Hammasvälien puhdistus

Kuinka puhdistaa ahtaatkin hammasvälit.

Hampaiden väliin kerääntyy helposti plakkia. Huolellisella harjauksella tuoreen plakin saa poistettua, mutta jos plakki saa olla rauhassa ja lisääntyä, hampaiden välillä oleva ien tulehtuu ja turpoaa. Turvonnut ien estää hammasharjan harjasten pääsyn hampaiden väliin eikä välipintoja saa puhtaiksi. Hammaslangalla saa hammasvälit puhdistettua tehokkaasti. Säännöllisellä lankauksella alkavien reikien kehitys pysähtyy ja ientulehdus paranee.

Vanhempien tulee auttaa lasta lankauksessa, sillä pienen lapsen käden motoriikka ei riitä omatoimiseen lankaukseen. Vanhemmat lapset osaavat ohjauksen jälkeen käyttää hammaslankaa itsenäisesti.

Hampaiden harjauksen lisäksi on tarpeellista puhdistaa hammasvälit hammaslangalla, jos hampaiden välipinnoilla on todettu reiänalkuja, paikkoja tai ientulehdusta. Lapsille ja nuorille suositellaan tuolloin hammaslankausta vähintään kaksi kertaa viikossa tai tarpeen mukaan useamminkin. Vahattu, litteä lanka sopii hyvin lapsille.

Näin puhdistat hammaslangalla lapsesi poskihampaiden välipinnat

  • Ota reilu pätkä, n. 30 cm, hammaslankaa ja kiedo se etusormien ympäri, jolloin lanka pysyy napakasti sormien välissä, tai solmi lanka lenkiksi. Voit käyttää myös hammaslangan viejää.
  • Liu’uta lanka hampaiden väliin edestakaisin liikkein. Pidä tuki sormillesi lapsen poskesta ja leuasta. Hammasväli voi olla tiukka ja siksi pitää olla varovainen, ettei lanka luiskahda ikenen päälle tai liian syvälle ientaskuun.
  • Liikuttele hammaslankaa hampaiden välipinnoilla pienin edestakaisin liikkein. Puhdista ensin toisen hampaan pinta ja sitten toisen. Ienrajan voit puhdistaa liikuttamalla lankaa ienrajassa edestakaisin. Tee se varovasti, ettet vahingoita ientä. Lankaus ei saa sattua.