Studierätt för fristående studier kan endast beviljas personer som har avlagt högskoleexamen före utgången av ansökningstiden. Examen kan vara en finländsk högskoleexamen eller en utländsk högskoleexamen som utbildningsstyrelsen jämställer med en finländsk examen.
Den som ansöker om rätt att genomföra fristående studier får inte vara inskriven som examensstuderande vid ett annat finländskt universitet när han eller hon meddelar att han eller hon vill genomföra studierna (se Vad studierätten omfattar, studieavgifter, studiernas längd och mottagande av studieplatsen).
Studerande vid Helsingfors universitet som blir färdig med magisterexamen våren 2025 får ansöka om rätt att genomföra fristående studier, men examen måste vara färdig innan studierätten börjar (se Vad studierätten omfattar, studieavgifter, studiernas längd och mottagande av studieplatsen).
Studerande vid andra finländska universitet kan ansöka om flexibel studierätt, s.k. JOO-studierätt. Studierätt för fristående studier beviljas inte heller i det fall att den sökandes hemuniversitet inte bifaller JOO-ansökan.
År 2025 kan rätt att genomföra fristående studier beviljas
Bekanta dig med humanistiska fakultetens undervisningsämnen.
Information om studiehelheter och studieavsnitt hittar du enligt följande:
Den sökande måste ha tillräckliga förkunskaper och färdigheter för att genomföra studierna, t.ex. för en del av språkämnena krävs tillräckliga språkkunskaper. Förkunskaperna och färdigheterna kan man t.ex. visa med tidigare studier eller ett prov.
Avläggninsspråket för grundstudier och ämnesstudier vid Humanistiska fakulteten är i regel finska eller svenska.
Sökande måste påvisa att de behärskar finska eller svenska. Vanligtvis har den sökande avlagt högskoleexamen på finska eller svenska och kan i så fall påvisa språkkunskaper med sitt examensbevis.
De olika sätten att påvisa språkkunskaper i studenturval har bestämts i rektorns beslut HY/9199/00.00.06.00/2022. Om du inte har avlagt en högskoleexamen på finska eller svenska, hittar du information om hur du kan påvisa språkkunskaper i finska eller svenska här. Man kan påvisa språkkunskaper endast på de sätt som nämns i rektorns beslut. Språkkunskaperna måste påvisas senast 31.8.2025.
Undantag är sådana studieavsnitt som ingår i språkämnen och som genomförs på det språk som studierna gäller. I dessa fall kan man ansöka om rätt att genomföra enstaka studieavsnitt genom att påvisa språkkunskaper i språket i fråga. Den tillräckliga språkkunskapen för att avlägga studieavsnitten bedöms utifrån de dokument som den sökande lämnar in.
Ansökningstiden börjar 12.3.2025 kl. 9.00 och slutar 25.3.2025 kl. 15.00.
Ansökningsblanketten är elektronisk och är endast öppet under denna period. Fyll i din ansökan i god tid! Om du har frågor angående ansökningsblankettens åtkomlighet kan du kontakta Studentservicen i Forsthuset.
En sökande kan lämna in högst tre ansökningar. Med en ansökan kan man söka till studier i ett ämne. När man söker till flera olika ämnen, måste man fylla i en separat ansökan för varje ämne.
Bilagorna till ansökan:
Med läraransökan kan man ansöka om att genomföra grundstudie- och ämnesstudiehelheterna i ett ämne som anknyter till ett undervisningsämne. Studierna kan gälla antingen hela studiehelheten eller delar som den sökande ännu inte har genomfört. I samband med ett positivt beslut får den sökande information om vilka studier som han eller hon ska genomföra för att få behörighet. Ifall den sökande har ett gammalt utlåtande om motsvarighet, kan det innebära ändringar i de kompletterande studierna.
Undervisningsämnen som man kan studera vid Humanistiska fakulteten är livsåskådningskunskap, engelska, spanska, filosofi, finska (finska som andra inhemska språk), historia, italienska, japanska, kinesiska, latin, modersmål och litteratur (svenska), religioner (evangelisk-lutherska, islam), portugisiska, franska, svenska, tyska, ryska, estniska samt modersmål och litteratur (finska)/finska som andraspråk. Närmare information om undervisningsämnen vid Humanistiska fakulteten och studierna i samband med dem finns här.
Obs. Studier i undervisningsämnet religion (evangelisk-luthersk och katolsk) genomförs vid Teologiska fakulteten och studier i och samhällslära vid Statsvetenskapliga fakulteten. Studier i undervisningsämnet religion (islam) kan även avläggas vid Teologiska fakulteten.
Med läraransökan kan studierätt beviljas i två fall:
De studier som avses i den andra punkten ovan är
Till ansökan måste man bifoga de dokument som nämns på ansökningsblanketten eller i anvisningen. Den som behandlar ansökan kan också be om dokument.
Vanligtvis ska man lämna in:
Andra möjliga bilagor är:
Man behöver inte lämna in intyg över studier och examina som avlagts vid Helsingfors universitet. Studierna och examina kontrolleras i studentregistret. Obs. Kopior på motsvarighetsutlåtanden som getts av Humanistiska fakulteten måste däremot lämnas in (när ansökan gäller de återstående studier som anges i motsvarighetsutlåtandet).
Kontrollera att alla sidor av studieutdraget är med och att också examensbevisets bilagor är med (alla sidor) när du lämnar in bilagorna.
