Ceren bjuder till diskussion genom dokumentärfilmer

Centret för forskning om etniska relationer och nationalism, Ceren, ordnar en serie med dokumentärfilmer och efterföljande akademisk paneldiskussion. Syftet är att sammankoppla kultur med vetenskap och skapa en levande diskussion.

De tre dokumentärfilmerna som visas behandlar ämnen som tematiskt är kopplade till Cerens forskningsområden, dvs. samhällelig polarisering och nationalism, extremism och relaterade globala aspekter. Dokumentärfilmerna har uppmärksammats vid filmfestivaler under det senaste året.

Tillfällena är öppna för alla intresserade och skapar möjligheter för nya insikter.

Onsdag 29.3.2017 kl. 16-19.30, Elina Hirvonen Kiehumispiste/Boiling Point (90 min.)

Främlingsfientlighet, fattigdom och hybrid krigsföring skakar Europa i grunden. Boiling Point reflekterar kring dessa frågor genom Finland. Håller vi på att nå en punkt där dialogen slutar och våldet börjar?

Kvällen inleds med regissör Elina Hirvonens presentation av filmen Kiehumispiste /Boiling Point. Efter filmen diskuterar en akademisk panel under ledning av universitetslektor Leena Malkki teman som tas upp i filmen.

Paneldeltagarna är: Thomas Elfgren (kriminalöverkommissarie, Centralkriminalpolisen), Niko Pyrhönen (forskare, Ceren/Soc&kom, Helsingfors universitet), Oula Silvennoinen (docent, Helsingfors universitet) och Suldaan Said Ahmed (aktivist, politiker). Paneldiskussionen är på finska.

Filmens webbsida

Onsdag 5.4.2017 kl. 16-19.30, Pål Refsdal: Dugma – The Button (58 min.)

Filmen är ett intimt porträtt av en grupp mycket olika självmordsbombare som arbetar för Al-Qaida i Syrien. Från saudiern som älskar friterad höna och att sjunga till den konverterade 26-åriga vita britten som oroar sig för sin nya fru, följer filmen med denna osannolika grupp av ”martyrsökare” där var och en väntar på sin tur att genomföra sitt sista uppdrag, bland jihadister känt som ”Dugma”.

Kvällen inleds med regissör Pål Refsdals presentation av filmen Dugna – The Button. Efter filmen diskuterar en akademisk panel under ledning av universitetslektor Leena Malkki teman som tas upp i filmen.

Paneldeltagarna är: Pål Refsdal (dokumentarist), Jarmo Heinonen (kommissarie, Helsingfors polis), Hunderra Assefa (expert), Kristina Westerholm (specialist, Helsingfors stad) och Olli Ruohomäki (Visiting Senior Fellow, Utrikespolitiska institutet. Paneldiskussionen är på engelska.

Filmens webbsida

Onsdag 12.4.2017 kl. 16-19.30, Ashish Ghadiali: Confession (96 min.)

Moazzam Begg har upplevt en generation av konflikter. The Confession fångar helheten av Beggs berättelse från hans påtvingade bikt och vittnesmål som fri man till hans erfarenheter av att vara brittisk muslim och att leva under kriget mot terrorismen. Filmen är en gripande redogörelse av uppkomsten av modern jihad, dess övergång till terror och den katastrofala reaktionen i Väst.

Moazzam Begg berättar om filmen via Skype och svarar på frågor. Efter filmen diskuterar en akademisk panel under ledning av universitetslektor Leena Malkki teman som tas upp i filmen.

Paneldeltagarna är: Risto Marjomaa (universitetslektor, Helsingfors universitet), Jari Taponen (överkommissarie, Helsingfors polis), Susanna Mehtonen (expert, Amnesty), Guleed Ahmed (NuMu ry.) och Matti Cantell (Settlementtiliitto). Paneldiskussionen är på engelska.

Filmens webbsida

 

Plats för samtliga tillfällen:

Festsalen, Soc&kom, Snellmansgatan 12.

Evenemangets Facebook-sida

Centret för forskning om etniska relationer och nationalism, Ceren, hör till Svenska social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors universitet. Forskningen vid Ceren täcker ett vitt urval av frågor relaterade till områden inom etniska relationer och nationalism inklusive migration och integration, mångfald och språkliga minoriteter.