Sukupuolentutkimuksen oppiaine on tutkimusintensiivinen ja meiltä käsin johdetaan useita merkittäviä ulkopuolisen rahoituksen saaneita hankkeita. Tekemämme tutkimus on suorassa vuorovaikutuksessa opetuksemme kanssa ja tartumme tutkimuskentällä tapahtuviin muutoksiin.
Opiskelijanamme hyödyt viimeaikaisimmasta tutkimuksesta niin tiedollisesti kuin metodologisesti. Sukupuolentutkimuksen maisteriohjelman tuoma asiantuntijuus avaa ovia monille aloille. Maisteriohjelmasta valmistuneet toimivat usein tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen liittyvissä asiantuntijatehtävissä.
Sukupuolentutkimuksen maisteriohjelma tarjoaa myös kandidaatin ja maisterin tason valinnaisia opintokokonaisuuksia kaikille Helsingin yliopiston tutkinto-opiskelijoille.
"Opinnot eivät pelkästään vastanneet odotuksiani vaan ylittivät ne moninkertaisesti."
Sukupuolentutkimuksen maisteriohjelman tuoma asiantuntijuus avaa ovia monille aloille. Kaksivuotisessa maisteriohjelmassa harjaannut tarkastelemaan muuttuvaa yhteiskuntaa sukupuolentutkimuksen monitieteisestä lähestymistavasta käsin ja opit tunnistamaan sekä tutkimaan erilaisia yhteiskunnassa, kulttuurissa kuin myös työelämässä ilmeneviä eriarvoisuuksia. Opintojen aikana saat välineitä tutkimukseen perustuvaan yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen ja eettisesti kestävien ratkaisujen kehittämiseen suomalaisessa ja globaalissa kontekstissa. Sukupuolentutkimuksen maisteriohjelman monitieteisyys ja aktiivinen ote yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen luovat inspiroivan alustan kehittä omaa akateemista asiantuntijuutta, joka soveltuu monien erilaisten alojen työtehtäviin ja urapoluille.
Maisteriohjelmassa opiskelun aikana:
Maisteriohjelmasta valmistuneet toimivat usein yhdenvertaisuuteen, ihmisoikeuksiin, tasa-arvoon ja sukupuolen moninaisuuteen liittyvissä tehtävissä niin yksityisellä kuin julkisella sektorilla sekä kansainvälisissä asiantuntijatehtävissä.
Maisteriohjelmassa perehdyt syvällisesti sukupuolentutkimuksen tieteenalan erityiskysymyksiin ja harjaannut sukupuolentutkimuksen lähestymistavan soveltamiseen ajankohtaisiin aiheisiin ja keskusteluihin. Vahva feminististen teoriasuuntauksien ja sukupuolen teoretisoinnin osaaminen muodostaa pohjan tieteenalan erityiskysymyksiin ja temaattisiin alueisiin syventymiseen sekä yhteiskunnallisen vaikuttamisen kehittämiseen. Kaksivuotisen maisteriohjelman opintoihin sisältyy:
Sukupuolentutkimuksen maisteriohjelmassa tarkoituksena on suunnata opintosi tukemaan maisterintutkielmaa painottamalla opintosuorituksissa tutkielmaasi tukevia teemoja. Voit myös valita sukupuolentutkimuksen maisteriohjelman valinnaisista ja vapaavalinnaisista opinnoista sinua erityisesti kiinnostavia teemoja ja teoriaa painottavia opintojaksoja.
Maisteriohjelman laajuus on 120 opintopistettä (op) joka on tarkoitus suorittaa kahdessa lukuvuodessa kokopäiväisesti opiskellen. Ohjelmaan kuuluvat seuraavat opinnot:
Maisteriohjelman opetuskielet ovat lähtökohtaisesti suomi ja ruotsi, opetusta voidaan antaa myös englanniksi.
Monitieteisyys sekä vapaavalintaisten opintojen osuus takaavat, että pystyt tekemään tutkinnostasi tarpeisiisi sopivan.
Maisteriohjelmassa opiskelun aikana:
Maisteriohjelmassa huomioidaan jo suorittamasi opinnot ja opintoihisi sisältyy henkilökohtainen opintosuunnitelma (HOPS). Opiskelun aikana voit hakea työharjoitteluun esimerkiksi ministeriöihin ja niiden alaisiin organisaatioihin sekä erilaisiin järjestöihin.
