Opiskeluympäristöistä ja -tiloista

Helsingin yliopistolla on toimintaa neljällä kampuksella Helsingissä. Tämän lisäksi toimintaa on myös 15 muulla paikkakunnalla Suomessa kuten Lahdessa ja Vaasassa.

Oppimisympäristöjä on monenlaisia. Voit suorittaa opintojasi esimerkiksi huippuluokan laboratorioissa, monimuotoisissa oppimistiloissa tai 1800-luvulla rakennetussa arvokkaassa talossa. Yliopistolta löytyy myös opiskelutiloja, jotka ovat käytettävissäsi ympäri vuorokauden, esimerkiksi oppimiskeskus Aleksandria.

Oppiminen tapahtuu paitsi erilaisissa fyysisissä tiloissa myös yhä enemmän virtuaalisissa tiloissa. Erilaiset sähköiset oppimisympäristöt ja alustat ovat jo osa opintoja, opiskelumateriaaleja jaetaan sähköisesti ja voit esimerkiksi lainata tenttikirjoja sähköisessä muodossa. Kieliä voit opiskella kielikeskuksen itseopiskelutilassa, jolloin opiskelumateriaalisi koostuu äänitteistä ja erilaisista videoista.

Opiskelijana sinulla on käytössäsi kattavat tietotekniikkapalvelut, jotka tukevat opiskeluasi ja helpottavat opiskelupäivääsi. Tietotekniikkakeskuksen fuksisivuilta löydät tarkempaa tietoa yliopiston käyttäjätunnuksen hankkimisesta ja muista yksikön tarjoamista palveluista, kuten atk-luokista.

Opintojesi aikana tulet tutustumaan ainakin  Opintoni-sivuun, Opiskelijan ohjeisiin, Weboodiin, Flammaan ja Moodleen. Palveluihin kirjautumiseen tarvitset yliopiston käyttäjätunnuksen.

Opintoni-sivu toimii porttina kaikkiin tarvitsemiisi digitaalisiin oppimisympäristöihin. Se kokoaa samaan paikkaan kurssiesi aikataulut, linkit oppimisympäristöihin kuten kurssisivuihin ja Moodleen sekä muokattavat linkki- ja tehtävälistat. Opintoni-sivu auttaa pitämään lukujärjestyksesi ojennuksessa ja se on reitti muihin yliopiston sähköisiin järjestelmiin. Opintoni-sivu on siellä missä sinäkin: se toimii sekä tietokoneella että mobiililaitteilla.

Opiskelijan ohjeet on sivusto, joka kokoaa tarvitsemasi tiedot opintojen aloituksesta valmistumiseen asti. Opiskelijan ohjeet sivuston on käytettävissä myös mobiililaitteella.

Flamma on yliopiston sisäinen verkkopalvelu eli intranet, josta löydät uutisia yliopiston tapahtumista ja se toimii viestintäkanavana yliopiston henkilökunnalle.

WebOodi on sähköinen järjestelmä, jonka kautta ilmoittaudut kursseille ja tentteihin. WebOodin avulla voit myös tehdä opintosuunnitelman, tutkia opintosuorituksiasi, antaa kurssipalautetta sekä ylläpitää yhteystietojasi.

Moodle on Helsingin yliopistossa käytettävä verkko-oppimisympäristö, joka mahdollistaa aktiivisen ja monipuolisen opiskelijoiden ja opettajien välisen vuorovaikutuksen. Moodle kokoaa verkkotehtävät, keskustelut, chatit, tentit, kyselyt, kalenterimerkinnät  ja oppimateriaalit yhteen paikkaan.

 

Kurssikirjallisuutta sekä muuta opinnoissa tarvittavaa kirjallisuutta löydät yliopiston moderneista kampuskirjastoista kaikilta kampuksilta. Uusin on keskustakampuksen palkittu Kaisa-kirjasto. Materiaalit ovat käytössäsi virtuaalisesti, mobiilisti tai perinteisessä kirjamuodossa.

