Suomen- ja ruotsinkielisiin koulutusohjelmien hakuaika syksyllä 2025 alkaviin opintoihin on 11.–25.3.2025.
Varsinainen haku tapahtuu Opintopolku.fi -palvelussa. Opintopolun hakulomake on auki vain hakuaikana.
Tähän ohjelmaan voit hakea yhteishaussa, jos olet suorittanut tai suoritat hakukeväänä korkeakoulukelpoisuuden tuottavan tutkinnon, eli esimerkiksi suomalaisen ylioppilastutkinnon. Useimmissa hakukohteissa voit tulla valituksi sekä ylioppilastodistuksen että valintakokeen perusteella.
Voit myös hakea tutkinto-opiskelijaksi avoimen väylän haun kautta, jos olet suorittanut opintoja avoimessa yliopistossa.
Tarkista hakukohteen valintaperusteista Opintopolussa, millä eri tavoilla sinua kiinnostavaan hakukohteeseen voi tulla valituksi.
Tutustu Molekyylibiotieteiden kandiohjelmaan yhteishaun hakuohjeisiin ennen hakua. Valintaperusteet seuraavaan hakuun julkaistaan Opintopolussa aina edeltävänä syksynä. Valintaperusteista löydät tiedon korkeakoulukelpoisuuden tuottavista tutkinnoista ja kielitaidon osoittamisen tavoista.
Varsinainen haku tapahtuu Opintopolku.fi -palvelussa. Opintopolun hakulomake on auki vain hakuaikana.
Tähän ohjelmaan voit hakea tutkinto-opiskelijaksi myös avoimen väylän haun kautta, jos olet suorittanut opintoja avoimessa yliopistossa.
Opiskelupaikkaa ei saa automaattisesti, vaan sitä tulee erikseen hakea. Vaatimukset vaihtelevat koulutusohjelmittain. Valinta perustuu tavallisesti opintojen määrään ja opintomenestykseen. Avoimen väylän perusteella täytettäviä paikkoja on rajoitetusti.
Avoimen väylän haussa voit hakea Helsingin yliopistoon tutkinto-opiskelijaksi, jos olet suorittanut opintoja avoimessa yliopistossa. Opiskelupaikkaa ei saa automaattisesti, vaan sitä tulee erikseen hakea. Vaatimukset vaihtelevat koulutusohjelmittain. Valinta perustuu tavallisesti opintojen määrään ja opintomenestykseen. Avoimen väylän perusteella täytettäviä paikkoja on rajoitetusti.
Avoimen väylän haussa voit hakea seuraaviin koulutusohjelmiin:
Laboratoriomenetelmien ja tietotekniikan kehittymisen myötä biologisen tiedon määrä on lisääntynyt räjähdysmäisesti. Molekyylibiotieteellinen koulutus antaa vahvan pohjan tämän tiedon soveltamiseen mm. lääketieteessä, biotekniikkaa hyödyntävässä teollisuudessa, maa- ja metsätaloudessa sekä bio-, elintarvike- ja ravitsemustieteissä.
Molekyylibiotieteiden kandidaatin tutkinnon suoritettuasi
Tämän kandiohjelman opiskelija voi jatkaa opintoja seuraavissa maisteriohjelmissa ilman erillistä hakua, jos hänelle on myönnetty tutkinnonsuoritusoikeus kandidaatin ja maisterin tutkintoihin. Yhteishaussa ja avoimen väylän haussa hyväksytylle opiskelijalle myönnetään aina myös maisterin tutkinnon suoritusoikeus. Huomaathan kuitenkin, että osaan maisteriohjelmista voidaan vaatia tiettyjä ennalta määriteltyjä opintoja. Lisäksi opiskelijoiden määrää on osassa rajattu ja optio saattaa myös päteä vain yhteen tai muutamaan maisteriohjelman opintosuuntaan.
Laboratoriokurssit ovat tärkeä osa biotieteiden opetusta. Ne sitovat teoriaa käytäntöön ja tarjoavat opiskelijalle valmiuksia kokeelliseen tutkimukseen ja tieteelliseen raportointiin, joita hyödynnetään ja syvennetään koko opintojen ajan. Laboratoriokurssit alkavat jo ensimmäisenä opiskeluvuonna, jolloin perehdytään yleisiin laboratoriotaitoihin, turvalliseen ja huolelliseen työskentelyyn sekä biokemiassa, mikrobiologiassa ja molekyyligenetiikassa käytettäviin perusmenetelmiin.
Laboratoriotöitä edeltää näitä aihepiirejä käsittelevä teoriajakso. Kandivaiheen laboratoriokursseilla harjoitellaan myös itsenäistä työskentelyä ja töiden suunnittelua ja aikataulutusta. Nämä ovat tärkeitä akateemisia taitoja, joita harjaannutetaan ja kehitetään edelleen maisterivaiheessa.
Molekyylibiotieteiden kandiohjelma tarjoaa monipuolisesti työelämään ja asiantuntijuuteen valmistavia opintoja, kuten työelämä- ja tutkimusharjoittelua, käytännön harjoitustyökursseja, opiskelijatuutorointia, opetuksen avustamistehtäviä sekä järjestö- ja opintohallintotehtäviä.
Kandidaatin tutkinnon jälkeen jatketaan yleensä suoraan maisterintutkintoon, joka on pääasiallinen työelämätutkinto.
Onko sinulla kysyttävää hakemisesta yliopistoon? Älä kysy kaverilta, kysy hakuneuvonnasta! Helsingin yliopiston hakijapalvelut auttaa sinua kaikissa hakemiseen liittyvissä asioissa.