Tiedeleirit
Helsingin yliopisto järjestää peruskoulujen ja toisen asteen oppilaitosten loma-aikoina lapsia ja nuoria eri tieteiden pariin innostavia tiedeleirejä ja tiedekursseja. Tiedeleireillä ja -kursseilla vahvistetaan lasten ja nuorten tiedeosaamista, tarjotaan mielekästä vapaa-ajan tekemistä ja mahdollisuus saada uusia samanhenkisiä ystäviä sekä mahdollistetaan tutustumista opiskeluun ja tutkimukseen.
Tiedeleirit lapsille

Järjestimme kesäkuussa 2022 perinteiseen tapaan tiedeleirejä lapsille ja nuorille koulujen kahdella ensimmäisellä lomaviikolla Helsingin yliopiston Kumpulan kampuksella.  Vuoden 2023 kesän leireistä tiedotamme alkuvuodesta.

Syyslomaleiri 7–10-vuotiaille: Kadonneen aarteen jäljillä

Viikon mittaisella aamupäiväleirillä ratkotaan hauskoja ja jännittäviä pulmia matematiikan avulla. Yhdessä toimien opitaan samalla geometriaa, lukuteoriaa, tilastotiedettä ja ohjelmointia. Viimeisenä päivänä etsitään kadonnut aarre!  

Leiri järjestetään ma 17.10 - pe 21.10. klo 9–12 Helsingin yliopiston Kumpulan kampuksella (A. I. Virtasen Aukio 1). Leirin ohjaajina toimivat yliopisto-opiskelijat osana Tiedekasvatus-kurssia. Tarkempi ohjeistus lähetetään osallistuneiden huoltajille leiriä edeltävällä viikolla. Leiri on maksuton. Ilmoittaudu mukaan viimeistään keskiviikkona 12.10. 

Virtuaalileiri

Olemme järjestäneet maksuttomia etäleirejä alakoululaisille. Vuoden 2021 tiedeleirillä leiriläiset tutkivat omaa lähiympäristöään kokeiden, tutkimusten ja tehtävien avulla. Monitieteiset tehtävät liittyivät matematiikan, ohjelmoinnin, maantieteen, kemian, fysiikan ja ympäristöopin teemoihin. Ohjelma leiripäivinä sijoittui aikavälille 10.00–14.30. Leirin ohjaajat pitivät jokaisena päivänä livelähetykset aamu- ja iltapäivällä. Niiden välissä leiriläiset toteuttivat itsenäisiä aktiviteetteja. Leiripäivien tehtävät on suunniteltu niin, että ne voi suorittaa itsenäisesti sisällä tai ulkona.

Oukka ja Riikkinen seikkailevat kotipihalla – pienelle hyönteiselle pensaiden ja polkupyörätelineiden välinen matka tuntuu loputtoman pitkältä! Kuinka monta askelta sinun kotioveltasi on lähimmän puun luokse? Tutustu Oukan ja Riikkisen kanssa lähelläsi olevan luonnon monimuotoisuuteen erilaisten tutkimuksien ja tehtävien kautta. Leirin aktiviteetit on suunnattu 2.–4.-luokkalaisille.

Oukan ja Riikkisen seikkailut leirillä pohjautuvat Jukka Laajarinteen ja Mari Luoman lasten tietokirjaan Kadonneen madon jäljillä – Tarina monimuotoisuudesta (Gaudeamus, 2021). Kirja on ideoitu yhteistyössä Helsingin yliopiston tiedekasvatuksen kanssa.

Maanantaina leirillä perehdyttiin aineiden kiertoon luonnossa omien tutkimuksien, tehtävien ja tutkijahaastattelun kautta: Mitä kasvit tarvitsevat kasvaakseen? Kuinka vesi puhdistuu?

Tiistaina leirillä pohdittiin luonnon toistuvuutta sekä mittasuhteita piirtämällä ja askartelemalla.

Keskiviikkona opittiin askartelemalla, miten kauas eri kasvien siemenet leviävät tuulen mukana. Lisäksi selvitettiin miten saisimme jääpalan pysymään jäässä pakastimen ulkopuolella.

Tostaina ohjelmoitiin puutarhapeli Scratch-ohjelmointikielellä.

Perjantaina palattiin alkuviikon kokeiluihin ja tiedekysymyksiin sekä tehtiin tieteen avulla värikästä taidetta.

Katso myös