Melkein kaikkea aineistoa saa lainaksi. Poikkeuksia ovat mm. hakuteos- ja käsikirjastokokoelmat, lehdet sekä ennen 1900-lukua julkaistut teokset. Kokoelmien lainaussäännöt vaihtelevat kirjastoittain.

Aineistoa, jota ei lainata kotiin, voi lukea kirjastossa.

Kyllä voit. Tekemällä varauksen kirjaan Helka-tietokannassa, voit valita pääkirjaston kokoelmissa olevan kirjan noutopaikaksi haluamasi kampuskirjaston, tai päinvastoin.

Poikkeuksena ovat ainoastaan kurssikirjat, joita ei lähetetä kirjastosta toiseen.

Laina-ajat vaihtelevat kirjastoittain ja kokoelmittain. Tarkista laina-ajat Helka-tietokannasta tai kirjaston kotisivulta.

Näkee. Laina-aika näkyy kirjan tiedoissa toimipaikan nimen jälkeen. Saman kirjan niteillä voi olla useita eri laina-aikoja kirjastosta ja kokoelmasta riippuen.

Lyhytlainan saa heti aamulla, kun kirjasto avautuu, ja se on palautettava eräpäivänä ennen sulkemisaikaa. Huomaa poikkeavat aukioloajat esim. juhlapyhien aattoina.

Rajoituksia ei ole.

Kesällä on pitkät laina-ajat vain niissä toimipaikoissa, jotka ovat kesällä suljettuja.

Voi, jos lainoihin ei ole varauksia, et ole lainauskiellossa eikä uusintaraja ole tullut vastaan. Lainan tiedoista näet pisimmän sallitun uusinta-ajan, eli mihin päivään asti teosta voi uusia. Kurssikirjoilla uusinta-aika on noin 12 lainakertaa ja 28 vuorokauden lainoilla noin 50 kertaa. Kurssikirjojen lyhytlainoja (2 vrk:n laina-aika) ei voi uusia. Uusintarajan täyttyessä kirjat on palautettava kirjastoon, minkä jälkeen ne voi kyllä jälleen lainata uudelleen, jos niihin ei ole varauksia.

Voi, jos lainat eivät ole myöhässä 14 vuorokautta eikä asiakas ole muusta syystä lainakiellossa. Tällöinkin asiakas joutuu maksamaan jo kertyneet myöhästymismaksut. Myöhästymismaksut on syytä maksaa mahdollisimman pian, sillä ylittäessään 15 euroa maksamattomat sakot estävät lainojen uusimisen.

Lainan tiedoista näet pisimmän sallitun uusinta-ajan, eli mihin päivään asti teosta voi uusia. Kurssikirjoilla uusinta-aika on noin 12 lainakertaa ja 28 vuorokauden lainoilla noin 50 kertaa. Kurssikirjojen lyhytlainoja (2 vrk:n laina-aika) ei voi uusia. Uusintarajan täyttyessä kirjat on palautettava kirjastoon, minkä jälkeen ne voi kyllä jälleen lainata uudelleen, jos niihin ei ole varauksia.

 

Voi.

Voi. Kaikki lainat voi uusia myös Helkan asiakastiedoissa.

Poikkeus: Jos olet käyttänyt Helka-korttiasi esim. Aalto-yliopiston kirjastossa, joudut uusimaan sen lainat erikseen.

 

Lyhytlaina on tarkoitettu nopeasti kiertäväksi kappaleeksi ja kurssikirjojen kohdalla "hätäavuksi", jos kaikki muut kurssikirjat ovat lainassa. Siksi sama asiakas ei saa pitää kirjaa, vaan muillekin tulee antaa mahdollisuus lainata se. Lyhytlainoja ei voi myöskään varata.

Voi. Puhelinnumerot löydät Ota yhteyttä-sivulta.

 

Voi.  Kirjaudu asiakastietoihisi Helkassa helsinki.fi/helka joko Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksella (jos olet Helsingin yliopiston jäsen) tai sähköpostilla (muut asiakkaat). Kaikkien Helka-kirjastojen kotisivuilla on linkki Helkaan.

Kirjasto ei takaa, että uusinta onnistuu aina, joten toimi jo ennen eräpäivää, jos haluat varmasti välttyä myöhästymismaksuilta.

Voit omalla vastuullasi pyytää kirjastoa uusimaan lainasi myös sähköpostitse. Kirjasto pyrkii käsittelemään sähköpostilla tulleet yhteydenotot seuraavan työpäivän aikana. Lainat eivät siis uusiudu siitä hetkestä, kun viesti on lähetetty, vaan siitä, kun uusinta on tehty kirjastossa.

Jos käytät kirjastokorttina UniCardia/Lyyraa, oikea numero on kääntöpuolella viivakoodin alapuolella oleva 21-alkuinen numero. Muussa tapauksessa ota yhteyttä kirjastoon.

 

Olet todennäköisesti lainakiellossa. Syynä lainakieltoon voi olla joko maksamattomat myöhästymismaksut tai puutteelliset asiakastiedot. Ota yhteyttä kirjastoon.

Voit saada lainasi kerran uusituksi puhelinpalvelumme kautta, ellet pääse heti palauttamaan kirjoja. Sen jälkeen kirjat on palautettava kirjastoon, minkä jälkeen voit lainata ne uudelleen, ellei niihin ole varauksia.