Opiskelu

Maantiede tutkii alueellisesta näkökulmasta luonnonjärjestelmiä ja yhteiskunnan jäsentymistä sekä muutosta. Lisäksi tarkastellaan ihmisen ja ympäristön vuorovaikutusta. Kenttätyöskentelyssä teoreettista tietoa opitaan soveltamaan käytännössä. Geoinformatiikka on kaikille maantieteilijöille yhteinen työkalu sekä erillinen maantieteen tutkimusala.
Miksi maantieteen kandiohjelma?

Maantieteen kandiohjelman opinnot suoritettuaan opiskelija tuntee:

  • luonnonympäristön alueelliset prosessit sekä niiden kuvaamisen ja analysoimisen perusteet
  • geoinformatiikan perusteet
  • alueellisen kehityksen ja geopolitiikan perusmekanismit sekä alueelliset suunnittelukäytännöt
  • ympäristömuutos kehittyvissä maissa
  • kaupungistumisen ja kaupunkitilan muutoksen dynamiikan
  • jonkin maantieteen osa-alueen viimeaikaisen kehityksen
  • alansa merkityksen ja toimijat yhteiskunnassa

Helsingin yliopiston maantieteen oppiaine kouluttaa ainoana yliopistona suomenkielisten aineenopettajien lisäksi myös ruotsinkielisiä maantieteen aineenopettajia. Aineenopettajakoulutukseen suuntaudutaan maantieteen kandiohjelmassa.

Maantieteen kandiohjelmassa opiskelija oppii seuraavia taitoja:

  • määrällisten menetelmien perusteet (esim. kyselyt, tilastollisten aineistojen analysointi)
  • laadullisten menetelmien perusteet (esim. havainnointi, haastattelut, kyselyt ym.)
  • GIS-menetelmien perustaidot, mukaan lukien kartografinen viestintä
  • tieteellisen viestinnän perusteet
  • projektityöskentelyn ja -raportoinnin perusteet
Kokemuksia opiskelusta

Maantieteen, geotieteen ja tietojenkäsittelytieteen opiskelijat kertovat webinaaritallenteella muun muassa alavalinnastaan, mikä opinnoissa ja opiskelussa on parasta, millaisiin tehtäviin alalta valmistuu sekä miten he viettivät vapaa-aikaansa.

"Olen saanut koota juuri oman kiinnostukseni mukaan opintoihin esimerkiksi ohjelmointia, ympäristötieteitä, kaupunkisuunnittelua ja geoinformatiikkaa. On sellainen olo, että pääsen kouluttautumaan niiden asioiden parissa, mistä innostun."

Kirsi Ylinen, opiskelija

Rakenne ja sisältö

Maantieteen kandiohjelman laajuus on 180 opintopistettä. Tutkintoon sisältyvät seuraavat opinnot:

  • maantieteen perusopinnot 25 op ja maantieteen aineopinnot 65 op (joihin sisältyy kandiseminaari 4 op ja tutkielma 6 op)
  • menetelmätieteiden opinnot 15 op
  • valinnaiset opinnot 50 op: yksi vähintään 25 op:n kokonaisuus ja muita vapaasti valittavia opintoja 25 op omasta tai muista koulutusohjelmista
  • muita koulutusohjelman yhteisiä opintoja 25 op: akateemiset taidot (+ henkilökohtainen opintosuunnitelma), digitaidot, kieliopinnot sekä työelämään orientoivat opinnot / työharjoittelu

 

Helsingin yliopiston maantieteen kandiohjelma kouluttaa ainoana yliopistona Suomessa sekä suomen- että ruotsinkielisiä maantieteen aineenopettajia. Aineenopettajakoulutukseen haetaan 1. kandivuoden keväällä ja koulutukseen valitut saavat opinto-oikeuden biologian perus- ja aineopintoihin ja pedagogisiin opintoihin. Toisen opetettavan aineen opinnot (60 op, yleensä biologia) sisällytetään kanditutkintoon ja pedagogiset opinnot (60 op) maisterin tutkintoon.



