Varför ville ni studera socialt arbete?
Viivi: Jag hade ett mellanår och gick då in på universitetets hemsidor för att läsa om olika studieämnen. Jag var först inställd på att studera biologi, men sedan hittade jag Social- och kommunalhögskolan (Soc&kom) och socialt arbete. Jag bestämde mig för att glömma biologin och söka in hit i stället, eftersom jag tyckte att det passade mig och mina värderingar bättre.
Emma: Först hade jag tänkt att jag absolut inte vill studera i Helsingfors eller söka till Soc&kom. Mitt förstahandsval var psykologi, men min mamma tipsade mig om att också söka in till socialt arbete eftersom det är ett liknande ämne. När jag sedan kom in tänkte jag att det var meningen att jag skulle börja studera just socialt arbete - så då gjorde jag det!
För vem passar programmet?
Viivi: Jag tycker det passar olika slags människor, eftersom den sociala sektorn är så bred. Men en bra utgångspunkt är att tycka om att arbeta med människor.
Emma: Jag tycker också att programmet passar alla som är intresserade av att jobba med människor. Jag själv var väldigt blyg när jag började studera, men under studierna har jag blivit modigare och vuxit in i rollen som socialarbetare.
Hur ser kurserna ut i socialt arbete?
Viivi: Många av kurserna handlar om hur man på ett professionellt och etiskt sätt kan bemöta människor som befinner sig i olika livssituationer. Kurserna handlar också om den sociala sektorn, om olika samhällsproblem och om hur välfärdsstaten fungerar.
Emma: Vi läser också rättsvetenskap som obligatoriskt biämne och sen finns det många valfria kurser man kan ta. Många som studerar socialt arbete läser också socialpsykologi eftersom det tangerar vårt ämne.
Har ni en favoritkurs?
Viivi: För tillfället har jag en kurs i barnpsykologi som jag gillar väldigt mycket. Det är en psykolog som håller kursen och hen har bidragit med många värdefulla perspektiv.
Emma: En av mina favoritkurser var den förberedande kursen inför vår praktik, där vi gick igenom olika teorier och hur man anpassar dem i verkligheten. Vi fick också göra improvisationsövningar där man i par turvis fick öva på att vara klient och socialarbetare. Det kändes bra att i en trygg miljö tillsammans få öva på de här sakerna tillsammans.
Hur är det att studera i praktiken?
Viivi: Det ingår många obligatoriska, gemensamma kurser i början av studierna för alla som studerar vid Soc&kom. Många av dem har en sluttentamen, men vissa har en längre skriftlig slutuppgift i stället. Vi har främst närundervisning på plats i skolan, vilket jag uppskattar eftersom jag då lär mig bättre och får mer rutin i min vardag.
Emma: Jag tycker att det under de två första studieåren är många boktentamina som ingår i kurserna, medan det under det tredje året och under magisterskedet i stället är mer fokus på gruppuppgifter och essäer.
Vad där den största skillnaden med att studera vid universitetet jämfört med gymnasiet?
Emma: Då man studerar vid universitetet krävs det att man är mer självständig, det är ingen som håller koll på en och man väljer själv vilka kurser man tar. Men det är bra, man lär sig samtidigt hur man själv fungerar och vilka studiesätt som passar en själv.
Viivi: Det krävs mer självdisciplin, vilket är något som de flesta tycker är lite jobbigt i början av studierna eftersom man är ovan med det. Det är mycket arbete som ska göras utanför föreläsningarna och man måste själv planera sin tidsanvändning. Men sådana kunskaperna är något som också krävs i arbetslivet, så det är bra övning inför framtiden.
Vad vill du göra efter examen?
Emma: Jag har vikarierat på barnskyddet och skulle kunna tänka mig att arbeta inom det i framtiden. Men jag är också intresserad av arbete inom psykiatrin, så det skulle jag också vilja testa på.
Viivi: För tillfället är jag väldigt intresserad av att arbeta förebyggande, alltså med hur man kan förhindra att sociala problem uppstår. Till exempel att arbeta med psykisk hälsa och barn och unga skulle vara intressant.
Men man kan arbeta med väldigt många olika saker som socialarbetare; bland annat som kurator, på sjukhus, inom äldrevården, med migrations- och arbetslöshetsfrågor och sen såklart inom tredje sektorn på olika organisationer.
Hur är Helsingfors som studiestad?
Viivi: Jag är själv från Karis och före jag flyttade hit tänkte jag att Helsingfors är en väldigt stor stad. Men när jag hade bott här i ett halvår märkte jag att upplevde staden som ganska liten och lätt att ta sig runt i - kollektivtrafiken är verkligen bra.
Emma: Jag är från Jakobstad och precis som många andra från Österbotten så var jag lite orolig för att finskan skulle vara ett problem och jag funderade en del på om jag skulle klara av att bo här. Men eftersom Soc&kom är en svenskspråkig enhet så har jag klarat mig bra på svenska.
Hur är det att studera vid Helsingfors universitet?
Emma: Studieutbudet är bra och flexibelt, man kan lätt ta kurser vid andra fakultet. Både Viivi och jag har varit aktiva i studielivet och det är väldigt roligt. Bland annat Octavia, ämnesföreningen för socialarbetare, är en plats där man lätt hittar människor med liknande intressen och som alltid har något kul på gång. Jag kände ingen när jag flyttade hit men nu har jag fått många nya vänner och gemenskaper vid Soc&kom.
Viivi: Det som är så speciellt med Soc&kom, som jag inte förstod innan jag kom hit, är att man blir så bra emottagen som ny studerande. Alla föreningar satsar mycket på verksamheten för de nya studerandena och på att alla ska bli en del av gemenskapen och få vänner. Den starka samhörigheten vid Soc&kom är väldigt viktig för mig, jag skulle aldrig byta bort Soc&kom mot någon annat.
Så om man är osäker på vad man vill i framtiden så ger ämnet socialt arbete en bra grund att stå på för många olika slags arbeten. Man kan också byta huvudämne om man sedan märker att det inte passar för en.