Tiedeleirit

leirit

Helsingin yliopisto järjestää peruskoulujen ja toisen asteen oppilaitosten loma-aikoina lapsia ja nuoria eri tieteiden pariin innostavia tiedeleirejä ja tiedekursseja eri kampuksillaan. Tiedeleireillä ja -kursseilla vahvistetaan lasten ja nuorten tiedeosaamista, tarjotaan mielekästä vapaa-ajan tekemistä ja mahdollisuus saada uusia samanhenkisiä ystäviä sekä mahdollistetaan tutustumista opiskeluun ja tutkimukseen Helsingin yliopistolla. Toimintaa on järjestetty kesästä 2004 lähtien.

Järjestämme tiedeleirejä alakouluikäisille lapsille perheineen sekä tiedekursseja yläkoulu- ja lukioikäisille nuorille.

Lasten tiedeleirit ovat päiväleirejä, ja kunkin leiripäivän kesto on 6 tuntia (tyypillisesti klo 9.00–15.00). Useimmat tiedeleirien ohjaajat ovat tehtävään koulutuksen saaneita Helsingin yliopiston perustutkinto-opiskelijoita.

Samoin nuorten tiedekursseilla kurssipäivien kesto on pääasiassa 6 tuntia (tyypillisesti klo 9.00–15.00). Kursseilla ohjaajina toimivat mm. yliopiston tohtorikoulutettavat.

Helsingin yliopisto on tapaturmavakuuttanut tiedeleireille/-kursseille osallistuvat lapset ja nuoret.

Tiedeleireillä ja -kursseilla tehdään pedagogista tutkimusta toiminnan kehittämiseksi. Leirien ja kurssien teemat ja sisällöt liittyvät aina meneillään oleviin tutkimus- ja kehittämishankkeisiimme (tutkimus- ja kehittämistoimintaamme on esitelty tarkemmin mm. teoksessa Yhteisöllistä tiedekasvatusta Helsingin yliopistolla vuodesta 2003: Uusia ratkaisuja ja pedagogisia innovaatioita opetukseen varhaiskasvatuksesta korkeakouluihin). Tutkimukseen osallistuminen on vapaaehtoista, ja kaikilta alle 18-vuotiailta pyydetään ilmoittautumislomakkeissa huoltajan suostumus tutkimukseen osallistumiseen.

Jos sinulla on kysyttävää tiedeleireistä tai -kursseista, ole sähköpostitse yhteydessä palveluosoitteeseemme tiedekasvatus@helsinki.fi.

Leireille ja kursseille ilmoittautuminen tapahtuu kyseisen leirin/kurssin kohdalle linkitetyllä verkkolomakkeella (ks. edempänä).

Leirin/kurssin osallistumismaksu maksetaan ilmoittautumisen yhteydessä, joko verkkopankkimaksuna tai maksukortilla.

Onnistuneesta ilmoittautumisesta saatte automaattisen vahvistuksen verkkolomakkeelle antamaanne sähköpostiosoitteseen.

Jos leiri, jolle olette ilmoittautumassa, onkin täynnä, voitte ilmoittautua jonotuslistalle. Järjestelmä ilmoittaa teille sitten automaattisesti sähköpostitse, mikäli leiriltä vapautuukin teille paikka. Teillä on 72 tuntia aikaa toimia viestissä annettujen ohjeiden mukaan.

Ehdot

Leirit/kurssit toteutuvat vain, jos niille saadaan riittävästi osallistujia (määrä vaihtelee leiri-/kurssikohtaisesti). Jos leiri/kurssi ei toteudu, osallistumismaksu palautetaan kokonaisuudessaan.

Toivomme, että ette ilmoittaudu leireille/kursseille tietoisesti "varalta", koska peruutusprosessi on aikaavievä ja monimutkainen.

Jos ilmoittauduitte vahingossa väärälle leirille/kurssille, lähettäkää sähköpostitse viesti palveluosoitteeseemme tiedekasvatus@helsinki.fi. Älkää ilmoittautuko uudestaan toiselle leirille/kurssille. Meidän on helppoa siirtää ilmoittautuminen (mikäli tilaa on), kun taas virheellisen ilmoittautumisen peruminen kokonaan on hankalaa.

