Bilagor ska i första hand inlämnas som bilaga till din egen ansökningsblankett på Studieinfo. Kontrollera i antagningskriterierna för de utbildningar som du söker till vilka bilagor du ska lämna in och när de ska lämnas in. Noggrannare anvisningar om hur bilagorna ska bifogas till ansökningsblanketten finns på Studieinfo.
Du kan vid behov ansöka om individuella arrangemang vid urvalsprovet. Vilka individuella arrangemang som beviljas beror på hurudana behov du har. Du kan t.ex. få extra tid att skriva provet eller möjlighet att använda hjälpmedel.
Individuella arrangemang påverkar inte bedömningen av urvalsprovet.
Ansök om individuella arrangemang från det universitet där du i Studieinfo har valt att skriva urvalsprovet. Du hittar anvisningarna för hur du skickar in ansökan från universitetens egna webbsidor.
Lämna in ansökan med bilagor senast torsdag 6.4.2023 före kl. 15.00 till det universitet där du skriver urvalsprovet.
Skicka in ansökan inom utsatt tid även om du inte får ett sakkunnigutlåtande i tid. Nämn detta i din ansökan. I detta fall kan du skicka sakkungutlåtandet i efterhand. Ett utlåtande som inkommit efter den utsatta tiden beaktas i mån av möjlighet.
Du kan ansöka om individuella arrangemang efter ovan nämnda tidpunkt om ditt behov av sådana har uppstått efter att ansökningstiden gått ut.
Individuella arrangemang vid lämplighetsprovet
Lämna in ansökan senast torsdag 6.4.2023 före kl. 15.00 till det universitet som är högst upp bland de ansökningsmål som du har sökt till i antagningssamarbetet inom det pedagogiska området. OBS! Det beviljas ingen tilläggstid till lämplighetsprovet.
Bilagor till ansökan
Bifoga ett sakkunnigutlåtande med information om vilka individuella arrangemang du behöver och varför.
I sakkunnigutlåtandet ska
Giltighetstiden för ett sakkunnigutlåtande beaktas från fall till fall beroende på om skadan, sjukdomen eller inlärningssvårigheten är bestående. Utlåtandet om lässvårighet beaktas om du har fått det som 16-åring eller senare.
Skicka inte intyg eller utlåtanden i original, det räcker med en kopia. Bilagorna till ansökan returneras inte. Var beredd på att du måste visa upp originalversionen av intyget när studierna inleds, om du blir antagen till utbildningen.
Den som ger utlåtandet ska ha tillräcklig yrkeskompetens för att bedöma dina funktionsnedsättningar och dina behov av individuella arrangemang.
Till exempel ska den som ansöker om individuella arrangemang på grund av en skada eller sjukdom bifoga ett läkarutlåtande till ansökan.
Den som ansöker om individuella arrangemang på grund av aktivitets- eller uppmärksamhetsstörning (ADHD eller ADD) ska bifoga ett utlåtande av en läkare eller psykolog till sin ansökan.
För att bevisa läs- eller skrivsvårigheter ska man bifoga ett utlåtande av en speciallärare, psykolog, talterapeut eller specialistäkare (t.ex. barnneurolog, neurolog eller foniater).
I anslutning till läs- eller skrivsvårigheter kan även studentexamensnämndens beslut godkännas som sådant utan läkarintyg eller annat utlåtande om
Kandidatprogrammet i pedagogik
Magisterprogrammet i pedagogik
Pedagogie kandidat och magister, Åbo
Pedagogie magister, Åbo
Pedagogie kandidat och magister, Raumo
Pedagogie kandidat, Raumo
Pedagogie magister, Raumo
För att främja de minderårigas säkerhet samt patient- och klientsäkerheten infördes vissa begränsningar för antagningen från ingången av 2012. Begränsningarna gäller följande branscher: medicin, odontologi, vårdvetenskap, logopedi, psykologi, farmaci, socialt arbete och lärarutbildning. Inom dessa branscher krävs det att den som antas som studerande ska ha ett sådant hälsotillstånd och en sådan funktionsförmåga att hen klarar av de praktiska uppgifter eller den praktik som ingår i studierna. En begränsning i hälsotillståndet eller funktionsförmågan är inte ett hinder för att bli antagen, om dess inverkan kan undanröjas genom rimliga åtgärder, till exempel specialarrangemang. Avsikten är inte att skapa onödiga hinder som gör det svårare för personer med funktionsnedsättning eller andra fysiska eller psykiska begränsningar att få en studieplats. Begränsningarna tillämpas bara i situationer där det står klart att den sökande inte kan delta i utbildningen av skäl som hänför sig till hens hälsotillstånd eller funktionsförmåga.
Kontrollera eventuella begränsningar för respektive universitet i informationen om varje utbildning. Närmare information fås vid behov även av universitetens ansökningstjänster och studiebyråer. Även en tidigare indragning av studierätten kan utgöra ett hinder för antagning. Därför ska den sökande meddela universitetet om dylika beslut redan i ansökningsskedet.
I vissa ytterst begränsade fall kan en studerande bli tvungen att uppvisa ett intyg från narkotikatest. Det kan främst bli aktuellt i situationer där ett test behövs för att utreda den studerandes funktionsförmåga och då vissa specifika tilläggsvillkor i lagen uppfylls.
Av en studerande som antagits 2012 eller senare kan även ett straffregisterutdrag begäras för att studieförmågan ska kunna bedömas. Utdraget kan begäras endast av studerande vars praktik eller andra studieuppgifter innefattar arbete med minderåriga, och utdraget begärs då innan praktiken eller uppgifterna inleds. För att främja de minderårigas säkerhet är det nödvändigt att veta att en studerande som avlägger sin praktik inte har några straffregisteranteckningar om vissa allvarliga brott (sexualbrott, grovt brott mot liv, grovt rån och narkotikabrott).
(lag 954/2011 om ändring av universitetslagen samt statsrådets förordning 1034/2011 om ändring av statsrådets förordning om universiteten)