Bilder på sociala medier kan vara horisontella, kvadratformade, vertikala eller bannerformade (låga horisontella bilder). Kontrollera korrekta bildstorlekar och bildernas frizoner i kanalernas egna anvisningar. Texterna vänsterjusteras i regel. Om texten centreras ska även logotypen centreras. I en kvadratisk bild ska logotypen i regel placeras nere till höger.
Kontrollera att texten är tillgänglig (att den har tillräckligt hög kontrast). I regel ska bilden fylla hela området och texten (i vitt) placeras ovanpå bilden. Rubriker skrivs med stora bokstäver, underrubriker med små bokstäver. Obs! Kom ihåg anvisningarna gällande typsnitt (se punkten Textstilar i videor).
Om det på en kanals profilbild står till exempel projektets namn, kan universitetets låglogotyp placeras i profilbilden.
I videor som produceras för sociala medier används ingen inledande plansch.
Rubriker justeras uppe i vänstra hörnet av bildytan på 75 px avstånd från bildytans kanter. Underrubrikers storlek bör vara ungefär 50% av rubrikens storlek.
Ett vitt, genomskinligt vattenmärke visas i övre högra hörnet av bildområdet när videons huvudrubrik har tagits ur bild. Vattenmärket visas ända fram till videons slutplansch. Vattenmärket ska användas i videor med hög kvalitet och bildformatet 16:9 och i videor på sociala medier.
I videor på sociala medier och videor som börjar direkt utan en inledande plansch visas vattenmärket genast i början av videon.
När du producerar en video, be också att få en version utan vattenmärke, grafik och musik, för att underlätta eventuell redigering av videon för andra kanaler.
Rubriker vänsterjusteras en bit ovanför bildytans mittlinje eller i vänstra övre hörnet på 75 px avstånd från bildytans kanter.
Namn och titlar på de personer som intervjuas placeras på 75 px avstånd från bildytans övre vänstra hörn. Förnamn och efternamn placeras på olika rader.
Av tillgänglighetsskäl ska alla videor ha undertexter. Om du producerar en video, be om a) versioner av videon utan text + en SRT-fil och b) en version där texten har bränts in i videon. Om det i den valda sociala mediekanalen finns möjlighet att använda en separat SRT-fil, använd den (t.ex. Youtube). Då är det möjligt att göra undertexter på flera olika språk och användaren kan välja språk. Texten placeras för tillgänglighetens skull på svarta fält.
Undertexterna placeras centrerat på 80 px avstånd från bildytans nedre kant.
Kom ihåg att välja en representativ miniatyrbild för videon. Bilden syns till exempel när någon delar en länk till videon på Youtube. Bilden syns också på Youtubekanalen.
Om de som producerar videon inte har tillgång till Helsingfors universitets varumärkestypsnitt Gotham Narrow, kan den kostnadsfria typsnittsfamiljen Arial användas. Samma teckenavstånd, radavstånd och avstånd mellan stycken används för Arial som för Gotham Narrow.