Helsingin yliopisto osoittaa vuosittain tohtoriohjelmille rahoitusta palkallisia väitöskirjatutkijan työsuhteita (palkkapaikkoja) varten. Väitöskirjatutkijan tehtävät ovat kokopäiväiseen työskentelyyn tarkoitettuja työsuhteita. Tavoitteena on, että työsuhteessa oleva tohtoriopiskelija saa tutkinnon valmiiksi neljässä vuodessa.
Vuoden 2023 tarkempi hakuaikataulu ilmoitetaan kevään 2023 aikana. Hae tehtävää yliopiston rekrytointijärjestelmän kautta (kts. osio ”Hakulomake”). Ohjelmakohtaiset hakulomakkeet löytyvät Helsingin yliopiston Avoimet työpaikat sivuilta (linkki: https://www.helsinki.fi/fi/tutustu-meihin/ura-ja-avoimet-tyopaikat/avoimet-tyopaikat )
Tehtäviä voivat hakea sekä Helsingin yliopiston nykyiset tohtorikoulutettavat että tohtoriopintoja suunnittelevat uudet hakijat.
Tutustu huolellisesti hakuohjeisiin. Yleisiä hakuohjeita, sekä usein kysytyt kysymykset, löydät näiltä sivuilta. Tohtoriohjelmakohtaiset hakuohjeet löydät tämän sivun alalaidasta.
Jos suunnittelet hakevasi myös tohtorin tutkinnon suoritusoikeutta, muista tutustua huolellisesti myös opinto-oikeuden hakua koskeviin ohjeisiin.
Väitöskirjatutkijan tehtävät on tarkoitettu täysipäiväiseen väitöskirjatutkimuksen tekemiseen ja jatko-opintojen suorittamiseen. Tavoitteena on tohtorintutkinnon suorittaminen neljässä vuodessa. Työsuhteen täsmällinen kesto, sekä alkamis- ja päättymispäivät määritellään työsopimuksessa.
Tarkemmat selvitykset työsuhteeseen kuuluvista asioista, kuten palkkauksesta, löydät hakuilmoituksesta.
Voit hakea tohtoriohjelmasta palkallista väitöskirjatutkijan työsuhdetta, jos olet nykyinen Helsingin yliopiston väitöskirjatutkijan tai vasta tohtoriopintoja suunnitteleva hakija.
Jos sinulla on jo tohtorin tutkinnon suoritusoikeus Helsingin yliopistossa, voit hakea palkkapaikkaa, jos et ole vielä ollut yhteensä neljä vuotta palkallisella väitöskirjatutkijan paikalla.
Jos sinulla ei ole vielä tohtorin tutkinnon suoritusoikeutta Helsingin yliopistossa, voit hakea sitä syyskuun haussa tai seuraavassa mahdollisessa kyseisen tohtoriohjelman opinto-oikeuden haussa, kuitenkin viimeistään keväällä. Tutustu tällöin huolellisesti myös opinto-oikeuden hakemisen ohjeisiin.
Väitöskirjatutkijan työsuhteeseen haetaan täyttämällä hakulomake sekä toimittamalla vaadittavat liitteet.
Jos sinulla on jo tohtorin tutkinnon suoritusoikeus Helsingin yliopistolla ja haet palkallista tehtävää omasta tohtoriohjelmastasi:
Jos sinulla ei ole vielä tohtorin tutkinnon suoritusoikeutta Helsingin yliopistossa, voit hakea sitä syyskuun haussa tai seuraavassa mahdollisessa kyseisen tohtoriohjelman opinto-oikeuden haussa, kuitenkin viimeistään keväällä. Huomaathan kuitenkin, että hakeminen myöhemmässä haussa voi vaikuttaa työsuhteen mahdolliseen aloituspäivään. Helsingin yliopiston sääntöjen mukaan väitöskirjatutkijan työsuhteeseen palkatun henkilön tulee saada tohtorintutkinnon suoritusoikeus kuuden kuukauden koeajan puitteissa.
Jos sinulla on jo tohtorin tutkinnon suoritusoikeus Helsingin ylipistosta voit hakea tutkimuksesi profiiliin sopivasta muusta kuin omasta tohtoriohjelmasta. Huomaathan kuitenkin, että mikäli tulet valituksi palkalliseen tehtävään, tohtoriohjelman vaihtoa on haettava. Jos kyseeseen tulee uuteen tiedekuntaan siirtyminen tai tavoitetutkinnon vaihtaminen, sinun on haettava kokonaan uutta opinto-oikeutta viimeistään keväällä. Huomaathan kuitenkin, että hakeminen myöhemmässä haussa voi vaikuttaa työsuhteen mahdolliseen aloituspäivään.