Leirille/kurssille ilmoittautumisen voi perua viimeistään viikkoa ennen leirin/kurssin alkua. Esimerkiksi sairastapauksen tai muun painavan syyn tullessa kyseeseen ilmoittautumisen voi perua myös myöhemmin, mutta tällöin pidätämme jo kuluneita leiri-/kurssipäiviä vastaavan summan. Joka tapauksessa palautettavasta osallistumismaksusta pidätetään Lyyti-palvelun perimä noin 5 € suuruinen käsittelymaksu. Jos haluatte perua ilmoittautumisenne, olkaa yhteydessä sähköpostitse palveluosoitteeseemme tiedekasvatus@helsinki.fi.

Helsingin yliopiston tiedekasvatuskeskus järjestää kesäkuussa 2020 perinteiseen tapaan tiedeleirejä lapsille. Leirejä järjestetään kesäkuun kolmella ensimmäisellä viikolla Kumpulan sekä Viikin kampuksilla. Leirejä järjestetään pääasiassa 2.-4. luokan sekä 4.-6. luokan luokan syksyllä 2020 aloittaville. Yksi kesäleiri on perheleiri, jonka kohderyhmänä on esiopetuksen tai 1.- 3. luokan syksyllä 2020 aloittaville, lisäksi lapsen läheinen aikuinen (esimerkiksi isovanhempi) voi osallistua lapsen seurassa koko leirin ajan.

Kahden ensimmäisen viikon leirit (1.-5.6. sekä 8.-.12.6.) ovat viisipäiväisiä ja kolmannen viikon (22.-25.6.) leirit ovat nelipäiväisiä leirejä.

Leirien tarkemmat kuvaukset julkaistaan maaliskuun toisella viikolla 9.3 ja ilmoittautuminen leireille avautuu 13.3.

Kunkin leirin kohdalla on tuotu esille, minkä ikäisille kyseinen leiri on suunnattu, mainitsemalla ikäkautta vastaavat syksyllä 2019 alkavan kouluvuoden luokkatasot. Ikätasot ovat ohjeellisia ja tapauskohtaisesti niistä voidaan joustaa – ota yhteyttä etukäteen ikärajoihin liittyvissä kysymyksissä. 

Kullakin leirillä viimeisen leiripäivän iltapäivänä lapsen aikuiset läheiset (vanhemmat, isovanhemmat tms.) ovat tervetulleita mukaan tutustumaan siihen, mitä lapsi on leirin aikana tehnyt. Joillekin leireille lapsen läheinen (vanhempi, isovanhempi tms.) on tervetullut lapsen seurassa koko leirin ajaksi.

Leirin osallistumismaksu sisältää leirin ohjelman, päivittäisen lounaan ja mahdolliset leirin aikana tehdyt retket. Ilmoitetut osallistumismaksut sisältävät arvonlisäveron (24 %).

Ilmoittautuminen leireille avautui maanantaina 1.4.2019 klo 7.00 ja päättyi 3.-7.6. järjestettäville leireille sunnuntaina 19.5.2019 klo 23.59 sekä 10.-14.6. ja 17.-20.6. järjestettäville leireille sunnuntaina 2.6.2019 klo 23.59.

Olemme mukana myös Helsingin kaupungin nuorisopalvelujen järjestämillä ohjelmointileireillä. Lisätietoja niistä on edempänä tällä sivulla.

Kesäkuun ensimmäinen viikko 3.–7.6.2019 (5 päivää)

Ihmeellinen ilmasto

Kohderyhmä: 4., 5. tai 6. luokan syksyllä 2019 aloittaville
Paikka: Kumpulan kampus
Sisältö: "Mitä kala tietää vedestä", kuuluu vanha viisaus. Mutta mitä ihminen tietää ilmasta? Ilma suojaa meitä tuhoisalta säteilyltä, ilmavirrat synnyttävät hurrikaaneja ja äänikään ei kulkisi ilman ilmaa. Mutta mikä on ilmasto ja miten se muuttuu? Voiko ilmastoa tutkia ilmapallojen avulla? Entä millaisia tieteellisiä keksintöjä on tehty, jotta ilmastoa voitaisiin suojella? Tällä leirillä perehdytään näihin ja moniin muihin kiinnostaviin kysymyksiin.
Osallistumismaksu: 180 €
Ilmoittautuminen: Ilmoittautuminen Ihmeellinen ilmasto -leirille (3.–7.6.2019)

Kehitetään kestävästi (1)

Kohderyhmä: 4., 5. tai 6. luokan syksyllä 2019 aloittaville
Paikka: Viikin kampus
Sisältö: Lähde monitieteiselle tutkimusretkelle tutustumaan lähiympäristöön ja kestävään kehitykseen liittyviin ilmiöihin. Leirillä retkeillään ja liikutaan luonnossa, toteutetaan pieniä tutkimuksia, pelataan ja leikitään sekä nautitaan kesästä. Leiri innostaa tutkimaan ja kokeilemaan - pakkaa siis reppuusi ripaus uteliaisuutta ja tule kokemaan oivalluksia ja elämyksiä ikätovereidesi seurassa!
Osallistumismaksu: 180 €
Ilmoittautuminen: Ilmoittautuminen Kehitetään kestävästi (1) -leirille (3.–7.6.2019)

Luontoympäristö tutuksi (1)

Kohderyhmä: 2., 3. tai 4. luokan syksyllä 2019 aloittaville
Paikka: Viikin kampus
Sisältö: Lähde kesäiselle seikkailulle tutustumaan Viikin monipuoliseen luontoon ja kiinnostaviin luonnon ilmiöihin. Leirillä retkeillään ja liikutaan luonnossa, toteutetaan pieniä tutkimuksia, pelataan ja leikitään sekä nautitaan kesästä. Leiri innostaa tutkimaan ja kokeilemaan – pakkaa siis reppuusi ripaus uteliaisuutta ja tule kokemaan oivalluksia ja elämyksiä ikätovereidesi seurassa!
Osallistumismaksu: 180 €
Ilmoittautuminen: Ilmoittautuminen Luontoympäristö tutuksi (1) -leirille (3.–7.6.2019)

Merkkien metsästäjät (1)

Kohderyhmä: 2., 3. tai 4. luokan syksyllä 2019 aloittaville
Paikka: Kumpulan kampus
Sisältö: Mitä merkillistä! Vastaanotat salaperäisen viestin, jossa kaikki numerot ja kirjaimet ovat menneet sekaisin. Mistä mahtaa olla kysymys? Lähde jännittävälle seikkailulle yhdessä tutkimusryhmäsi kanssa selvittämään, mitä on tapahtunut ja ratkaise salakirjoituksen arvoitus. Leirillä pääset tutkimaan kielellisten ja matemaattisten merkkien ihmeellistä maailmaa draaman ja ongelmanratkaisun avulla. Uskallatko ottaa haasteen vastaan?
Osallistumismaksu: 180 €
Ilmoittautuminen: Ilmoittautuminen Merkkien metsästäjät (1) -leirille (3.–7.6.2019)

Taiteilija M.A. Tikan taidemissio (1)

Kohderyhmä: 2., 3. tai 4. luokan syksyllä 2019 aloittaville
Paikka: Kumpulan kampus
Sisältö: Taiteilija M.A. Tikka on kuullut, että matematiikalla ja taiteella ei ole mitään tekemistä keskenään. Hän aikoo todistaa väittämän vääräksi ja päättää toteuttaa taidenäyttelyn, jossa matematiikka ja taide yhdistyvät mm. ilmaisun, käsitöiden ja kuvataiteen keinoin. Tule auttamaan taiteilijaa toteuttamaan tulevan kesän mahtavin spektaakkeli! (Huom! Leirillä on osittain samoja sisältöjä kuin vuoden 2018 vastaavalla leirillä.)
Osallistumismaksu: 180 €
Ilmoittautuminen: Ilmoittautuminen Taitelija M.A. Tikan taidemissio (1) -leirille (3.–7.6.2019)