Sekä oman opintosuunnan opinnot että muut opinnot voivat sisältää myös kansainvälistymis- tai työelämäjakson.
Maisteriohjelman kurssit sisältävät työelämäorientaatiota ja urasuunnittelua edistäviä näkökulmia. Lisäksi kaikki opiskelijat laativat itselleen henkilökohtaisen opintosuunnitelman ja antavat opiskelijapalautetta maisteriopinnoista oppimisen tukijärjestelmän (HowULearn) kautta. Nämä suoritukset sisältyvät koulutukseen, mutta niistä ei saa opintopisteitä.
Maisterintutkielma on itsenäinen tieteellinen 40-60 sivua kattava työ, jonka laajuus on 30 opintopistettä. Tutkielman tekoa olet harjoitellut kandidaatintutkinnossa (kandidaatintutkielma ja proseminaari). Tutkielma tehdään sukupuolentutkimuksen seminaarin kuluessa. Seminaarissa saat ohjausta ja opit käymään rakentavaa tieteellistä keskustelua, argumentoimaan, kommentoimaan ja tukemaan muiden opiskelijoiden tutkimustyötä.
Tutkielman tavoitteena on kehittää tutkimukseen tarvittavia perusvalmiuksia. Niistä tärkeimpiä ovat itsenäinen tiedonhaku, olemassa olevan tutkimustiedon erittely ja kriittinen arviointi sekä itsenäinen tiedon tuottaminen ja teoreettisen tiedon soveltaminen. Lisäksi tutkielman tekeminen harjoittaa projektinhallinnan taitoja ja laajojen kokonaisuuksien hallintaa.
Lähtökohtaisesti tutkielma kirjoitetaan suomeksi tai ruotsiksi, mutta sen voi sovittaessa tehdä myös englanniksi.
Maisterintutkielman laadittuasi
Helsingin yliopiston humanistinen tiedekunta on Suomen johtava humanistisen tutkimuksen keskus. Tiedekunta on vahvasti tutkimusorientoitunut ja tiedekunnassa tehtävä tutkimus on monilla aloilla eurooppalaista ja kansainvälistä huipputasoa.
Jos olet sukupuolentutkimuksen maisteriohjelmasta valmistuttuasi kiinnostunut jatko-opinnoista, Sukupuoli, kulttuuri ja yhteiskunta (SKY) –tohtoriohjelma tarjoaa mahdollisuuden monitieteiseen jatkokoulutukseen.
Uudet ja vanhat opiskelijat täyttävät Helsingin yliopiston kampukset joka syksy lukuvuoden alkaessa. Iso osa opiskelijaelämästä tapahtuu Viikin, Kumpulan, Meilahden ja Keskustakampuksen kampusalueilla. Opiskelijat arvostavat kotiyliopistossaan etenkin monipuolista opintotarjontaa sekä kanssaopiskelijoitaan. Tältä sivulta löydät tietoa Helsingin yliopiston opiskeluympäristöstä ja opiskelijaelämästä.
Tutustu alla yliopisto-opiskelijan opiskeluympäristöön kotimaassa ja ulkomailla sekä Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan tarjoamiin mahdollisuuksiin opiskelijoille. Voit lukea myös asioista, jotka sisältyvät opintojen aloittamiseen.
Sukupuolentutkimuksen maisteriohjelman tarkoituksena on mahdollistaa sinulle sukupuolentutkimuksen tieteenalan erityisalueisiin syventyminen. Ohjelmassa syvennyt feministiseen teoretisointiin ja käsitteiden käyttöön ja soveltamiseen sekä feministiseen metodologiaan ja tutkimusetiikkaan. Teoriakeskustelujen rinnalla opintosi sisältävät keskeisiin tutkimusalueisiin keskittymistä sekä erikoistumisen johonkin teemaan itsenäisen tutkielman muodossa. Maisteriohjelman opiskelijana voit myös osallistua opetukseen, jonka järjestää Hilma valtakunnallinen sukupuolentutkimuksen verkosto.
Joskus parhaan kuvan opinnoista saa opiskelijoilta itseltään. Anna opiskelijoiden kertoa, millaista on opiskella sukupuolentutkimuksen maisteriohjelmassa - lue opiskelijoiden kokemuksia: