Patologisen diagnostiikan palvelut

Eläinlääketieteellisen patologian ja parasitologian oppiaineessa tehdään diagnostisena maksupalvelutyönä eläinten ruumiinavauksia sekä kudosbiopsioiden histopatologisia tutkimuksia ja sytologisten näytteiden tutkimuksia.
Patologian hinnasto

Hinnasto on jaettu kolmeen ryhmään: ulkoinen HY:n ulkopuolisille asiakkaille, sisäinen yliopistolle ja hinnasto Korkeasaarelle.

Näytteiden lähetysohjeet

Kuolleita kokonaisia eläimiä voi toimittaa patologiseen tutkimukseen eläinlääketieteellisen tiedekunnan patologian yksikköön Postin tai kuljetuspalveluiden kautta tai itse tuoda Viikin kampukselle EE-taloon. Lähetyksissä on yhtenäinen käytäntö Ruokaviraston kanssa. Lähetyskulut kuuluvat lähettäjän maksettavaksi.

Mikäli käytät Postin tai kuljetusyhtiöiden palveluita, ole yhteydessä lähetyksestä patologian yksikköön, puh. 050 528 1001.

Postin kautta voit lähettää alle 25 kg painavan paketin Postin Ovelle sovitusti -palvelulla, jonka voit ostaa etukäteen Postin verkkosivuilta tai palvelupisteestä. Postin verkkosivut

Pakettien toimitus vastaanottajalle onnistuu arkipäivisin klo 8–16 välisenä aikana. Paketti pitää aina viedä Postin palvelupisteeseen, eikä sitä saa jättää pakettiautomaattiin. Lähetyksessä käytetään Särkyvä-lisäpalvelua.

Yritykset voivat lähettää näytteen Express-pakettina (posti.fi/yrityksille). 

Näytteet pitää lähettää pakettina Postin toimipisteistä maanantain ja keskiviikon välillä, jotta ne eivät jää viikonlopuksi Postin toimitiloihin. Jos et voi lähettää pakettia alkuviikosta, mutta kuitenkin viimeistään keskiviikkona, niin soita patologian yksikköön ja pyydä lisäohjeita.

Kuljetuspalvelua tarjoavat kuljetusliikkeet toimittavat tilauksesta kuolleita eläimiä jopa 500 kg asti.
Kuljetusliikkeitä Ruokaviraston sivustolla 

Lähetys tulee olla asianmukaisesti pakattu ja merkitty, jotta Posti tai kuljetusliike ottaa sen kuljetettavakseen. Vaarallisten aineiden kuljetus (VAK) säädösten mukaan eläinperäiset näytteet, joissa on hyvin pienellä todennäköisyydellä taudinaiheuttajia, eivät ole VAK-säädösten alaisia, mikäli ne on pakattu ja merkitty oikein (Eläinperäinen näyte - vapautettu). Tartuntavaarallisia tai UN3373-luokiteltuja kokonaisia eläimiä ei voi lähettää kuljetusliikkeiden kautta. Eläinnäytteiden pakkaaminen ja pakkausmerkinnät Ruokaviraston sivustolla

Lähetysosoite

Eläinlääket. tiedekunta/Patologia
OBDUKTIOSALI
Mustialankatu 1
00790 HELSINKI

Lähetystietoihin ilmoitettava puhelinnumero: 0505281001

Pakkausohje 

Ruokaviraston verkkosivulla on hyvä kuvallinen ohjeistus.

  1. Jäähdytä eläin mutta älä pakasta. 
  2. Kääri eläin sanomalehteen. 
  3. Sulje sanomalehtipakkaus sitten muovipussiin ja solmi pussin suu tiiviisti. 
  4. Laita pakkaus vielä toiseen solmittuun muovipussiin, väliin voi laittaa lisää sanomalehteä tai muuta imeytysmateriaalia. 
  5. Pakkaa lopuksi pussi laatikkoon sanomalehtien kanssa ja liitä mukaan kylmävaraajia. 
  6. Liitä laatikkoon mukaan erilliseen muovipussiin pakattu asianmukaisesti täytetty lähete.
  7. Teippaa paketti huolellisesti ja kirjoita paketin päälle “Eläinperäinen näyte - vapautettu”

OBDUKTIO tutkimuslähete, WORD tiedosto

Postin palveluista

Tiedot on kopioitu postin verkkosivuilta 2024.