Tulevaisuuden tutkijat (1)

Kohderyhmä: 4., 5. tai 6. luokan syksyllä 2019 aloittaville
Paikka: Kumpulan kampus
Sisältö: Kuulut tutkimusryhmään, joka saa kirjeitä tulevaisuudesta. Kirjeet sisältävät tehtäviä, jotka ohjaavat tutkimusryhmän toimiin tulevaisuuden puolesta. Leirin teemoina ovat kestävä kehitys, ilmasto ja globalisaatio, joihin tutustutaan hauskojen leikkien, pelien ja tehtävien kautta. Tule mukaan ratkomaan maapallon tulevaisuuden arvoitusta!
Osallistumismaksu: 180 €
Ilmoittautuminen: Ilmoittautuminen Tulevaisuuden tutkijat (1) -leirille (3.–7.6.2019)

Kesäkuun toinen viikko 10.–14.6.2019 (5 päivää)

Kehitetään kestävästi (2)

Kohderyhmä: 4., 5. tai 6. luokan syksyllä 2019 aloittaville
Paikka: Viikin kampus
Sisältö: Lähde monitieteiselle tutkimusretkelle tutustumaan lähiympäristöön ja kestävään kehitykseen liittyviin ilmiöihin. Leirillä retkeillään ja liikutaan luonnossa, toteutetaan pieniä tutkimuksia, pelataan ja leikitään sekä nautitaan kesästä. Leiri innostaa tutkimaan ja kokeilemaan - pakkaa siis reppuusi ripaus uteliaisuutta ja tule kokemaan oivalluksia ja elämyksiä ikätovereidesi seurassa!
Osallistumismaksu: 180 €
Ilmoittautuminen: Ilmoittautuminen Kehitetään kestävästi (2) -leirille (10.–14.6.2019)

Kiehtovaa kemiaa (1)

Kohderyhmä: 4., 5. tai 6. luokan syksyllä 2019 aloittaville
Paikka: Kumpulan kampus
Sisältö: Sukella kemian kiehtovaan maailmaan hauskojen ja innostavien aktiviteettien kautta! Leirin aikana pääset tutustumaan niin arkipäiväisestä elämästä tuttuihin kemiallisiin ilmiöihin kuin modernin teknologian ja kemiantutkimuksen saavutuksiin kestävän kehityksen ja kemian periaatteita noudattaen. Tutkimuksellisista laboratoriotöistä, näyttävistä demonstraatioista ja herkullisista molekyyligastronomian töistä koostuva leiri tempaa mukaansa kaikki nuoret tutkijan alut. 
Osallistumismaksu: 180 €
Ilmoittautuminen: Ilmoittautuminen Kiehtovaa kemiaa (1) -leirille (10.–14.6.2019)

Luontoympäristö tutuksi (2) – Upptäck den naturliga miljön

Kohderyhmä: 2., 3. tai 4. luokan syksyllä 2019 aloittaville
Paikka: Viikin kampus
Sisältö: Lähde kesäiselle seikkailulle tutustumaan Viikin monipuoliseen luontoon ja kiinnostaviin luonnon ilmiöihin. Leirillä retkeillään ja liikutaan luonnossa, toteutetaan pieniä tutkimuksia, pelataan ja leikitään sekä nautitaan kesästä. Leiri innostaa tutkimaan ja kokeilemaan – pakkaa siis reppuusi ripaus uteliaisuutta ja tule kokemaan oivalluksia ja elämyksiä ikätovereidesi seurassa! (Leiri on suomenkielinen, mutta ohjaajat voivat tarvittaessa kommunikoida lapsen kanssa myös ruotsin kielellä.)
Osallistumismaksu: 180 €
Ilmoittautuminen: Ilmoittautuminen Luontoympäristö tutuksi (2) -leirille (10.–14.6.2019)

Merkkien metsästäjät (2)

