Artificiell intelligens Artificiell intelligens skapar nya framtidsutsikter för hela samhället. Här hittar du de senaste nyheterna och artiklarna relaterade till AI och etik inom artificiell intelligens. Välkommen också att studera grunderna i AI! Nyheter om Artificiell intelligens
Välkommen att studera grunderna i AI

Kursen Elements of AI lär ut grunderna i AI. Kursen har varit mycket populär. Hundratusentals människor har redan fullbordat den.

Kursen Ethics of AI, för sin del, granskar AI-etik.

Vi erbjuder även andra AI-kurser. Se listan över alla kurser om AI och programmering (på engelska).

Etisk AI och algoritmer

Etik inom artificiell intelligens avser de värden som styr oss när vi utvecklar smart teknik. AI:n gör sina val på basis av hur den är skriven och utifrån vilka data den har lärts upp.

Frågorna som är förknippade med AI handlar till exempel om hur våra uppgifter används, vem som ansvarar för besluten som maskinen fattar, fel som förekommer i systemen, oförutsedda konsekvenser, och om till exempel ansiktsigenkänning används på ett sätt som beaktar de mänskliga rättigheterna. På ett bredare plan handlar det också om hur vi vill använda teknologier som är under utveckling.

Algoritmerna påverkar redan nu vårt dagliga liv genom många olika AI-system. Nätbutiker, streamingtjänster, valkompasser, sökmotorer, sociala medier och dejtingappar fungerar med algoritmer. Ju mer utbredd användningen av AI blir och ju fler olika egenskaper man utvecklar för tillämpningar och insamlingen av data, desto mer påverkar de oss.

Var och en behöver digital läskunnighet i fråga om AI, och en insikt i etiska frågor är en väsentlig del av detta. Universitetet bedriver mångvetenskaplig forskning inom AI i samarbete med olika vetenskapsområden. Forskningen inom data science fokuserar på att förstå framtidens utmaningar och att öka förståelsen för AI-tillämpningarnas verksamhetsprinciper, begränsningar och möjligheter. 

Etik inom AI i korthet