Internationalisering, praktiska färdigheter och nätverkande – rättegångstävlingar har mycket att erbjuda juridikstudenter

Rättegångstävlingar är ett effektivt sätt att lära sig sådana praktiska färdigheter som en jurist behöver, samtidigt som de kan öppna dörrar till arbetslivet och skapa långvariga vänskapsrelationer.

I mitten av februari reste Eeli Aakko och Jenna Senkin tillsammans med sina lagkamrater och coacher till Barcelona, till regionfinalen i rättegångstävlingen European Law Moot Court (ELMC). Resan blev slutpunkten på ett projekt som inletts ett halvt år tidigare och som sysselsatt studenterna exceptionellt mycket, men som också gett dem oerhört mycket i gengäld.

– Allt vi arbetat för under hela året kulminerade i det egna anförandet inför juryn. Allt gick väldigt fort, eftersom argumenten skulle läggas fram på tio minuter. Allt arbete vi gjort utmynnade i den stunden: det vi lärt oss om rättspraxis, hur vi slipat på våra argument och hur vi upprepade gånger skrivit om våra anföranden, säger Eeli Aakko när han beskriver tävlingens höjdpunkt.

Eeli Aakko och Jenna Senkin är fjärdeårsstudenter som fascineras av hur juridiken förenar samhällstänk med praktisk problemlösning. Båda säger att de främst deltog i tävlingen för att de är intresserade av EU-rätt och vill utveckla sina praktiska juridiska färdigheter. Tävlingens internationella karaktär lockade också.

– Jag ville inkludera något internationellt i mina studier, men att åka på utbyte kändes onödigt tungt. Tävlingen var en lämplig lösning, eftersom den erbjöd mig möjligheten att resa och träffa studenter från andra länder, och därmed få en internationell kontaktyta, säger Senkin.

Inblick i advokatens tankesätt

Styrkan med rättegångstävlingarna är att deltagarna får lära sig om advokatyrket på ett praktiskt sätt. I ELMC-tävlingen representerar studenterna olika parter i EU-domstolens process – käranden, svaranden och representanter för Europeiska kommissionen. I början av höstterminen inledde studenterna sitt arbete genom att skriva klagandens och svarandens inlagor; de måste alltså argumentera både för och emot.

– I en vanlig kurstentamen strävar man så att säga efter rätt svar. En rättegångsinlaga kan däremot inte skrivas på det sättet, utan deltagarna måste kunna identifiera hur man argumenterar effektivt. Då måste man behärska både sina egna och motpartens argument, säger Pekka Pohjankoski, ansvarig lärare för kursen.

I tävlingens följande fas, det vill säga regionfinalen, ska studenterna plädera muntligt inför en jury som i en riktig rättegång. Aakko och Senkin berättar att de lärt sig tänka på nya sätt under den sex månader långa kursen.

– Man måste tvinga sig själv att se saker ur ett nytt perspektiv och tänka som en advokat. Det väsentliga för en advokat är att veta vilken argumentation som lämpar sig bäst med tanke på kunden. Man lär sig fokusera på att vara retoriskt övertygande, säger Aakko.

Själva uppgiften är förstås en väsentlig del av rättegångstävlingen. I ELMC är den så omfattande att beskrivningen av uppgiften och frågorna sträcker sig över flera sidor.

Rättsfallet är fiktivt och innehåller oftast många olika juridiska problem, såväl tidlösa som aktuella frågor. Det som gör tävlingen särskilt intressant är att studenterna får lösa aktuella juridiska frågor som är under behandling i EU-domstolen, och som är utmanande även för erfarna experter.

– Det finns inga enkla eller nödvändigtvis ens entydiga svar på uppgiften. Det finns bara bättre och sämre argument, säger Pohjankoski.

En bidragande faktor till tävlingens trovärdighet är att domarna i regionfinalerna är ledande experter på området: professorer, domare och advokater från olika länder i Europa. Den stora finalen äger rum i Luxemburg, där studenterna tävlar inför riktiga domare vid EU-domstolen.

Alumner från arbetslivet som stöd

Utöver kursens ansvariga lärare får studentlagets fyra deltagare stöd av studentcoacher, som i praktiken är medlemmar i fjolårets lag. Dessutom coachas laget aktivt av alumner som tidigare deltagit i tävlingen.

– Responsen vi fick var verkligen personlig, eftersom det ibland var fler coacher än deltagare på coachträffarna som hölls varje vecka. Responsen var mycket konkret och detaljerad och gav många verktyg för fortsatt arbete, säger Senkin.

En av de aktiva alumnerna är Iiris Rantanen, Senior Associate vid advokatbyrån Krogerus och specialiserad på teknologi- och EU-rätt. Hon deltog själv i tävlingen läsåret 2017–2018, var senare engagerad som studentcoach och har sedan dess stöttat verksamheten som alumn. Alumnerna deltar i coachningen på pro bono-basis.

Rantanen lyfter fram två egenskaper som är viktiga i advokatyrket och som hon utvecklade avsevärt när hon deltog i tävlingen i slutskedet av sina studier. Då var hon ännu ovan att uppträda, men under coachningsperioden fick hon självförtroende och upptäckte vilken stil som fungerade för henne. Den andra viktiga lärdomen var förmågan att arbeta intensivt i en liten grupp.

– Man kan säga att det var min första simulering av att arbeta tätt i ett litet team månad efter månad, precis som jag gör i mitt nuvarande arbete på en advokatbyrå.

Rantanen säger att advokatbyråerna känner till rättegångstävlingarna och att deltagande i en tävling är en uppskattad merit i CV:t. Ur en advokatbyrås perspektiv fungerar den intensiva träning som en tävling innebär som en gratis introduktion till branschen.

– Det visar också att studenten är beredd att engagera sig fullt ut i ett projekt som tar flera månader att slutföra.

Något som också är värdefullt är att alumnerna som tidigare deltagit i tävlingen arbetar inom många olika områden i juristbranschen. Via dem får studenterna en bra bild av branschens möjligheter. Under kursen besökte deltagarna också enheten för EU-domstolsärenden vid Statsrådets kansli och Konkurrens- och konsumentverket.

Att delta i tävlingen kan också öppna dörrar utanför Finland, eftersom ELMC är känd i hela Europa.

– Om man till exempel är intresserad av en EU-karriär ger deltagandet en god praktisk merit som man kan tillgodogöra sig i samband med studierna i Helsingfors, säger Rantanen.

Karriärutsikter och livslånga vänskapsband

Den här gången tog sig laget från Helsingfors universitet inte till finalen, som hålls i EU-domstolen i Luxemburg i april. Stämningen efter den intensiva tävlingen är dock allt annat än besviken.

– Rättegångstävlingar tar mycket tid, men ger också enormt mycket. Jag upplever att tävlingen stödde min egen utveckling och breddade mina perspektiv på mina möjligheter i framtiden, säger Aakko.

– Den här erfarenheten var givande på flera sätt. En stor del av det vi gjorde tangerade det praktiska juristarbetet, vilket säkert är ett trumfkort i framtida jobbsökningar, tillägger Senkin.

Den sociala biten är en av tävlingens viktigaste sidor. Aakko och Senkin berättar att medlemmarna i laget arbetade så tätt under hösten och vintern att de blev vänner. De har för avsikt att upprätthålla vänskapen också i fortsättningen.

Pekka Pohjankoski, som deltog i tävlingen 2008, intygar att tävlingen verkligen ger bestående vänskapsband.

– Som en anekdot kan nämnas att jag deltagit i mina lagmedlemmars bröllop, och vi håller fortfarande kontakt.