Hae opiskelijaksi

Sukupuolentutkimuksen maisteriohjelma kouluttaa rohkeita uusia avauksia tekeviä filosofian maistereita. Tutustu miten voit hakea ohjelmaan ja selvitä onko se oikea ohjelma juuri sinulle.
Hakuaika

Suomen- ja ruotsinkielisiin koulutusohjelmien hakuaika syksyllä 2025 alkaviin opintoihin on 11.–25.3.2025.

Varsinainen haku tapahtuu Opintopolku.fi -palvelussa. Opintopolun hakulomake on auki vain hakuaikana.

Näin haet yhteishaussa

Tutustu sukupuolentutkimuksen maisteriohjelman yhteishaun hakuohjeisiin ennen hakua. Valintaperusteet seuraavaan hakuun julkaistaan Opintopolussa aina edeltävänä syksynä. Valintaperusteista löydät tiedon korkeakoulukelpoisuuden tuottavista tutkinnoista ja kielitaidon osoittamisen tavoista. 

Varsinainen haku tapahtuu Opintopolku.fi -palvelussa. Opintopolun hakulomake on auki vain hakuaikana.

Miksi hakea sukupuolentutkimuksen maisteriohjelmaan?

Sukupuolentutkimuksen maisteriohjelman tuoma asiantuntijuus avaa ovia monille aloille. Kaksivuotisessa maisteriohjelmassa harjaannut tarkastelemaan muuttuvaa yhteiskuntaa sukupuolentutkimuksen monitieteisestä lähestymistavasta käsin ja opit tunnistamaan sekä tutkimaan erilaisia yhteiskunnassa, kulttuurissa kuin myös työelämässä ilmeneviä eriarvoisuuksia. Opintojen aikana saat välineitä tutkimukseen perustuvaan yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen ja eettisesti kestävien ratkaisujen kehittämiseen suomalaisessa ja globaalissa kontekstissa.  Sukupuolentutkimuksen maisteriohjelman monitieteisyys ja aktiivinen ote yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen luovat inspiroivan alustan kehittä omaa akateemista asiantuntijuutta, joka soveltuu monien erilaisten alojen työtehtäviin ja urapoluille.  

Maisteriohjelmassa opiskelun aikana:

  • kehität akateemista asiantuntijuuttasi sukupuolentutkimuksen opetus- ja tutkimushenkilöstön tuella
  • hyödyt sukupuolentutkimuksessa tehtävästä tutkimuksesta ja olet suorassa vuorovaikutuksessa koulutuksesi aikana toimiviin tutkimusprojekteihin
  • saavutat tutkimuksellisen ajattelun ja itsenäisen tutkimuksen toteuttamisen taidot
  • kehität tiimityöskentely- ja projektinhallintataitoja yhdessä kanssaopiskelijoiden kanssa
  • saavutat monipuolisen asiantuntijuuden, jota voi soveltaa laajasti työelämässä
  • saat välineitä yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen ja tiedeviestintään.

Maisteriohjelmasta valmistuneet toimivat usein yhdenvertaisuuteen, ihmisoikeuksiin, tasa-arvoon ja sukupuolen moninaisuuteen liittyvissä tehtävissä niin yksityisellä kuin julkisella sektorilla sekä kansainvälisissä asiantuntijatehtävissä.

Millaista on opiskella sukupuolentutkimuksen maisteriohjelmassa?

Sukupuolentutkimuksen maisteriohjelman tarkoituksena on mahdollistaa sinulle sukupuolentutkimuksen tieteenalan erityisalueisiin syventyminen. Ohjelmassa syvennyt feministiseen teoretisointiin ja käsitteiden käyttöön ja soveltamiseen sekä feministiseen metodologiaan ja tutkimusetiikkaan. Teoriakeskustelujen rinnalla opintosi sisältävät keskeisiin tutkimusalueisiin keskittymistä sekä erikoistumisen johonkin teemaan itsenäisen tutkielman muodossa. Maisteriohjelman opiskelijana voit myös osallistua opetukseen, jonka järjestää Hilma valtakunnallinen sukupuolentutkimuksen verkosto.

Joskus parhaan kuvan opinnoista saa opiskelijoilta itseltään. Anna opiskelijoiden kertoa, millaista on opiskella sukupuolentutkimuksen maisteriohjelmassa - lue opiskelijoiden kokemuksia:

  • Rakkautta ensi luennolta / Katariina Hyvärinen
  • Su­ku­puo­len­tut­ki­mus kou­lut­taa ajat­te­le­maan kriit­ti­ses­ti ja mo­niu­lot­tei­ses­ti / Astrid Joutseno
  • "Nyt olen to­del­la löy­tä­nyt oman jut­tu­ni" / Siri Törölä
Mihin työllistyt?

Maisteriohjelmasta valmistuneet toimivat usein tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen liittyvissä asiantuntijatehtävissä. Myös omilla intresseilläsi ja vahvuusalueillasi on suuri vaikutus siihen, mille alalle päädyt.

Valmistumisen jälkeen voit työskennellä monenlaisissa asiantuntijatehtävissä, jotka edellyttävät sukupuolentutkimuksen tieteenalan syvällistä tuntemusta, kuten:

  • ihmisoikeuksiin, tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen liittyvissä tehtävissä
  • valtion ja kuntien hallinnossa
  • kansainvälisissä organisaatioissa
  • humanitaarisissa tehtävissä
  • eri alojen kansalaisjärjestöissä
  • media- ja kulttuurialoilla
  • yksityisellä sektorilla
  • tutkimuslaitoksissa.
     
Hakijapalvelut ja neuvonta

Onko sinulla kysyttävää hakemisesta yliopistoon? Älä kysy kaverilta, kysy hakuneuvonnasta! Helsingin yliopiston hakijapalvelut auttaa sinua kaikissa hakemiseen liittyvissä asioissa.

Lisätietoa ohjelmasta
Yhteiset arvot ovat Helsingin yliopiston toiminnan perusta