Elintarvikehygieenikkokoulutuksen tavoitteena on lisätä ympäristöterveydenhuollon eri sektoreilla toimivien eläinlääkäreiden asiantuntemusta elintarvike- ja ympäristöhygieniassa, ympäristöterveysvalvonnassa ja -hallinnossa. Elintarvikehygieenikkokoulutuksen suorittaminen on vaatimuksena monissa ympäristöterveydenhuollon valvontaan liittyvissä viroissa. Koulutus on ammatillista jatkokoulutusta ja kuuluu osana ympäristöterveydenhuollon ja elintarviketuotannon hygienian erikoistumiskoulutuksiin.
Koulutusta voivat hakeutua suorittamaan henkilöt, joilla on oikeus toimia laillistettuna eläinlääkärinä Suomessa. Osallistujien valinnassa etusijalla ovat eläinlääkärit, jotka ovat suorittaneet elintarvikehygieenikkokoulutuksen sisältyvän tarkastuseläinlääkäritentin ja ympäristöterveydenhuollon hallinnon harjoittelun. Lisäksi valintaan vaikuttaa koulutuksen liittyminen työtehtäviin. Elintarvikehygieenikkotentti järjestetään kaksi kertaa vuodessa.
Tutustu elintarvikehygieenikkokoulutuksen tarkempiin ohjeisiin huolellisesti ennen kurssille hakemista tai tenttiin ilmoittautumista. Löydät ohjeista myös tentin kirjallisuusvaatimukset.
Lisätietoja saat ottamalla yhteyttä Viikin opetus- ja opiskelijapalveluihin: viikki-student@helsinki.fi
Tulevat kurssit:
Ympäristöterveydenhuollon hallinto -kurssi järjestetään Helsingin yliopistossa lähi- ja etäopetuksena 22.9.–10.10.2025 (22.–24.9. ja 8.-10.10. ovat lähiopetusta Viikissä).
Hakuaika kurssille on 9.5.2025 klo 8.00 – 22.8.2025 klo 23.50.
>> Hae Ympäristöterveydenhuollon hallinto -kurssille tästä
Erikoiseläinlääkärikoulutusta elintarviketuotannon hygienian ja ympäristöterveydenhuollon koulutusohjelmissa suorittavat opiskelijat ilmoittautuvat kurssille Sisun kautta. Kurssi on näille opiskelijoille maksuton, muille osallistujille 500 euroa + alv.
Tulevat tentit:
Tentteihin voi ilmoittautua 1.7.2025 klo 8:00 alkaen. Ilmoittautuminen päättyy neljä viikkoa ennen tenttiä.
>> Ilmoittaudu tentteihin tästä
Erikoiseläinlääkärikoulutusta suorittavat opiskelijat ilmoittautuvat Sisussa.
TAVOITE
Koulutuskokonaisuuden tavoitteena on lisätä ympäristöterveydenhuollon eri sektoreilla toimivien eläinlääkäreiden asiantuntemusta elintarvike- ja ympäristöhygieniassa, ympäristöterveysvalvonnassa ja -hallinnossa. Koulutus on ammatillista jatkokoulutusta ja kuuluu myös osana sekä ympäristöterveydenhuollon että elintarviketuotannon hygienian erikoistumiskoulutuksiin.
Elintarvikehygieenikkokoulutuksen voi suorittaa Suomessa laillistettu eläinlääkäri.
KOULUTUKSEN RAKENNE
Koulutus koostuu kahdesta harjoittelusta, teoreettisesta osasta ja kahdesta tentistä. Koulutuksen laajuus on 50 opintopistettä.
Opintokokonaisuus muodostuu seuraavista opintojaksoista:
• Tarkastuseläinlääkäriharjoittelu 5 op
• Tarkastuseläinlääkäritentti 10 op
• Ympäristöterveydenhuollon hallinnon harjoittelu 5 op
• Ympäristöterveydenhuollon hallinto 20 op
• Elintarvikehygieenikkotentti 10 op
Tarkastuseläinlääkäriharjoittelu ja tarkastuseläinlääkäritentti 5+10 op
Neljän viikon täysipäiväinen harjoittelu tai työskentely tarkastuseläinlääkärin ohjauksessa. Kirjalliseen tenttiin voi osallistua tarkastuseläinlääkäriharjoittelun jälkeen. Harjoittelun ja tentin vaatimukset on kuvattu tarkemmin täydennyskoulutuksen verkkosivuilla.
