Tiedeleirit
Helsingin yliopisto järjestää peruskoulujen ja toisen asteen oppilaitosten loma-aikoina lapsia ja nuoria eri tieteiden pariin innostavia tiedeleirejä ja tiedekursseja. Tiedeleireillä ja -kursseilla vahvistetaan lasten ja nuorten tiedeosaamista, tarjotaan mielekästä vapaa-ajan tekemistä ja mahdollisuus saada uusia samanhenkisiä ystäviä sekä mahdollistetaan tutustumista opiskeluun ja tutkimukseen.
Tiedeleirit

Järjestämme kesäkuussa 2022 perinteiseen tapaan tiedeleirejä lapsille. Leirejä järjestetään kesäkuun kahdella ensimmäisellä viikolla Kumpulan kampuksella. Leirit ovat viisipäiväisiä ja ohjelmaa on leiripäivinä kello 9-15.

Lisätietoa tulevista leireistä päivitetään tälle sivulle alkuvuodesta 2022 ja ilmoittautuminen aukeaa maalis-huhtikuussa.

Virtuaalileiri

Olemme järjestäneet kesällä 2020 ja 2021 maksuttoman ja virtuaalisen tiedeleirin alakouluikäisille lapsille. Virtuaalisella tiedeleirillä leiriläiset pääsevät tutkimaan omaa lähiympäristöään monitieteisesti kokeiden, tutkimusten ja tehtävien avulla. Monitieteiset tehtävät liittyvät matematiikan, ohjelmoinnin, maantieteen, kemian, geologian, fysiikan ja ympäristöopin teemoihin. Ohjelma leiripäivinä sijoittuu aikavälille 10.00–14.30. Tiedekasvatusohjaajamme pitävät jokaisena päivänä kaksi live-lähetystä aamu- ja iltapäivällä. Niiden välissä leiriläiset toteuttavat itsenäisiä aktiviteetteja. Leiripäivien tehtävät on suunniteltu niin, että ne voi suorittaa itsenäisesti sisällä tai ulkona.

Oukka ja Riikkinen seikkailevat kotipihalla – pienelle hyönteiselle pensaiden ja polkupyörätelineiden välinen matka tuntuu loputtoman pitkältä! Kuinka monta askelta sinun kotioveltasi on lähimmän puun luokse? Tutustu Oukan ja Riikkisen kanssa lähelläsi olevan luonnon monimuotoisuuteen erilaisten tutkimuksien ja tehtävien kautta. Leirin aktiviteetit on suunnattu 2.–4.-luokkalaisille.

Oukan ja Riikkisen seikkailut leirillä pohjautuvat Jukka Laajarinteen ja Mari Luoman lasten tietokirjaan Kadonneen madon jäljillä – Tarina monimuotoisuudesta (Gaudeamus, 2021). Kirja on ideoitu yhteistyössä Helsingin yliopiston tiedekasvatuksen kanssa.

Maanantaina leirillä perehdyttiin aineiden kiertoon luonnossa omien tutkimuksien, tehtävien ja tutkijahaastattelun kautta: Mitä kasvit tarvitsevat kasvaakseen? Kuinka vesi puhdistuu?

Tiistaina leirillä pohdittiin luonnon toistuvuutta sekä mittasuhteita piirtämällä ja askartelemalla.

Keskiviikkona opittiin askartelemalla, miten kauas eri kasvien siemenet leviävät tuulen mukana. Lisäksi selvitettiin miten saisimme jääpalan pysymään jäässä pakastimen ulkopuolella.

Tostaina ohjelmoitiin puutarhapeli Scratch-ohjelmointikielellä.

Perjantaina palattiin alkuviikon kokeiluihin ja tiedekysymyksiin sekä tehtiin tieteen avulla värikästä taidetta.