Tiedeleirit
Helsingin yliopisto järjestää peruskoulujen ja toisen asteen oppilaitosten loma-aikoina lapsia ja nuoria eri tieteiden pariin innostavia tiedeleirejä ja tiedekursseja. Tiedeleireillä ja -kursseilla vahvistetaan lasten ja nuorten tiedeosaamista, tarjotaan mielekästä vapaa-ajan tekemistä ja mahdollisuus saada uusia samanhenkisiä ystäviä sekä mahdollistetaan tutustumista opiskeluun ja tutkimukseen.
Tiedeleirit lapsille

Järjestämme kesäkuussa 2022 perinteiseen tapaan tiedeleirejä lapsille. Leirejä järjestetään koulujen kahdella ensimmäisellä lomaviikolla. Leirit ovat viisipäiväisiä ja ohjelmaa on leiripäivinä kello 9-15. Leirien kohderyhmä on 4.-6. luokkalaiset lapset. Leirit ovat maksuttomia ja osallistujille tarjotaan lounas sekä välipala. Kaikki leirit järjestetään tänä vuonna Helsingin yliopiston Kumpulan kampuksella.

Ensimmäisellä viikolla 6.6.-10.6.2022 järjestetään kaksi monitieteistä leiriä ja yksi kemialeiri. Toisella viikolla 13.-17.6.2022 on kaksi monitieteistä leiriä.

Leireille ilmoittautuminen alkaa 28.3.2022 kello 9.00 Lyyti-lomakkeen kautta.

Tietoa yläkoululaisille ja toisen asteen oppilaille järjestettävistä kesäkursseista löydät tiedeleirien alta Kesäkurssit -osiosta. Kesäkursseista toinen pidetään kesäkuussa (englanninkielinen) ja jälkimmäinen elokuun ensimmäisellä viikolla.

Tutkimusmatkailijat avaruudessa 6.6.-10.6.2022 & 13.-17.6.2022

Mikä on galaksi? Miten avaruusmatkailu on syntynyt? Voiko avaruudessa kasvattaa kasveja?

Tutkimusmatkailijat avaruudessa -leirillä pääset kokeilemaan yhdessä avaruuden tutkimisesta innostuneen Silmun kanssa  avaruustutkimusmatkailua! Leirillä tutustumme avaruuden osiin, rakettien ja robottien rakentamiseen sekä avaruusviljelyyn. Avaruustutkimusmatkailu yhdistää muun muassa kemiaa, biologiaa,maantiedettä ja ohjelmointia. Leirillä opitaan erilaisten leikkien, pelien ja muiden aktiviteettien avulla.

Kiinnitä siis avaruusaluksesi turvavyöt, laita astronauttikypärä päähän, ja liity jännittävälle avaruustutkimusmatkalle yhdessä Silmun kanssa!

Huom. Leirin aikana tehdään mahdollisesti retki Kumpulan kampuksen ulkopuolelle julkista liikennettä käyttäen.

Ympäristömme tutkijat 6.6.-10.6.2022 & 13.-17.6.2022

Tule yliopistolle tutkijaksi ratkomaan ympäristöömme liittyviä tieteellisiä mysteerejä! Elinympäristömme tutkijat -leirillä tutustutaan  esimerkiksi kestävä kehitykseen, ihmiseen, robotiikkaan ja veteen,  yhdessä tutkien ja toimien. Pääset myös tarkastelemaan ruoan kemiaa sekä tietysti  itse valmistamaan ja syömään näitä herkkuja! Luvassa on mielenkiintoisia tutkimuksia, uusia kavereita ja kivaa yhteistä kesätekemistä, tule siis mukaan!

Kemianluokka Gadolin: Ihmeellinen ympäristö 6.6.-10.6.2022

Millaisessa maailmassa elämme? Miten kemia liittyy kaikkeen ympärillämme? Sukella kemian ihmeelliseen maailmaan hauskojen ja innostavien aktiviteettien kautta!

Ihmeellinen ympäristö -leirin aikana pääset tutustumaan niin arkisiin kemiallisiin ilmiöihin kuin modernin teknologian ja kemiantutkimuksen saavutuksiin . Tutkimuksellisista laboratoriotöistä, näyttävistä havainnollistuksista ja herkullisista molekyyligastronomian töistä koostuva ihmeellinen ympäristö -leiri tempaa mukaansa kaikki nuoret tutkijan alut.

Matematiikan ja ohjelmoinnin kesäleiri yläkoululaisille

Kesäloman alussa on aina aurinkoista! Tai vaikka ei olisikaan, matematiikan ja ohjelmoinnin avulla voidaan sellainen tehdä! Matematiikasta ja ohjelmoinnista kiinnostuneille yläkoululaisille on tarjolla maksuton kesäleiri Helsingin yliopiston Kumpulan kampuksella 6.-9.6.2022 klo 10-16!

Leirin aikana tutustutaan matematiikan mielenkiintoiseen maailmaan sekä päästään myös itse ohjelmoimaan, sekä pohditaan miten matematiikkaa ja ohjelmointia voi hyödyntää yhdessä! Ilmoittatutumislomakkeella kysytään myös leiriläisten toiveita käsiteltävistä aiheista ja mitä matematiikasta on aina halunnut oppia? Voidaan siis käsitellä vaikeitakin aiheita mutta  tärkeintä on oma innostus, joten kaikkia aiheita oppii ymmärtämään leirin aikana. Osallistujille tarjotaan päivittäin lounas sekä välipala.

Ilmoittautuminen alkaa 19.4.2022 kello 9.00. Tervetuloa mukaan!

