Programmet Unitalent gav Otava Utbildning verktyg för mera mångfald i arbetsgemenskapen

För Otava Utbildning som uppfattas som en traditionell och finländsk organisation var mötet med internationella studenter en unik upplevelse.
I korthet:
  • Otava Utbildning är ett traditionellt finländskt förlag, som bara tar sina allra första steg på vägen mot större mångfald i      arbetsgemenskapen. Företaget ville ha ett utomstående perspektiv på hur mångfald i arbetsgemenskapen kan utvecklas.
  • Universitetets program Unitalent erbjuder fadderorganisationerna som deltar i programmet möjligheten att nätverka med Helsingfors universitets internationella studenter i tre månaders tid.
  • Av studenterna fick företaget goda idéer och även konkreta tips för detta arbete.

Mångfald är en betydande utmaning för det finländska arbetslivet. Det är inte enkelt att förändra en organisations verksamhetskultur, men enligt studier har det en positiv inverkan på organisationens innovativitet och kreativitet. En arbetsplats med mångfald är också en konkurrensfördel både i fråga om att få arbetskraft och att behålla den, förutsatt att mångfald beaktas både i rekryteringen och i själva arbetet. 

Diversifiering på arbetsplatsen är en utmaning

Inför denna utmaning deltog Otava Utbildning i programmet Unitalent. 

– Som arbetsplats är vi ett traditionellt finländskt förlag, där mångfaldsarbetet ingalunda är lätt. Som en stor finländsk arbetsgivare måste vi dock förändras i takt med samhället och samtidigt reflektera över våra egna handlingssätt. Uppfattningen om Otava-koncernen och Otava Utbildning är starkt finskspråkig, även om vi också anställer personer vars modersmål inte är finska, till exempel inom svenskspråkig förlagsverksamhet och digital utveckling, berättar förlagsredaktör Janna Rintamaa.

Unitalent är en fin möjlighet att få perspektiv från utanför organisationen av internationella studenter inom olika branscher.

Otava Utbildning funderade på huruvida de har något alls att ge de internationella studenterna. De bestämde sig ändå för att delta i Unitalent som fadderorganisation och prova på vad de kunde få ut av programmet. 

Programmet byggdes upp så att det gynnade båda parterna

Till en början bestämde företaget att så mycket som möjligt lyssna till studenternas önskemål och bygga upp en helhet som tjänar just dem. Målet var att båda parter skulle ha nytta av mötena. Under programmet fick studenterna en presentation av förlaget som arbetsplats och arbetsplatsens internationella medlemmar berättade om sina karriärvägar till Finland och Otava Utbildning. 

– Vid vår sista träff ordnade vi en workshop för studenterna, där de gav oss konkreta tips på hur vi kan börja utveckla vår arbetskultur mot ett mer mångformigt håll. Mångfaldsarbete är inte möjligt utan att höra personer med olika bakgrund och deras tankar, och vi upplever att Unitalent-programmet var ett sätt att göra dessa röster hörda. 

Unitalent-gruppen syntes också på arbetsplatsen och programmet presenterades vid ett infotillfälle för personalen. Målet var att väcka intresse också hos sådana anställda som inte annars varit i kontakt med programmet eller gruppen. 

Mångfalds- och inkluderingsarbetet som görs i arbetsgemenskaper stannar alltför ofta på en strategisk nivå och omsätts inte i handling. Deltagandet i programmet Unitalent är en konkret gärning och ett sätt att inleda förändring i organisationen.

Inka Saarela, specialist (DEI), Helsingfors Universitet karriärservicen
Från ett hopp i det okända mot konkreta steg

Otava Utbildning tyckte att diskussionerna med gruppen var inspirerande. 

– Att gå med i Unitalent-programmet var ett hopp i det okända för oss, och det gav oss mycket. Vi rekommenderar också andra företag att modigt delta i programmet, eftersom det sannolikt inte är möjligt att ordna en liknande upplevelse själv. 

Mångfaldsarbetet i företaget har bara börjat. Följande skede är att fundera på vilka konkreta steg som följer. Med en eventuell följande Unitalent-grupp skulle företaget kunna bearbeta de verksamhetssätt som redan provats. För de internationella studenterna som deltog i gruppen har det finländska förlaget nu blivit mer bekant.

Är ditt företag intresserat av att delta i UNITalent?

Läs mer på vår webbplats (på finska och engelska) och kontakta Karriärservicen, careerservices@helsinki.fi

UNITalent i ett nötskal:
  • Programmet HelsinkiUNI International Talent (UNITalent) har funnits i fyra år.
  • Programmet som upprätthålls av Karriärservicen sammanför årligen fadderorganisationer med universitetets internationella examensstudenter och doktorander.
  • Syftet är att ge studenterna information om arbetslivet och kontakter. 
  • Fadderorganisationerna går med i programmet eftersom de vill stödja universitetets internationella experter och dela med sig av sin information om det finländska arbetslivet, sina professionella nätverk samt förklara de oskrivna reglerna vid rekryteringen och bidra med vetskap om den dolda arbetsmarknaden.
  • Under tre månaders tid ordnar fadderorganisationerna minst tre träffar i sina egna lokaler.
  • Arbetsgivarna ges möjlighet att träffa motiverade studenter som är intresserade av branschen samt begrunda sina egna språkkutymer och mångfalden på arbetsplatserna.
  • I år deltog rekordmånga internationella experter, 200 personer, och 11 fadderföretag för att dela med sig av sin information om arbetsmarknaden och förändra det finländska arbetslivet i riktning mot mer mångfald. Deltagare: Alfa Mobility, AlfaSense, Fiskars Group, Institutet för hälsa och välfärd THL, Helsingfors stads kansli, Helsinki Think Company, Naturresursinstitutet (Luke), Utbildningsstyrelsen, Otavan Oppimisen palvelut, Utrikespolitiska institutet, Institutet för befolkningsforskning vid Befolkningsförbundet. Det här var första gången som Aalto-universitetets och Helsingfors universitets internationella grupper i Talent-programmet slogs samman, vilket möjliggjordes av Fiskars Group.

Mera information om UNITalent:

Karriärservicen, Helsingfors universitet, careerservices@helsinki.fi.