Kopior behöver inte vara styrkta. Fakulteten ber de sökande uppvisa originalen om det behövs av någon anledning. Om den sökande ger ofullständiga eller felaktiga uppgifter kan studierätten dras in.
Obs! Lämna endast in de bilagor som nämns i anvisningarna. Bilagor som de sökande inte ombeds lämna in är t.ex. motivationsbrev, utlåtande från arbetsgivaren, rekommendationer från arbetsgivaren, arbetsintyg, meritförteckningar eller diplom från språkkurser i andra språk än finska och svenska.
Beslut om rätt att genomföra fristående studier fattas av fakultetens dekanus efter att dekanus har hört utbildningsprogrammet/studieinriktningen.
Beslutet meddelas den sökande per e-post genast när det har fattats, troligtvis i början av maj 2025. Meddela din nya e-postadress till studentservicen i Forsthuset, om din e-postadress har ändrats efter ansökningstiden.
Utbildningsprogrammets resurser och antalet sökande till varje program påverkar möjligheterna att bevilja studierätt för fristående studier.
Om alla läraransökningar inte kan godkännas, väljs de sökande som saknar minst studier för att bli behöriga i ett undervisningsämne. Om det med avseende på undervisningsresurserna dessutom utöver dessa är möjligt att godkänna sökande som vill genomföra hela studiehelheter, kan de antas i ordningsföljd enligt framgången i provet eller i tidigare studier.
Obs. I fråga om sökande till studier som ger behörighet i modersmål och litteratur, beaktas studierna i ämnet finska/svenska och litteraturämnet, inte behörigheten som helhet.
Det är möjligt att studierätten som beviljas är villkorlig eller att den beviljas endast för en del av de studier som ansökan gäller. I det första fallet börjar studierätten gälla endast om vissa villkor uppfylls inom en utsatt tid. I allmänhet är villkoret att ett kvitto över inbetald avgift eller ett intyg över att de tidigare studier som krävs har genomförts.
Den som genomför fristående studier har endast rätt att genomföra de studier som studierätten har beviljats för. Den som genomför fristående studier är inte inskriven vid Helsingfors universitet som examensstuderande och har inte rätt att avlägga examen vid universitetet.
Studierätten för fristående studier som har beviljats för ett visst studieavsnitt (eller en studiehelhet), garanterar inte att det ordnas undervisning i form av kurser under den tid som studierätten gäller. Om ett studieavsnitt inte kan genomföras som kurs, kan det vanligen genomföras med en litteraturtentamen eller en skriftlig uppgift (essä). Informationen om undervisningen för hösten 2025 publiceras före slutet av juni och informationen om vårterminens undervisning publiceras före slutet av september.
Om studierätten gäller studier som den sökande behöver för ämneslärarbehörighet och den sökande har genomfört/har rätt att genomföra pedagogiska studier för lärare vid ett universitet i Finland innan ansökningstiden gick ut, är studirätten avgiftsfri. I annat fall är studierätten avgiftsbelagd i enlighet med ett beslut som har fattats av universitetets rektor.
Den som får ett positivt beslut om studierätt för fristående studier måste anmäla senast 31.5.2025 om han eller hon vill genomföra de studier som rätten beviljats för. Om den sökande inte meddelar att han eller hon tänker utnyttja studierätten dras rätten in.
Om studierätten är avgiftsfri och inte villkorlig gäller den från och med 1.8.2025.
Om studierätten är avgiftsbelagd börjar den gälla när den sökande har visat att han eller hon har betalat studieavgiften, dock tidigast 1.8.2025. Man ska visa att studieavgiften har betalats senast 31.8.2025.
Om studierätten är villkorlig börjar den gälla när de villkor som nämns i beslutet uppfylls, dock tidigast 1.8.2025. Man ska visa att villkoren har uppfyllts senast 31.8.2025. Studierätten är villkorlig t.ex. när det fordras förkunskaper (ett prov) eller intyg över att de föregående studierna genomförts (t.ex. grundstudiehelheten har genomförts).
Studierätten upphör när den studerande har genomfört de studier som studierätten beviljades för, dock senast 31.7.2027.
När studierätten för fristående studier håller på att löpa ut kan studietiden på begäran av den studerande förlängas med ett år förutsatt att han eller hon kan ange goda skäl för detta. Tillstånd måste sökas hos dekanen senast den 31.10.2027.
Rättelseförfarande
Om den sökande anser att beslutet om rätten till fristående studier är felaktigt kan han eller hon begära en skriftlig rättelse av beslutet. I begäran om rättelse ska det anges vilket beslut det gäller, vilken del av beslutet som begärs rättat, hur beslutet bör rättas och på vilka grunder rättelsen begärs. Begäran om rättelse ska ställas till dekanen för humanistiska fakulteten och skickas till Studentservicen i Forsthuset (metsatalo-student@helsinki.fi). Begäran om rättelse måste komma in till Studentservicen inom 14 dagar från det datum då den sökande informerats om beslutet. Den sökande anses ha mottagit beslutet senast den tredje dagen efter att beslutet har offentliggjorts.
För ytterligare information om ansökan och beviljande av studierätt för fristående studier kontakta Studentservicen i Forsthuset (metsatalo-student@helsinki.fi).
Det finns ingen statistik över antalet sökande och beviljade studierätter för fristående studier från tidigare år.