In toto – Prototyp för promotionsdräkt nummer tre, 2023

I Galleriet finns att beskåda Ella Bouchts (f. 1992) svartvita dräktprototyp. Prototypen är en av sex designidéer som är skapade som alternativ för en ny, tredje promotionsdräkt. Detta projekt har uppkommit för att fylla det skrikande behovet av inklusivitet för att ersätta eller komplettera det strikt binära i promotionsdräktkodens historia.

Utställningens sex idéer är ett resultat av ett par månaders intensiva forskning kring historia och design vad gäller både designutveckling och klädtillverkning. Inspiration har hämtats från den första promotionsuniformen, gender studies och kläddesign runtom i världen och ur 1800-talsskräddarkonst. Tanken var att ta fram ett alternativ som skulle tjäna både olika kroppstyper och uttryck för olika könsidentiteter. Därför består prototypen som är framlagd av en väst som går att justera såväl till storleken som form och silhuett samt av kostymbyxor, löstagbara ärmar och en kjoldel, som kan knäppas fast eller vara öppen på sidan.

Svart och vitt består och reflekterar den långa traditionen i promotionsdräkten. Magistrarna har en vit och doktorerna en svart dräkt. Det tredje dräktförslaget som finns framställt på utställningen är till hälften svart och till hälften vitt, så att besökaren kan se hur den slutliga dräkten kunde se ut. Men – varför inte bära båda färgerna och skapa ett nytt svartvitt alternativ?

Som utställningsbesökare och åskådare har Du nu en möjlighet att delta i produktutvecklingen och beslutsfattandet i den kreativa processen för det tredje dräktalternativet! Nu är dräktalternativ ett fracken och alternativ två en lång långärmad dräkt. Rösta på din favoritversion, välj en av sex alternativ och var en del av den historiska förändringen i den 380-år långa berättelsen!

Som en sista punkt: namnet på det tredje alternativets prototyp ”In toto” är latin och betyder ”i sin helhet” eller att man ”fullt stöder något”.  Namnet åskådliggör betydelsen av inklusivitet, bryter upp det binära och erbjuder en dress code för alla.

Ella Boucht (f. 1992) är en finländsk skräddare, läderartesan, designer och kreativ direktör för det London-baserade företaget HÄN.