Päihteet

Tupakkatuotteet, alkoholi ja huumeet kuten kannabis vaikuttavat yleis- sekä suunterveyteen haitallisesti.

Tupakkatuotteet sisältävät useita karsinogeenejä ja nikotiinia, joka supistaa verisuonia. Tupakointi on merkittävä suusyövän aiheuttaja ja lisää hampaiden kiinnityskudossairauden eli parodontiitin riskiä jopa 10-kertaiseksi. Tupakointi voi johtaa hampaiden menetykseen. Runsas alkoholin käyttö edistää suusyöpää, ja yhdessä tupakoinnin kanssa suusyövän riski moninkertaistuu. Nuuska voi sisältää nikotiinia jopa 20 kertaa enemmän kuin savukkeet. Nuuska aiheuttaa suun limakalvomuutoksia, jotka voivat edetä suusyöväksi. Kannabiksen käyttö ärsyttää suun limakalvoja.

Tupakka

Tupakalla on lukuisia haittavaikutuksia yleisterveydelle. Suun terveyden haitat ovat helposti havaittavissa tupakoivien henkilöiden suusta. Monet näistä haittavaikutuksista näkyvät jo nuorilla tupakoitsijoilla. Tupakka aiheuttaa pahanhajuista hengitystä, hampaiden värjäytymistä, maku- ja hajuaistin heikkenemistä sekä karvakieltä.

Tupakka heikentää suun kudosten verenkiertoa, minkä johdosta suun haavojen paraneminen heikentyy ja ientulehdusta on vaikeampi havaita, sillä verenvuoto ikenistä vähentyy. Tupakassa olevat karsinogeenit aiheuttavat limakalvomuutoksia, jotka voivat myöhemmin kehittyä syöväksi. Tupakka onkin alkoholin ohella suusyövän merkittävin riskitekijä. Tupakoinnilla on myös vahva yhteys hampaiden kiinnityskudossairauteen eli parodontiittiin, joka voi johtaa hampaiden irtoamiseen.

Nikotiiniriippuvuus alkaa muodostua ensimmäisistä nikotiiniannoksista ja vierotusoireita voi esiintyä jo muutamien savukkeiden jälkeen. Riippuvuus voi kehittyä nuorilla nopeasti, koska nuorten aivojen kehittyminen on vielä kesken.

Pysymällä savuttomana ja/tai lopettamalla tupakoinnin hymysi säilyy kauniina ja hengitys raikkaana!

Nuuska

Nuuska sisältää noin 3000 erilaista ainetta, joista osan on todettu olevan karsinogeenisia eli syöpää aiheuttavia. Nuuskan käyttö aiheuttaa limakalvomuutoksia, jotka syntyvät nuuskanpitopaikkaan. Limakalvo muuttuu harmahtavaksi ja ryppyiseksi ‘norsunnahaksi’, myöhemmin punaiseksi ja haavaiseksi. Nämä limakalvovauriot voivat kehittyä suusyöväksi.

Nuuska aiheuttaa myös ikenien vetäytymistä sekä hampaiden värjäytymistä ruskeaksi. Vaurioituneet hammaspinnat ja paljastuneet juurialueet voivat reikiintyä.

Nuuska sisältää nikotiinia yleisimmin 7–8 mg/g. Vahvimmissa nuuskissa nikotiinimäärä voi olla moninkertainen. Nuuska voi sisältää nikotiinia jopa 20 kertaa enemmän kuin savukkeet.

Nuuskan käyttö edistää verisuonten kalkkeutumista eli ateroskleroosia sekä on yhteydessä ruuansulatuskanavan syöpiin.

Kannabis

Kannabiksen poltto aiheuttaa välittöminä vaikutuksina suun limakalvojen ärsytystä ja puutumista sekä muutoksia sylkirauhasten toimintaan, mikä johtaa vähentyneeseen syljen eritykseen.

Tupakkaan verrattuna kannabiksesta saadaan polttaen käytettynä jopa 50 % enemmän karsinogeeneja, jotka voivat aiheuttaa limakalvomuutoksia. Nämä voivat kehittyä ajan kuluessa syöväksi.

Myös hampaiden reikiintyminen on yleisempää kannabiksen käyttäjillä.

Lisäksi kannabiksen käyttö saattaa edistää parodontiittia eli hampaiden kiinnityskudossairautta.

Alkoholi

Alkoholi vähentää syljen eritystä ja aiheuttaa suun limakalvomuutoksia, jotka voivat olla syövän esiasteita. Suoliston ja suun bakteerit tuottavat alkoholista karsinogeenistä asetaldehydiä, jonka vaikutuksesta suusyövän riski kasvaa. Tupakointi runsaan alkoholin käytön ohella moninkertaistaa suusyöpäriskin.

Useat alkoholijuomat sisältävät runsaasti sokeria, mikä edesauttaa hampaiden reikiintymistä.

Happamat alkoholijuomat voivat myös lisätä hampaiden eroosiota.