Ympäristöterveydenhuollon hallinnon harjoittelu 5 op
Harjoittelun kesto on neljä työviikkoa ja suoritetaan vähintään yhden työviikon jaksoissa. Harjoittelu suoritetaan paikallisessa ympäristöterveydenhuollon valvontayksikössä hallinto- ja elintarvikevalvontaa hoitavan henkilön ohjauksessa. Harjoittelun tulee painottua elintarvike- ja terveydensuojeluvalvonnan hallinto- ja valvontatehtäviin. Harjoitteluksi voidaan osin tai kokonaan hyväksilukea aikaisempi työkokemus ympäristöterveydenhuollon valvontayksikön hallinto- ja elintarvikevalvontatehtävissä. Työkokemuksen hyväksilukemisesta päättää vastuuopettaja. Hyväksilukemista hakevan
opiskelijan on esitettävä työtodistus ja pystyttävä osoittamaan, että harjoittelulle asetetut tavoitteet on saavutettu. Opiskelija palauttaa harjoittelujaksosta harjoittelutodistuksen ja vapaamuotoisen kuvauksen harjoittelu- tai työjakson tehtävistä. Opintojakson vaatimukset on kuvattu tarkemmin täydennyskoulutuksen verkkosivuilla.
Ympäristöterveydenhuollon hallinto 20 op
Opintojakso järjestetään joka toinen syyslukukausi lähi- ja/tai etäopetuksena. Opintojakson ajankohdasta ilmoitetaan opintojaksoa edeltävänä keväänä Suomen eläinlääkärilehden toukokuun numerossa sekä elintarvikehygienian ja ympäristöterveyden osaston kotisivuilla. Opintojakso suoritetaan osallistumalla luennoille sekä laatimalla ennakko-, luento- ja esseetehtäviä. On suositeltavaa, että opiskelija on suorittanut tarkastuseläinlääkäriharjoittelun, tarkastuseläinlääkäritentin ja ympäristöterveydenhuollon harjoittelun. Jos opintojakson suorittamisesta on yli kymmenen vuotta, opiskelija voi osoittaa osaamisensa vastuuopettajan määrittelemällä tavalla.
Seuraava Ympäristöterveydenhuollon hallinto -kurssi järjestetään Helsingin yliopistossa lähi- ja etäopetuksena 22.9.–10.10.2025 (22.–24.9. ja 8.-10.10. ovat lähiopetusta Viikissä). Osallistujien valinnassa etusijalla ovat eläinlääkärit, jotka ovat suorittaneet elintarvikehygieenikkokoulutukseen sisältyvän tarkastuseläinlääkäritentin ja ympäristöterveydenhuollon hallinnon harjoittelun. Lisäksi valintaan vaikuttaa koulutuksen liittyminen työtehtäviin. Kurssi on eläinlääkäreille maksullinen (500 euroa + alv.). Kurssi kuuluu pakollisena sekä ympäristöterveydenhuollon että elintarviketuotannon hygienian erikoistumisalojen koulutuskokonaisuuksiin ja on kyseisiä koulutusohjelmia suorittaville maksuton. Hakuohjeet löytyvät tältä sivulta.
Erikoiseläinlääkärikoulutusta elintarviketuotannon hygienian ja ympäristöterveydenhuollon koulutusohjelmissa suorittavat opiskelijat ilmoittautuvat kurssille Sisun kautta.
Elintarvikehygieenikkotentti 10 op
Kirjallinen tentti järjestetään kahdesti vuodessa, touko-kesäkuussa ja marras-joulukuussa. Kirjallisuusvaatimukset päivitetään puolivuosittain, ja ne löytyvät alempaa tältä sivulta. Ympäristöterveydenhuollon hallinnon harjoittelu tulee olla suoritettuna. Suositellaan, että opiskelija on suorittanut tarkastuseläinlääkäriharjoittelun, tarkastuseläinlääkäritentin ja ympäristöterveydenhuollon hallinto -opintojakson.