Maantieteen opettajaksi opiskelevat suorittavat kandiohjelmassa 180 opintopistettä seuraavasti:

  • maantieteen perusopinnot 25 op ja maantieteen aineopinnot 70 op (joihin sisältyy kandiseminaari 4 op ja tutkielma 6 op)
  • toisen opetettavan aineen perusopinnot 25 op ja aineopinnot 35 op (biologia tai muu oppiaine)
  • muita koulutusohjelman yhteisiä opintoja 25 op: akateemiset taidot (+ henkilökohtainen opintosuunnitelma), digitaidot, kieliopinnot sekä työelämään orientoivat opinnot / työharjoittelu
Opetuskieli

Koulutusohjelman pääasiallinen opetuskieli on suomi mutta yksittäisiä opintojaksoja tarjotaan myös ruotsiksi.

Koulutusohjelman opetus- ja tutkintokielet ovat suomi ja ruotsi. Tämä tarkoittaa, että sinulla on opiskelijana oikeus tehdä opintosuoritukset valitsemallasi kielellä, suomeksi tai ruotsiksi, opetuskielestä riippumatta. Voit käyttää suomea tai ruotsia esitelmissä, ryhmätöissä, kirjallisissa tehtävissä sekä tenteissä. Voit myös saada tenttikysymykset ja muut opintoihin liittyvät tehtävät valitsemallasi kielellä, suomeksi tai ruotsiksi. Merkittävä osa opetusaineistosta sekä osa opintojaksoista voidaan tarjota englanniksi.

Kurssit ja opetus

Ensimmäisenä vuonna opiskellaan maantieteen perusopinnot ja osa aineopinnoista. Opinnot koostuvat johdantoluennoista ja kirjallisuudesta sekä laajoista harjoitus- ja kenttäkursseista, joilla opiskellaan maantieteellistä teoriaperustaa ja menetelmiä. Pienryhmäopinnot, seminaarit ja kenttätyöskentely ovat oleellinen osa maantieteen opintoja. Muina opintoina on mm. digitaitoja ja kieliä. Kumpulan kampuksen opiskelijat saavat heti 1. periodissa digitaitokurssin suoritettuaan käyttöönsä koko opiskeluajaksi kannettavan tietokoneen.

Toisena opiskeluvuonna vuorossa ovat

  • menetelmätieteiden opinnot (15 op)
  • valinnainen opintokokonaisuus (25 op)
  • muita opintoja, kuten kielikursseja (äidinkieli, toinen kotimainen kieli ja vieras kieli) sekä
  • työelämään orientoivia opintoja.

Opettajiksi suuntautuvat keskittyvät toisen opetettavan aineen perus- ja aineopintoihin (25 op + 35 op).
 

Vapaasti valittaviin opintoihin voi valita oman kiinnostuksen mukaisia kokonaisuuksia Helsingin yliopiston koulutusohjelmista tai muiden yliopistojen/korkeakoulujen JOO-opinnoista. Omalla osastolla voi suorittaa paitsi yksittäisiä kursseja, myös geoinformatiikan 25 op:n kokonaisuuden.

Kolmantena vuonna keskitytään jälleen maantieteen aineopintoihin. Kirjallisuuden ja erikoiskurssien lisäksi niihin kuuluu seminaari, jossa aloitetaan kandidaatintutkielman valmistelu. Tutkielma kirjoitetaan valmiiksi kevätlukukauden aikana. Lisäksi ohjelmassa ovat loput vapaasti valittavat opinnot (25 op) ja muita opintoja, esim. projektityöskentely- tai työharjoittelujakso.

Opinnäytetyö

Kandidaatintutkielma (6 op) on kandiopintojen kolmantena vuonna tehtävä itsenäinen opinnäytetyö. Siinä opiskelija syventää jonkin maantieteen alan aihepiirin osaamistaan. Kandidaatintutkielman laatiminen kehittää kykyä itsenäiseen tiedonhakuun, olemassa olevan tiedon erittelyyn ja kriittiseen arviointiin.

