Patologisen diagnostiikan palvelut
Eläinlääketieteellisen patologian ja parasitologian oppiaineessa tehdään diagnostisena maksupalvelutyönä eläinten ruumiinavauksia sekä kudosbiopsioiden histopatologisia tutkimuksia ja sytologisten näytteiden tutkimuksia. Lausuntomme voi olla englanninkielinen, mutta käännetään pyydettäessä.
Näytteiden lähetysohjeet

Eläin tulee lähettää avaukseen mahdollisimman pian kuoleman jälkeen. Lähetys tehdään Matkahuollon välityksellä.

Vastaanottaja ja toimitusosoite:

Eläinlääketieteelinen tiedekunta
Patologia
Mustialankatu 1
00790 HELSINKI

Matkahuollon palveluista valitaan pikapaketti ja jakelupalvelu. Näin varmistetaan, että lähetys on perillä mahdollisimman nopeasti ja hyvin säilyneenä. Lähetyskulut kuuluvat lähettäjän maksettavaksi.

Pakettiin liitetään omistajan tai eläinlääkärin täyttämä lähete: OBDUKTIO tutkimuslähete

Näytteet lähetetään mieluiten alkuviikon aikana (ma-ke), että ne ehtivät perille ennen viikonloppua. Huomioithan juhlapyhät. Torstaina lähetettäessä tulee varmistaa lähetyspaikkakunnan Matkahuollosta, että näyte ehtii perille perjantaiksi klo 12 mennessä. Ennen lähetystä eläin säilytetään viileässä (alle +10°C), mutta eläin ei saa jäätyä.

Ilmoita patologialle sinne lähetettävästä eläimestä puhelimitse tai tekstiviestillä:
050 435 8739 tai 050 436 0363.

Pakkaaminen

Kuollut eläin on hyvä jäähdyttää jääkaappilämpötilaan ennen lähettämistä. Eläin kääritään ensin runsaaseen (sanomalehti)paperiin, joka imee mahdollisesti valuvat nesteet. Paperikäärö pakataan ehjään muovipussiin ja lopuksi tukevaan laatikkoon. Kesäaikaan on syytä lisätä kylmävaraajia pussiin. Täyteaineeksi pahvilaatikkoon voi laittaa lisää paperia. Laatikko teipataan kiinni.

Varmista, että osoitekorttiin tulevat yllä annetut vastaanottaja ja toimitusosoite sekä yllä mainitut palvelut (Pikapaketti ja Jakelupalvelu).

Lisätietoja antaa obduktiosalin henkilökunta:

Puh: +358 (0)50 435 8739 tai
+358 (0)050 436 0363

Yhteystiedot
Patologian vastuueläinlääkäri
Puh. +358 (0)2941 57170

Puhelinaika arkisin klo 12.00-14.00
Eläinlääketieteellisten biotieteiden osasto
Eläinlääketieteellinen patologia ja parasitologia
PL 66 (Agnes Sjöbergin katu 2)
00014 HELSINGIN YLIOPISTO

 

 • Käsittele näytettä hellävaraisesti, koska atula- yms. puristusjäljet ja painaumat näkyvät histologisesti.
 • Viillä isot näytepalat ja elimet niin, että näytteen paksuin kohta on max. 1 cm. Formaliini tunkeutuu kudokseen 1mm/h, joten paksun näytteen keskiosa mätänee ennen kuin formaliini on perillä (kuva 2 ja 3.)
 • Säilytä näytepala yhtenäisenä kappaleena viilloista huolimatta, jotta patologi voi arvioida kokonaisuutta (kuva 2)
 • Merkitse tarvittaessa kran./kaud., dors./ventr. reuna, marginaalit tai muut erityisen mielenkiintoiset alueet ommellangalla. Patologi valitsee muuten itse marginaaliarvioinnissaan makron perusteella koko muutosta edustavan alueen.
 • Lähetä eri paikoista otetut biopsiat erillisissä purkeissa.

 

 • Käytä 10% puskuroitua formaliinia vähintään 10-kertainen määrä näytteen tilavuuteen nähden niin, että kudos kelluu vapaana. Runsas formaliinimäärä parantaa näytteen fiksoitumista ja säilyttää näytepalan luonnollisen koon ja muodon (kuva 1).
 • Käytä formaliinin kestäviä purkkeja ja kiinnitä kansi huolellisesti käyttäen apuna esim teippiä.
 • Merkitse näytepurkkiin selvästi näytteenottopäivämäärä, omistajan ja potilaan nimi sekä mistä näyte on otettu.

 

 • Kuvaile näytettä huolellisesti sanoin, esim. kaikki mammalohkon pienet kasvaimet erikseen. Käytä mielikuvitusta, ei ole oikeita/vääriä sanoja. Formaliini kovettaa kudosta, joten patologi ei fiksoidussa näytteessä tunne sitä mitä Sinä olet tuoreessa kudoksessa palpoinut. Tämä kannattaa myös huomioida merkitsemällä näytepalassa olevat erittäin pienet muutokset ommellangalla.
 • Täytä lähetelomake (BIOPSIA ja SYTOLOGIA tutkimuslähete) huolellisesti ja tulosta yksi paperikopio näytepurkin mukaan.
   
 • Lähetä 1-3 ilmakuivattua lasia, joista vähintään yksi on värjäämätön.
 • Älä käytä suihkutettavia fiksatiiveja.
 • Säilytä laseja huoneenlämmössä kosteudelta ja pölyltä suojattuna (laseja ei saa säilyttää jääkaapissa) ja lähetä ne mahdollisimman pian näytteenoton jälkeen.
   
 • Merkitse lasit selvästi lyijykynällä (pvm, omistajan ja potilaan nimi sekä mistä näyte on otettu).
 • Täytä lähetelomake (BIOPSIA ja SYTOLOGIA tutkimuslähete) huolellisesti ja tulosta yksi paperikopio näytteiden mukaan.
 • Vältä kontaktia formaliinihöyryihin. Älä lähetä laseja samalla pussissa mahdollisten formaliinissa olevien biopsioiden kanssa.