Tenttitilaisuudet järjestetään luentosalissa Viikin kampuksella. Tentit tehdään sähköisessä oppimisympäristössä (Moodle) osallistujan omaa kannettavaa tietokonetta käyttäen. Ilmoittautuneille lähetetään tarkempia ohjeita sähköpostitse ennen tenttiä. Ilmoittautumisohjeet ja -lomake löytyvät tältä sivulta.
Tutustu elintarvikehygieenikkotentin kirjallisuusvaatimuksiin: Elintarvikehygieenikkotentin kuulusteluvaatimukset, kevät 2025
SUORITUSTEN VANHENEMINEN
Koulutuksen opintojaksot vanhenevat kymmenessä vuodessa. Jos opintojakson suorittamisesta on yli kymmenen vuotta, opiskelija voi osoittaa osaamisensa vastuuopettajan määrittelemällä tavalla.
ELINTARVIKEHYGIEENIKKOKOULUTUKSEN SUORITTAMINEN
Hyväksytysti suoritettu koulutus kirjataan Helsingin yliopiston opintotietojärjestelmä Sisuun. Suoritustiedot ilmoitetaan Ruokavirastoon vuosittain.
Tarkastuseläinlääkärikoulutuksen tavoitteena on lisätä eläinlääkäreiden asiantuntemusta lihantarkastuksessa sekä muissa tarkastuseläinlääkärin tehtävissä.
Koulutus on ammatillista jatkokoulutusta ja kuuluu osana ympäristöterveydenhuollon ja elintarviketuotannon hygienian erikoistumiskoulutuksiin.
Tutustu huolellisesti tarkastsueläinlääkärikoulutuksen tarkempiin ohjeisiin ennen tenttiin ilmoittautumista. Ohjeista löydät myös tentin kirjallisuusvaatimukset.
Lisätietoja saat ottamalla yhteyttä Viikin opetus- ja opiskelijapalveluihin: viikki-student@helsinki.fi
Tulevat tentit:
Kuulusteluihin voi ilmoittautua 1.7.2025 klo 8:00 alkaen. Ilmoittautuminen päättyy neljä viikkoa ennen tenttiä.
>> Ilmoittaudu tentteihin tästä
Erikoiseläinlääkärikoulutusta suorittavat opiskelijat ilmoittautuvat Sisussa.
TAVOITE
Tarkastuseläinlääkärikoulutuksen tavoitteena on lisätä eläinlääkäreiden asiantuntemusta lihantarkastuksessa sekä muissa tarkastuseläinlääkärin tehtävissä.
KOULUTUKSEN RAKENNE JA LAAJUUS
Tarkastuseläinlääkärikoulutus koostuu harjoittelusta ja tentistä.
Harjoittelu
Laillistettuna eläinlääkärinä suoritettu harjoittelu on suoritettava ennen tenttiä. Harjoittelu on yhden kuukauden (neljä työviikkoa) mittainen. Harjoittelu suoritetaan vähintään yhden työviikon jaksoissa. Poikkeustapauksissa voidaan erikseen sopia muista järjestelyistä.
Harjoittelun voi suorittaa palkattomana harjoittelijana tai hoitamalla tarkastuseläinlääkärin virkaa tai tehtävää teurastamossa, jossa toimii vähintään kaksi tarkastuseläinlääkäriä. Ainakin toisen tarkastuseläinlääkäreistä on suoritettava lihantarkastusta samanaikaisesti asianomaisen tarkastuseläinlääkärin virkaa hoitavan kanssa.
Harjoitteluteurastamoiksi soveltuvat Ruokaviraston hyväksymät teurastamot (teurastamot, joissa on Ruokaviraston palveluksessa oleva kokopäivätoiminen tarkastuseläinlääkäri). Vähintään yksi viikko harjoittelusta tulee suorittaa punaisen lihan teurastamossa. Harjoittelusta enintään kaksi viikkoa voi suorittaa poroteurastamossa. Harjoittelija sopii itse harjoittelupaikan ja -ajan.
Harjoittelusta toimitetaan vapaamuotoinen todistus ennen tenttiä sähköpostitse anu.kanerva@helsinki.fi. Todistuskopio on riittävä, todistuksia ei palauteta.