Myös Kansalliskirjasto, joka on Suomen vanhin ja laajin tieteellinen kirjasto, on osa Helsingin yliopistoa.

Helsingin yliopiston kirjaston verkkosivut >>

Helsingin yliopiston Kielikeskus on Suomen suurin kielikouluttaja. Se vastaa kaikkien tiedekuntien tutkintoihin sisältyvistä vieraan kielen ja toisen kotimaisen kielen opinnoista ja järjestää opetusta yliopiston kaikilla neljällä kampuksella. Lisäksi Kielikeskus tarjoaa opiskelijoille perus-, jatko- ja erikoiskursseja noin viidessätoista kielessä vuosittain.

Lue lisää Kielikeskuksen tarjonnasta ja erilaisista opiskeluvaihtoehdoista verkkosivuilta ja Facebookista.

Yliopisto tarjoaa inspiroivia kohtaamispaikkoja kuten Tiedekulma ja Helsinki Think Company.

Tiedekulma on kaikille avoin kohtaamispaikka keskustakampuksen ytimessä. Tiedekulmassa pääset tutustumaan yliopistossa tehtävään tutkimukseen ja opetukseen ja kuulemaan huipputieteen uusimmista innovaatioista. Tiedekulmasta löytyy runsaan ohjelmatarjonnan lisäksi myös inspiroivia työskentelytiloja, kahvila sekä mahdollisuus tutustua virtuaalisesti Helsingin yliopiston kampuksiin. Tiedekulman ohjelmaa voi seurata myös podcasteina Soundcloudin kautta (ja muista yleisimmistä podcast-sovelluksista) sekä Tiedekulman YouTube-kanavalta.

Tiedekulman uudistuneessa Coworking Basementissa järjestetään jälleen syyskuun alusta joka torstai Tomaattitorstai, jossa voit työskennellä tehokkaasti pomodoro-tekniikalla.

Helsinki Think Company on akateemisen yrittäjyyden kehto, työtila ja areena tapahtumille. Helsinki Think Company tukee kasvuohjelmilla, mentoroinnilla ja yhteisötapahtumilla muutoksentekijöitä, jotka pyrkivät löytämään ratkaisuja globaaleihin haasteisiin.

Tutustu myös muihin Helsingin yliopiston vierailukohteisiin kuten Kasvitieteelliseen puutarhaan ja Luonnontieteelliseen museoon.

 

Opiskelijana pääset alusta alkaen uusimman tutkimustiedon äärelle, sillä Helsingin yliopiston kaikki opettajat ovat myös tutkijoita.

Muun muassa kasvitieteellisissä puutarhoissa, tutkimusasemilla, laboratorioissa ja navetassa tehdään huippuluokan tutkimusta. Lisäksi kirjastoista ja arkistoista löytyy ainutlaatuisia lähdeaineistoja tutkimukseen. Tutkimusympäristö on kansainvälinen ja monitieteinen.

Yhä suurempi osa Helsingin yliopiston tuottamista tutkimusaineistoista on avoimesti saatavilla. Lue lisää tutkimusympäristö-sivuilta miten Helsingin yliopisto kehittää tutkimusinfrastruktuureja avoimen tieteen periaattein ja panostaa tutkimuksen näkyvyyden seurantaan.

Helsinki on yksi Suomen suurimmista opiskelijakaupungeista, täällä opiskelee jo yli 60 000 yliopisto- ja korkeakouluopiskelijaa. Kaupunki on näin ollen täynnä opiskelijatapahtumia, harrastusmahdollisuuksia ja palveluja opiskelijoille. Tutustu Helsingin kaupunkiin.

Osallistumalla Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan vilkkaaseen toimintaan pääset tutustumaan sekä kaupunkiin että muihin opiskelijoihin yli tiede- ja maakuntarajojen. Lue lisää opiskelijaelämästä ja -eduista Helsingin yliopistossa HYY:n sivuilta.

Reittiopas auttaa sinua liikkumaan pääkaupunkiseudulla.