveluosoitteeseemme tiedekasvatus@helsinki.fi.

Leireille ja kursseille ilmoittautuminen tapahtuu kyseisen leirin/kurssin kohdalle linkitetyllä verkkolomakkeella (ks. edempänä).

Leirin/kurssin osallistumismaksu maksetaan ilmoittautumisen yhteydessä, joko verkkopankkimaksuna tai maksukortilla.

Onnistuneesta ilmoittautumisesta saatte automaattisen vahvistuksen verkkolomakkeelle antamaanne sähköpostiosoitteseen.

Jos leiri, jolle olette ilmoittautumassa, onkin täynnä, voitte ilmoittautua jonotuslistalle. Järjestelmä ilmoittaa teille sitten automaattisesti sähköpostitse, mikäli leiriltä vapautuukin teille paikka. Teillä on 72 tuntia aikaa toimia viestissä annettujen ohjeiden mukaan.

Ehdot

Leirit/kurssit toteutuvat vain, jos niille saadaan riittävästi osallistujia (määrä vaihtelee leiri-/kurssikohtaisesti). Jos leiri/kurssi ei toteudu, osallistumismaksu palautetaan kokonaisuudessaan.

Toivomme, että ette ilmoittaudu leireille/kursseille tietoisesti "varalta", koska peruutusprosessi on aikaavievä ja monimutkainen.

Jos ilmoittauduitte vahingossa väärälle leirille/kurssille, lähettäkää sähköpostitse viesti palveluosoitteeseemme tiedekasvatus@helsinki.fi. Älkää ilmoittautuko uudestaan toiselle leirille/kurssille. Meidän on helppoa siirtää ilmoittautuminen (mikäli tilaa on), kun taas virheellisen ilmoittautumisen peruminen kokonaan on hankalaa.

Leirille/kurssille ilmoittautumisen voi perua viimeistään viikkoa ennen leirin/kurssin alkua. Esimerkiksi sairastapauksen tai muun painavan syyn tullessa kyseeseen ilmoittautumisen voi perua myös myöhemmin, mutta tällöin pidätämme jo kuluneita leiri-/kurssipäiviä vastaavan summan. Joka tapauksessa palautettavasta osallistumismaksusta pidätetään Lyyti-palvelun perimä noin 5 € suuruinen käsittelymaksu. Jos haluatte perua ilmoittautumisenne, olkaa yhteydessä sähköpostitse palveluosoitteeseemme tiedekasvatus@helsinki.fi.

Helsingin yliopiston tiedekasvatuskeskus järjestää kesäkuussa 2020 perinteiseen tapaan tiedeleirejä lapsille. Leirejä järjestetään kesäkuun kolmella ensimmäisellä viikolla Kumpulan sekä Viikin kampuksilla. Leirejä järjestetään pääasiassa 2.-4. luokan sekä 4.-6. luokan luokan syksyllä 2020 aloittaville. Yksi kesäleiri on perheleiri, jonka kohderyhmänä on esiopetuksen tai 1.- 3. luokan syksyllä 2020 aloittaville, lisäksi lapsen läheinen aikuinen (esimerkiksi isovanhempi) voi osallistua lapsen seurassa koko leirin ajan.

Kahden ensimmäisen viikon leirit (1.-5.6. sekä 8.-.12.6.) ovat viisipäiväisiä ja kolmannen viikon (22.-25.6.) leirit ovat nelipäiväisiä leirejä.

Kunkin leirin kohdalla on tuotu esille, minkä ikäisille kyseinen leiri on suunnattu, mainitsemalla ikäkautta vastaavat syksyllä 2020 alkavan kouluvuoden luokkatasot. Ikätasot ovat ohjeellisia ja tapauskohtaisesti niistä voidaan joustaa – ota yhteyttä etukäteen ikärajoihin liittyvissä kysymyksissä. 

Kullakin leirillä viimeisen leiripäivän iltapäivänä lapsen aikuiset läheiset (vanhemmat, isovanhemmat tms.) ovat tervetulleita mukaan tutustumaan siihen, mitä lapsi on leirin aikana tehnyt. Joillekin leireille lapsen läheinen (vanhempi, isovanhempi tms.) on tervetullut lapsen seurassa koko leirin ajaksi.

Viisipäiväinen leiri maksaa 190€, nelipäiväisen leirin hinta on 152€. Perheleireille osallistuvalta läheiseltä veloitetaan lounaiden hinta. Leirin osallistumismaksu sisältää leirin ohjelman, päivittäisen lounaan ja mahdolliset leirin aikana tehdyt retket. Ilmoitetut osallistumismaksut sisältävät arvonlisäveron (24 %).

