Oikomishoidossa

Oikomishoidon aikana hampaiden puhdistus vaatii erityistä huolellisuutta.

Oikomiskojeiden puhdistus

Oikomishoidon aikana hampaiden puhdistus vaatii erityistä huolellisuutta.Hampaat on harjattava huolellisesti aamuin illoin fluorihammastahnalla ja mielellään myös jokaisen ruokailun jälkeen. Mikäli harjaus ruokailun jälkeen ei ole mahdollista, on suu kuitenkin huuhdeltava, jotta ruuantähteet lähtevät hampaiden pinnoilta.

Katso myös video oikomiskojeiden puhdistuksesta. Video sisältää ohjeistuksen huolelliseen hampaiden puhdistukseen, retentiokaaren ja -levyn puhdistukseen sekä ohjeistuksen ortodonttisen suojavahan käyttöön. Katso myös hampaiden puhdistuskuvat sivun alalaidasta.

Harjaus

Käytä harjauksessa pehmeää käsiharjaa tai sähköhammasharjaa sekä fluorihammastahnaa. Aseta hammasharja hampaan pinnalle siten, että harjakset pääsevät puhdistamaan hampaan pinnat myös ienrajasta, kaarilangan alta ja renkaiden vierestä.

Kiinteän oikomiskojehoidon aikana on suositeltavaa käyttää puhdistuksessa apuna hammasväliharjoja ja -tikkuja sekä 0,05 % fluoripurskuttelua.

Ortodonttinen hammasharja

Kiinteän oikomiskojehoidon aikana voit käyttää hampaiden puhdistuksessa apuna ortodonttista hammasharjaa, jonka harjakset on leikattu siten, että ne ulottuvat puhdistamaan hampaat kiinnikkeiden vierestä.

Hammasväliharja

Hammasväliharjalla saat puhdistettua hampaat kaarilangan alta sekä kiinnikkeiden vierestä. Pidä hammasväliharja pystyasennossa ja kuljeta sitä edestakaisin kaarilangan alla hampaan pintaa vasten. Huuhdo väliharja jokaisen hampaan jälkeen.

Harjatikku

Harjatikulla saat puhdistettua hampaiden välit. Vie harjatikku hampaiden väliin ja liikuta sitä edestakaisin useita kertoja.

Superfloss-hammaslanka

Vie hammaslangan muovitettu pää kaarilangan ali ja puhdista hampaan pinta edestakaisella liikkeellä hammaslangan paksummalla keskiosalla.

Fluoripurskuttelu

Oikomishoidon aikana on suositeltavaa käyttää aamuin illoin 0,05 % fluoripurskuttelua, jolloin hammasta vahvistava fluoridi pääsee jokaiselle hampaan pinnalle.

Vaha

Kiinteiden kojeiden metalliosat voivat joskus hangata posken limakalvoa ja tällöin kiinnikkeiden päälle voi laittaa suojavahaa.

Retentiokaaren puhdistus

Oikomishoidon jälkeen hampaiden sisäpinnalle asetetaan retentiokaari, joka ylläpitää oikomishoidon tulosta. Harjaa hampaat aamuin illoin fluorihammastahnaa käyttäen ja kiinnitä erityistä huolellisuutta kaaren harjaukseen.

Irtokojeen puhdistus

Irtokoje on puhdistettava päivittäin käytön jälkeen. Kojeen voi puhdistaa nestemäistä astianpesuainetta ja puhdistukseen varattua tavallista käsihammasharjaa käyttäen. Voit myös hankkia muita irtokojeen puhdistukseen tarkoitettuja tuotteita apteekista.