Miksi hampaat kannattaa harjata hyvin?

Kaikkialla suussa on jatkuvasti bakteereita, joista ei normaalisti ole haittaa.

Suun limakalvot uusiutuvat koko ajan ja niihin kiinnittyneet bakteerit niellään ruuan mukana. Hampaan pinta ei uusiudu. Bakteerit voivat kiinnittyä hampaan pintaan ja lisääntyä voimakkaasti, jolloin muodostuu plakkia. Plakkia, jota kutsutaan myös biofilmiksi, muodostuu erityisesti, jos suuhun tulee usein sokeripitoisia ravintoaineita.

Hampaiden pinnoille kertyvä plakki on haitallista sekä hampaille että ikenille. Se aiheuttaa hampaiden reikiintymistä ja ientulehdusta. Ensimmäisessä kuvassa hampaat ja ikenet ovat terveet. Hampaiden pinnoilla on hyvin vähän plakkia. Toisessa kuvassa hampaiden harjaus on unohtunut useampana päivänä tai hampaat on harjattu huonosti. Plakkia on runsaasti ja ikenet ovat tulehtuneet. Harjattaessa ne vuotavat helposti verta.

Hyvällä harjauksella voidaan bakteerimäärä pitää niin vähäisenä, että reikiintymistä ja ientulehdusta ei pääse kehittymään. Yleensä huolellinen harjaus riittää, mutta jos hampaiden väleihin on jo syntynyt reiänalkuja tai jos ikenet ovat tulehtuneet, tarvitaan myös säännöllistä hammasvälien puhdistusta.