Ilmoittautuminen leireille avautuu 13.3.2020

Kesäkuun ensimmäinen viikko 1.–5.6.2020 (5 päivää)

Kiehtovaa kemiaa

Kohderyhmä:  4., 5. tai 6. luokan syksyllä 2020 aloittaville (1. viikko)
Paikka: Kumpulan kampus
Sisältö: Sukella kemian kiehtovaan maailmaan hauskojen ja innostavien aktiviteettien kautta! Leiriviikon aikana pääset tutustumaan arkipäiväisestä elämästä tuttuihin kemiallisiin ilmiöihin, toteuttamaan hauskoja ja ikimuistoisia tutkimuksia laboratoriossa ja sen ulkopuolella sekä tietysti tutustumaan uusiin ihmisiin. Tutkimuksellisista laboratoriotöistä, näyttävistä demonstraatioista ja herkullisista molekyyligastronomian töistä koostuva leiri tempaa mukaansa kaikki nuoret tutkijan alut.
Ilmoittautuminen

Merkkien metsästäjät

Kohderyhmä: 2., 3. tai 4. luokan syksyllä 2020 aloittaville
Paikka: Kumpulan kampus
Sisältö: Mitä merkillistä! Vastaanotat salaperäisen viestin, jossa kaikki numerot ja kirjaimet ovat menneet sekaisin. Mistä mahtaa olla kysymys? Lähde jännittävälle seikkailulle yhdessä tutkimusryhmäsi kanssa selvittämään, mitä on tapahtunut ja ratkaise salakirjoituksen arvoitus. Leirillä pääset tutkimaan kielellisten ja matemaattisten merkkien ihmeellistä maailmaa mm. tarinallisuuden ja ongelmanratkaisun avulla. Uskallatko ottaa haasteen vastaan?
Ilmoittautuminen

Tiedeseikkailu 2020

Kohderyhmä: 2., 3. tai 4. luokan syksyllä 2020 aloittaville
Paikka: Kumpulan kampus
Sisältö: Miten tietokone toimii? Voiko lämpöä nähdä? Mitä tarkoittaa kulttuurien tutkimus? Tällä leirillä tutustutaan eri tieteenaloihin monipuolisten ja innostavien kokemusten kautta. Teemme pieniä tutkimusretkiä muun muassa fysiikan, kielen, matematiikan, filosofian ja maantieteen maailmoihin. Tutustumme yllättäviin ideoihin, jännittäviin ilmiöihin ja hulvattomiin havainnollistuksiin – yhteinen hauskanpito edellä.
Ilmoittautuminen

Viikin luonnontieteilijät

Kohderyhmä: 4., 5. tai 6. luokan syksyllä 2020 aloittaville
Paikka: Viikin kampus
Sisältö: Leirillä sukelletaan luonnontieteiden ihmeelliseen maailmaan erilaisten monitieteisten kokeiden, tutkimusten ja tiedetemppujen parissa. Leiriläiset pääsevät tutustumaan maastotutkimukseen, näytteiden keräämiseen sekä tutkimiseen laboratoriossa. Leiriläiset pääsevät esimerkiksi eristämään DNA:ta, valmistamaan löllölimaa, mikroskopoimaan itse keräämiään näytteitä ja tekemään pintajännityskokeita. Tällä leirillä luonnontieteet tulevat tutuksi hauskuutta unohtamatta!
Ilmoittautuminen

Viikin pienet biologit

Kohderyhmä: 2., 3. tai 4. luokan syksyllä 2020 aloittaville
Paikka: Viikin kampus
Sisältö: Miten oma DNA saadaan näkyville? Kohottaako hiiva ilmapalloja? Miltä itse kerätyt eliöt näyttävät mikroskoopin läpi katsottuina? Entä maistuvatko eväät paremmilta ulkona auringon paisteessa? Tällä mukaansatempaavalla leirillä uppoudutaan luonnon ja luonnonilmiöiden kiehtovaan maailmaan erilaisten tutkimusten ja tiedetemppujen parissa. Leiriläiset pääsevät itse tutkimaan niin maastossa kuin laboratoriossa. Luvassa on hauskoja tutkimustuokioita ja pieniä retkiä sekä tietysti leikkejä, pelejä ja uusia ystäviä!
Ilmoittautuminen