Tentti
Tenttiin voi osallistua harjoittelun suorittamisen jälkeen. Tentti tulee suorittaa viiden (5) vuoden sisällä harjoittelun aloittamisesta. Tentin kirjallisuusvaatimukset löydät alta. Tenttiin ilmoittaudutaan sähköisesti verkkosivuilta löytyvän lomakkeen kautta. Erikoiseläinlääkärikoulutusta suorittavat opiskelijat ilmoittautuvat Sisussa.
Tenttitilaisuudet järjestetään luentosalissa Viikin kampuksella. Tentit tehdään sähköisessä oppimisympäristössä (Moodle) osallistujan omaa kannettavaa tietokonetta käyttäen. Ilmoittautuneille lähetetään tarkempia ohjeita sähköpostitse ennen tenttiä. Ilmoittautumisohjeet ja -lomake löytyvät tältä sivulta.
Tutustu tarkastuseläinlääkäritentin kirjallisuusvaatimuksiin: Tarkastuseläinlääkärikuulusteluvaatimukset 2025 (voimassa vuoden 2025 kuulusteluissa).
Laajuus
Tarkastuseläinlääkäriharjoittelun laajuus on 5 opintopistettä ja tarkastuseläinlääkäritentin laajuus on 10 opintopistettä. Tarkastuseläinlääkäriharjoittelu ja -tentti kuuluvat osana sekä elintarvikehygieenikkokoulutukseen että ympäristöterveydenhuollon erikoistumiskoulutukseen.
TARKASTUSELÄINLÄÄKÄRIHARJOITTELUN JA -TENTIN SUORITTAMINEN
Hyväksytysti suoritettu harjoittelu ja tentti kirjataan Helsingin yliopiston opintotietojärjestelmä Sisuun. Suoritustiedot ilmoitetaan Ruokavirastoon vuosittain.
Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisen tiedekunnan diagnostisen kuvantamisen yksikkö antaa koulutusta säteilylain (859/2018) 41 §:ssä määritellyn säteilyturvallisuusvastaavan kelpoisuutta varten eläinröntgentoiminnan osaamisalalla.
Kuulustelun alin hyväksyttävä suoritus on 60 % kokonaispistemäärästä (Säteilysuojelu eläinröntgentoiminnassa -kurssilla hyväksytty/hylätty). Kuulustelun tulokset annetaan viimeistään kuukauden kuluessa. Kuulustelun arvostelussa noudatetaan soveltuvilta osin Helsingin yliopiston opintosuoritusten arvostelua ja kuulusteluja koskevaa johtosääntöä.
Kysymyksiin voi vastata suomeksi tai ruotsiksi. Kuulustelukieli on ilmoitettava ilmoittautumisen yhteydessä. Kuulustelutilaisuudessa on esitettävä henkilöllisyystodistus.
Tentti perustuu luentoihin ja seuraavaan lähdekirjallisuuteen (eläinröntgentoimintaa koskevat osat)
Kaikki alla mainitut julkaisut (myös kirjat) on luettavissa STUKin www-sivuilla, www.stuk.fi.
Kurssimaksu
Kurssimaksu 530 € + alv 25,5 % (sisältäen kuulustelun).
Todistus
Todistus kuulustelun hyväksytystä suorittamisesta toimitetaan kuulusteltavan antamaan osoitteeseen kurssin jälkeen, kun maksu kuulustelusta on suoritettu.
Seuraava kurssi järjestetään 10. - 11.11.2025!
Kurssiin liittyy esitehtäviä, jotka lähetetään osallistujille viimeistään 2 viikkoa ennen kurssia ja kuulustelu, joka suoritetaan kurssin päätteeksi.
Ilmoittautuminen
Kurssille ilmoittautuminen tulee tehdä viimeistään 4 viikkoa ennen kurssia opintokoordinaattorille mieluiten sähköpostilla eeva.koskela@helsinki.fi tai osoitteella:Kliinisen hevos- ja pieneläinlääketieteen osasto, Opintotoimisto, PL 57, 00014 Helsingin yliopisto.
Säteilysuojelu eläinröntgentoiminnassa -kurssin vastuuhenkilönä on Anu Lappalainen (anu.k.lappalainen@helsinki.fi).