Suomessa esiintyy yli 24 000 hyönteislajia, reilut 5 500 lajia sieniä ja kasvejakin löytyy yli 4 200 lajia. Haasteen voi suorittaa yhden tai useamman eliöryhmän osalta (100 lajia/eliöryhmä). Jokaisesta ryhmästä on laadittu 150 lajin listat, joita voi käyttää apuna havainnoinnissa. Näistä lajeista löytyy kuvia ja taustamateriaalia Pinkka -oppimisympäristöstä sekä haasteen somekanavista. Listoihin on valittu helposti tunnistettavia Suomen luonnossa esiintyviä lajeja. Havaintoja voi tehdä myös listan ulkopuolisista lajeista. Suorittamisaika on kalenterivuosi.
Haasteeseen osallistuminen tapahtuu 100 lajia -tulospalvelussa, jonka avulla voit seurata omaa ja muiden edistymistä. Havaintoja voi tehdä myös listan ulkopuolisista lajeista. Halutessasi voit tallentaa havaintosi erillisinä Lajitietokeskuksen Laji.fi-portaaliin tai iNaturalist -sovellukseen.
100 lajia -haasteen tavoitteena on innostaa kansalaisia tarkkailemaan luontoa. Suomessa lajitietoa kerätään pääosin harrastajien voimin, eli kansalaistieteen avulla. Pitkäaikaisista havaintoaineistoista saadaan arvokasta tietoa eliöiden runsauden ja levinneisyyden muutoksista ja siitä, miten eri ympäristömuutokset vaikuttavat luonnon monimuotoisuuteen.
Projektin idea on syntynyt BirdLife Suomen '100 lintulajia'- ja Suomen Hyönteisseuran '100 hyönteislajia' -haasteista. Hanketta rahoittaa Koneen Säätiö.
Nyt voit myös osallistua kouluvuoden aikana lasten ja nuorten 100 lajia -haasteeseen! Tavoitteena on yrittää havaita eri eliöryhmistä yhteensä sata lajia, ovat ne sitten kasveja, eläimiä tai sieniä. Lasten ja nuorten haastetta voi hyödyntää opetuksessa ja harrastustoiminnassa. Opettaja, kasvattaja tai ryhmänohjaaja voi esimerkiksi luoda oman osallistumisen jokaiselle opetusryhmälle. Lapset, nuoret ja perheet voivat myös suorittaa haastetta itsenäisesti.
Myös lasten ja nuorten haasteen havainnot kirjataan 100 lajia -tulospalveluun, jossa on valmis lista 250 Suomessa yleisestä lajista. Lasten ja nuorten 100 lajia -haaste on toteutettu yhteistyössä Suomen luonto- ja ympäristökoulujen liiton kanssa. Kaikki haasteeseen liittyvät materiaalit, kuten käyttöopas, tulostettava havaintolomake ja taustamateriaalit löytyvät MAPPA-verkkopalvelusta.
100 lajia -haasteen hyönteislistalla on lajeja 14:stä lahkosta. Lajit ovat pääosin yleisiä, mutta mukana on myös muutama harvinaisempi pohjoinen laji.
Hyönteishaaste on toteutettu yhdessä Suomen Hyönteisseuran kanssa.
100 lajia -haasteen kasvilistalla on helposti tunnistettavia Suomen luonnossa esiintyviä lajeja eri elinympäristöistä. Lajit ovat pääosin yleisiä, mutta listalta löytyy myös harvinaisempia, tiettyyn elinympäristöön erikoistuneita lajeja.
Huom! Voikukkien lajitasoinen tunnistaminen on hankalaa, joten ne esiintyvät haasteen kasvilistalla sukutasolla (Taraxacum). Havainnoksi riittää mikä tahansa tähän sukuun kuuluva laji.
100 lajia -haasteen sienilistalla on noin 150 lajia eri elinympäristöistä. Mukana on esimerkiksi helttasieniä, tatteja, kääpiä ja jäkäliä eri kasvumuodoissa.
Huom! Joitakin sieniä on hankala määrittää lajitasolle asti, joten ne voivat esiintyä listalla mm. sukutasolla tai lajiryhminä. Esimerkkeinä naavat (Usnea) ja punikkitatit (Leccinum versipelle group.). Tällöin havainnoksi riittää mikä tahansa kyseiseen ryhmään kuuluva laji.
Lasten ja nuorten 100 lajia -haasteen lajilistalla on 250 lajia useista eri eliöryhmistä. Mukana on hyönteisten, kasvien ja sienten lisäksi esimerkiksi nisäkkäitä, lintuja, kaloja, matelijoita ja sammakkoeläimiä. Kaikkia eliöitä ei tarvitse tunnistaa lajilleen.
Tallentamalla havaintosi myös Lajitietokeskukseen autat tutkijoita, viranomaisia ja harrastajia. Pitkäaikaisen seuranta-aineiston avulla voidaan tutkia eliöiden runsautta ja levinneisyyttä sekä sitä, miten eri ympäristönmuutokset vaikuttavat luonnon monimuotoisuuteen.
Oletko kokeneempi lajintunnistaja? Tutustu Täydelliset listat -seurantaan.