Avoin tiede

Avoimuus on tieteentekemisen lähtökohta ja perusarvo, sillä parhaimmillaan se lisää tasa-arvoa ja tuottaa sivistyksellistä pääomaa. Tiede ja oppiminen kuuluvat kaikille.

Tutkimustulosten, -datan, -menetelmien ja -infrastruktuurien sekä oppimateriaalien laajempi käyttö tutkimusyhteisössä ja yhteiskunnassa lisää tutkitun tiedon vaikuttavuutta ja leviämistä sekä lisäävät luottamusta tieteeseen. Avoimuus antaa tutkitulle tiedolle mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskunnassa sekä tuottaa uusia innovaatioita. Tämän vuoksi avoimuuden vastuullinen toteuttaminen ja hyödyntäminen kuuluvat tutkijan perustaitoihin Helsingin yliopistossa.

Tällä sivulla esitellään avoimen julkaisemisen ja tieteenteon vaihtoehtoja, palveluita ja yliopistolaisille tarjolla olevaa tukea avoimeen tieteeseen. Palveluissamme ja tarjolla olevassa tuessa huomioidaan yliopiston ja tutkimusrahoittajien sekä kansallisten että EU-tason avoimen tieteen toimijoiden suositukset.

Palveluita ja tukea avoimeen tieteeseen

Helsingin yliopiston kirjasto tuottaa palveluja ja tarjoaa tukea tiedeyhteisölle julkaisujen ja tutkimusdatan avaamiseksi Helsingin yliopiston strategisten tavoitteiden mukaisesti.