Siinä missä lukiossa oma jaksaminen tulee jakaa jatkuvasti usean hyvin erilaisen aineen kesken, yliopistossa voit keskittyä syventymään sinua kiinnostaviin aiheisiin ja teemoihin. Minun jaksamistani tukee se, että saan opiskella minua aidosti kiinnostavia aiheita. Toki joskus tulee hetkiä, kun opiskelu vaatii enemmän energiaa ja työtä. Tällöin auttaa se, että voit suunnitella itsellesi sopivat opinnot valitsemalla kursseja laajasta ja monipuolisesta tarjonnasta.
Yliopistossa voit keskittyä syventymään sinua kiinnostaviin aiheisiin ja teemoihin.
On toki myös opinto-ohjelmia, joissa omien opintojen sisältöön ei voi vaikuttaa yhtä vapaasti. Yksi esimerkki tällaisesta on lääketieteen opinnot, joita suoritan nyt toista vuotta. Näissä opinnoissa hyvänä puolena vastapainoksi on se, että saat valmiin lukujärjestyksen, jolloin kurssivalintoja ei tarvitse itse miettiä. Samalla pääsee keskittymään usein vain yhteen kurssiin kerrallaan. Voisi siis sanoa, että eri opintosuunnissa opintoja rakennetaan hieman eri tavoin, mutta jokaisessa on omat hyvät jaksamista tukevat puolensa. Täältä voit lukea lisää siitä, miten opintoja voi suorittaa Helsingin yliopistossa.
Opinnot eivät vie kaikkea aikaasi, vaan ne tuovat vain lisää sisältöä arkeesi. Yliopistossa pakollista opetusta on usein huomattavasti vähemmän kuin esimerkiksi lukiossa, mikä mahdollistaa arkeen aivan uudenlaista joustavuutta. Tämän ansiosta voit helposti elää omannäköistä arkea, kun esimerkiksi erilaisia menoja voi joskus hoitaa keskellä päivää ja ystäviä nähdä vaikka heti aamusta!
Opintojen aikana omasta hyvinvoinnista ja jaksamisesta huolehtimiseen pätevät toisaalta samat perusteet kuin muulloinkin. Riittävä lepo, ravitseva ruoka ja mieleinen tekeminen auttavat jaksamaan myös silloin, kun opinnot meinaavat väsyttää. Näiden perusteiden ylläpidossa auttavat niin opiskelijahintainen lounas kuin esimerkiksi Unisportin kuntosalikin.
Helsingin yliopistossa opiskellessasi sinulla on käytössäsi laajasti erilaisia oppimistasi ja jaksamistasi tukevia palveluita. Voit esimerkiksi suunnitella opintojasi yhdessä opintoneuvojan kanssa tai saada apua opiskeluun opintopsykologilta. Nämä palvelut ovat tarvittaessa jokaisen opiskelijan saatavilla aivan ilmaiseksi. Lisäksi tukea on saatavilla YTHS:ltä, josta opiskelija saa kattavat terveys- ja mielenterveys palvelut helposti ja nopeasti.
Sinun ei siis koskaan tarvitse jäädä yksin opintojesi kanssa, ei alkuvaiheessa eikä valmistuessakaan.
Täytyy myös mainita, että meillä lääketieteen opiskelijoilla on käytössä mentorointiohjelma, jonka olen kokenut todella hyöylliseksi oman jaksamiseni suhteen. Ohjelmassa jo työelämässä oleva lääkäri tapaa samaa pienryhmää muutaman kerran vuodessa tarjoten mahdollisuuden puhua opinnoista, jaksamisesta tai esimerkiksi oman alan kesätöiden hakemisesta ihmisen kanssa, joka tietää mitä opiskelijat käyvät lävitse. Tämän lisäksi Helsingin yliopistolla on ihan omat uraneuvojat auttamassa opiskelijoita löytämään opintojen loppuvaiheessa suunnan omalle urallensa. Sinun ei siis koskaan tarvitse jäädä yksin opintojesi kanssa, ei alkuvaiheessa eikä valmistuessakaan.
Helsingin yliopistossa et jää yksin vaan olet osa yli 40 000 opiskelijan yhteisöä. Suuri opiskelijamäärä takaa sen, että opiskelija elämä on vilkasta ja monipuolista. Erilaisia tapoja viettää vapaa-aikaa yliopistossa löytyy vaikka millä mitalla. Voit osallistua sinua kiinnostavan kerhon toimintaan, lähteä mukaan ainejärjestön hallitukseen tai osallistua koko Helsingin opiskelijat yhteen kokoavaan opiskelijatapahtumaan. Nämä ovat vain muutama esimerkki siitä, mitä kautta voit yliopistossa löytää seuraa, jopa elinikäisiä ystäviä.
Myös huolella suunniteltu ja ammattitaidolla järjestetty orientaatio opintojen alkaessa auttaa sinua löytämään paikkasi yliopistossa. Itse jännitin ennen opintojen alkua sitä, löydänkö yliopistosta ystäviä etenkin, kun muutin toiselta paikkakunnalta Helsinkiin. Onnekseni voin sanoa, että olen löytänyt ympärilleni aivan ihania ihmisiä. Monipuolisista opiskelijaelämän mahdollisuuksista Helsingin yliopistossa voit lukea täältä.
Viimeisenä, muttei vähäisimpänä haluan muistuttaa, että jaksamisesta saa ja pitää puhua avoimesti. Jokaisella, myös opiskelijalla, tulee elämässä tilanteita, jolloin oma jaksaminen voi olla koetuksella. On täysin hyväksyttävää sanoa, ettei jaksa tai että tarvitsee apua. Siksi Helsingin yliopistossa on kehitetty monia tukimuotoja, kuten opintopsykologien palvelut ja mentorointi. Enkä voi liioitella toisilta opiskelijoilta saadun vertaistuen tärkeyttä. Rankastakin kurssista selviää helpommin, kun opiskelee yhdessä muiden kanssa ja kannustaa toinen toistaan. Minulle on ollut tärkeää, että voin jakaa hyvät mutta myös haastavat hetket toisten opiskelijoiden kanssa.
On täysin hyväksyttävää sanoa, ettei jaksa tai että tarvitsee apua.
Lopuksi haluan vielä sanoa, että yliopisto-opinnot ovat hyvin erityinen elämänvaihe, josta tulee nauttia. Tässä auttaa se, kun muistaa ettei yliopistossa opiskelu vaadi yli-inhimillistä suorittamista, ja että apua saa pyytää rohkeasti. Helsingin yliopisto tarjoaa heti alusta alkaen tukea ja tietoa, jolla jokainen voi suunnitella itselleen sopivat opinnot, löytää paikkansa opiskelijayhteisössä ja elää hyvää opiskelijan arkea. Saatat jopa huomata, että yliopistossa sinulle jää enemmän vapaa-aikaa ja jaksamisesi paranee. Tämä on ollut oma kokemukseni. Toivottavasti, se voisi olla myös sinun kokemuksesi.