Huomaa myös, että jos haet palkallista tehtävää ja/tai opinto-oikeutta useasta tohtoriohjelmasta, sinun tulee täyttää hakulomake erikseen jokaista tohtoriohjelmaa varten.
Tehtävää haetaan yliopiston rekrytointijärjestelmän kautta. Sinun täytyy liittää hakemukseesi seuraavat liitteet: tutkimussuunnitelma, ansioluettelo (CV) sekä kopiot tutkintotodistuksestasi ja opintosuoritusotteestasi. Huomaathan, että tohtoriohjelmasi saattaa vaatia näiden lisäksi myös muita liitteitä (katso ohjelmakohtaiset ohjeet).
Tutkimussuunnitelma ja ansioluettelo (CV) lomakkeet löydät alta. Muista katsoa myös ohjelmakohtaiset ohjeet. Osa ohjelmista vaatii tutkimussuunnitelman ja muut liitteet vain englanniksi.
Tutkimussuunnitelma on hakemuksesi tärkein osa. Valmistele tutkimussuunnitelma ja CV alusta asti noudattelemaan lomakkeen jaottelua ja kunkin osion enimmäislaajuutta. Jos tutkimussuunnitelmasi sisältää kemiallisia kaavoja tai tutkimuskuvia, voit liittää ne erillisenä pdf-liitteenä.
Hakulomake on auki hakuaikana. Ohjelmakohtaiset hakulomakkeet löytyvät Helsingin yliopiston Avoimet työpaikat sivuilta (linkki: https://www.helsinki.fi/fi/tutustu-meihin/ura-ja-avoimet-tyopaikat/avoimet-tyopaikat)
Huomaathan, että vaikka haku sulkeutuu keskiyöllä, niin suosittelemme hakemuksen jättämistä aikaisemmin. Hakua ja hakulomaketta koskeviin kysymyksiin ei vastata klo 16.00 jälkeen haun päättymisen päivänä.
Tältä sivulta löydät ohjeita rekrytointijärjestelmän käyttöön.
ENNEN HAKEMUKSEN JÄTTÄMISTÄ: MUISTA LIITTÄÄ SEURAAVAT LIITTEET HAKEMUKSEN ”OMAT ASIAKIRJAT” -OSIOON! Lue lisäohjeet tohtoriohjelman hakuohjeista.
1. Väitöskirjatyötä ja -opintoja tukeva osaaminen (CV).
2. Tutkimussuunnitelma. Seuraa huolella tohtoriohjelman hakuohjeita.
3. Jos tutkimussuunnitelmasi sisältää kemiallisia kaavoja tai tutkimuskuvia, voit liittää ne erillisenä pdf-liitteenä.
4. Ohjaajien ja vastuuhenkilön puoltolomake.
5. Maisterintutkinnon tutkintotodistus, opintosuoritusote sekä pro gradun tai vastaavan tiedot (otsikko, arvosana ja yhteenveto) yhtenä tiedostona.
6. Vapaaehtoinen: Kandidaatin tutkinnon tutkintotodistus ja opintosuoritusote yhtenä tiedostona.
7. Vain Kliiniseen tohtoriohjelmaan (KLTO) hakeville: sitoumus/letter of commitment.
8. Huomaathan, että tohtoriohjelmasi saattaa vaatia näiden lisäksi myös muita liitteitä (katso ohjelmakohtaiset ohjeet).
Hakemukset arvioidaan tutkimussuunnitelman laadun sekä ohjausjärjestelyjen tai saatavilla olevan ohjauksen perusteella. Lisäksi arvioidaan edellisen tutkinnon suorittamisen yhteydessä ja muutoin osoitettua kykyä ja motivoitumista tohtorin tutkinnon suorittamiseen tutkimussuunnitelman ja sitä tukevan opintosuunnitelman mukaisesti. Tutkimussuunnitelman tulee aiheeltaan sopia tohtoriohjelman profiiliin.
Tohtoriohjelman johtoryhmä tekee esityksen työsuhteisiin valittavista väitöskirjatutkijoista. Päätöksen työsuhteeseen valittavista henkilöistä tekee yksikön johtaja.
Jos sinulle myönnetään väitöskirjatutkijan työsuhde, tulee sinun saada kyseisestä tohtoriohjelmasta tohtorin tutkinnon suoritusoikeus kuuden kuukauden koeajan puitteissa.
Kaikille hakijoille ilmoitetaan päätöksistä henkilökohtaisesti. Tehtävään valittujen henkilöiden nimet julkaistaan tohtoriohjelmien verkkosivuilla (jos hakija on antanut siihen luvan).
