Kuinka hakea VIExpertiin?

Hakuaika syksyllä 2024 käynnistyviin VIExpert-opintoihin on avoinna - hae 18.4.2024 mennessä!
VIExpert - Tiesi itäisen Euroopan, Venäjän, Keski-Aasian ja Etelä-Kaukasuksen asiantuntijaksi

Haluatko hankkia erityisosaamista osaksi maisterintutkintoasi? Kiinnostaako itäisen Euroopan (ml. Ukraina, itäisen Keski-Euroopan, Kaakkois-Euroopan ja Baltian maat), Venäjän, Keski-Aasian tai Etelä-Kaukasuksen maiden asiantuntijuus? Hae VIExpertin maisteritasoiseen erikoistumisohjelmaan!

Venäjän ja itäisen Euroopan asiantuntijaopinnoissa eli VIExpertissä voit muotoilla maisterintutkinnostasi yksilöllisen kokonaisuuden ja erottua näin työmarkkinoilla. Voit hakea VIExpertiin hyvin monista eri lähtökohdista. Voit yhdistää esimerkiksi humanistisen, yhteiskuntatieteellisen, teknisen tai kaupallisen alan maisterintutkintoosi monitieteiset alueopinnot.

VIExpert on kouluttanut satoja asiantuntijoita, jotka ovat työllistyneet valtionhallintoon, järjestöihin, yrityksiin, tutkimusmaailmaan tai politiikkaan. Venäjän aloittama hyökkäyssota Ukrainassa on muuttanut radikaalisti maailmanpoliittista tilannetta, ml. Suomen ja Venäjän välisiä suhteita, ja Venäjä-yhteistyö on lopetettu monella alalla toistaiseksi. Siitä huolimatta Venäjä-osaamista tarvitaan Suomessa myös tulevaisuudessa. Itäisen Euroopan (erityisesti Ukraina) ja Keski-Aasian osaamiselle on myös kasvavaa kysyntää. VIExpert avaa uusia mahdollisuuksia! 

VIExpert on Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin koordinoima 12 suomalaisen yliopiston maisteritasoinen opintokokonaisuus. VIExpert-opiskelijana saat hyödynnettäväksesi ko. yliopistojen opetustarjonnan itäisen Euroopan, Venäjän ja Keski-Aasian tutkimuksen alalla, ja pääset opiskelemaan ainutlaatuisia ko. alueisiin liittyviä kursseja. VIExpert tarjoaa erittäin monipuolisen ja ajankohtaisen kurssipaketin. Valittavana on vuosittain yli 60 kurssia eri tieteenaloilta. VIExpert-opinnoissa pääset seuraamaan sekä lähi- että etäopetusta. Elokuun lopulla (26.-31.8.2024) järjestettävä VIExpert-kesäkoulu Suomessa ja johonkin ko. alueen maahan suuntautuva opintomatka keväällä 2025 tai 2026 tarjoavat tilaisuuden myös verkostoitua eri yliopistojen opiskelijoiden ja tutkijoiden kanssa ja kehittää työelämävalmiuksia.

Tarkista vielä, että täytät seuraavat hakukriteerit:

  • Tiedossa maisteriopinnot jossakin verkoston jäsenyliopistossa
  • Kandidaattivaiheen opinnot loppusuoralla (kandidaatintutkinto valmiina hakuvuoden loppuun mennessä) tai valmis kandidaatintutkinto
  • Motivaatio itäisen Euroopan, Venäjän, Keski-Aasian ja/tai etelä-Kaukasuksen maihin liittyviin opintoihin
  • Suunnitelma tehdä loppututkielma yllä mainittuihin alueisiin liittyen (eri toimijat tai ilmiöt ko. alueilla tai ko. alueilta)
  • Hyvä opintomenestys

Huom. pakolliset kurssit tarjotaan pääosin suomeksi. Löydämme kuitenkin sinulle korvaavia kursseja englanniksi, jos suomen kielen taitosi ei riitä maisteritasoisiin opintoihin. Vapaasti valittavista kursseista noin puolet tarjotaan englanniksi.

Voit kysyä lisätietoja sähköpostilla tai puhelimitse (arkisin klo 9-16) opintokokonaisuuden yhteyshenkilöiltä: yliopistonlehtori, VIExpertin johtaja Sirke Mäkinen (sirke.makinen at helsinki.fi) 050 4767293 ja koulutussuunnittelija, VIExpert-koordinaattori Hanna Peltonen (hanna.o.peltonen at helsinki.fi) 02941 23681.

Hae opintoihin viimeistään 18.4.2024 täyttämällä hakulomake. Valintapäätöksestä ilmoitetaan viimeistään 23.5.2024.

VIExpertiin haetaan täyttämällä sähköinen hakulomake, johon liitetään lähettämisen yhteydessä:

  1. viimeisin opintorekisteriote
  2. max. kahden sivun mittainen CV ja
  3. yhden sivun mittainen perustelu, miksi hakija tulisi valita VIExpert-asiantuntijaopintoihin.

Ohjaajan puolto (DL 24.4.2024!): Lisäksi pyydä omaa HOPS-ohjaajaasi, koulutus/tutkinto-ohjelman professoria tai kandidaattitutkielman tai pro gradu -tutkielman ohjaajaa (tai muun kotiyliopiston määrittelemän henkilön) täyttämään elomake, jolla ohjaajasi puoltaa VIExpert-opintojen ja itäisen Euroopan, Venäjän, Keski-Aasian ja/tai Etelä-Kaukasuksen -aiheisen maisteritutkielman hyväksymisestä osaksi maisteritutkintoasi.

Yhteyshenkilö:
Hanna Peltonen
tel. +358 50 331 98 94
hanna.o.peltonen at helsinki.fi

 

Venäjän ja itäisen Euroopan asiantuntijaopintojen (VIExpert) infotilaisuudet ja vierailut

Infotilaisuus ke 20.3.2024: VIExpert - Tiesi itäisen Euroopan, Venäjän, Keski-Aasian ja Etelä-Kaukasuksen asiantuntijaksi

Helsingin yliopisto, Päärakennus, U3029 (Linkki striimaukseen/zoom webinaari)

Unioninkatu 34, Helsinki

 

Ohjelma:

15:00-15:20 Tervetuloa ja tietoa VIExpert-asiantuntijaopintokokonaisuudesta, Sirke Mäkinen ja Hanna Peltonen VIExpertistä

15:20-15:40 Opiskelijapaneeli, jossa osallistujina nykyisiä VIExpert-opiskelijoita

15:40-16:10 Kysymyksiä VIExpert-opinnoista ja opiskelusta 

16:10-16:20 Esimerkkejä lukuvuoden 2024-2025 VIExpertin valinnaisista kursseista

16:20-16:30 Kysymyksiä opettajille

Striimin kautta osallistuvien kysymykset Flingaan.

 

Tilaisuudessa on kahvi- ja teetarjoilu. Tervetuloa!