Haku dosentiksi
Tiedekuntaneuvosto arvioi, täyttääkö hakija dosentin arvon myöntämisen edellytykset. Ennen arviointia tiedekuntaneuvosto hankkii lausunnon hakijan tieteellisestä pätevyydestä kahdelta asiantuntijalta ja lisäksi opetustaitotoimikunta arvioi hakijan opetustaidon. Yliopiston kansleri päättää arvon myöntämisestä. (Yliopistolaki 558/2009 §89; HY:n johtosääntö 52§)
Dosentti voi osallistua edustamansa tieteenalan opetuksen antamiseen, opiskelijoiden ohjaukseen ja opinnäytteiden tarkastamiseen sekä muuhun yliopistolliseen toimintaan kulloinkin erikseen sovittavalla tavalla. Dosentin arvo ei muodosta työsuhdetta yliopistoon, eikä dosentilla ole pelkän arvon perusteella oikeutta opettaa yliopistossa. Dosentilla ei ole ilman erillistä sopimusta oikeutta palkkioon tai yliopiston henkilöstölle kuuluviin etuihin. Mahdollisella dosenttisopimuksella sovitaan erikseen yhteistyön muodoista ja ehdoista. Sopimus edellyttää aina halukkuutta kummaltakin osapuolelta.
Dosentin arvo voidaan myöntää henkilölle, jolla on
Tiedekuntaneuvosto pyytää lausunnon hakijan tieteellisestä pätevyydestä kahdelta asiantuntijalta, jollei se erityisestä syystä katso lausuntoa tarpeettomaksi.
Dosentilta vaaditaan hyvä opetustaito. Tiedekunnan opetustaitotoimikunta arvioi dosentiksi hakevan opetustaidon kokonaisuutena. Arviointi perustuu hakuasiakirjoissa dokumentoitujen opetuksellisten ansioiden sekä opetusnäytteen arviointiin ja haastatteluun. Opetustaitotoimikunta arvioi opetustaidon ja -näytteen erikseen ilmoitettuina päivinä.
Dosentin on hallittava se kieli, suomi tai ruotsi, jolla hän antaa opetusta. Lisäksi häneltä edellytetään suomen ja ruotsin kielen vähintään tyydyttävää suullista ja kirjallista taitoa. (Yliopistoasetus 770/2009)
Ulkomaalaiselle tai ei syntyperäiselle Suomen kansalaiselle voidaan myöntää erivapaus suomen ja ruotsin kielen taidon hallitsemisesta. (Yliopiston johtosääntö 52 §)
Dosentin arvoa voi hakea yliopiston rekrytointijärjestelmässä kaksi kertaa vuodessa. Hakuajat ovat 1.–31.3. ja 1.–30.9.
Syksyn 2024 haku on auki 1.-30.9.2024. Voit jättää hakemuksen tästä.
Hakuajan päättymisen jälkeen tiedekunnan tutkimustoimikunta arvioi alustavasti, täyttääkö hakija dosentin arvon myöntämisen edellytykset julkaisuluettelon ja ansioluettelon perusteella. Jos arvio on myönteinen, toimikunta nimittää hakemmukselle kaksi asiantuntijaa. Tutkimustoimikunta ottaa kantaa myös dosentuurin alaan. Sekä asiantuntijoiden valinnassa että alan määrittelyssä toimikunta voi konsultoida alan professoreita. Hakijan opetuskokemukseen liittyen toimikunta voi konsultoida opetustaitotoimikunnan puheenjohtajaa.
Jos tutkimustoimikunnan arvio on kielteinen, hakija voi joko vetää hakemuksensa pois, tai pyytää tiedekuntaneuvostoa päättämään, lähetetäänkö hakemus prosessissa eteenpäin.
Opetustaitotoimikunta antaa lausunnon hakijan opetustaidosta. Tiedekuntaneuvosto päättää tieteellisten asiantuntijoiden ja opetustaitotoimikunnan lausuntojen perusteella, esittääkö se kanslerille dosentuurin myöntämistä.
Hakemukseen tulee liittää seuraavat pakolliset liitteet:
Dosentuurin saanut voi myös osaamisellaan tukea yliopistotyötä ja toimia aktiivisemmin tiedekunnan jäsenenä solmimalla dosenttisopimuksen. Tätä varten sovitaan ensin dekaanin kanssa yhteistyön muodoista ja sopimusajasta, sitten käytännön järjestelyt hoidetaan yliopistopalvelujen kanssa. Dosentti saa tällöin yliopiston käyttäjätunnukset ja sähköpostiosoitteen ja pääsyn tietojärjestelmiin ja kirjastotietokantoihin.