Kohderyhmä: 2., 3. tai 4. luokan syksyllä 2019 aloittaville
Paikka: Kumpulan kampus
Sisältö: Mitä merkillistä! Vastaanotat salaperäisen viestin, jossa kaikki numerot ja kirjaimet ovat menneet sekaisin. Mistä mahtaa olla kysymys? Lähde jännittävälle seikkailulle yhdessä tutkimusryhmäsi kanssa selvittämään, mitä on tapahtunut ja ratkaise salakirjoituksen arvoitus. Leirillä pääset tutkimaan kielellisten ja matemaattisten merkkien ihmeellistä maailmaa draaman ja ongelmanratkaisun avulla. Uskallatko ottaa haasteen vastaan?
Osallistumismaksu: 180 €
Ilmoittautuminen: Ilmoittautuminen Merkkien metsästäjät (2) -leirille (10.–14.6.2019)

Muinaiset kulttuurit (1)

Kohderyhmä: 4., 5. tai 6. luokan syksyllä 2019 aloittaville
Paikka: Kumpulan kampus
Sisältö: Lähde löytöretkelle faaraoiden Egyptiin, antiikin Kreikkaan ja muihin muinaisen Lähi-idän kulttuureihin! Leirillä tutustutaan nykymaailmamme taustalla vaikuttavaan historialliseen kulttuuriperintöön. Leiriläiset pääsevät hämmästelemään historian ihmeitä yhteisten leikkien, tarinoiden ja projektien avulla. Leirillä myös ohjelmoidaan visuaalisessa Scratch-ympäristössä, joka sopii sekä aloittelijoille että kokeneemmille ohjelmoijille ja jossa ohjelmointia on helppo jatkaa myös leirin jälkeen leirillä tehtyjen tunnusten avulla.
Osallistumismaksu: 180 €
Ilmoittautuminen: Ilmoittautuminen Muinaiset kulttuurit (1) -leirille (10.–14.6.2019)

Taiteilija M.A. Tikan taidemissio (2)

Kohderyhmä: 2., 3. tai 4. luokan syksyllä 2019 aloittaville
Paikka: Kumpulan kampus
Sisältö: Taiteilija M.A. Tikka on kuullut, että matematiikalla ja taiteella ei ole mitään tekemistä keskenään. Hän aikoo todistaa väittämän vääräksi ja päättää toteuttaa taidenäyttelyn, jossa matematiikka ja taide yhdistyvät mm. ilmaisun, käsitöiden ja kuvataiteen keinoin. Tule auttamaan taiteilijaa toteuttamaan tulevan kesän mahtavin spektaakkeli! (Huom! Leirillä on osittain samoja sisältöjä kuin vuoden 2018 vastaavalla leirillä.)
Osallistumismaksu: 180 €
Ilmoittautuminen: Ilmoittautuminen Taiteilija M.A. Tikan taidemissio (2) -leirille (10.–14.6.2019)

Tulevaisuuden tutkijat (2)

Kohderyhmä: 4., 5. tai 6. luokan syksyllä 2019 aloittaville
Paikka: Kumpulan kampus
Sisältö: Kuulut tutkimusryhmään, joka saa kirjeitä tulevaisuudesta. Kirjeet sisältävät tehtäviä, jotka ohjaavat tutkimusryhmän toimiin tulevaisuuden puolesta. Leirin teemoina ovat kestävä kehitys, ilmasto ja globalisaatio, joihin tutustutaan hauskojen leikkien, pelien ja tehtävien kautta. Tule mukaan ratkomaan maapallon tulevaisuuden arvoitusta!
Osallistumismaksu: 180 €
Ilmoittautuminen: Ilmoittautuminen Tulevaisuuden tutkijat (2) -leirille (10.–14.6.2019)

Kesäkuun kolmas viikko 17.–20.6.2019 (4 päivää)

Kiehtovaa kemiaa (2)

