Kun löydät kuolleen linnun, tarkista onko sillä rengas. Jos on, lähetä renkaan tiedot rengastustoimistolle. Suomesta löytyvät kuolleet hyväkuntoiset luonnonvaraiset eläimet taas voi toimittaa Luomuksen eläintieteen yksikköön. Eläinnäyte tallennetaan kokoelmiin tutkimuskäyttöä varten. Alasivuilla ohjeita.
Jos arvelet löytäneesi meteoriitin, ota yhteys Luomuksen asiantuntijaan, sillä meteoriitin varma tunnistaminen ja meteoriitin lajin ja arvon määrittäminen vaativat erityisosaamista ja tutkimusvälineitä.
Osallistu luonnon monimuotoisuuden tutkimiseen! Tallentamalla lajihavaintosi Lajitietokeskukseen autat tutkijoita. Voit ilmoittaa yksittäisiä havaintoja, pitää omaa havaintopäiväkirjaa tai osallistua kansalaistiedehankkeisiin.
iNaturalist Suomi on osa kansainvälistä iNaturalist-verkostoa. Palvelussa tehdyt havainnot tallentuvat myös Suomen Lajitietokeskukseen ja ovat sieltä tutkijoiden, viranomaisten ja harrastajien käytettävissä. Sinun tarvitsee vain havainnoida!
iNaturalist-palvelun toiset käyttäjät ja tekoäly auttavat tunnistamaan tekemiäsi luontohavaintoja. Videon avulla opit käyttämään iNaturalistia ja pääset mukaan tekemään kansalaistiedettä.
Innostutko päiväperhosista, kasveista, matelijoista tai lintujen syysmuutosta? Pidätkö luontopäiväkirjaa tai vainoatko vieraslajeja? Käynnissä on useita valtakunnallisia seurantatutkimuksia, joihin luontoharrastajien toivotaan osallistuvan.
Havaintoja voit tutkia Suomen Lajitietokeskuksen Laji.fi-portaalissa, jonne kertyy havaintoja yksittäisiltä harrastajilta, kansalaistiedehankkeista, viranomaisilta ja tieteellisen työn tuloksena. Havainnot sisältävät myös tieteellisiä kokoelma-aineistoja. GBIF on kansainvälinen lajitietokeskus, jonne kootaan havaintoja ympäri maailman, myös Suomesta.
Tiedätkö, paljonko Suomessa on luetteloitu lajeja? Tutustu Suomen lajien luetteloon, opiskele lajintuntemusta Pinkan avulla tai hyppää hyönteisten maailmaan hyönteislahko-oppaan kanssa. Opi myös tuntemaan vieraslajit.