Kesäkuun toinen viikko 8.–12.6.2020 (5 päivää)

Ilmakehän ihmeitä

Kohderyhmä: 4., 5. tai 6. luokan syksyllä 2020 aloittaville
Paikka: Kumpulan kampus
Sisältö: Olemme suurimman osan ajastamme kosketuksissa ilman kanssa. Mutta mitä ilma on? Miksei kaikki ilma karkaa avaruuteen? Mikä on ilmakehä? Miksi taivas on sininen? Mistä ilmastonmuutos johtuu ja miten me voimme suojella ilmastoa? Näin maanpinnalta katsottuna taivas näyttää ulottuvan äärettömyyteen, mutta jos Maapalloa kuvattaisiin omenana, ilmakehä olisi vain tuon omenan kuoren paksuinen. Hämmentävää eikö totta? Vastauksia näihin kysymyksiin ja lukuisiin muihinkin yhtä kiinnostaviin löytyy tältä leiriltä! Tulkaa rohkeasti mukaan ottamaan selvää!
Ilmoittautuminen

Kiehtovaa kemiaa

Kohderyhmä:  2., 3., tai 4. luokan syksyllä 2020 aloittaville (2. viikko)
Paikka: Kumpulan kampus
Sisältö: Sukella kemian kiehtovaan maailmaan hauskojen ja innostavien aktiviteettien kautta! Leiriviikon aikana pääset tutustumaan arkipäiväisestä elämästä tuttuihin kemiallisiin ilmiöihin, toteuttamaan hauskoja ja ikimuistoisia tutkimuksia laboratoriossa ja sen ulkopuolella sekä tietysti tutustumaan uusiin ihmisiin. Tutkimuksellisista laboratoriotöistä, näyttävistä demonstraatioista ja herkullisista molekyyligastronomian töistä koostuva leiri tempaa mukaansa kaikki nuoret tutkijan alut.
Ilmoittautuminen

Matematiikan mielikuvitusmaailma

Kohderyhmä: 4., 5. tai 6. luokan syksyllä 2020 aloittaville
Paikka: Kumpulan kampus
Sisältö: Matematiikan mielikuvitusmaailma on täynnä jänniä otuksia kuten kolmiokettuja, siilisuunnikkaita ja jättiläismäisiä fraktaalivuoria. Mielikuvitusmaailmassa päivät kuluvat muun muassa askarrellen, tanssien ja piirtäen. Siellä seikkailuun tarvitsetkin aimo annoksen luovuutta, leikkimieltä ja uteliaisuutta.
Ilmoittautuminen

Viikin luonnontieteilijät

Kohderyhmä: 4., 5. tai 6. luokan syksyllä 2020 aloittaville
Paikka: Viikin kampus
Sisältö: Leirillä sukelletaan luonnontieteiden ihmeelliseen maailmaan erilaisten monitieteisten kokeiden, tutkimusten ja tiedetemppujen parissa. Leiriläiset pääsevät tutustumaan maastotutkimukseen, näytteiden keräämiseen sekä tutkimiseen laboratoriossa. Leiriläiset pääsevät esimerkiksi eristämään DNA:ta, valmistamaan löllölimaa, mikroskopoimaan itse keräämiään näytteitä ja tekemään pintajännityskokeita. Tällä leirillä luonnontieteet tulevat tutuksi hauskuutta unohtamatta!
Ilmoittautuminen

Viikin pienet biologit

Kohderyhmä: 2., 3. tai 4. luokan syksyllä 2020 aloittaville
Paikka: Viikin kampus
Sisältö: Miten oma DNA saadaan näkyville? Kohottaako hiiva ilmapalloja? Miltä itse kerätyt eliöt näyttävät mikroskoopin läpi katsottuina? Entä maistuvatko eväät paremmilta ulkona auringon paisteessa? Tällä mukaansatempaavalla leirillä uppoudutaan luonnon ja luonnonilmiöiden kiehtovaan maailmaan erilaisten tutkimusten ja tiedetemppujen parissa. Leiriläiset pääsevät itse tutkimaan niin maastossa kuin laboratoriossa. Luvassa on hauskoja tutkimustuokioita ja pieniä retkiä sekä tietysti leikkejä, pelejä ja uusia ystäviä!
Ilmoittautuminen

Kesäkuun kolmas viikko 15.–18.6.2020 (4 päivää)