Kohderyhmä: esiopetuksen tai 1., 2. tai 3. luokan syksyllä 2019 aloittaville, lisäksi lapsen läheinen aikuinen (esimerkiksi isovanhempi) voi osallistua lapsen seurassa koko leirin ajan
Paikka: Kumpulan kampus
Sisältö: Sukella kemian kiehtovaan maailmaan hauskojen ja innostavien aktiviteettien kautta! Leirin aikana pääset tutustumaan niin arkipäiväisestä elämästä tuttuihin kemiallisiin ilmiöihin kuin modernin teknologian ja kemiantutkimuksen saavutuksiin kestävän kehityksen ja kemian periaatteita noudattaen. Tutkimuksellisista laboratoriotöistä, näyttävistä demonstraatioista ja herkullisista molekyyligastronomian töistä koostuva leiri tempaa mukaansa kaikki nuoret tutkijan alut ja heidän läheisensä.
Osallistumismaksu: 144 €
Ilmoittautuminen: Ilmoittautuminen Kiehtovaa kemiaa (2) -leirille (17.–20.6.2019)

Muinaiset kulttuurit (2)

Kohderyhmä: 4., 5. tai 6. luokan syksyllä 2019 aloittaville
Paikka: Kumpulan kampus
Sisältö: Lähde löytöretkelle faaraoiden Egyptiin, antiikin Kreikkaan ja muihin muinaisen Lähi-idän kulttuureihin! Leirillä tutustutaan nykymaailmamme taustalla vaikuttavaan historialliseen kulttuuriperintöön. Leiriläiset pääsevät hämmästelemään historian ihmeitä yhteisten leikkien, tarinoiden ja projektien avulla. Leirillä myös ohjelmoidaan visuaalisessa Scratch-ympäristössä, joka sopii sekä aloittelijoille että kokeneemmille ohjelmoijille ja jossa ohjelmointia on helppo jatkaa myös leirin jälkeen leirillä tehtyjen tunnusten avulla.
Osallistumismaksu: 144 €
Ilmoittautuminen: Ilmoittautuminen Muinaiset kulttuurit (2) -leirille (17.–20.6.2019)

Järjestämme 15–19-vuotiaille nuorille kansainvälisen, monitieteisen kurssin Global Challenges Course for Youth 2019 kesällä ja alkusyksystä 2019.

Kurssilla nuoret tekevät valitsemansa teeman mukaisessa tiimissä pienen oppimisprojektin jonkin globaalin haasteen ratkaisemisesta, yliopiston nuorten tutkijoiden tuella ja opettajaksi opiskelevien ohjauksessa. 

Kurssi vastaa laajuudeltaan yhtä lukiokurssia (tai yhtä opintopistettä). Kurssin suorittaneet saavat diplomin. Kurssista kiinnostuneita kannustetaan tiedustelemaan oman lukionsa rehtorilta jo ennen kurssille hakemista, saisiko kurssin luettua lukion kurssisuoritukseksi.

Hakuaika kurssille on käynnissä sunnuntaihin 12.5. saakka. Kurssille valitaan enintään 20 osallistujaa.

Kaikille hakijoille ilmoitetaan maanantaina 20.5. valinnan tuloksista.

Kurssilla on palvelumaksu 20 euroa (sis. ALV 24 %), joka veloitetaan kurssille mukaan valituilta.

Lisätiedot kurssista ja sen aikataulusta sekä hakulomake »

Olemme mukana myös Helsingin kaupungin nuorisopalvelujen järjestämillä ohjelmointileireillä.

Näitä leirejä järjestetään yliopiston tiloissa Kumpulassa sekä kaupungin tiloissa Meri-Rastilassa:

3.–7.6.2019
Peliohjelmointileiri aloittelijoille (9–13-vuotiaat), Scratch (Kumpula)

10.–14.6.2019
Peliohjelmointileiri aloittelijoille (9–13-vuotiaat), Scratch (Meri-Rastila)
Ohjelmoinnin kesäkurssi (1417-vuotiaat), Java ja Python (Kumpula)

17.–20.6.2019
Peliohjelmointileiri edistyneille (9–13-vuotiaat), Scratch (Meri-Rastila)
Virtuaalilemmikkitehdas tytöille (11–15-vuotiaat) (Kumpula)