Tiedeleirit

Helsingin yliopisto järjestää koulujen loma-aikoina lapsia ja nuoria eri tieteiden pariin innostavia tiedeleirejä ja tiedekursseja. Tiedeleireillä ja -kursseilla vahvistetaan lasten ja nuorten tiedeosaamista, tarjotaan mielekästä vapaa-ajan tekemistä ja mahdollisuus saada uusia samanhenkisiä ystäviä sekä mahdollistetaan tutustumista opiskeluun ja tutkimukseen.
Tiedeleirit lapsille

Tiedemysteerejä Kumpulan kampuksella 3.-7.6.2024 ja 10.-14.6.2024

Kumpulan kampuksella järjestetään kaksi kesäleiriä 3.-7.6.2024 ja 10.-14.6.2024. Maksuttomat leirit ovat suunnattu 4.–6.luokan syksyllä aloittaville lapsille.

Tervetuloa mukaan unohtumattomalle seikkailulle tiedemysteerien maailmaan! Oletko valmis astumaan salaperäisten ilmiöiden ja tieteellisten arvoitusten pariin? Leirillä ratkotaan kiehtovia tiedemysteereitä yhdessä muiden uteliaiden kanssa. Olipa kyseessä sitten salaperäiset kokeet, pulmat tai luonnonilmiöt, leirillä on tarjolla jotain jokaiselle tulevalle tiedenikkarille. Viikon aikana lapset tutustuvat monipuolisesti eri luonnontieteisiin ja keräävät viikon ajan vihjeitä viimeisenä päivänä ratkeavaan arvoitukseen. Kesäleiri tarjoaa osallistujilleen monipuolisia kokemuksia, joissa yhdistyvät tiede ja hauskanpito. 

Leiripäivinä on ohjelmaa klo 9–15 ja osallistujille tarjotaan lounas sekä välipala.

Suuren suosion vuoksi arvomme leiriosallistujat tänä vuonna. Lomakkeen voi täyttää ma 4.3. - ke 6.3. välisenä aikana. Ilmoittautumisjärjestyksellä ei ole väliä. Ilmoitamme leirille pääseville ja jonolistalla oleville torstaina 7.3. 

Ruoan jäljillä Viikin kampuksella 17.6. –19.6.2024

Maatalous-metsätieteellinen tiedekunta järjestää Helsingin Viikissä ruokateemaisen kesäleirin juhannusviikolla 17.6. –19.6.2024. Maksuton leiri on suunnattu 2.–4. luokan syksyllä aloittaville. Ilmoittautuminen aukeaa maanantaina 4.3. kello 9.00. 

Miten ruoka päätyy pellosta pöytään, mullasta mahaan? Monitieteisellä tiedeleirillä vieraillaan niin Viikin tutkimustilan peltojen äärellä, navetassa kuin laboratoriossakin, tutkitaan ruokaa aisteilla, ja pohditaan yhdessä ruoan vaikutusta terveyteen ja ympäristöön. Luvassa on myös ulkoilua ja leikkiä.

Leiripäivinä on ohjelmaa klo 9–15 ja osallistujille tarjotaan lounas sekä välipala.

Suuren suosion vuoksi arvomme leiriosallistujat tänä vuonna. Lomakkeen voi täyttää ma 4.3. – ke 6.3. välisenä aikana. Ilmoittautumisjärjestyksellä ei ole väliä. Ilmoitamme leirille pääseville ja jonolistalla oleville torstaina 7.3.

UniJunior: Språkens synliga och osynliga världar 4-5.6.2024

UniJunior järjestää ruotsinkielisen leirin 4.-5.6.2024. Leiri on suunnattu 3.-6. luokkalaisille lapsille ja käsittelee kielten moninaisuutta. Maksuton leiri järjestetään Viikin kampuksella sekä keskustakampuksella. Ohjelmaa leiripäivisin on kello 10-16. 

Hur talar du med någon som inte talar ditt språk? Hur talar man genom bilder? Hur talar du med en dator? Hur kommunicerar du utan ord?  Språk är så mycket mera än bara ord

Upptäck språkens magi på UniJuniors årliga sommarläger i Helsingfors för barn i åk 3-6! Utforska språkens synliga och osynliga världar genom spännande och kreativa aktiviteter som utmanar ditt sätt att förstå olika språk. Under två dagar undersöker vi tillsammans många olika typer av språk och varför vi behöver andra sorters språk än bara dem vi talar. Kom med och lär dig om olika dialeketer, hundars sätt att kommunicera och hur man pratar med hjälp av kroppen. I en trygg och rolig miljö inspireras du till att se på språk med nya ögon.

Virtuaalileiri

Olemme järjestäneet maksuttomia etäleirejä alakoululaisille. Vuoden 2021 tiedeleirillä leiriläiset tutkivat omaa lähiympäristöään kokeiden, tutkimusten ja tehtävien avulla. Monitieteiset tehtävät liittyivät matematiikan, ohjelmoinnin, maantieteen, kemian, fysiikan ja ympäristöopin teemoihin. Ohjelma leiripäivinä sijoittui aikavälille 10.00–14.30. Leirin ohjaajat pitivät jokaisena päivänä livelähetykset aamu- ja iltapäivällä. Niiden välissä leiriläiset toteuttivat itsenäisiä aktiviteetteja. Leiripäivien tehtävät on suunniteltu niin, että ne voi suorittaa itsenäisesti sisällä tai ulkona.

Oukka ja Riikkinen seikkailevat kotipihalla – pienelle hyönteiselle pensaiden ja polkupyörätelineiden välinen matka tuntuu loputtoman pitkältä! Kuinka monta askelta sinun kotioveltasi on lähimmän puun luokse? Tutustu Oukan ja Riikkisen kanssa lähelläsi olevan luonnon monimuotoisuuteen erilaisten tutkimuksien ja tehtävien kautta. Leirin aktiviteetit on suunnattu 2.–4.-luokkalaisille.

Oukan ja Riikkisen seikkailut leirillä pohjautuvat Jukka Laajarinteen ja Mari Luoman lasten tietokirjaan Kadonneen madon jäljillä – Tarina monimuotoisuudesta (Gaudeamus, 2021). Kirja on ideoitu yhteistyössä Helsingin yliopiston tiedekasvatuksen kanssa.

Maanantaina leirillä perehdyttiin aineiden kiertoon luonnossa omien tutkimuksien, tehtävien ja tutkijahaastattelun kautta: Mitä kasvit tarvitsevat kasvaakseen? Kuinka vesi puhdistuu?

Tiistaina leirillä pohdittiin luonnon toistuvuutta sekä mittasuhteita piirtämällä ja askartelemalla.

Keskiviikkona opittiin askartelemalla, miten kauas eri kasvien siemenet leviävät tuulen mukana. Lisäksi selvitettiin miten saisimme jääpalan pysymään jäässä pakastimen ulkopuolella.

Torstaina ohjelmoitiin puutarhapeli Scratch-ohjelmointikielellä.

Perjantaina palattiin alkuviikon kokeiluihin ja tiedekysymyksiin sekä tehtiin tieteen avulla värikästä taidetta.

Katso myös