Antagning av studerande
För ett år sedan befann vi oss i en överraskande situation då betydande reformer föreslogs för urvalsprovets del. Vi höll flera diskussioner om ärendet under årets lopp, och det nya urvalsprovet tillsammans med samhällsvetenskaperna är ett faktum i sommar. Provet på svenska ingår i samma helhet som det finska. Betygsantagningen påverkas inte av reformen. I nuläget antas omkring 40 procent av de studerande på basis av deras betyg. En liten andel studerande antas på basis av studier i Öppna universitetet.
Vårt mål i reformen var en egen frågedel i juridik som en del av provet och ett eget förhandsmaterial. Dessa mål uppnåddes, även om vi anser att tiden för sökande att bekanta sig med förhandsmaterialet är mycket kort. I år får vi erfarenheter av det nya urvalsprovet och ser om det ger anledning till åtgärder.
Studier
Tyngdpunkterna i utvecklingen av studierna har varit beredningen av den undervisningsplan som träder i kraft 2026 samt utvecklingen av ett nytt internationellt utbildningsprogram. I planeringen av undervisningsplanen 2026–30 måste vi beakta kraven om att öka antalet studenter och att främja utexaminering inom den målsatta tiden, dvs på tre år till rättsnotarie och därefter två år till magister. Lyckligtvis kan vi rekrytera fem nya universitetslektorer i år som hjälper oss att nå målsättningarna. I den nya undervisningsplanen strävar vi inte efter stora omvälvningar, utan identifierar utvecklingsbehov och tar tag i dem.
Våren 2025 fortsätter arbetet med undervisningsplanen med att granska studieavsnittens inlärningsmål och arbetsbördan för studenterna. Kompetensbedömning och utveckling av responskulturen är viktiga delområden i utvecklingen. Som en liten fortsättningsberättelse följer vi kandidatresponsen, vars svarsprocent ska höjas ytterligare.
De elektroniska salstentamina har visat sig vara en framgång. Med hjälp av dem kan vi sköta stora tentamina rättvist och tryggt.
Doktorandprogrammet
Kraven på doktorsavhandlingen och doktorsexamen förnyades. En artikelavhandling ska innehålla 2–3 artiklar, och den rekommenderade omfattningen av en monografiavhandling är 250 sidor. Antalet studieprestationer som krävs är 30 studiepoäng. Ändringarna genomfördes genom att en del av doktorandkurserna blev valfria.
År 2025 gör universitetet processen för godkännande av doktorsavhandlingen smidigare och avstår från vitsordet med beröm godkänd. Även doktorandprogrammens helhet granskas. Juridiska fakulteten anser att det egna doktorandprogrammet är viktigt, särskilt på grund av den metodologiska särarten i juridiken. Eftersom mer omfattande doktorandprogram föredras numera har vi ökat antagningen av doktorander.
Forskning
Betydelsen av forskningsfinansiering har blivit allt tydligare. År 2024 inleddes två EU-finansierade projekt vid fakulteten: ett ERC-projekt lett av biträdande professor Visa Kurki och ett Horizon-projekt lett av universitetsforskare Matti Pohjonen. Flera ansökningar om finansiering lämnades in under vintern 2024–25.
Som en ny intern satsning vid Helsingfors universitet lanserades finansieringsinstrumentet IRO, dvs. Innovative Research Openings, för tvärvetenskapliga projekt. Satsningen finansieras via universitetets fonder och tanken är att minst två fakulteter från olika campus ska ingå i de finansierade projekten. Juridiska fakulteten fick inte finansiering, men många av våra forskare hittade nya samarbetspartner som förhoppningsvis leder till spännande forskningsinitiativ i framtiden.
Fakulteten prioriterar hållbarhetsrätt på många vis. Vi har fått donationer för en professur i hållbarhetsrätt som tillsätts för tre år. Vi tackar alla donatorer för ett gott samarbete och påminner samtidigt om att det fortfarande är möjligt att delta i kampanjen!
Överraskande situationer under det gångna året
Maj var en annorlunda månad i Porthania när Gaza-demonstranterna tältade framför Porthania. Yttrande- och mötesfriheten är centrala grundläggande och mänskliga rättigheter. Demonstrationen gick i huvudsak lugnt till.
Universitetet fyller bäst sina uppgifter när våra experter förmedlar information om aktuella frågor. Under sommaren deltog både personalen vid fakulteten och vid andra rättsvetenskapliga enheter som experter i diskussionen om gränslagen. Debatten var av hög kvalitet men tyvärr fick en del av de forskare som skrivit utlåtanden osaklig respons.
Alumnverksamheten har fortsatt aktivt. År 2025 utvecklar vi samarbetet med ämnesföreningarna inom alumnverksamheten. I vår ordnar vi som vanligt ett alumnevenemang. I år är temat Rättssäkerhet i undantagsförhållanden och evenemanget ordnas i Tankehörnan den 12 maj klockan 17–19.
Om du inte är medlem i alumngemenskapen kan du enkelt registrera dig på webben: https://www.helsinki.fi/sv/juridiska-fakulteten/samarbete/alumner