Kiehtovaa kemiaa

Kohderyhmä: esikoulun, 1., 2. tai 3. luokan syksyllä aloittaville ja heidän perheilleen (3. viikko)
Paikka: Kumpulan kampus
Sisältö: Sukella kemian kiehtovaan maailmaan hauskojen ja innostavien aktiviteettien kautta! Leiriviikon aikana pääset tutustumaan arkipäiväisestä elämästä tuttuihin kemiallisiin ilmiöihin, toteuttamaan hauskoja ja ikimuistoisia tutkimuksia laboratoriossa ja sen ulkopuolella sekä tietysti tutustumaan uusiin ihmisiin. Tutkimuksellisista laboratoriotöistä, näyttävistä demonstraatioista ja herkullisista molekyyligastronomian töistä koostuva leiri tempaa mukaansa kaikki nuoret tutkijan alut.
Ilmoittautuminen

Tiedeseikkailu 2020

Kohderyhmä: 2., 3. tai 4. luokan syksyllä 2020 aloittaville
Paikka: Kumpulan kampus
Sisältö: Miten tietokone toimii? Voiko lämpöä nähdä? Mitä tarkoittaa kulttuurien tutkimus? Tällä leirillä tutustutaan eri tieteenaloihin monipuolisten ja innostavien kokemusten kautta. Teemme pieniä tutkimusretkiä muun muassa fysiikan, kielen, matematiikan, filosofian ja maantieteen maailmoihin. Tutustumme yllättäviin ideoihin, jännittäviin ilmiöihin ja hulvattomiin havainnollistuksiin – yhteinen hauskanpito edellä.
Ilmoittautuminen

Helsingin yliopisto järjestää toisen kerran suositun, kansainvälisen ja monitieteisen Global Challenges Course for Youth -kurssin 15–19-vuotiaille loppukesän ja alkusyksyn 2020 aikana verkossa ja osittain Helsingissä. 

Global Challenges Course for Youth -kurssilla nuoret tekevät valitsemansa teeman mukaisessa tiimissä pienen oppimisprojektin jonkin globaalin haasteen ratkaisemisesta, yliopiston nuorten tutkijoiden tuella ja opettajaksi opiskelevien ohjauksessa. Kurssilla tutustutaan eri tieteenalojen opiskeluun ja huippututkimukseen Helsingin yliopistolla. 

Verkkoympäristössä työskentelyä sekä intensiivijaksolla kasvokkain työskentelyä sulauttavan kurssin teemoiksi on tänä vuonna valittu:

  •     digitaalisaatio 
  •     kiertotalous, 
  •     hyvinvointi ja 
  •     ilmastonmuutos.  

Suurin osa yhteisöllisestä oppimisesta tapahtuu verkkoympäristössä, mutta intensiiviosuudella Helsingissä elokuun alussa osallistujilla on mahdollisuus tavata toisiaan sekä näitä nuoria tutkijoita ja keskustella heidän tutkimuksestaan heidän kanssaan. Kurssin ohjelma suunnitellaan hakijoiden ja osallistujiksi valittujen kiinnostuksen kohteiden perusteella. 

Kurssi on kansainvälinen ja työskentelykieli on lähtökohtaisesti englanti. Mikäli kurssille valitaan huomattavasti suomalaisia osallistujia, voidaan kurssi toteuttaa sekakielisenä. 

Kurssi vastaa laajuudeltaan yhtä lukiokurssia (tai yhtä opintopistettä). Kurssin suorittaneet saavat diplomin. Kurssista kiinnostuneita kannustetaan tiedustelemaan oman lukionsa rehtorilta jo ennen kurssille hakemista, saisiko kurssin luettua lukion kurssisuoritukseksi.

Hakuaika kurssille on käynnissä sunnuntaihin 3.5. saakka. Kurssille valitaan enintään 30 osallistujaa.  Hae mukaan täältä.

Kaikille hakijoille ilmoitetaan maanantaina 12.5. valinnan tuloksista. 

Osallistujien matkustus-, majoitus-, ja ruokailukulut ovat omakustanteiset . Ne tulee myös itse järjestää. Ehdotuksia edullisista majoitusvaihtoehdoista tullaan antamaan. 

Kurssin johtajana toimii professori Maija Aksela Helsingin yliopistosta (LUMA-keskus Suomen johtaja) ja projektipäällikkönä FT Jaana Herranen. Kysymykset kurssista voi osoittaa Jaanalle: jaana.herranen@helsinki.fi

Lisää kurssin sivuilta >>