Jos et löydä vastausta kysymykseesi näistä ohjeista, tutustu vielä usein kysyttyjen kysymysten osioon. Yleisissä hakuun liittyvissä kysymyksissä ota yhteyttä hakuneuvontaan: phd-positions@helsinki.fi
Huomaathan, että tohtorintutkinnon suoritusoikeutta koskevat käsitellään eri aikataulussa tohtoriohjelmien vastuutiedekunnissa. Vastuutiedekunta tekee tohtorintutkinnon suoritusoikeuksia koskevat päätökset ja ilmoittaa niistä hakijoille erikseen.
Helsingin yliopiston oikeustieteen tohtoriohjelma avaa haun kolmeen (3) yliopiston rahoittamaan tohtorikoulutettavan tehtävään, jotka täytetään määräajaksi alkaen 1.1.2023. Kuhunkin tehtävään nimitetään neljän vuoden pituiseksi määräajaksi.
Nykypäivänä oikeustieteellisen tutkimuksen lähtökohta on, että oikeus kytkeytyy vääjäämättä poliittiseen, yhteiskunnaalliseen, taloudelliseen ja juridiseen valtaan. Oikeustieteellinen tutkimus onkin usein aktiivisessa vuorovaikutuksessa muiden tieteidenalojen kuten politiikan tutkimuksen, sosiologian ja taloustieteen kanssa. Myös lainopillinen tutkimus on entistä ongelmalähtöisempää ylittäen siten perinteiset oikeudenalarajat. Oikeustieteen tohtoriohjelman opiskelijat voivat tehdä tutkimusta millä tahansa perinteisellä tai nousevalla oikeustieteen alalla. Tohtoriohjelma kannustaa opiskelijoitaan teoreettiseen pohdintaan sekä tieteidenväliseen tutkimukseen ja laajentamaan siten oikeustieteellisen tutkimuksen rajoja.
1. Tehtävään valittavalla on oltava oikeus suorittaa tohtorintutkinto Helsingin yliopiston oikeustieteen tohtoriohjelmassa. Jos tehtävään valittavalla ei ole tutkinnonsuoritusoikeutta, hänen on saatava se Helsingin yliopistolta kuuden kuukauden kuluessa tehtävän alkamisesta erillisen tutkinnonsuoritusoikeutta koskevan menettelyn mukaisesti.
2. Tehtävään valittavalla on oltava hyvin arvosanoin myönnetty ylempi korkeakoulututkinto ja korkealuokkainen tutkimussuunnitelma, joka osoittaa suunnitellun väitöstutkimuksen ja tohtoriohjelman tutkimusosaamisen välisen yhteyden.
3. Tehtävään valittavan on hankittava suositus Helsingin yliopiston oikeustieteen tohtoriohjelman mahdolliselta pääohjaajalta ennen hakemuksen jättämistä.
Lisäksi edellytetään tutkinnon suorittamisen yhteydessä tai muutoin osoitettua kykyä ja motivaatiota jatko-opintoihin. Tehtävään valittavalta edellytetään myös sujuvaa englannin kielen taitoa.
Muista kertoa hakemuksessasi tarkasti suunnittelemasi tutkimuksen aiemmasta ja nykyisestä rahoituksesta.
Etusijalle asetetaan hakijat, jotka ovat juuri aloittaneet tai aloittamassa tohtoriopintojaan Helsingin yliopistossa. Tehtävään valittavalla on oltava tai hänen on saatava oikeus suorittaa tohtorintutkinto Helsingin yliopistossa ennen tehtävän alkamista. Pääsääntöisesti tehtävät täytetään määräajaksi 1.1. alkaen. Tarkka aloitus- ja päättymispäivämäärä ilmoitetaan työsopimuksessa.
Tohtorikoulutettavan tehtäviin kuuluu oman väitöskirjan työstäminen ja jatko-opintojen suorittaminen. Sen lisäksi, että tohtorikoulutettava tekee väitöskirjaan johtavaa tutkimusta, hän osallistuu opetukseen ja huolehtii muista tehtävistä tiedekunnassa.
Hakemuksen voi täyttää suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi.
Jos haluat kirjoittaa tutkimussuunnitelman ja ansioluettelon (CV) ruotsiksi, ota yhteyttä hymy-doc@helsinki.fi.
Syksyn 2022 hakukierros on päättynyt.
Lisätietoja tohtorikoulutettavien paikoista saa osoitteesta hymy-doc@helsinki.fi
Yleiset kysymykset hakemiseen liittyen (esim. päättö- ja kielitaitotodistukset): phd-positions@helsinki.fi
Tekninen tuki: aava-admin@helsinki.fi
Syksyn 2022 hakukierroksella Oikeustieteen tohtoriohjelman väitöskirjatutkijan tehtäviin valittiin seuraavat hakijat:
Eveliina Ignatius, 4 vuotta
Eero Mäkelä, 4 vuotta
Otava Piha, 1,5 vuotta
Waltter Roslin, 4 vuotta