Varför ville ni studera på den allmänna linjen vid kandidatprogrammet för samhällsvetenskaper?
Nicolina: Jag sökte in till Soc&kom genast efter att jag tog studenten och kom in. Men jag kände mig inte redo att fortsätta studera genast och höll därför ett mellanår. Jag var ändå ganska säker på att det var något samhällsrelaterat som jag ville syssla med och jag var också säker på att jag ville studera i Helsingfors. Så det var ett naturligt val att söka in till Soc&kom igen eftersom det fyllde alla kriterier som jag hade.
Edvin: Jag ville studera journalistik och kommunikation på svenska och då föll valet ganska automatiskt på Soc&kom.
Sofia: Jag var väldigt intresserad av psykologi i gymnasiet. Jag tog ett mellanår och sökte in till psykologin vid Åbo Akademi två gånger. Inför den andra ansökningsomgången så hittade jag information om att man kan studera socialpsykologi vid Soc&kom och så sökte jag också in hit och kom in.
För vem tycker ni att programmet passar?
Sofia: Jag skulle säga att det är en relativt låg tröskel att söka in hit då det är en så bred linje. Man behöver inte välja sitt huvudämne genast, utan har det första året på sig att pröva sig fram och se vad man gillar.
Nicolina: Ja, man måste inte vara en viss slags person för att till exempel studera journalistik eller rättsvetenskap, utan det viktigaste är att man är samhällsintresserad och intresserad av det som händer i omvärlden.
Edvin: Jag upplever att det som förenar många av oss som studerar här är en viss vilja att påverka samhället och att förbättra världen i både stort och smått.
Kan ni ge exempel på hur kurserna ser ut?
Edvin: Journalistiken är den mest praktiska linjen på Soc&kom. Vi får öva på många olika saker, så som att skriva nyhetsartiklar och reportage, samt att göra podcasts och videonyheter. I allt det här bakas sedan den akademiska forskningen in, så att man också får en förståelse för den.
Sofia: Inom socialpsykologin finns det många mer teoretiska kurser. Men det är ändå en givande blandning av olika saker, allt från teorier och socialpsykologins historia till mer praktiska kurser i exempelvis gruppdynamik.
Nicolina: Majoriteten av alla kurser inom statsvetenskap baserar sig på forskning som bottnar i olika fenomen i dagens samhälle. Ett exempel är kursen genus och politik, där vi går igenom olika begrepp och studerar fenomen så som våld mot kvinnor, rätten att gifta sig eller att inte gifta sig. Vi läser bland annat nyhetsartiklar, diskuterar dem och hur man kan anpassa olika teorier till det vi läst.
Har ni någon favoritkurs?
Sofia: Kursen i gruppdynamik som jag redan nämnde var väldigt givande, den gav insikter i hur vi som människor interagerar tillsammans i olika situationer och vad allt som påverkar det. En annan kurs som var intressant var socialpsykologins paradigm, som gav en bred insyn i socialpsykologin och dess forskning.
Nicolina: Förra året gick jag en kurs som hette Political Communication. Det var intressant eftersom vi hade många utomstående föreläsare med olika synsätt på ämnet. Jag gillade också att de som deltog i kursen hade olika huvudämnen, det bidrog till att diskussionerna blev intressanta.
Edvin: Min favoritkurs är Smocka, alltså en kurs där man har en övningsredaktion och får testa på jobbet som journalist med allt vad det innebär. Det var väldigt lärorikt och roligt, vi fick arbeta som redaktörer, medan äldre studerande fungerade som redaktörer.
Hur är det att studera i praktiken?
Edvin: Under det första studieåret ingår många grundkurser som har en sluttentamen, alltså går du på föreläsningarna och läser några böcker som sluttentamen sedan baserar sig på.
Nicolina: Jag tycker att kursernas innehåll varierar väldigt mycket sinsemellan. Det kan ingå allt från presentationer och föreläsningsdagböcker till essäer och boköversikter. Men ofta har kurserna som sagt också en sluttentamen.
Edvin: Ja, och i journalistiken har vi ofta olika textsamtal på våra kurser där vi läser varandras texter och ger respons på dem.
Vad vill ni göra efter examen?
Sofia: Jag har alltid haft ett intresse för psykologi, så något inom terapi och psykoterapi intresserar mig. Jag vill nämligen hjälpa människor och arbeta med psykisk hälsa. Många som studerat socialpsykologi arbetar också inom HR och rekrytering, vilket också är en intressant möjlighet.
Edvin: Jag har gjort inhopp och sommarjobbat vid Svenska Yle, så jag skulle gärna arbeta som journalist också i framtiden. Men det vore också kul att testa på kommunikatörsyrket.
Nicolina: Mitt drömjobb skulle vara att få jobba inom en välgörenhetsorganisation som arbetar med att stödja kvinnor och flickor, till exempel genom att arbeta för ett förbud av barnäktenskap och kvinnlig könsstympning. Jag vill också få lärarbehörighet, eftersom jag tror att man har nytta av pedagogisk kunskap i allt man arbetar med.
Men att studera vid Soc&kom ger en breda arbetsmöjligheter. Man kan bland annat arbeta som journalist, socialarbetare, projektarbetare, som tjänstemän vid ett ministerium eller vid en kommun, på riksdagen, vid EU, med forskning eller ja, med nästan vad som helst!
Hur är det att studera i Helsingfors?
Nicolina: Jag tycker att Helsingfors är en tillräckligt stor och livlig stad och det finns mycket man kan göra utanför studierna och studielivet. Det är också lätt att ta sig till och från Helsingfors, som om jag till exempel vill åka hem till mina föräldrar i Borgå går det lätt att ordna, och samma gäller de flesta andra platserna i Finland.
Edvin: Ja, men Helsingfors är inte för stort, utan det är lätt att ta sig från ställe till ställe här. Dessutom finns här många arbetsmöjligheter, vilket är en fördel jämfört med många andra mindre studieorter.
Hur är det att studera vid Helsingfors universitet?
Nicolina: Jag gillar att Helsingfors universitet har flera campus och olika byggnader man kan studera i. Det är också lätt att ta kurser vid andra fakulteter om man vill, något jag uppskattar.
Edvin: Soc&kom har en egen byggnad, vilket skapar en fin sammanhållning mellan alla studerande. Man lär känna dem som man studerar med och får lätt en bra relation till lärarna, vilket stärker känslan av gemenskap.
Sofia: Ja, man ser ofta bekanta ansikten i korridorerna. Jag tycker att studielivet vid Soc&kom är väldigt aktivt, det är en låg tröskel för att komma med i verksamheten och man kan testa sig fram till vilken del av studielivet som passar en själv. Alla är välkomna!
Edvin: Huvudsaken är ju att alla hittar något som de tycker är givande och intressant, men är det samhälle och människor som intresserar just dig så lönar det sig att söka till Soc&kom!