Maaliskuussa 2024 käynnistyneeseen koulutukseen osallistuu 42 opiskelijaa eri aloilta työelämästä. Suurin osa heistä edustaa koulutustaustaltaan yhteiskuntatieteitä (28 %), tekniikan aloja (24 %), luonnontieteitä (22 %) sekä maa- ja metsätaloustieteitä (19 %). Mukana on myös opiskelijoita humanistisista tieteistä (5 %) ja lääketieteestä (1 %). Osallistujien monialaiset taustat rikastuttavat erityisesti ryhmissä käytäviä keskusteluja, toisilta oppimista ja yhteistyötä.
Koulutuksen aikana opiskelijoilta on kerätty palautetta säännöllisesti, ja sitä on hyödynnetty aktiivisesti opetuksen jatkuvassa kehittämisessä. Osallistujien kokemukset ovat olleet pääosin myönteisiä. Erityisesti kuukausittaiset asiantuntijaluennot ovat saaneet kiitosta. Myös muutaman päivän mittaiset lähijaksot ovat nousseet tärkeäksi osaksi koulutusta: ne on koettu arvokkaiksi sekä aiheeseen syventymisen että verkostoitumisen näkökulmasta.
I ERKO Ilmastonmuutoksen Tiede kurssi alkoi lähijaksolla Hyytiälän metsäasemalla, jossa opiskelijat pääsit tutustumaan toisiinsa. Lähijaksolla Juho Aalto (HY) luennoi metsien roolista ilmastonmuutoksessa ja Markku Kulmala (HY) puhui ilmastoasiantuntijuudesta. Huhtikuun etätapaamisessa puolestaan syvennyttiin hiilenkiertoon ja päästöihin Jyri Seppälän (SYKE) ja Timo Vesalan (HY) johdolla. Toukokuussa aiheena olivat ilmastomallit ja skenaariot Hannele Korhosen (IL) kanssa. Kurssin päätti kesäkuun etätapaaminen, jossa Jouni Räisänen (HY) puhui SSP-skenaarioista ja IPCC-raportoinnista.
II ERKO Ilmastonmuutoksen hillintä ja sopeutuminen –kurssi alkoi lokakuun etätapaamisella, jossa Outi Honkatukia (YM) johdatteli opiskelijat kasvihuonekaasupäästöjen ja ilmastopolitiikan kokonaiskuvaan. Syyskuussa kuultiin Olli Tahvosen (HY) luento hiilinieluista ja metsätaloudesta. Lokakuussa puolestaan kokoonnuttiin lähijaksolle Helsinkiin, jolloin vierailtiin yliopiston kampuksilla, ilmatieteenlaitoksella ja ympäristöministeriössä. Lähijakson aikana kuultiin muun muassa Matti Vainion (HY) ja Markku Ollikaisen (HY) luennot ilmastotaloudesta sekä syvenntiin ilmasto oikeuteen Kati Kuloveden (UEF) johdolla. Kolmas kuukausittainen tapaaminen pidettiin hybridinä, jolloin Lassi Ahlvik (HY) luennoi taloudellisista ohjauskeinoista ja Jouni Keronen (HY) teknologisesta kehityksestä ja innovaatioista. Marraskuussa Maaria Parry (MMM) käsitteli sopeutumisen ohjauskeinoja ja joulukuussa Anne Toppinen (HY) ekotehokkuutta ja kiertotaloutta.
III ERKO Kestävyys ja ilmastonmuutoksen monialaiset kytkökset -kurssi alkoi etätapaamisella, jossa Inka Mäkiö (TAMK) johdatti opiskelijat dialogisuuden teemaan. Helmikuussa Lassi Linnanen (LUT) käsitteli kestävyysmurrosta ja maaliskuussa pidetyssä paneelikeskustelussa ilmastojohtajuutta pohtivat Helena Soimakallio (Teknologiateollisuus), Hanna Wesslin (Hel) ja Niklas Kaskela (The Activist Agency). Kevään lähijakso Tvärminnen eläintieteellisellä asemalla syventyi dialogisuuteen, muun muassa simulaatioharjoitusten avulla. Lähijaksolla opittiin myös Itämeri-tutkimuksesta Alf Norkon johdolla ja lintujen ilmastonmuutokseen liittyvistä vaikutuksista Henri Jokisen (HY) ja Paavo Kettusen (HY) opastuksella. Lisäksi keskusteltiin Joula Siposen (HY) johdolla ilmastokompetensseista. Kevään etätapaamisissa opiskelijat esittelevät ryhmätöitään, joihin liittyen he ovat itse kutsuneet asiantuntijavieraita.
IV ERKO Ilmastotoiminta ja systeemiajattelu kurssilla asiantuntijavierailut jatkuvat syksyllä 2025, jolloin tullaan kuulemaan useita mielenkiintoisia luentoja systeemiseen muutokseen, järjestelmien kytkeytyneisyyteen ja ilmastoviestintään liittyen sekä kokoonnutaan viimeiselle lähijaksolle Hyytiälään.
Opiskelijoiden kokemuksista voit lukea lisää täältä:
Nygård ym. (2024), Uusi ilmasto asiantuntijan koulutus vastaa työelämän tarpeisiin, Ilmansuojelu-lehti 3/24
Peltokangas ym. (2025), Ilmastoasiantuntijan erikoistumiskoulutus – monialaisen osaamisen kehittämistä sulautuvan opetuksen keinoin, Yliopistopedagogiikka-lehti 2/24