Lausunnot

Tälle sivulle on koottu Helsingin yliopiston tuottamia ajankohtaisia lausuntoja. Mikäli et löydä tarvitsemaasi lausuntoa tältä sivulta, ota yhteyttä. Yhteystiedot löydät sivun lopusta.
Ajankohtaisia lausuntoja

Sisäministeriölle 11.3.2024

16.02.2024 opetus- ja kulttuuriministeriölle

Esitys uudesta rahoitusmallista on Helsingin yliopiston mielestä parannus nykytilanteeseen. Muutokset edesauttavat tutkimustyön edellytysten ja tiedeyliopiston aseman kehittämistä. Kysymyksiä puolestaan herättää rahoitusmallin ja yhteiskunnan muiden tavoitteiden, kuten jatkuvan oppimisen keskinäiset ristiriitaisuudet. 

22. marraskuuta 2023

23.10.2023 eduskunnan sivistysvaliokunnalle 

Lausunnossaan yliopisto kantaa huolta osaajapulasta suhteessa pieniin kohdennuksiin yliopistojen aloituspaikkoihin. Helsingin yliopisto myös kantaa huolta opiskelijoidensa ja koko Suomen nuoren ikäluokan jaksamisesta hallituksen valmistellessa opintorahan indeksikorotusten jäädyttämistä ja asumistuen opiskelijoita koskevia heikennyksiä. 

Hallituksen tällä kaudella TKI-investointeihin suuntaamat satsaukset ovat merkittäviä. Erityisen tärkeä panostus on tutkijankoulutuspilottiin tehty 262 miljoonan euron lisärahoitus hallituskauden aikana. Helsingin yliopisto muistuttaa kuitenkin lausunnossaan, että yliopistojen innovaatio- ja perustoiminta jää edelleen ilman tarpeellista TKI-rahoitusta. 

Lisätietoja