Voinko lähettää särkyvän paketin?

Kyllä, se onnistuu, kun valitset lisäpalveluksi särkyvän paketin lähetyksen. Lisäpalvelun hinta on 10,90 €. Sen avulla lähetät helposti särkyvää tai taittuvaa tavaraa (esim. elektroniikkaa ja lasia). Kiinnitä paketin päälle "Helposti särkyvä" -tarroja, joita saa posteista. Pakkaa särkyvä sisältö aina erityisen huolellisesti tarvittavin pehmustein. Pakettia ei lajitella koneellisesti vaan käsin, mutta sen täytyy kestää kuljetuskuormaus muiden pakettien kanssa.
Postin ohje paketin lähettämisestä

Mikä on Helposti-koodi?

Helposti-koodi on kuusimerkkinen numero- ja kirjainsarja. Se varmistaa, että pakettisi menee perille. Helposti-koodi löytyy vahvistussivulta sen jälkeen, kun olet maksanut lähetyksen. Saat sen myös sähköpostiisi. Kirjoita Helposti-koodi paketin päälle. Kirjoita paketin päälle myös vastaanottajan nimi ja osoite sekä omat tietosi.
Postin ohjeet

  • Käsittele näytettä hellävaraisesti, koska atula- yms. puristusjäljet ja painaumat näkyvät histologisesti.
  • Viillä isot näytepalat ja elimet niin, että näytteen paksuin kohta on max. 1 cm. Formaliini tunkeutuu kudokseen 1mm/h, joten paksun näytteen keskiosa mätänee ennen kuin formaliini on perillä (kuva 2 ja 3.)
  • Säilytä näytepala yhtenäisenä kappaleena viilloista huolimatta, jotta patologi voi arvioida kokonaisuutta (kuva 2)
  • Merkitse tarvittaessa kran./kaud., dors./ventr. reuna, marginaalit tai muut erityisen mielenkiintoiset alueet ommellangalla. Patologi valitsee muuten itse marginaaliarvioinnissaan makron perusteella koko muutosta edustavan alueen.
  • Lähetä eri paikoista otetut biopsiat erillisissä purkeissa.

 

  • Käytä 10% puskuroitua formaliinia vähintään 10-kertainen määrä näytteen tilavuuteen nähden niin, että kudos kelluu vapaana. Runsas formaliinimäärä parantaa näytteen fiksoitumista ja säilyttää näytepalan luonnollisen koon ja muodon (kuva 1).
  • Käytä formaliinin kestäviä purkkeja ja kiinnitä kansi huolellisesti käyttäen apuna esim teippiä.
  • Merkitse näytepurkkiin selvästi näytteenottopäivämäärä, omistajan ja potilaan nimi sekä mistä näyte on otettu.

 

  • Kuvaile näytettä huolellisesti sanoin, esim. kaikki mammalohkon pienet kasvaimet erikseen. Käytä mielikuvitusta, ei ole oikeita/vääriä sanoja. Formaliini kovettaa kudosta, joten patologi ei fiksoidussa näytteessä tunne sitä mitä Sinä olet tuoreessa kudoksessa palpoinut. Tämä kannattaa myös huomioida merkitsemällä näytepalassa olevat erittäin pienet muutokset ommellangalla.
  • Täytä biopsia ja sytologia -tutkimuslähetelomake huolellisesti ja tulosta yksi paperikopio näytepurkin mukaan. 
  • Lähetä 1-3 ilmakuivattua lasia, joista vähintään yksi on värjäämätön.
  • Älä käytä suihkutettavia fiksatiiveja.
  • Säilytä laseja huoneenlämmössä kosteudelta ja pölyltä suojattuna (laseja ei saa säilyttää jääkaapissa) ja lähetä ne mahdollisimman pian näytteenoton jälkeen.
     
  • Merkitse lasit selvästi lyijykynällä (pvm, omistajan ja potilaan nimi sekä mistä näyte on otettu).
  • Täytä biopsia ja sytologia tutkimuslähete huolellisesti ja tulosta yksi paperikopio näytteiden mukaan.
  • Vältä kontaktia formaliinihöyryihin. Älä lähetä laseja samassa pussissa mahdollisten formaliinissa olevien biopsioiden kanssa.