Opiskelu ja opiskelijaelämä

Uudet ja vanhat opiskelijat täyttävät Helsingin yliopiston kampukset joka syksy lukuvuoden alkaessa. Iso osa opiskelijaelämästä tapahtuu Viikin, Kumpulan, Meilahden ja Keskustakampuksen kampusalueilla. Opiskelijat arvostavat kotiyliopistossaan etenkin monipuolista opintotarjontaa sekä kanssaopiskelijoitaan. Tutustu alla yliopisto-opiskelijan opiskeluympäristöön kotimaassa ja ulkomailla sekä Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan tarjoamiin mahdollisuuksiin opiskelijoille. Voit lukea myös asioista, jotka sisältyvät opintojen aloittamiseen.

MaO ry

Maantieteen Opiskelijat ry eli MaO on vuonna 1971 perustettu yhdistys. Sen tarkoituksena on yhdistää ja aktivoida jäseniään sekä ajaa maantieteen opiskelijoiden asiaa laitoksella, yliopistolla, ylioppilaskunnassa ja yleensä yhteiskunnassa. MaO ry:n jäseniksi voivat liittyä kaikki Helsingin yliopistossa geotieteiden ja maantieteen laitoksella pää- tai sivuainettaan lukevat opiskelijat. Järjestämme jäsenillemme suunnattuja tapahtumia, joihin lukeutuvat muun muassa luonnonmaantieteen retket, erilaiset urheilutoiminnat, bileet sekä usein vuoden kohokohtana nähty kulttuurimaantieteen retki johonkin Suomen lähialueen maahan. Järjestämme myös Kumpulassa perinteeksi muodostuneet käytävävohvelit kaksi kertaa vuodessa.

Ylläpidämme suhteita muihin ainejärjestöihin ja opiskelijoihin erilaisten yhteistapahtumien muodossa. MaO:n kautta pääset siis kosketuksiin paitsi maantieteilijöiden myös muiden Kumpulan ainejärjestöjen ja opiskelijoiden sekä esimerkiksi Aalto-yliopiston maanmittareiden kanssa. Fukseille järjestämme syksyisin aktiviteetteja pääasiassa tuutoreiden johdolla. Erityisesti uusille opiskelijoille suunnattuja tapahtumia ovat esimerkiksi fuksiaiset, fuksisitsit sekä erilaiset tuutor-ryhmissä tapahtuvat toiminnot. Tuemme myös fuksejamme järjestämällä syksyisin opintoinfon ja keväisin opintokokonaisuusinfon auttamaan opintoihin liittyvissä valinnoissa.

Parhaiten MaOlaiset löytää Physicumin ytimestä eli Valopihan sohvilta, jossa tarjoamme jäsenillemme edullisesti kahvia sekä teetä. Sohvilla voi kuluttaa aikaansa lukemalla Hesaria tai muita erityisesti maantieteilijää kiinnostavia lehtiä. Geologien kanssa jaetussa opiskelijahuone Supassa voit ottaa nokoset, järjestää kokouksia tai haastaa kanssaopiskelijat lautapeliin. Ainejärjestölehtenämme toimii Mantu, joka julkaistaan 4+1 kertaa vuodessa. Lehteen voivat kirjoittaa kaikki MaO:n jäsenet, ja se on ilmaiseksi luettavissa netissä. Tapahtumista ja ajankohtaisista asioista tiedotamme sekä perinteisesti ilmoitustauluilla että modernimmin nettisivuillamme, sosiaalisen median kanavissa ja sähköpostilistalla mao-lista[ at ]helsinki.fi.

Kan­sain­vä­lis­ty­mi­nen

Maantieteen opiskelijoilla on opintojensa aikana monenlaisia mahdollisuuksia kansainväliseen toimintaan:

  • koulutusohjelman englanninkieliset kurssit
  • opiskelijavaihto tiedekunnan tai yliopiston vaihtokohteeseen
  • työharjoittelu ulkomailla
  • kansainvälisten opiskelijoiden tutorina toimiminen
  • ainejärjestöjen tai ylioppilaskunnan kansainväliset tehtävät (maantieteilijöillä EGEA)
  • Helsingin yliopiston tarjoamat kielikurssit (laaja tarjonta, myös harvinaisia kieliä)

Luonnontieteiden kandidaatin tutkinto antaa kelpoisuuden hakea maisterivaiheen opintoihin myös ulkomailla.