Kemianluokka Gadolinin kesäleirit nuorille

Kemianluokka Gadolinissa järjestetään kesällä nuorille kaksi erillisistä tiedeleiriä/kesäkurssia osana kansallista LUMA-tiedekasvatusta.
Kesäkuussa 13.-17.6. järjestetään kansainvälinen monitieteinen, englanninkielinen, tiedeleiri. Kuvauksen leiristä löydät englanninkielisiltä sivuiltamme.
Elokuussa 1.-5.8. järjestetään Kemia nyt ja kokeellisuus -kemialeiri. 

Kemianluokka Gadolin: Kansainvälinen monitieteinen tiedeleiri

Aika: 13.-17.6.2022 kello 9-15

Ikäryhmä: 13—17-vuotiaat 

Hinta: 160 € 

Oletko aina halunnut olla osa kansainvälistä tiimiä, jonka tarkoituksena on ratkaista kestävän kehityksen haasteita? Mikäli olet jo alan konkari tai haluat oppia lisää eri luonnontieteistä, StarT-leirillä saat mahdollisuuden siihen, sillä kasaamme nuorista monitieteisen tutkimusryhmän, johon sinäkin voit osallistua. Tervetuloa mukaan innostumaan ja oivaltamaan! 

Leirillä teemme tutkimuksia ja retken luontoon, kuulemme alan asiantuntijoiden tutkimuksesta, ja pääsemme tutustumaan moderneihin tutkimuslaboratorioihin. Leiri on englanninkielinen, mutta ohjaajat osaavat avustaa myös suomeksi.  

Hintaan sisältyy ohjelman lisäksi lounaat yliopiston ruokalassa, välipala ja liikkuminen leirin retkipäivänä. Leiri on Helsingin yliopiston Kumpulan kampuksella. 

Kemianluokka Gadolin: Kemia nyt ja kokeellisuus

Aika: 1.-5.8.2022 kello 9-15

Ikäryhmä: lukion ensimmäisen ja toisen vuoden aloittavat

Mihin kemiaa tarvitaan, ja mikä on ajankohtaista kemian tutkimuksessa juuri tällä hetkellä? Näihin kysymyksiin etsitään vastauksia lukion ensimmäistä ja toista vuotta aloittavien opiskelijoiden kanssa elokuussa Kemianluokka Gadolinin Kemia Nyt -leirillä.

Leirin aikana pääset tekemään kokeellista työskentelyä Kemianluokka Gadolinin aidossa kemian laboratoriossa sekä kuulemaan asiantuntijoilta heidän tekemästään tutkimuksesta.

Leirin voi halutessaan aloittaa jo heinäkuussa Kemia tieteenä ja yhteiskunnassa -verkkokurssimme kautta, jolloin verkkokurssista ja leiristä muodostuu kahden opintopisteen arvioinen kokonaissuoritus. Sen hyväksiluettavuutta voi tiedustella omasta lukiosta. Osallistuminen leirille on ilmaista (ei sisällä ruokailuita).

Tervetuloa mukaan innostumaan, tutkimaan ja oppimaan! 

Virtuaalileiri

Järjestimme kesällä 2020 ja 2021 maksuttoman ja virtuaalisen tiedeleirin alakoululaisille. Tiedeleirillä leiriläiset tutkivat omaa lähiympäristöään kokeiden, tutkimusten ja tehtävien avulla. Monitieteiset tehtävät liittyvät matematiikan, ohjelmoinnin, maantieteen, kemian, geologian, fysiikan ja ympäristöopin teemoihin. Ohjelma leiripäivinä sijoittui aikavälille 10.00–14.30. Tiedekasvatusohjaajamme pitävit jokaisena päivänä livelähetykset aamu- ja iltapäivällä. Niiden välissä leiriläiset toteuttivat itsenäisiä aktiviteetteja. Leiripäivien tehtävät on suunniteltu niin, että ne voi suorittaa itsenäisesti sisällä tai ulkona.

Oukka ja Riikkinen seikkailevat kotipihalla – pienelle hyönteiselle pensaiden ja polkupyörätelineiden välinen matka tuntuu loputtoman pitkältä! Kuinka monta askelta sinun kotioveltasi on lähimmän puun luokse? Tutustu Oukan ja Riikkisen kanssa lähelläsi olevan luonnon monimuotoisuuteen erilaisten tutkimuksien ja tehtävien kautta. Leirin aktiviteetit on suunnattu 2.–4.-luokkalaisille.

Oukan ja Riikkisen seikkailut leirillä pohjautuvat Jukka Laajarinteen ja Mari Luoman lasten tietokirjaan Kadonneen madon jäljillä – Tarina monimuotoisuudesta (Gaudeamus, 2021). Kirja on ideoitu yhteistyössä Helsingin yliopiston tiedekasvatuksen kanssa.

Maanantaina leirillä perehdyttiin aineiden kiertoon luonnossa omien tutkimuksien, tehtävien ja tutkijahaastattelun kautta: Mitä kasvit tarvitsevat kasvaakseen? Kuinka vesi puhdistuu?

Tiistaina leirillä pohdittiin luonnon toistuvuutta sekä mittasuhteita piirtämällä ja askartelemalla.

Keskiviikkona opittiin askartelemalla, miten kauas eri kasvien siemenet leviävät tuulen mukana. Lisäksi selvitettiin miten saisimme jääpalan pysymään jäässä pakastimen ulkopuolella.

Tostaina ohjelmoitiin puutarhapeli Scratch-ohjelmointikielellä.

Perjantaina palattiin alkuviikon kokeiluihin ja tiedekysymyksiin sekä tehtiin tieteen avulla värikästä taidetta.

Katso myös